Ultima actualizare: 2 august 2024
Pe masura ce crestem, intregul nostru corp, inclusiv gura, se formeaza si dobandeste caracteristici proprii, in functie de functiile pe care i le dam. Prin urmare, tipul si modul de hranire din primii ani de viata influenteaza dezvoltarea maxilo-faciala. Este important sa se tina cont de faptul ca unele practici in ceea ce priveste alimentatia sugarilor pot impiedica cresterea a structurilor orale si ii predispun pe cei mici sa sufere de malocluzii in viitor. In articolul urmator, va vom povesti mai in detaliu despre acest lucru.
Cum influenteaza alimentatia dezvoltarea maxilo-faciala?
Actul de a manca este o sursa de stimuli capabili sa modeleze formele si pozitiile structurilor orale. Nevoile nutritionale nu sunt aceleasi la un nou-nascut ca la un copil de sase luni sau la un copil de peste un an. Dar nu numai din punct de vedere nutritional, ci si la nivel functional.
Cerintele nutritionale se schimba si pentru ca copiii sa isi poata intari functiile gurii. La cresterea, forma si pozitia structurilor orofaciale depind de de aceste practici si de modul in care este folosita si pozitionata gura pentru executarea lor.
Prin alaptare si prin incorporarea alimentelor moi si solide, copilul exerseaza si perfectioneaza functiile orale. Cu schimbari graduale in alimentatie, copilul este capabil sa dezvolte suptul, inghitirea si mestecatul si, astfel, sa sincronizeze o respiratie adecvata.
Aceste activitati permit dezvoltarea oaselor, a muschilor maxilarului, a dintilor si a articulatiilor in mod corespunzator. In acest fel, problemele de ocluzie si de dezvoltare a limbajului sunt prevenite in viitor. Pe de alta parte, atunci cand alimentatia nu urmeaza o evolutie naturala si anumite practici persista in timp, functiile gurii nu reusesc sa evolueze si sa se consolideze. Odata cu aceasta, structurile orale pot fi afectate si nu se pot dezvolta corespunzator.

Rolul alaptarii in dezvoltarea maxilo-faciala a copiilor
De la nastere si in primele sase luni de viata ale copilului, alaptarea joaca un rol fundamental in dezvoltarea copiilor. Alaptarea este cea mai sanatoasa si mai benefica alternativa atat pentru copil, cat si pentru mama. Ea asigura cerintele nutritionale, imunitare si emotionale de care are nevoie copilul. In plus, actul de supt la san implica un efort oral care stimuleaza actiunea musculara si favorizeaza dezvoltarea corecta a maxilarelor. In timp, acest lucru se traduce printr-o buna ocluzie dentara.
Cum ramane cu hranirea cu biberonul?
Unele familii, din diferite motive, isi hranesc bebelusii cu biberonul. Indiferent de continutul acestuia, fie ca este vorba de lapte matern exprimat sau de formule artificiale, mecanismul de supt nu este acelasi cu cel al alaptarii la san.
Prin utilizarea acestui accesoriu, laptele ajunge mai usor si cu mai putin efort la gura bebelusului. Maxilarul nu trebuie sa se miste prea mult, limba ramane intr-o pozitie mai joasa, iar muschii nu lucreaza atat de mult.
In cazul alimentatiei artificiale, exista riscul de a afecta dezvoltarea corecta maxilo-faciala a bebelusului. Acest lucru se intampla pe creste sansele de probleme cu muscatura, respiratie, vorbire sau inghitire. In acest sens, daca alaptarea nu este o posibilitate, este important sa alegeti o tetina de biberon adecvata pentru a contracara aceste efecte.
Alegerea unui mamelon care sa aiba o forma si o dimensiune asemanatoare mamelonului de la sanul mamei si un orificiu mic care sa favorizeze efortul muscular sunt cateva strategii de luat in considerare.
In cele din urma, retragerea biberonului in timp util este un alt aspect important. Dimpotriva, prelungirea hranirii cu biberonul dincolo de un an de viata poate deveni un stimulent negativ pentru dezvoltarea maxilo-faciala.

Alimentatia complementara si dezvoltarea maxilo-faciala
Incepand cu varsta de sase luni, bebelusii incep etapa de alimentatie complementara. Acestia incorporeaza in dieta lor alimente moi, semisolide si solide. Alaptarea la san furnizeaza in continuare substante nutritive si sprijina dezvoltarea maxilo-faciala, dar noile alimente incep sa ocupe un loc central.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa se inceapa sa se ofere cantitati mici de alimente la varsta de sase luni, crescand treptat pe masura ce copilul creste. Consistenta si varietatea alimentelor ar trebui, de asemenea, sa creasca progresiv. Aceasta varietate de nutrienti, arome si, mai ales, consistente si texturi, favorizeaza dezvoltarea structurilor orale. Copilul exploreaza alimente noi si se antreneaza in mestecarea.
Este important ca bebelusii sa aiba o alimentatie variata in arome si nutrienti. Cel mai bine este sa incepeti cu o hrana mai moale, dar este, de asemenea, pertinent sa le oferiti alimente din ce in ce mai solide si mai tari pentru ca ei sa mestece.
In caz contrar, lipsa de pregatire in ceea ce priveste functiile orale ar putea duce la aparitia unor malocluzii, a unor dinti strambi si a unor probleme cu mancatul si vorbitul. Acest lucru creste probabilitatea de a fi nevoiti sa rezolve astfel de tulburari prin tratamente ortodontice.
Fiti atenti la ceea ce mananca copiii
Asa cum v-am spus, alimentatia este un factor determinant in dezvoltarea maxilo-faciala a copiilor. Ori de cate ori este posibil, va recomandam sa optati pentru nutrienti care promoveaza sanatatea generala a copilului dumneavoastra si, in acelasi timp, favorizeaza functiile orale.
De exemplu, alaptarea la san beneficiaza de dezvoltarea corecta a gurii si ajuta la prevenirea malocluziilor. In plus, consumul unei varietati de alimente cu texturi diferite favorizeaza, de asemenea, cresterea structurilor orale.
A avea grija de gura micutilor tai nu inseamna doar sa ii speli pe dinti si sa reduci consumul de zahar. Este, de asemenea foarte important sa le oferim o dieta echilibrata, nutritiva si variata. care sa maximizeze functiile orale si sa favorizeze dezvoltarea maxilo-faciala.
#Importantaalimentatiei #dezvoltareasugarului