Ultima actualizare: 2 august 2024
O potenţiala lege istorica a UE care abordeaza statutul de angajare a lucratorilor din economia gig este aproape de aprobare. Cu toate acestea, exista ingrijorari in randul guvernelor liberale şi de dreapta cu privire la ratificarea finala a acordului.
UE pregateste terenul pentru o lege importanta, rezistenta din partea unor guverne
Directiva privind lucratorii din cadrul platformei (PWD) isi propune sa imbunatateasca conditiile de munca prin acordarea unor drepturi precum salariul minim, negocierea colectiva si prestatiile de somaj pentru aproximativ 28 de milioane de angajati din domeniul platformelor online.
„Exista scepticism in randul diplomatilor UE si statelor membre cu privire la ratificarea acordului”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.
Proiectul iniţial includea criterii care ar putea duce la reclasificarea lucratorilor ca angajaţi pe baza indeplinirii a doua din cinci condiţii specifice. Cu toate acestea, noul text a eliminat aceste criterii, lasand definiţia unui angajat in sarcina statelor membre.
Aceasta modificare ar putea duce la o abordare neunitara pe piata unica a UE, guvernele interpretand diferit termenul de „angajat”.
Comisarul UE pentru locuri de munca, Nicolas Schmit, este increzator ca se va ajunge la un rezultat pozitiv la votul programat pentru 16 februarie.
Rezistenta guvernelor liberale si de dreapta impotriva noii legi
Directiva PWD s-a confruntat cu rezistenta unor guverne care se tem de cresterea birocratiei si de incetinirea economiei gig.
Legea urmareste sa reajusteze statutul lucratorilor online, oferindu-le beneficii precum asigurari de sanatate, concedii platite si pensii.
Asociatia Move EU, care reprezinta platforme ca Uber, a indemnat statele membre sa respinga acordul, considerandu-l o amenintare.
„Suntem profund dezamagiti de noul acord si cerem guvernelor sa-l refuze”, a transmis Move EU.
Economia gig din UE are aproximativ 28 de milioane de lucratori, numarul acestora urmand sa creasca la 43 de milioane pana in 2025. Peste 5 milioane dintre acestia ar putea fi clasificati gresit ca freelanceri, potrivit estimarilor Parlamentului European.
Franta joaca un rol esential, potential decisiv
Franta, care s-a opus constant acestei legi, detine o influenta considerabila la Bruxelles si ar putea bloca adoptarea directivei PWD.
Acordul va fi supus la vot saptamana viitoare, reprezentantii statelor membre urmand sa analizeze varianta modificata si sa-si exprime pozitia.
„Sunt sanse ca legea sa fie respinsa din cauza ingrijorarilor exprimate de o serie de guverne”, apreciaza expertii.
Obiectivul principal al legii este de a imbunatati conditiile de munca ale celor care lucreaza prin platforme precum Uber, Bolt sau Glovo, care sunt adesea tratati ca freelanceri.
Prin urmare, Directiva privind lucratorii din platforme este aproape de aprobare, dar se confrunta cu rezistenta unor guverne liberale si de dreapta, ceea ce ar putea bloca efortul de a oferi beneficii sociale pentru milioane de angajati din domeniul gig.
Implicatii pentru viitor
Daca va fi adoptata, aceasta lege ar putea marca o schimbare majora in felul in care sunt tratati lucratorii online din UE. Insa respingerea directivei ar insemna mentinerea unor conditii de munca precare pentru milioane de oameni.
De asemenea, legea ar putea crea un precedent la nivel global, inspirand si alte state sa acorde mai multe drepturi celor care lucreaza prin intermediul platformelor digitale.
Ramane de vazut cum se va incheia acest efort al UE de a reglementa zona de „gig economy”. Saptamana viitoare va fi decisiva pentru soarta noii directive si perspectivele de viitor ale lucratorilor din domeniu.