Ultima actualizare: 2 august 2024
Alimentatia este esentiala pentru pacientii cu cancer pancreatic pentru a le creste starea de bine si toleranta la tratament. Aflati mai multe in acest articol.
Dieta joaca un rol important in tratamentul cancerului pancreatic. Adesea, acesti pacienti se confrunta cu deficite nutritionale, pierderi in greutate si efecte secundare ale tratamentelor (deshidratare, greata, varsaturi, printre altele) care le deterioreaza calitatea vietii.
In plus, asa cum arata cercetarile din Frontiers in Oncology expune, aproximativ 50% din cazurile de acest tip de cancer sunt legate de o dieta nesanatoasa care poate fi evitata. Prin urmare, atat pentru a preveni, cat si pentru a trata boala, exista mai multe ghiduri axate pe imbunatatirea alimentatiei.
Importanta unei diete sanatoase atunci cand aveti cancer pancreatic
Pancreasul contribuie la descompunerea carbohidratilor. De asemenea, el elibereaza enzime care ajuta la digestia proteinelor si a grasimilor.
Exista mai multe motive pentru care dieta necesita o atentie speciala la pacientii cu cancer pancreatic. Pentru a intelege mai bine acest lucru, este necesara o scurta trecere in revista a functiilor acestui organ. Pancreasul este situat in zona abdominala, chiar in spatele stomacului, in apropierea intestinului, a vezicii biliare si a duodenului.
Deoarece este implicat in digestia alimentelor si in reglarea nivelului de zahar din sange, deteriorarea sanatatii sale din cauza unor boli precum cancerul aduce complicatii la nivel nutritional. Ca urmare, muschii si grasimile tind sa se descompuna, ceea ce duce la pierderea in greutate si la oboseala.
Intr-o analiza a literaturii de specialitate raportata in Cancer Management and Research, cercetatorii au constatat ca o dieta bogata in zahar, grasimi si carne rosie si procesata poate creste riscul de cancer pancreatic.
Intre timp, includerea fructelor, legumelor si a altor surse de fibre, antioxidanti si polifenoli poate ajuta la prevenirea si tratarea acestuia. Desi dieta trebuie adaptata la nevoile individuale ale fiecarui pacient, exista cateva sfaturi care pot fi implementate la nivel general. Sa aruncam o privire mai atenta.
Dieta pentru cancerul pancreatic
Odata ce cancerul pancreatic a fost diagnosticat, echipa medicala lucreaza in colaborare cu nutritionistii pentru a incerca sa reduca la minimum efectele negative asupra starii de nutritie datorate tratamentelor si bolii in sine. Cateva recomandari sunt urmatoarele.
Consumati apa si bauturi sanatoase
Unele dintre tratamentele utilizate pentru cancerul pancreatic pot duce la o stare de deshidratare. Din acest motiv, este esential sa se asigure un aport zilnic optim de apa de cel putin 3,7 litri pentru barbati si 2,7 litri pentru femei.
In plus, se recomanda sa beti lichide cu o ora inainte si cu o ora dupa fiecare masa principala. Bauturile cu electroliti si nutrienti sunt o alegere buna. In plus, cele care contin cofeina si alcool trebuie evitate pe cat posibil.
Mancati mese mici
Deoarece pancreasul isi reduce capacitatea de a colabora la procesul digestiv, este necesar sa incercam sa reducem la minimum incarcatura pe care o primeste odata cu mesele. In acest sens, tineti cont de faptul ca mesele mici, consumate de mai multe ori pe zi (5 sau 6), sunt mai bine tolerate decat mesele foarte mari.
O publicatie la Servicii de nutritie PearlPoint noteaza ca mancatul unor mese mici ajuta, de asemenea, la diminuarea efectelor secundare ale tratamentului impotriva cancerului, cum ar fi greata.
Consumati multe surse sanatoase de proteine
Alimentele care contin proteine cu valoare biologica ridicata sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si a greutatii musculare. Acest macronutrient ajuta la repararea celulelor deteriorate si, de altfel, sustine apararea organismului.
De fapt, cercetarile impartasite in Nutritie clinica a constatat ca imbunatatirea aportului de proteine din alimentatie ajuta la imbunatatirea prognosticului pacientilor cu cancer pancreatic avansat care primesc chimioterapie.
