Ultima actualizare: 2 august 2024
Te-ai intrebat vreodata cum reusesc unii sa se indragosteasca de senzatia de foc in gura pe care o provoaca ardeii iuti? Sau cum un simplu ardei picant poate fi secretul pierderii in greutate si al unei vieti mai fericite? Hai sa dezvaluim toate aceste mistere legate de mancarea picanta si sa aruncam o privire in lumea fascinanta a condimentelor!
Rosul este atat de frumos
Ce poate determina o persoana sa planga abundent, sa aiba febra mare si sa respire foc? Este vorba despre ardeii iuti rosii, cel mai popular si mai arzator condiment din lume. Dar de ce o asemenea agonie infernala?
Potrivit statisticilor medicale, persoanele care mananca mereu ardei iute se simt mai fericiti decat restul dintre noi. Asta pentru ca creierul trebuie sa produca substante de placere – endorfine – pentru a depasi disconfortul provocat de focul din stomac.
In multe tari exista chiar concursuri pentru a vedea cine poate manca cei mai multi dintre acesti ardei iuti fara sa tresara… ultima, desigur, este o gluma. Este pur si simplu imposibil sa nu reactionezi la un efect atat de puternic asupra organismului!
Coasa Carolina si Focul Iadului
Un alt tip de rivalitate ciudata se manifesta intre crescatori. De exemplu, Ed Curry, un fermier american din Carolina de Sud, a fost inclus chiar in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind persoana care a cultivat cei mai iuti ardei din lume! Numele sosurilor sale sunt si mai rele: „Zombie”, „Hellfire”, „First Blood”… Este infricosator chiar si sa le citesti.
Ed a avut o relatie lunga cu Pepper. Era un adolescent cu probleme – bea, se droga si parea ca viata va lua-o la vale de acolo…. Dar apoi a fost salvat. Da, a fost vorba de Pepper. Cultivarea de noi soiuri si prepararea celor mai neasteptate condimente din ele a devenit munca lui de-o viata – si totodata afacerea lui. In plus, Ed spune ca, in creierul sau, condimentele au inlocuit drogurile. Ce este atat de special la ardei?
In mod traditional, se considera ca oamenii au 4 senzatii gustative de baza. Dulce – receptorii se afla in principal pe varful limbii, acru – pe partile laterale, in profunzime, sarat – in fata, din lateral si amar – la baza limbii.
Ei bine, exista si asa-numitul umami – glutamat monosodic – care este gustul carnii, al rosiilor, al mancarii de tip fast-food – toti receptorii deodata. Deci, unde este picantul in asta? E drept ca nu exista. Nu este deloc un gust. Este o iritare speciala a receptorilor de durere, care nu are nimic de-a face cu gustul.
Capsaicina puternica
Adevarul este ca ardeii iuti (si alti ardei) contin alcaloidul capsaicina. Pe de o parte, aceasta are un efect iritant local usor, stimuland astfel tractul gastrointestinal, iar pe de alta parte, impiedica reproducerea bacteriilor patogene in intestine.
Capsaicina provoaca o durere atat de intensa incat creierul trebuie pur si simplu sa-si elibereze propriul medicament intern, endorfina, ca raspuns. Nu e de mirare ca Ed este dependent de aceasta leguma! Și a fost, de asemenea, foarte incurajat de cercetarile care arata ca capsaicina poate ucide celulele canceroase. Asadar, scopul amelioratorului in dezvoltarea celui mai iute ardei este unul nobil. El vrea ca medicii sa aiba materie prima buna.
O trecere in revista a 20 de studii arata ca puternicul alcaloid (din suplimente sau din ardeiul in sine) ajuta, de asemenea, organismul sa arda aproximativ 50 de calorii in plus pe zi. Acest lucru duce la o pierdere semnificativa in greutate dupa 1-2 ani. De asemenea, s-a observat ca un consum regulat de capsaicina reduce grasimea abdominala, scade pofta de mancare si consumul de energie.
