Ultima actualizare: 2 august 2024
OMS estimeaza ca aproximativ o jumatate de milion de copii fac tuberculoza in fiecare an in intreaga lume. Aproximativ 80.000 dintre ei mor. Și nu vorbim doar de regiuni sarace, cu o medicina slab dezvoltata (cum ar fi Africa sau Asia), ci si de Europa „luminata”. Și, in timp ce epidemiile de tuberculoza continua sa apara in vecinatatea noastra, este foarte important sa cunoastem masurile de prevenire. Prima dintre ele este vaccinarea BCG, de care are nevoie orice nou-nascut.
In Romania , ca si in alte peste 60 de tari din intreaga lume, vaccinarea BCG este obligatorie. Daca nu exista contraindicatii medicale, acesta se administreaza unui nou-nascut chiar in maternitate, in a treia zi de la nastere.
Tuberculoza: Mitul Romantismului si Adevarul Crunt
In secolul al XIX-lea, tuberculoza (cunoscuta si sub numele de tuberculoza) era adesea invaluita intr-un aer de romantism. Era considerata o boala care oferea un fel de „fler” – pacientii paleau, se ofileau si parea ca se topesc rapid, lasand in urma o impresie dramatica. Acesta boala nemiloasa isi gasea victimele in randurile celor mai colorati reprezentanti ai lumii artei din acea perioada: artisti, scriitori, dansatori, interpreti si alte spirite boeme, in special in Europa.
Cu toate acestea, acesti indivizi nu au pierit din cauza romantismului bolii, ci mai degraba din cauza stilului lor de viata dezordonat si neglijent. De obicei, acesti oameni duceau vieti sarace, cu obiceiuri alimentare precare, si se lasau prada viciilor cum ar fi fumatul si bautul excesiv. Le placea sa se adune in locuri aglomerate, cum ar fi ateliere de arta, saloane literare si localuri de bauturi. Cu alte cuvinte, din punct de vedere medical, aveau un sistem imunitar fragil si se expuneau in mod constient riscului de a contracta tuberculoza.
Realitatea este departe de romantism: in secolul al XIX-lea, precum si in secolele XX si XXI, tuberculoza a ramas una dintre cele mai periculoase boli infectioase. Afecteaza in primul rand persoanele cu sistemul imunitar slabit.
Astazi, nu mai boemii sunt cei mai expusi, ci copiii si batranii. Medicina a facut progrese semnificative, dar izbucnirile de epidemii de tuberculoza nu sunt cu mult mai rare decat acum un secol si jumatate. Oameni de toate varstele, inclusiv cei tineri si vulnerabili, inca se confrunta cu aceasta amenintare persistenta.
In ziua de azi, tuberculoza se plaseaza pe a doua pozitie in topul cauzelor principale de deces provocate de un singur agent infectios, imediat dupa SIDA.
Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in medie, aproximativ 8 milioane de oameni, din care aproape 500.000 sunt copii, sunt diagnosticati cu tuberculoza in fiecare an in intreaga lume. Trist este faptul ca aproximativ o treime dintre acesti bolnavi pierd lupta cu aceasta boala grava. Din acest motiv, in multe tari din intreaga lume, autoritatile sanitare acorda o atentie deosebita nu doar tratamentului pacientilor, ci si masurilor de prevenire a raspandirii tuberculozei. In plus, mai mult de 60 de tari au implementat vaccinarea BCG ca o masura obligatorie. Acest lucru aduce in prim-plan un paradox interesant:
Vaccinul BCG, recunoscut de catre specialistii din domeniul medical ca fiind cea mai eficienta arma in lupta organismului impotriva bacilului tuberculos, nu protejeaza efectiv impotriva infectarii, bolii sau raspandirii bacteriei. Atunci, care este scopul acestuia?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, va trebui sa luam o mini-lectie de microbiologie.
Autoaparare impotriva tuberculozei
Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli infectioase cauzate de bacteria Mycobacterium tuberculosis (altfel spus: bacilul tuberculos sau bacilul Koch), care afecteaza cel mai frecvent plamanii.
O persoana bolnava, atunci cand respira, satureaza aerul din jurul sau cu bacterii patogene, care, la randul lor, sunt inhalate de alte persoane – persoane sanatoase. Daca cantitatea de bacterii tuberculoase care a intrat in organismul unei persoane sanatoase este suficient de mare pentru a infecta si a se inmulti, iar daca organismul sau nu a oferit un raspuns demn – atunci, treptat, aceasta persoana sanatoasa se transforma intr-un obisnuit al centrului districtual de tuberculoza….
