Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unii să se îndrăgostească de senzația de foc în gură pe care o provoacă ardeii iuți? Sau cum un simplu ardei picant poate fi secretul pierderii în greutate și al unei vieți mai fericite? Hai să dezvăluim toate aceste mistere legate de mâncarea picantă și să aruncăm o privire în lumea fascinantă a condimentelor!
Conținut articol
Roșul este atât de frumos
Ce poate determina o persoană să plângă abundent, să aibă febră mare și să respire foc? Este vorba despre ardeii iuți roșii, cel mai popular și mai arzător condiment din lume. Dar de ce o asemenea agonie infernală?
Potrivit statisticilor medicale, persoanele care mănâncă mereu ardei iute se simt mai fericiți decât restul dintre noi. Asta pentru că creierul trebuie să producă substanțe de plăcere – endorfine – pentru a depăși disconfortul provocat de focul din stomac.
În multe țări există chiar concursuri pentru a vedea cine poate mânca cei mai mulți dintre acești ardei iuți fără să tresară… ultima, desigur, este o glumă. Este pur și simplu imposibil să nu reacționezi la un efect atât de puternic asupra organismului!
Coasa Carolina și Focul Iadului
Un alt tip de rivalitate ciudată se manifestă între crescători. De exemplu, Ed Curry, un fermier american din Carolina de Sud, a fost inclus chiar în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind persoana care a cultivat cei mai iuți ardei din lume! Numele sosurilor sale sunt și mai rele: “Zombie”, “Hellfire”, “First Blood”… Este înfricoșător chiar și să le citești.
Ed a avut o relație lungă cu Pepper. Era un adolescent cu probleme – bea, se droga și părea că viața va lua-o la vale de acolo…. Dar apoi a fost salvat. Da, a fost vorba de Pepper. Cultivarea de noi soiuri și prepararea celor mai neașteptate condimente din ele a devenit munca lui de-o viață – și totodată afacerea lui. În plus, Ed spune că, în creierul său, condimentele au înlocuit drogurile. Ce este atât de special la ardei?

În mod tradițional, se consideră că oamenii au 4 senzații gustative de bază. Dulce – receptorii se află în principal pe vârful limbii, acru – pe părțile laterale, în profunzime, sărat – în față, din lateral și amar – la baza limbii.
Ei bine, există și așa-numitul umami – glutamat monosodic – care este gustul cărnii, al roșiilor, al mâncării de tip fast-food – toți receptorii deodată. Deci, unde este picantul în asta? E drept că nu există. Nu este deloc un gust. Este o iritare specială a receptorilor de durere, care nu are nimic de-a face cu gustul.
Capsaicină puternică
Adevărul este că ardeii iuți (și alți ardei) conțin alcaloidul capsaicină. Pe de o parte, aceasta are un efect iritant local ușor, stimulând astfel tractul gastrointestinal, iar pe de altă parte, împiedică reproducerea bacteriilor patogene în intestine.
Capsaicina provoacă o durere atât de intensă încât creierul trebuie pur și simplu să-și elibereze propriul medicament intern, endorfina, ca răspuns. Nu e de mirare că Ed este dependent de această legumă! Și a fost, de asemenea, foarte încurajat de cercetările care arată că capsaicina poate ucide celulele canceroase. Așadar, scopul amelioratorului în dezvoltarea celui mai iute ardei este unul nobil. El vrea ca medicii să aibă materie primă bună.