Oamenii de stiinta noteaza ca, desi capsaicina nu ar trebui sa fie considerata o bagheta magica pentru pierderea in greutate, aceasta poate fi inclusa in programele de slabire. Desigur, acest remediu este potrivit doar pentru cei care tolereaza bine alimentele picante si nu sufera de boli gastrointestinale.
O placere scumpa
Timp de multe secole, condimentele sarate au fost apreciate pentru greutatea lor in aur. In cea mai mare parte a istoriei omenirii, oamenii au fost nevoiti sa manance alimente fade – Homo sapiens nu a avut condimente sau chiar sare pentru o perioada foarte lunga de timp. Ce mancau anticii? Cereale, radacini cu amidon, peste fara gust, carne pe jumatate cruda sau arsa… Este clar ca tot ceea ce diversifica senzatiile a ajutat la obtinerea unei anumite placeri din mancare.
Una dintre cele mai vechi referiri la ardei se gaseste in textele egiptene antice, datand din jurul anului 3000 i.Hr. Acestea mentioneaza ca ardeiul era folosit la gatit si in scopuri medicinale (de exemplu, pentru raceli si paraziti intestinali). Cu toate acestea, abia in Evul Mediu a devenit cunoscut pe scara mai larga ca sursa suplimentara de aroma si savoare. Exista chiar ipoteza ca Cristofor Columb a pornit in calatoria sa pentru a aproviziona conducatorii spanioli cu condimente!
Portughezii au adus ardeii in India la inceputul secolului al XVI-lea, unde a devenit un ingredient de baza in curry; de acolo, a calatorit mai departe spre est. La 50 de ani de la calatoria lui Columb, ardeiul american s-a raspandit in China si Japonia.
Cum pot numara iuteala?
In legatura cu acest subiect, este interesant sa mentionam ca inregistrarea notorie a eroului nostru, Ed (adica a ardeiului sau Carolina Reaper), a fost efectuata tot de un om de stiinta, profesorul Cliff Calloway, un chimist de la universitatea locala. In laboratorul sau, echipat cu manusi si ochelari de protectie (avand in vedere posibilele arsuri la nivelul mucoaselor si al pielii), acesta masoara intensitatea iutelii in produse. Aceasta intensitate poate fi exprimata in cifre, utilizand o scala speciala numita Scoville.
Din perspectiva istorica, acest sistem de masurare a fost creat de farmacistul american Wilbur Scoville. Initial, se baza pe perceptia gustului uman. Ardeiul sau orice alt aliment picant era diluat pana cand nu mai inducea senzatia de iute. Cu cat era necesar sa fie diluat mai mult, cu atat era inregistrat un scor mai mare pe scara Scoville.
Cu avansul tehnologiei, astazi evaluarea devine mai obiectiva. Substanta in cauza este congelata, deshidratata si analizata in laborator. Important de subliniat este respectarea stricta a masurilor de siguranta in acest proces!
Spre exemplu, sosul tabasco clasic se situeaza intre 2.500 si 5.000 de unitati pe scara Scoville. Ardeiul Cayenne atinge valori intre 30.000 si 50.000. Insa cel mai picant ardei salbatic este scorpionul Moruga din Trinidad, cu un scor impresionant de 2 milioane de unitati.
Carolina Reaper, cultivat de catre Ed, reuseste sa depaseasca acest record, ajungand la 2.200.000 de unitati. Ed, ca un cunoscator experimentat al ardeiului, il poate gusta cu incredere. Insa pentru cei mai putin obisnuiti cu asemenea picanterii, poate fi savurat intr-o versiune mai blanda, adaugat ca ingredient in condimente, de exemplu, impreuna cu hreanul.
Ce putem face pentru a stinge acest foc?
Capsaicina nu este solubila in apa, deci nu amorteste durerea, ci doar, dimpotriva, raspandeste particulele de ardei. Apropo, sifonul este chiar mai rau in acest sens – nu face decat sa intareasca legatura capsaicinei cu mucoasa – iar senzatia de arsura devine si mai puternica.