De cele mai multe ori (dar nicidecum intotdeauna!) plamanii au de suferit – pur si simplu pentru ca bacteriile ajung in plamani atunci cand respiram si acolo, de obicei, „prind radacini”, distrugand treptat tesutul pulmonar si otravindu-ne organismul cu toxine otravitoare.
Cum lupta organismul impotriva infectiilor? Se pare ca orice bacterie patogena, inclusiv bacilul tuberculos, care patrunde in corpul uman poate fi atacata de doua sisteme: pe de o parte, de anticorpi (care sunt produsi datorita vaccinarii BCG administrate in perioada de nou-nascut), iar pe de alta parte, de imunitatea celulara locala.
Iar in ceea ce priveste protectia impotriva tuberculozei, rolul de „prima vioara” nu este jucat aici de anticorpi (adica nu de vaccinare), ci de imunitatea celulara. Se stie ca imunitatea celulara este aproape absenta la persoanele care traiesc in conditii nefavorabile, slabite fizic, lipsite de hrana si de somn, precum si la cele supuse unui stres cronic si asa mai departe. Chiar si frecventa de a fi in aer liber are un impact semnificativ asupra imunitatii celulare! Cu cat petrecem mai mult timp in aer liber, cu atat mai puternic devine sistemul nostru imunitar.
Și daca o astfel de imunitate celulara locala a organismului lipseste in mod clar, atunci infectia cu tuberculoza si dezvoltarea activa a bolii apare chiar si in cazurile in care organismul a fost vaccinat la timp cu vaccin BCG. Pentru cei carora nu le plac abrevierile necunoscute, sa explicam: BCG este literalmente „Bacille Calmette-Guérin” (bacilul Calmette-Guérin); dupa cum reiese din denumire, vaccinul poarta numele celor doi oameni de stiinta care l-au creat.
Asadar, vaccinarea BCG nu reprezinta in niciun caz o garantie de protectie de 100% impotriva tuberculozei; va puteti imbolnavi chiar daca ati fost vaccinat. Se pune atunci intrebarea logica: de ce sa se faca vaccinarea BCG daca nu protejeaza impotriva bolii?
Vaccinarea BCG nu salveaza, dar indulceste lovitura
Adevarul este ca tuberculoza are diverse forme – de la tuberculoza focala usoara la tuberculoza mortala, cea mai grava fiind meningita tuberculoasa. Asadar, vaccinarea BCG, desi nu garanteaza protectia impotriva infectiei si a bolii, exclude aproape 100% dezvoltarea formelor severe si mortale de tuberculoza.
Cu alte cuvinte, un copil vaccinat in copilarie poate, teoretic, sa faca tuberculoza in orice moment al vietii sale, dar este absolut sigur ca nu va muri si nu va suferi daune semnificative pentru sanatatea sa.
Vaccinarea BCG poate fi comparata cu un airbag intr-o masina – desigur, nu garanteaza ca soferul nu va avea un accident (nici macar nu are o astfel de sarcina!), dar aproape sigur ii va salva viata daca se produce un accident.
Vaccinul in sine exista de aproape o suta de ani, are mai multe variante cu diferente minore si, in esenta, nu este altceva decat un „cocktail” de bacili tuberculosi slabiti. Reactionand la bacteriile „plantate” de tuberculoza, organismul incepe sa produca anticorpi speciali care protejeaza persoana pe tot parcursul vietii impotriva formelor severe si fatale ale bolii.
Acesta este un fel de „exercitiu de armata” – organismul se antreneaza pe un inamic slabit pentru a rezista eficient inamicului real in viitor.
Cand si cum se face vaccinarea BCG
In prezent, vaccinarea BCG este obligatorie in peste 60 de tari, inclusiv in Romania. Prin urmare, daca un copil se naste intr-o maternitate, atunci, de regula, chiar acolo, in a treia zi de viata a copilului, medicii il pun sa fie vaccinat cu BCG. Daca parintii sunt categoric impotriva vaccinarii, ei trebuie sa-si documenteze in prealabil refuzul.
De ce se face vaccinarea in primele zile de viata, fara a-l lasa pe nou-nascut sa se intareasca? Toata „smecheria” aici este de a vaccina bebelusul cu bacterii slabite („imblanzite” si nu periculoase) inainte ca acesta sa poata „prinde” bacili tuberculosi activi, „salbatici”, din aerul din afara maternitatii. Acest lucru poate fi garantat doar atunci cand bebelusul nu a parasit maternitatea.
