Ultima actualizare: 2 august 2024
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a trimis recent o scrisoare angajatilor Departamentului de Stat prin care ii incurajeaza sa foloseasca un „limbaj neutru din punct de vedere al genului” in comunicarile oficiale.
Conform scrisorii obtinute de publicatia National Review, Blinken recomanda evitarea anumitor termeni considerati problematici, precum „barbati si femei curajosi” sau „doamnelor si domnilor”, sugerand in schimb utilizarea unor termeni neutri precum „primii respondenti” sau „oameni”.
De ce promoveaza Departamentul de Stat eliminarea referintelor de gen din limbaj?
Initiativa lui Blinken vine in contextul in care administratia Biden promoveaza politici privind drepturile persoanelor LGBTQ+ si recunoasterea identitatilor non-binare. Conform unui purtator de cuvant al Departamentului de Stat, scopul este de a incuraja oamenii „sa fie respectuosi cu ceilalti si sa foloseasca termenii cu care acestia sunt confortabili”.
Cu toate acestea, criticii considera ca este o prioritate gresita pentru Departamentul de Stat, avand in vedere conflictele majore care au loc in prezent in lume, precum razboiul din Ucraina. Unii analisti politici sustin ca astfel de directive trivializeaza activitatea Departamentului de Stat si promoveaza o agenda ideologica in detrimentul diplomatiei.
"Atunci cand ai atat de multe lucruri importante care se intampla in intreaga lume si chiar si in propria ta tara, iar presedintele vorbeste despre taxele ascunse si alte absurditati, ar trebui sa fie un semnal pentru noi ca acestia nu au idei, le-au ramas fara idei si nu le pasa", a declarat analistul politic Charlie Hurt pentru Fox News.
Care sunt exemplele de termeni interzisi conform directivei?
Printre exemplele de termeni considerati problematici si care ar trebui evitati conform scrisorii lui Blinken se numara:
- „Doamnelor si domnilor”
- „Barbati si femei curajosi”
- Referinte la „fiice” si „fii”
In schimb, Blinken recomanda utilizarea unor termeni precum:
- „Dragi colegi”
- „Primii respondenti”
- „Oameni curajosi”
- „Copiii nostri”
Directiva stipuleaza ca personalul Departamentului de Stat care incalca aceste reguli poate fi obligat sa participe la sesiuni de consiliere.
Care sunt potentialele efecte pe termen lung ale unor astfel de politici?
Unii experti sustin ca pe langa faptul ca distrag atentia de la problemele majore de politica externa, astfel de directive pot avea si efecte negative pe termen lung.
"Subiectul in sine este trivial, dar are un cost de oportunitate: timpul, efortul si atentia cheltuite pe aceste lucruri triviale. Exista o cale directa de la asta catre costuri de oportunitate mai profunde si pe termen mai lung", a declarat analistul politic Greg Gutfeld.
Printre potentialele probleme mentionate de critici se numara:
- Scaderea eficientei si productivitatii angajatilor care vor petrece timp documentandu-se si aplicand noile reguli
- Subminarea meritocratiei prin accentuarea apartenentei la anumite grupuri in detrimentul performantei
- Divizarea si scaderea moralului angajatilor prin impunerea unor reguli ideologice
- Discriminarea celor care nu adera la noile politici
Ramane de vazut care va fi impactul pe termen lung al acestor schimbari asupra diplomatiei americane. Un lucru este insa cert: subiectul va continua sa fie intens dezbatut atat in SUA, cat si in intreaga lume.