O trecere în revistă a 20 de studii arată că puternicul alcaloid (din suplimente sau din ardeiul în sine) ajută, de asemenea, organismul să ardă aproximativ 50 de calorii în plus pe zi. Acest lucru duce la o pierdere semnificativă în greutate după 1-2 ani. De asemenea, s-a observat că un consum regulat de capsaicină reduce grăsimea abdominală, scade pofta de mâncare și consumul de energie.
Oamenii de știință notează că, deși capsaicina nu ar trebui să fie considerată o baghetă magică pentru pierderea în greutate, aceasta poate fi inclusă în programele de slăbire. Desigur, acest remediu este potrivit doar pentru cei care tolerează bine alimentele picante și nu suferă de boli gastrointestinale.
O plăcere scumpă
Timp de multe secole, condimentele sărate au fost apreciate pentru greutatea lor în aur. În cea mai mare parte a istoriei omenirii, oamenii au fost nevoiți să mănânce alimente fade – Homo sapiens nu a avut condimente sau chiar sare pentru o perioadă foarte lungă de timp. Ce mâncau anticii? Cereale, rădăcini cu amidon, pește fără gust, carne pe jumătate crudă sau arsă… Este clar că tot ceea ce diversifica senzațiile a ajutat la obținerea unei anumite plăceri din mâncare.
Una dintre cele mai vechi referiri la ardei se găsește în textele egiptene antice, datând din jurul anului 3000 î.Hr. Acestea menționează că ardeiul era folosit la gătit și în scopuri medicinale (de exemplu, pentru răceli și paraziți intestinali). Cu toate acestea, abia în Evul Mediu a devenit cunoscut pe scară mai largă ca sursă suplimentară de aromă și savoare. Există chiar ipoteza că Cristofor Columb a pornit în călătoria sa pentru a aproviziona conducătorii spanioli cu condimente!
Portughezii au adus ardeii în India la începutul secolului al XVI-lea, unde a devenit un ingredient de bază în curry; de acolo, a călătorit mai departe spre est. La 50 de ani de la călătoria lui Columb, ardeiul american s-a răspândit în China și Japonia.
Cum pot număra iuțeala?
În legătură cu acest subiect, este interesant să menționăm că înregistrarea notorie a eroului nostru, Ed (adică a ardeiului său Carolina Reaper), a fost efectuată tot de un om de știință, profesorul Cliff Calloway, un chimist de la universitatea locală. În laboratorul său, echipat cu mănuși și ochelari de protecție (având în vedere posibilele arsuri la nivelul mucoaselor și al pielii), acesta măsoară intensitatea iuțelii în produse. Această intensitate poate fi exprimată în cifre, utilizând o scală specială numită Scoville.
Din perspectivă istorică, acest sistem de măsurare a fost creat de farmacistul american Wilbur Scoville. Inițial, se bază pe percepția gustului uman. Ardeiul sau orice alt aliment picant era diluat până când nu mai inducea senzația de iute. Cu cât era necesar să fie diluat mai mult, cu atât era înregistrat un scor mai mare pe scara Scoville.
Cu avansul tehnologiei, astăzi evaluarea devine mai obiectivă. Substanța în cauză este congelată, deshidratată și analizată în laborator. Important de subliniat este respectarea strictă a măsurilor de siguranță în acest proces!
Spre exemplu, sosul tabasco clasic se situează între 2.500 și 5.000 de unități pe scara Scoville. Ardeiul Cayenne atinge valori între 30.000 și 50.000. Însă cel mai picant ardei sălbatic este scorpionul Moruga din Trinidad, cu un scor impresionant de 2 milioane de unități.
Carolina Reaper, cultivat de către Ed, reușește să depășească acest record, ajungând la 2.200.000 de unități. Ed, ca un cunoscător experimentat al ardeiului, îl poate gusta cu încredere. Însă pentru cei mai puțin obișnuiți cu asemenea picanterii, poate fi savurat într-o versiune mai blândă, adăugat ca ingredient în condimente, de exemplu, împreună cu hreanul.
Ce putem face pentru a stinge acest foc?
Capsaicina nu este solubilă în apă, deci nu amorțește durerea, ci doar, dimpotrivă, răspândește particulele de ardei. Apropo, sifonul este chiar mai rău în acest sens – nu face decât să întărească legătura capsaicinei cu mucoasa – iar senzația de arsură devine și mai puternică.
Pentru cei care își supraestimează abilitățile prin consumul de alimente picante, oamenii de știință recomandă să bea lapte. Acesta conține proteina cazeină, care se leagă de capsaicina înțepătoare mai puternic decât se leagă capsaicina de terminațiile nervoase. Atunci când beți lapte, acesta acționează ca un agent de curățare și trage literalmente alcaloidul de pe membranele mucoase ale gurii.

Există și alte alternative eficiente. Unul dintre acestea este acidul citric, prezent în sucul de lămâie, mandarine și portocale. Acest acid interacționează cu moleculele de capsaicină, neutralizându-le efectul. În plus, o a treia soluție benefică este să consumați pâine. Pâinea are un dublu rol, acționând atât ca un agent de curățare mecanică, cât și ca un calmant pentru nervi, oferind o senzație de ușurare.
Cum poate afecta sănătatea consumul de alimente picante?
Mulți se tem că ardeii pot provoca probleme gastrointestinale. Acest aspect este adevărat, însă se aplică doar persoanelor care au deja afecțiuni gastrointestinale. Pentru a înțelege mai bine, putem face o comparație cu o rană pe piele. Atunci când o rana este expusă la sare sau condimente picante, cum ar fi ardeiul iute, senzația este de disconfort, arsură, iar rana se poate inflama. Același principiu se aplică și în interiorul corpului nostru.
De aceea, pacienților cu gastrită sau ulcer gastroduodenal li se recomandă întotdeauna o dietă moderată, care exclude produsele bogate în condimente picante.

Pentru cei care nu suferă de afecțiuni gastrice, ardeiul iute reprezintă o opțiune permisă. Mai mult, pare să ofere numeroase beneficii, cum ar fi subțierea sângelui. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele cu probleme cardiovasculare, deoarece sângele vâscos prezintă un risc crescut de tromboză.
În ceea ce privește prevenirea cancerului, există, într-adevăr, unele dovezi în acest sens. Cercetătorii au observat de mult timp că țările precum India, China și Mexic, unde se consumă cantități semnificative de ardei iuți și mâncăruri picante, au rate mai scăzute de cancer colorectal în comparație cu Europa.
Cu toate acestea, nu putem să tragem concluzii prea ferme și să ne apucăm să mâncăm ardei iuți în cantități masive pentru a preveni sau trata cancerul. Dovezile nu sunt încă suficient de concludente. Faptul este că în studiile epidemiologice, factorii care contribuie la dezvoltarea cancerului sunt dificil de izolat. De obicei, aceștia sunt corelați cu un anumit tip de dietă.
Prin urmare, a spune că ardeiul roșu, din toate alimentele consumate de oameni, reduce riscul de cancer, este prematur. Cercetătorii continuă să investigheze această problemă și speră că în viitor vor putea dezvolta un medicament nou bazat pe capsaicină, substanța care conferă mâncărurilor picante gustul lor distinct.

Așadar, e timpul să tragem concluziile. Cele mai bune soluții pentru persoanele care au consumat excesiv alimente picante includ citricele, laptele și pâinea. În general, nu ar trebui să existe preocupări majore în ceea ce privește consumul de alimente picante, cu excepția cazului în care există afecțiuni gastro-intestinale preexistente.
Pentru cei care se bucură de o sănătate stabilă, consumul moderat de ardei iuți poate aduce numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui sau poate contribui la gestionarea greutății corporale. Cu toate acestea, este important să subliniem că efectul său anticancerigen este încă subiect de cercetare. În concluzie, putem afirma cu încredere că ardeiul iute reprezintă o alegere alimentară sănătoasă, cu potențial beneficii, și nu un aliment lipsit de valoare.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.