Ultima actualizare: 2 august 2024
Presedintele american Joe Biden s-a intalnit vineri, 10 februarie, la Casa Alba cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre razboiul din Ucraina si criza din Orientul Mijlociu.
Inaintea intalnirii, Joe Biden a criticat dur membrii Congresului SUA, spunand ca ar fi „vinovati de o neglijenta aproape criminala” daca nu vor reusi sa adopte legea de finantare in valoare de 95 de miliarde de dolari destinata Ucrainei.
„Esecul Congresului Statelor Unite de a nu sustine Ucraina este aproape de o neglijenta criminala. Este revoltator”, a declarat presedintele american.
Pe de alta parte, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat increzator ca expertii americani in politica externa inteleg necesitatea unui sprijin continuu pentru Ucraina.
"Exista o cauza clara si aceasta este vointa presedintelui rus de a anexa o parte din Ucraina", a explicat Scholz.
Intrebat despre posibilitatea unui schimb de prizonieri intre jurnalistul american Evan Gershkovich si criminalul Vadim Krasikov, Scholz a spus ca astfel de chestiuni ar trebui discutate in mod confidential.
Dupa intalnirea bilaterala Biden-Scholz, cei doi lideri mondiali urmeaza sa discute pe larg despre situatia tensionata din Ucraina si Orientul Mijlociu. Summitul vine intr-un moment critic, cu o luna inainte de implinirea unui an de razboi declansat de Rusia impotriva Ucrainei.
Detalii despre contextul geopolitic actual
Invazia Rusiei in Ucraina a intrat intr-o noua faza, cu lupte intense in estul tarii. SUA si aliatii europeni, in frunte cu Germania, continua sa trimita ajutor militar si umanitar pentru Kiev. Cu toate acestea, perspectivele unui armistitiu raman indepartate.
De asemenea, tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat in ultima perioada. Israelul a executat recent mai multe raiduri aeriene in Fasia Gaza, starnind temeri cu privire la escaladarea conflictului israeliano-palestinian.
In acest context dificil, discutiile Biden-Scholz vin sa reconfirme unitatea si angajamentul puterilor occidentale in apararea valorilor democratice si a dreptului international.
Intalnirea de la Casa Alba reflecta hotararea SUA si Germaniei de a continua sprijinul ferm pentru Ucraina. Cu toate acestea, perspectivele pacii in zona raman sumbre pe termen scurt si mediu. Va fi nevoie de eforturi sustinute pentru restabilirea ordinii mondiale bazate pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale.