Ultima actualizare: 2 august 2024
China a facut promisiuni dupa ce Filipine au dezvaluit luni ca hackeri chinezi au incercat, dar nu au reusit sa intre pe site-uri oficiale, inclusiv pe site-ul personal al presedintelui Ferdinand Marcos Jr., luna trecuta.
Guvernul chinez nu accepta niciun fel de atac cibernetic si nu va permite niciunei natiuni sau oricarei persoane sa participe la astfel de operatiuni criminale folosind infrastructura chineza, potrivit ambasadei sale din Filipine.
Promisiunile au venit dupa ce Filipine au dezvaluit luni ca hackeri chinezi au incercat, dar nu au reusit sa intre in site-urile oficiale, inclusiv in site-ul personal al presedintelui Ferdinand Marcos Jr., luna trecuta.
Manila nu a dezvaluit daca hackerii erau afiliati vreunui stat, desi s-a descoperit ca foloseau serviciile companiei de stat chineze Unicom. Unicom nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii.
China se opune tuturor formelor de atacuri cibernetice

„Guvernul chinez se opune ferm tuturor formelor de atac cibernetic in conformitate cu legea, nu permite niciunei tari sau persoane fizice sa se angajeze in atacuri cibernetice si alte activitati ilegale pe teritoriul chinez sau folosind infrastructura chineza”, a declarat un purtator de cuvant de la Ambasada Chinei in Manila.
Filipine lucreaza in prezent la o strategie de securitate cibernetica pe cinci ani pentru a-si consolida apararile cibernetice. Armata sa a anuntat anul trecut ca va crea un comandament cibernetic.
Detalii despre atacurile cibernetice esuate
Luni, Filipine au dezvaluit ca in ianuarie 2023 hackeri chinezi au incercat, dar nu au reusit sa intre pe site-uri oficiale, inclusiv pe site-ul personal al presedintelui Ferdinand Marcos Jr. Hackeri au folosit servicii de la compania de stat chineza China Unicom pentru a masca originea atacurilor.
„Guvernul chinez nu accepta niciun fel de atac cibernetic si nu va permite niciunei natiuni sau oricarei persoane sa participe la astfel de operatiuni criminale folosind infrastructura chineza”
Desi nu s-a precizat daca hackerii erau afiliati unui stat, originea chineza este sugerata. China Unicom este o companie de telecomunicatii de stat, iar hackerii au folosit infrastructura sa pentru a masca atacurile.
Filipine nu au acuzat in mod direct China, dar originea atacurilor indica posibila implicarea statului chinez. In replica, Ambasada Chinei in Filipine a negat orice implicare si tolerare a unor astfel de atacuri cibernetice lansate de pe teritoriul sau.
Perspective viitoare
Incidentul evidentiaza vulnerabilitatile cibernetice ale Filipinelor. De asemenea, arata tentativa altor state, probabil China, de a sparge sistemele informatice guvernamentale filipineze.
Ca raspuns, Filipine intentioneaza sa-si consolideze apararea cibernetica printr-o strategie pe 5 ani si infiintarea unui comandament militar dedicat operatiunilor cibernetice.
Ramane de vazut daca vor exista noi dezvaluiri despre originea si scopul atacurilor esuate. Totusi, incidentul evidentiaza nevoia ca state precum Filipine sa fie extrem de vigilente si pregatite sa reziste amenintarilor cibernetice sofisticate.