Ultima actualizare: 2 august 2024
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat dur aliatii occidentali intr-un interviu acordat luni pentru Reuters, acuzandu-i de a lua decizii prea lent in privinta sprijinului militar pentru tara sa in razboiul impotriva Rusiei. Liderul de la Kiev sustine ca fiecare decizie este „intarziata cu aproximativ un an”, in pofida nevoii acute de armament si echipamente pentru a contracara ofensiva rusilor.
Declaratiile vehemente ale lui Zelenski vin intr-un moment critic pentru fortele ucrainene, depasite numeric si din punct de vedere al inzestrarii militare de armata rusa, si care pierd teren in nord-estul si estul Ucrainei. „Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai tarziu toti impreuna, este intarziata cu aproximativ un an„, a spus Zelenski, purtand un tricou si pantaloni kaki militari si ridicandu-si vocea din cand in cand.
Frustrarea evidenta a liderului ucrainean vizeaza in special livrarea de sisteme de aparare antiaeriana precum Patriot, cruciale in fata bombardamentelor ruse. El a descris aceste livrari ca „un mare pas inainte, dar inainte de asta, doi pasi inapoi„. Zelenski a sugerat ca partenerii occidentali ar putea actiona mai direct, inclusiv prin doborarea rachetelor rusesti deasupra teritoriului ucrainean in anumite imprejurari.
Teritorii pierdute in estul Ucrainei dupa atacuri intense
Remarcile lui Zelenski subliniaza dificultatatile cu care se confrunta Ucraina pe campul de lupta, in fata unui adversar numeric superior si inarmat masiv. Recenta ofensiva rusa in regiunea Harkov din nord-estul tarii a dus la ocuparea unor teritorii-cheie, cum ar fi orasul Kupiansk, un important nod feroviar.
Fortele Moscovei au trecut granita si au lansat incursiuni spre capitala regiunii Harkov, al doilea oras ca marime din Ucraina. Potrivit presedintelui Zelenski, situatia pe frontul din nord-est este acum sub control, dupa ce trupele ucrainene au reusit sa stabilizeze linia de aparare.
Cu toate acestea, conflictul continua sa se intensifice in estul Ucrainei. Armata ucraineana a desfasurat o operatiune de lovire a unei baze aeriene rusesti in regiunea Voronej, la frontiera cu Ucraina, in incercarea de a opri atacurile asupra pozitiilor-cheie din Donbas. Citeste aici despre loviturile aeriene ucrainene asupra bazei rusesti.
„Rusia se bazeaza pe etnici germani pentru recrutari”
Intr-o miscare disperata de a obtine noi recruti pentru campania militara in Ucraina, Moscova a lansat o campanie de propaganda indreptata spre minoritatea germana din Rusia, releva un raport al serviciilor secrete occidentale citat de Reuters.
Aceste eforturi de a atrage etnicii germani de partea armatei ruse si a grupului paramilitar Wagner reprezinta un caz recent in care regimul de la Kremlin cauta sa exploateze comunitatile minoritare ca „carne de tun” in razboiul din Ucraina.
- Realocari in varful armatei ruse
- Putin l-a demis pe ministrul adjunct al apararii, Alexei Krivoruchko, inlocuindu-l cu Maksim Kolesnikov, un fost ministru adjunct al economiei.
- Miscarea vine pe fondul pierderii unor teritorii cheie in Ucraina si al nemultumirilor privind gestionarea operatiunilor militare.
Prognoza sumbra a expertilor privind soarta razboiului
Analistii avertizeaza ca Ucraina ar putea fi nevoita sa cedeze controlul asupra altor regiuni in fata ofensivei ruse daca nu primeste prompt noi armamente. Potrivit estimarilor Institutului pentru Studiul Razboiului, fortele ucrainene ar putea fi impinse inapoi catre linia de aparare Dnipro-Donetk in lunile urmatoare.
„Daca Ucraina nu primeste mai mult ajutor din partea Occidentului si nu obtine o superioritate in domeniul atacurilor aeriene, ea va fi nevoita sa cedeze controlul asupra Donbasului„, a declarat expertul militar Viktor Murahovski.
Tergiversarile Occidentului in a livra armele si echipamentele promis Kievului risca sa compromita capacitatea Ucrainei de a rezista asaltului rusilor si chiar existenta sa ca stat independent. Soarta acestui conflict se va decide in urmatoarele luni, insa aliatii par a fi dominati de discutii interminabile in loc de actiune hotarata. Un esec in Ucraina ar reprezenta o tragedie uriasa, cu consecinte devastatoare pentru intreaga lume.
Sursa: Reuters
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Ucraina, razboi, Rusia, Occident