Dar daca doar pasiti cu bebelusul pe strada, va urcati in mijloacele de transport, intrati in orice local etc., riscati sa inhalati o anumita cantitate de bacili tuberculosi din aerul din afara maternitatii. – riscul de a inhala o anumita cantitate de bacili tuberculosi este deja ridicat. Iar daca in organism patrund bacterii „vii”, reale, se pierde instantaneu rostul vaccinarii ca atare. Acum, micul organism al copilului va trebui sa lupte cu tuberculoza fara niciun „antrenament” …
Cum se administreaza vaccinul BCG unui copil? Procesul de vaccinare se realizeaza prin injectarea intradermica a vaccinului, de regula – in zona antebratului stang, in locul de atasare a muschiului deltoid. Dupa un timp, la locul de injectare apare o pata rosie, cu un aspect asemanator cu cel al unei intepaturi de tantar. Putin mai tarziu, aceasta pata se transforma intr-o mica buba, care apoi se sparge, in locul ei apare un mic ulcer, care dupa un timp se vindeca, lasand o cicatrice abia vizibila pe piele.
Daca copilul dumneavoastra dupa vaccinarea BCG totul s-a intamplat exact asa – puteti fi bucurosi ca vaccinarea a fost clar „conform notelor”. Aparitia unei cicatrici este un semn elocvent ca organismul copilului a reactionat corespunzator la „intalnirea” cu bacilii tuberculosi si a dezvoltat anticorpi speciali. In cel mai bun caz, cicatricea va fi mai mare de 5 mm.
Daca cicatricea este abia vizibila (prea mica) sau nu exista deloc, inseamna ca organismul nu a reactionat corespunzator la vaccinare. In acest caz, medicul pediatru va efectua o „investigatie” si va stabili motivul pentru care vaccinul nu a prins radacini. In orice caz, acesta va trebui repetat in jurul varstei de 6 – 6,5 ani. In orice caz, cu o singura exceptie!
Exista 2% din oameni in lume care sunt complet imuni la tuberculoza. Acestia pot, la fel ca toti oamenii vii, sa se molipseasca de bacilul tuberculos, dar nu pot niciodata, chiar daca ar vrea, sa faca tuberculoza. Ei au o imunitate innascuta foarte puternica. De asemenea, organismele lor nu reactioneaza la vaccinarea BCG – nu au nevoie de ea.
Aspecte negative ale vaccinarii BCG
Din pacate, vaccinarea impotriva tuberculozei nu are doar parti pozitive. Și nu toate organismele copiilor reactioneaza la vaccinare in mod adecvat si sigur.
Deoarece prin natura sa vaccinul este un „buchet” de bacterii vii (desi slabite), exista uneori cazuri in care organismul copilului nu dezvolta imunitate impotriva infectiei, ci se imbolnaveste din cauza acesteia. Aceste cazuri sunt foarte rare! Dar ele se intampla, iar parintii ar trebui sa fie constienti de ele.
Ce consecinte negative pot fi observate dupa vaccinarea BCG, daca organismul nu a reactionat la vaccin, dar s-a imbolnavit din cauza acestuia? De exemplu, un copil pe fondul vaccinarii poate dezvolta limfadenita. Sau inflamarea locului de injectare, daca vaccinul a fost administrat nu intradermic (asa cum ar trebui sa fie), ci subcutanat. Dar sa repetam inca o data – astfel de cazuri sunt extrem de rare, desi se intampla. Și chiar daca se intampla, este suficient sa nu intarziem sa prezentam copilul la un pediatru (si, de asemenea – ftiziatru) pentru a elimina cu succes si in cel mai scurt timp posibil boala.
Ce este de facut daca vaccinul BCG nu a fost administrat la nastere din orice motiv?
In aceasta situatie, faptul cheie este: copilul dvs. a fost sau nu infectat cu bacili TB in lunile sau anii in care a trait? Pentru a afla, este necesar un test Mantoux.
- Testul Mantoux: ce este bun si cum arata ceea ce este rau
Daca rezultatul este negativ, inseamna ca nu exista inca bacili tuberculosi in corpul copilului. Acest lucru inseamna ca vaccinarea BCG este inca relevanta pentru copil.
Daca rezultatul este pozitiv (si se incadreaza in intervalul normal), atunci copilul dumneavoastra este „norocos”: a „intalnit” o data bacterii „salbatice” active si sistemul sau imunitar le-a facut fata perfect, dupa ce a dezvoltat anticorpi in conditiile unei „batalii reale” si nu in timpul „exercitiilor” pe care le ofera vaccinarea. In acest caz, nu are rost sa se vaccineze, dar testul Mantoux trebuie facut in fiecare an.