Pentru cei care isi supraestimeaza abilitatile prin consumul de alimente picante, oamenii de stiinta recomanda sa bea lapte. Acesta contine proteina cazeina, care se leaga de capsaicina intepatoare mai puternic decat se leaga capsaicina de terminatiile nervoase. Atunci cand beti lapte, acesta actioneaza ca un agent de curatare si trage literalmente alcaloidul de pe membranele mucoase ale gurii.
Exista si alte alternative eficiente. Unul dintre acestea este acidul citric, prezent in sucul de lamaie, mandarine si portocale. Acest acid interactioneaza cu moleculele de capsaicina, neutralizandu-le efectul. In plus, o a treia solutie benefica este sa consumati paine. Painea are un dublu rol, actionand atat ca un agent de curatare mecanica, cat si ca un calmant pentru nervi, oferind o senzatie de usurare.
Cum poate afecta sanatatea consumul de alimente picante?
Multi se tem ca ardeii pot provoca probleme gastrointestinale. Acest aspect este adevarat, insa se aplica doar persoanelor care au deja afectiuni gastrointestinale. Pentru a intelege mai bine, putem face o comparatie cu o rana pe piele. Atunci cand o rana este expusa la sare sau condimente picante, cum ar fi ardeiul iute, senzatia este de disconfort, arsura, iar rana se poate inflama. Acelasi principiu se aplica si in interiorul corpului nostru.
De aceea, pacientilor cu gastrita sau ulcer gastroduodenal li se recomanda intotdeauna o dieta moderata, care exclude produsele bogate in condimente picante.
Pentru cei care nu sufera de afectiuni gastrice, ardeiul iute reprezinta o optiune permisa. Mai mult, pare sa ofere numeroase beneficii, cum ar fi subtierea sangelui. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele cu probleme cardiovasculare, deoarece sangele vascos prezinta un risc crescut de tromboza.
In ceea ce priveste prevenirea cancerului, exista, intr-adevar, unele dovezi in acest sens. Cercetatorii au observat de mult timp ca tarile precum India, China si Mexic, unde se consuma cantitati semnificative de ardei iuti si mancaruri picante, au rate mai scazute de cancer colorectal in comparatie cu Europa.
Cu toate acestea, nu putem sa tragem concluzii prea ferme si sa ne apucam sa mancam ardei iuti in cantitati masive pentru a preveni sau trata cancerul. Dovezile nu sunt inca suficient de concludente. Faptul este ca in studiile epidemiologice, factorii care contribuie la dezvoltarea cancerului sunt dificil de izolat. De obicei, acestia sunt corelati cu un anumit tip de dieta.
Prin urmare, a spune ca ardeiul rosu, din toate alimentele consumate de oameni, reduce riscul de cancer, este prematur. Cercetatorii continua sa investigheze aceasta problema si spera ca in viitor vor putea dezvolta un medicament nou bazat pe capsaicina, substanta care confera mancarurilor picante gustul lor distinct.
Asadar, e timpul sa tragem concluziile. Cele mai bune solutii pentru persoanele care au consumat excesiv alimente picante includ citricele, laptele si painea. In general, nu ar trebui sa existe preocupari majore in ceea ce priveste consumul de alimente picante, cu exceptia cazului in care exista afectiuni gastro-intestinale preexistente.
Pentru cei care se bucura de o sanatate stabila, consumul moderat de ardei iuti poate aduce numeroase beneficii, cum ar fi imbunatatirea circulatiei sangelui sau poate contribui la gestionarea greutatii corporale. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca efectul sau anticancerigen este inca subiect de cercetare. In concluzie, putem afirma cu incredere ca ardeiul iute reprezinta o alegere alimentara sanatoasa, cu potential beneficii, si nu un aliment lipsit de valoare.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.