Ultima actualizare: 2 august 2024
Aproape 1 milion de copii ucraineni au fost dusi cu forta in Rusia in ultimii 2 ani, conform datelor oficiale de la Kiev. Acesti copii sunt supusi unui amplu program de „spalare a creierului” ce le sterge identitatea si ii transforma in rusi.
Autoritatile ucrainene au documentat ca aproximativ 20.000 de copii au ajuns in Rusia in perioada razboiului, insa numarul real este probabil de 10 ori mai mare. In schimb, oficialii rusi s-au laudat ca au transferat 700.000 de copii ucraineni in teritoriul tarii agresoare.
„Rusia incearca sa distruga natiunea ucraineana, nu numai fizic, ci si prin ruperea legaturilor de familie”, a declarat procurorul general al Ucrainei.
La aproape 2 ani de la izbucnirea razboiului, temerile privind soarta acestor copii cresc. Daca nu vor fi readusi acasa in curand, tacticile de reeducare ale Rusiei ar putea avea efecte dezastruoase. Kievul face apel la organizatii internationale si la tari neutre sa faca presiuni asupra Moscovei.
Metodele Rusiei de a fura copiii ucraineni
Rusia a folosit diverse metode pentru a-i aduce cu forta pe copii in teritoriul sau sau in zonele ocupate. Adesea invoca probleme de securitate si necesitatea de a-i „salva” din zonele de razboi.
- in unele cazuri, au mutat orfelinate si case de copii in zone controlate de rusi
- alti copii au fost luati de la parinti si dusi in Rusia, unde li s-au dat nume noi
„Rusia le spune ca nimeni nu-i cauta, le schimba numele si incearca sa le elibereze pasapoarte rusesti”, sustin oficialii ucraineni.
Dar nu toti copiii au fost adusi cu forta. Veronika, 12 ani, a trecut granita cu matusa ei, pentru a scapa de luptele ce devastau satul lor din Harkov. Initial au stat in tabere de refugiati, apoi fata a fost dusa intr-un orfelinat din Rusia. Mama ei nu a putut trece granita, de teama sa nu fie arestata ca fosta militara.
„In fiecare zi imi spuneau ca nu ma voi intoarce acasa”
Copiii ucraineni sunt supusi unor tactici agresive de stergere a identitatii. Li se spune constant ca nu se vor putea intoarce acasa si ca Ucraina nu exista.
„Imi spuneau ca voi ramane aici pentru totdeauna, ca nu voi parasi niciodata Rusia”, povesteste Veronika. „Ca Ucraina nu exista, ca nu a existat niciodata, ca suntem cu totii rusi”.
Procesul e similar unei spalari masive a creierului, cu scopul de a crea noi cetateni rusi din copiii ucraineni. Cei care isi afirma identitatea ucraineana sunt pedepsiti si marginalizati.
„De multe ori eram lovita de colegi pentru ca eram pro-Ucraina”, marturiseste Veronika.
Eforturi pentru readucerea copiilor acasa
Din aproape 20.000 de cazuri documentate, doar 400 de copii au reusit sa se intoarca pana acum in Ucraina. Pentru Veronika, bunica ei a calatorit mii de km ca sa o readuca acasa.
„Acum vreau doar sa-i ajut pe alti copii ucraineni sa se intoarca”, spune Veronika.
Exista eforturi ale unor organizatii internationale si state neutre de a face presiuni asupra Rusiei in acest sens. Insa Kremlinul neaga acuzatiile si sustine ca parintii sunt liberi sa-si ia copiii inapoi.
In realitate insa, nu e chiar asa. Pentru multi, o calatorie in Rusia e prea riscanta, iar in cazul copiilor prea mici sau cu nume schimbate, e aproape imposibil.
Concluzie: Copiii ucraineni, noile victime ale razboiului
Asadar, mii de copii ucraineni ajung victime colaterale ale acestui razboi, prin tactici de spalare a creierului menite sa le stearga identitatea. Scopul Rusiei pare a fi crearea unei noi generatii de cetateni rusi din acesti copii furati de langa familiile lor.
Daca nu vor fi readusi acasa rapid, efectele asupra lor risca sa fie devastatoare pe termen lung. Iar acest scenariu sumbru ar putea deveni o alta pata rusinoasa pe obrazul Europei civilizate.