Ultima actualizare: 2 august 2024
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a facut o mutare neasteptata miercuri si l-a demis din functie pe seful Statului Major al Fortelor Armate, generalul Valeri Zalujni, inlocuindu-l cu generalul Oleksandr Sirskii.
Decizia a luat prin surprindere atat opinia publica ucraineana, cat si observatorii externi, avand in vedere popularitatea generalului Zalujni in randul trupelor si a populatiei. Insa surse din anturajul prezidential sustin ca „Ziua Z” era pregatita de luni de zile, existand divergente majore de opinii intre Zelenski si Zalujni in privinta strategiei militare.
Demis pentru esecul contraofensivei si declaratii controversate
Conform analistilor, demiterea generalului Zalujni are legatura directa cu insuccesul contraofensivei ucrainene din toamna anului trecut, pentru care o parte din vina ii revine. De asemenea, declaratiile sale controversate despre un posibil „stalemate” pe front si necesitatea mobilizarii a 500.000 de soldati suplimentari nu au fost pe placul presedintelui.
„A fost o dezamagire. Trebuie sa tragem invataminte si sa gasim solutii”, a declarat un consilier apropiat al lui Zelenski.
Noul sef al Statului Major, generalul Alexander Syrsky, s-a remarcat prin coordonarea apararii capitalei Kiev in primele saptamani de razboi, insa are o mentalitate mai „sovietica” si este privit cu reticenta de trupe. Ramane de vazut daca va reusi sa mobilizeze armata intr-un mod mai eficient.
Zelenski, nemultumit de popularitatea lui Zalujni
Pe de alta parte, analistii politici cred ca schimbarea din fruntea armatei are legatura si cu ascensiunea fulminanta in popularitate a generalului Zalujni in ultimul an, acesta devenind un potential rival politic pentru Zelenski:
„E limpede ca Zelenski se teme de cresterea influentei lui Zalujni. L-a dat jos preventiv, ca sa nu ajunga prea puternic”, a precizat Volodimir Ivasko, expert in politica ucraineana.
- Generalul Zalujni devenise extrem de popular in randul militarilor si al populatiei ucrainene, fiind perceput ca un erou al rezistentei.
- Existau zvonuri ca ar putea candida pentru functia de presedinte dupa terminarea razboiului, lucru de neconceput pentru Zelenski.
- Demiterea sa abrupta ar putea provoca nemultumiri in randul sustinatorilor sai si chiar manifestatii anti-Zelenski.
Nu stim care vor fi consecintele acestei decizii controversate a presedintelui ucrainean si cum va reactiona populatia. Cert este ca Zelenski si-a asumat un risc major pentru ca se teme de ascensiunea unui potential rival.
Demiterea generalului Zalujni pare sa aiba motivatii atat militare, cat si politice, presedintele Zelenski eliminandu-si un posibil contracandidat viitor si inlocuindu-l cu un general mai putin carismatic, dar posibil mai eficient in coordonarea efortului de razboi. Evenimentele viitoare vor decide daca a facut alegerea corecta sau nu.