In absenta vaccinarii BCG, orice intalnire cu bacilii tuberculosi se transforma intr-o „ruleta ruseasca” – este posibil ca sistemul imunitar al organismului sa se descurce singur in siguranta si sa poata suprima atacul bacteriilor patogene, dar nu poate fi exclusa varianta inversa….
Este un copil infectat cu tuberculoza periculos pentru ceilalti?
Este natural sa ne fie teama cand auzim despre o boala care poate afecta copiii nostri. Insa reactiile negative exagerate pot fi daunatoare. Un copil infectat cu tuberculoza nu este contagios sau periculos. De fapt, multi dintre noi am putea fi infectati fara sa stim.
Important este ca sistemul nostru imunitar si anticorpii sa previna boala. Asadar, nu trebuie sa intram in panica. Infectia nu inseamna neaparat boala. Cu ajutorul medicilor putem tine sub control infectia si ne putem continua viata normal. Concentrati-va pe lucrurile pozitive si fiti atenti la sanatatea copilului vostru, dar fara panica. Impreuna putem trece peste orice provocare.
Atunci cand sunt infectati cu bacilul tuberculos, doar 10-15% dintre copii (vaccinati cu vaccinul BCG) dezvolta boala tuberculozei – si asta doar daca tratamentul este ignorat.
Descoperirea ca un copil este infectat cu bacilul tuberculozei poate parea inspaimantatoare la prima vedere. Dar este important sa intelegem ca infectarea nu inseamna neaparat boala. Medicii pot recomanda un tratament preventiv, dar organismul copilului are si el resurse sa lupte cu infectia.
Probabilitatea ca infectia sa evolueze spre boala activa este relativ mica, de 10-15%. Restul de 85-90% sanse sunt ca sistemul imunitar si anticorpii copilului sa tina sub control infectia. Decizia de a face tratament preventiv apartine parintilor, dupa o discutie atenta cu medicul.
Este esential de retinut ca pana cand boala nu avanseaza, copilul infectat nu este contagios pentru cei din jur. Cu tratament adecvat, evolutia spre forme active poate fi stopata din timp.
Teste precum Mantoux sau radiografie permit monitorizarea gradului de infectare la nivel de populatie. Dar pentru un copil individual, un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat motiv de panica. Comunicarea deschisa cu medicul si urmarea recomandarilor este cheia pentru a depasi cu bine astfel de situatii.
Urme de tuberculoza in arta
Am vorbit cat se poate de serios despre beneficiile pentru sanatate ale vaccinarii BCG pentru nou-nascuti (ca, de altfel, si pentru copiii de orice alta varsta). In lumea de astazi, in care un numar foarte mare de oameni migreaza mult dincolo de habitatul lor, sa spunem, familiar, aducand cu ei nu doar modul de viata, ci si boli, protejarea copiilor de tot felul de infectii potential periculoase devine deosebit de importanta.
Cu toate acestea, nu am dori sa incheiem materialul pe o nota atat de tensionata. Prin urmare… sa ne intoarcem la arta!
Știati ca:
Cand divinul Sandro Botticelli lucra la tabloul sau Nasterea lui Venus, a fost pozat de o tanara florentina pe nume Simonetta Vespucci. Pictorul a fost complet fermecat de alura sa – fragila, translucida, aproape fara greutate. Exact asa si-a imaginat-o pe Venus…
Aceasta pictura celebra a Simonettei realizata de Botticelli ascunde o poveste trista. La vremea respectiva, putini stiau ca delicatetea si fragilitatea fetei erau cauzate de tuberculoza, boala care avea sa ii curme viata la doar 22 de ani. Astazi, privind umarul ei sting deformat, orice medic ar recunoaste imediat semnele acestei boli nemiloase.
Daca ar fi trait in zilele noastre, Simonetta ar fi avut sanse mari de vindecare datorita tratamentelor moderne si vaccinului BCG. Dar a trait intr-o epoca in care medicina nu putea face mare lucru impotriva tuberculozei. Ironia sortii face ca frumusetea ei delicata sa fi fost potentata de boala. Ramane o intrebare fara raspuns: ar fi fost Botticelli la fel de fascinat de ea daca ar fi fost sanatoasa? Sau tocmai fragilitatea cauzata de boala a inspirat capodopera sa?
Indiferent de raspuns, pictura ramane o marturie a frumusetii efemere care poate inflori chiar si in cele mai negre imprejurari. Iar povestea Simonettei ne aminteste sa pretuim darul sanatatii si sa fim recunoscatori pentru progresele medicinei care astazi salveaza milioane de vieti.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.