Unele surse recomandate includ urmatoarele:
- Pui
- Curcan
- Peste
- Oua
- Nuci
- Iaurt si branza
Uneori, pacientii au dificultati in a manca alimentele de mai sus. In acest caz, pot fi luate in considerare suplimentele proteice lichide, fie dizolvate in apa, fie in shake-uri. Alte proteine lichide includ bulionul de oase, supele pasate si iaurtul grecesc.
Alegeti alimente usor de digerat
Tratamentele impotriva cancerului pancreatic reduc adesea capacitatea de a va ajuta in procesul de digestie. De aici si importanta alegerii unor alimente care nu sunt grele si care pot fi digerate mai usor.
Carnea rosie, carnea de porc si legumele crude nu sunt recomandate. De asemenea, se recomanda ca alimentele sa fie tocate marunt, inmuiate si fierte pentru o digestie mai usoara.
Consumati alimente intregi
Alimente integrale joaca un rol dublu in dieta pacientilor cu cancer pancreatic. Pe de o parte, aportul lor de fibre alimentare colaboreaza cu procesul de digestie. Pe de alta parte, carbohidratii lor complecsi ajuta la mentinerea unui nivel energetic bun.
Produsele recomandate sunt urmatoarele:
- Fulgi de ovaz
- Paine din cereale integrale
- Orez brun
- Paste integrale
- Orz
- Meiul
Alegeti surse de grasimi sanatoase
In timp ce alimentele prajite si grasimile trans ingreuneaza digestia si afecteaza sanatatea pacientilor cu cancer pancreatic, grasimile sanatoase sunt o sursa buna de energie care, de altfel, ajuta la combaterea inflamatiilor.
Se gasesc in urmatoarele alimente:
- Ulei de masline
- Ulei de canola
- Avocado
- Nuci si seminte
- Pesti grasi
Cresteti aportul de antioxidanti
Antioxidantii se gasesc de obicei in cantitati mari in alimente precum fructele si legumele. Este recomandat sa mancati cel putin cinci portii pe zi pentru cantitati optime. Fructele de padure, citricele si legumele cu frunze verzi sunt alegeri excelente.
Un studiu raportat in American Journal of Epidemiology a constatat ca consumul de fructe si legume poate proteja impotriva cancerului pancreatic.
Evitati dulciurile si zaharurile
Asa cum am mentionat mai sus, pancreasul este implicat in procesul de reglare a glicemiei. Pe masura ce functia sa este redusa din cauza cancerului, dulciurile si zaharurile nu pot fi digerate in mod optim. Acest lucru duce nu numai la cresterea glucoza niveluri, dar si la alte complicatii metabolice.
Aceste alimente trebuie evitate. Acelasi lucru este valabil si pentru deserturi, bauturi racoritoare, prajituri sau alte dulciuri; acestea nu trebuie sa faca parte din dieta pacientilor cu cancer pancreatic.
Administrarea de suplimente de enzime pancreatice
Medicul dumneavoastra va poate sugera sa va completati dieta cu un enzima pancreatica supliment. Functia sa este de a colabora cu functionalitatea acestui organ, astfel incat sa poata interveni in continuare in digestie. Acesta chiar ajuta la reducerea simptomelor asociate cu dificultatile digestive.
Ce este important de retinut despre nutritie in cazul cancerului pancreatic?
O nutritie adecvata este esentiala in tratamentul cancerului pancreatic. Ea are ca scop sa diminueze starea de malnutritie, sa va ajute sa va mentineti o greutate corporala sanatoasa, sa cresteti forta musculara si sa reduceti unele dintre efectele secundare ale tratamentelor. De asemenea, ajuta la sustinerea functiei digestive a acestui organ.
Se recomanda sa se acorde prioritate consumului de fructe, legume, cereale integrale, proteine si grasimi sanatoase. In plus, este necesar sa se faca asigurati-va ca obiceiurile alimentare nu sunt prea grele pentru o digestie corecta.
In orice caz, fiecare pacient ar trebui sa primeasca un tratament nutritional personalizat din partea unui profesionist. Nutritionistul poate indruma mai precis cum trebuie sa fie mesele si ce nutrienti trebuie prioritizati in functie de nevoile fiecarui caz in parte.