Ultima actualizare: 2 august 2024
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a anuntat luni ca Ungaria nu va bloca cel de-al treisprezecelea pachet de sanctiuni pregatit de Uniunea Europeana impotriva Rusiei. Anuntul vine in contextul in care UE intentioneaza sa aprobe noi sanctiuni inainte de implinirea a doi ani de la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina.
Saptamana trecuta, Ungaria a blocat aprobarea celui de-al 13-lea pachet de sanctiuni UE, fiind in dezacord cu includerea unor companii chineze pe lista de sanctiuni, potrivit unor surse din presa ucraineana.
„Toate elementele care daunau intereselor maghiare au fost eliminate din pachetul de sanctiuni”, a declarat Szijjártó, motivand astfel decizia Ungariei de a nu se mai opune adoptarii masurilor. Cu toate acestea, ministrul ungar nu s-a abtinut de la criticile sale obisnuite la adresa strategiei UE in privinta razboiului din Ucraina.
„UE continua o strategie care a esuat complet, care nu ne aduce mai aproape de pace, ci ne indeparteaza si mai mult de ea”, a spus Szijjártó.
In opinia sa, pachetele anterioare de sanctiuni nu au facut decat sa prejudicieze economia europeana, care „sufera inca de psihoza razboiului„, desi ar fi deja clar ca razboiul nu se va incheia pe cale militara.
Noul pachet de sanctiuni nu reprezinta decat „o masura de fatada„, sustine Szijjártó, motivat doar de dorinta UE de a arata ca face ceva la implinirea a doi ani de razboi.
„Singurul motiv al noilor sanctiuni este ca UE sa poata spune ca a facut ceva. Cred ca un astfel de pachet de fatada nu are absolut niciun sens„, a afirmat ministrul ungar.
Cel de-al 13-lea pachet de sanctiuni UE impotriva Rusiei urmeaza sa fie aprobat miercuri, 22 februarie.
Szijjártó a mentionat totusi ca Ungaria s-ar putea opune adoptarii unui potential pachet numarul 14 daca vor exista din nou masuri care sa prejudicieze interesele maghiare.
Ungaria, obisnuita cu blocarea sanctiunilor UE impotriva Rusiei
Nu este prima data cand Ungaria blocheaza sau ameninta ca va bloca sanctiunile UE impotriva Rusiei. Premierul ungar, Viktor Orban, are o relatie apropiata cu presedintele rus Vladimir Putin.
Ungaria s-a opus in mai multe randuri embargoului UE asupra importurilor de petrol rusesc, reusind sa obtina derogari in favoarea sa. De asemenea, Budapesta a blocat in decembrie 2022 includerea patriarhului Kiril pe lista de sanctiuni UE.
In iunie 2022, Parlamentul European a adoptat un raport in care califica Ungaria drept „autocratie electorala„, reprosandu-i derapajele autoritare si coruptia. Uniunea Europeana a declansat in aprilie 2022 o procedura impotriva Ungariei din cauza incalcarii statului de drept.
Reactii la anuntul Ungariei
Anuntul Ungariei privind renuntarea la blocarea pachetului de sanctiuni UE a fost intampinat cu scepticism de analistii politici.
„Ramane de vazut daca nu cumva e doar o diversiune si maine vor iesi cu un alt pretext, cum au mai facut-o”, a declarat Tamas Bauer, profesor de stiinte politice la Universitatea din Budapesta.
Pe de alta parte, premierul ucrainean Denis Șmihal a salutat decizia Ungariei, afirmand ca „sanctiunile UE sunt indispensabile pentru oprirea agresiunii ruse”. El a adaugat ca asteapta aprobarea rapida a pachetului de catre toate statele membre UE.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a comentat inca anuntul Budapestei. Intr-o postare recenta pe Twitter, ea a subliniat doar importanta unitatii si solidaritatii europene in aplicarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei.
Ramane de vazut in ce masura declaratia de luni a ministrului ungar Péter Szijjártó reflecta o schimbare reala a pozitiei Budapestei sau este doar o diversiune temporara.
Cert este ca Ungaria are un istoric bogat in blocarea sau amenintarea cu blocarea sanctiunilor UE la adresa Rusiei, in virtutea relatiilor apropiate dintre premierul Orban si presedintele Putin.
Chiar daca de data aceasta Ungaria nu va mai pune piedici, e putin probabil ca retorica anti-UE de la Budapesta sa inceteze curand. Iar tensiunile pe tema respectarii statului de drept si a valorilor democratice europene vor continua sa puna presiune pe unitatea blocului comunitar.