Ultima actualizare: 2 august 2024
Guvernul mizeaza pe incasari de 19 miliarde lei din digitalizarea ANAF in 2024, in special de la e-Factura. Dar datele nu pot fi inca analizate, din lipsa de instrumente IT adecvate. Cresterea de venituri este deci nerealista. scrie Hotnews.ro
Datele colectate nu pot fi prelucrate
Conform expertilor, tehnologia pentru analiza datelor colectate prin e-Factura sau alte mijloace digitale nu exista inca. Desi se strang cantitati mari de informatii de la contribuabili, acestea ajung intr-un punct mort, neputand fi utilizate.
Situatia este similara si in cazul:
- SAF-T, unde contribuabilii mijlocii inca nu transmit date, iar unii mari nu se descurca
- Caselor de marcat conectate la ANAF, de unde vin date ce nu pot fi analizate
Rezolvarea va veni abia in 2026 printr-un program IT numit APIC. Pana atunci, potentialul de prelucrare a datelor ramane nefructificat.
Acea suma de 19 miliarde lei din digitalizare este deci inventata. Ea este imposibil de obtinut in 2024.
2024 va continua „gaura neagra” din finante ca in 2023
Anul trecut s-a vazut cum o bugetare defectuoasa a condus la o criza majora. Acum, istoria se repeta prin supraestimarea veniturilor din digitalizare.
Potrivit expertilor, declaratiile oficiale privind mentinerea aceluiasi nivel de taxare sunt pur politicianiste. Ne putem astepta din nou la o gaura bugetara uriasa.
„Proasta bugetare pentru a justifica cheltuieli guvernamentale ne va aduce intr-o situatie critica ca in 2023”, apreciaza Dan Schwartz, RSM Romania.
Masuri dure de crestere a taxelor, amanate pentru 2025
Guvernul se va imprumuta probabil mai mult in 2024 si va amana majorarile de taxe.
Insa din 2025 vor veni masuri dureroase:
- Cresterea impozitelor pe proprietati
- Majorarea impozitului pe dividende la 10%
- Eliminarea facilitatilor fiscale in IT, cercetare etc.
- Noi praguri sau cote la impozitul pe venit
- Cresterea TVA
- Scaderea plafonului pentru microintreprinderi spre 100.000 euro
„N-a fost niciodata sa nu fie cumva. Important e sa ramanem sanatosi, ca prostiile vor mai fi” – avocatul Gabriel Biris.
Prin supraestimarea veniturilor, bugetul pe 2024 repeta greselile din 2023 si risca sa arunce din nou finantele in criza. Rectificari vor fi inevitabile, alaturi de imprumuturi si amanarea majorarilor de taxe cel putin pana in 2025.
Ramane de vazut daca guvernul va reusi sa evite prapastia spre care ne indreptam, prin masuri concrete de reducere a risipei banului public. Altfel, austeritatea va lovi din plin contribuabilii si mediul de afaceri.