Ultima actualizare: 2 august 2024
O analiza a cauzelor care stau la baza sprijinului neclintit al presedintelui SUA pentru operatiunile militare din Gaza
Presedintele american Joe Biden este criticat tot mai mult pentru pozitia sa ferma de sustinere a actiunilor militare israeliene in Fasia Gaza, soldata pana acum cu peste 26.600 de morti in randul civililor palestinieni. Biden insista ca sprijinul SUA pentru Israel ramane „neclintit”, in ciuda presiunilor internationale pentru un armistitiu. Care sunt insa cauzele acestei pozitii ferme a Casei Albe?
Biden si legaturile personale cu Israelul
Conform expertilor, atitudinea actuala a presedintelui Biden are radacini adanci in relatia sa personala cu Israelul, cultivata de-a lungul mai multor decenii de cariera politica.
Inca din copilarie, Biden povesteste ca tatal sau il educa despre importanta sustinerii Israelului si despre grozaviile Holocaustului. Aceste lectii l-au marcat profund si au stat la baza convingerilor sale ulterioare.
„Pentru mine este un subiect personal”, declara Biden intr-un discurs din 2015. El insusi recunoaste ca Israelul ocupa un loc special in inima sa.
Anii de senatoriali si relatia cu liderii israelieni
Ca tanar senator, Biden stabileste relatii apropiate cu mai multi lideri israelieni, printre care si actualul premier Benjamin Netanyahu.
In nenumarate situatii, Biden se prezinta ca unul dintre cei mai puternici sustinatori ai Israelului in Congresul American, ajungand chiar sa afirme ca: „SUA ar trebui sa inventeze un Israel daca acesta nu ar exista deja”. Este un mesaj pe care il repeta in mai multe discursuri.
Biden, bratul diplomatic al Casei Albe in relatia cu Israelul
Ca vicepresedinte in administratia Obama, Biden devine adesea „politistul bun” care incearca sa imbunatateasca relatiile tensionate dintre Obama si Netanyahu. Desi Israelul submineaza in mai multe randuri eforturile diplomatice americane, Biden ramane un sustinator neclintit.
Lipsa vocii criticilor din interiorul administratiei Biden
Conform unor rapoarte recente, consilierul pentru Orientul Mijlociu Brett McGurk joaca un rol cheie in formularea politicilor privind Gaza, limitand accesul altor voci critice. In plus, spre deosebire de Obama, Biden nu si-a inconjurat de consilieri cu opinii divergente, ci doar de loialisti apropiati.
Aceasta lipsa de dezbatere interna si de perspectiva critica reprezinta o slabiciune majora a actualei administratii si explica partial pozitia sa in conflictul israeliano-palestinian.
Costurile politice ale sprijinului acordat ofensivei israeliene
Pe plan intern, Biden se confrunta cu nemultumirea tot mai vocala a unei parti din electorat, in special in randul tinerilor si al comunitatilor musulmane si arabe din SUA.
Cu un an inainte de alegerile prezidentiale din 2024, sondajele recente arata ca 57% dintre americani dezaproba abordarea lui Biden fata de conflictul israeliano-palestinian. Datele indica ca sprijinul sau pentru razboiul din Gaza ar putea deveni o vulnerabilitate majora pentru Biden in cursa electorala cu Donald Trump.
Ramane de vazut daca relatiile personale cultivate de Joe Biden cu Israelul de-a lungul anilor vor cantari mai mult in balanta decat nemultumirea opiniei publice americane si presiunile comunitatii internationale. Cert este ca actualul presedinte american nu da semne, cel putin deocamdata, ca ar fi dispus sa-si revizuiasca pozitia de sustinere a actiunilor militare israeliene in Fasia Gaza.