Ultima actualizare: 2 august 2024
Daca bebelusul dumneavoastra se trezeste tipand si plangand, inseamna ca are nevoie de prezenta sau de ajutorul dumneavoastra. Trebuie sa il insotiti pentru ca el sa se simta in siguranta.
Plansul unui copil este cel mai dureros sunet pentru o mama si cel care provoaca cea mai mare suferinta si ingrijorare. Mai ales in primii ani de viata, cand cel mic nu poate comunica, auzindu-l plangand si contemplarea disconfortului lor poate genera o mare anxietate pentru ca nu stii cum sa ii consolezi. Daca in aceasta etapa a vietii bebelusul tau se trezeste frecvent tipand si plangand in timpul noptii, iti vom spune care pot fi cauzele.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca, prin plans, copilul tau comunica cu tine, va avertizeaza ca are nevoi care trebuie satisfacute sau va cere sprijinul pentru a-l ajuta sa se autoregleze, deoarece nu poate face acest lucru de unul singur.
Cel mai important lucru in aceste situatii este sa va pastrati calmul si sa va adresati copilului dumneavoastra cu dragoste si seninatate. Ridicarea vocii, supararea sau disperarea nu vor face decat sa sporeasca suferinta copilului dumneavoastra. Intelegerea a ceea ce se intampla va va ajuta sa actionati corect.
Descopera de ce se trezeste copilul tau tipand si plangand
Unul dintre principalele motive pentru care un bebelus se trezeste tipand si plangand este din cauza absentei figurilor sale de atasament. Nu putem uita ca copiii sunt fiinte vulnerabile si dependente care au nevoie de adulti pentru a supravietui. Știi ca sunt acasa si in siguranta, dar pentru creierul lor primitiv, pericolul este iminent.
Au nevoie de prezenta ta
Sa se trezeasca si sa se trezeasca singuri in intuneric poate fi infricosator. pentru cel mic. Prin urmare, cel mai natural mecanism este sa recurga la plans pentru a-si alerta protectorii. In plus, in jurul varstei de opt luni, bebelusii experimenteaza ceea ce se numeste anxietate de separare.
Se simt inconfortabil si frustrati
Bebelusii au o serie de nevoi care trebuie sa fie satisfacute. Hrana, igiena si confortul sunt aspecte fundamentale pentru ca un sugar sa se simta in largul sau si sa adoarma. Daca copilului dumneavoastra ii este foame, are scutecul ud sau ii este cald sau frig, nu se va simti confortabil si va avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Țineti cont de faptul ca unii copii sunt mult mai sensibili decat altii la aceste senzatii si ar putea avea nevoie sa fie ingrijiti mai des.
Acelasi lucru este valabil si in cazul in care copilul dumneavoastra este bolnav sau ii ies dintii. Durerea, febra, tusea si colicii sunt situatii inconfortabile pe care micutul tau nu stie cum sa le gestioneze. Prezenta si sprijinul dumneavoastra sunt, prin urmare, esentiale pentru a-l linisti si a-l ajuta sa se simta mai bine.
Nu reusesc sa adoarma
Este posibil ca bebelusul tau sa se trezeasca tipand si plangand pentru ca ii este greu sa adoarma la loc. Bebelusii au un somn usor si trezirile sunt frecvente. Un zgomot, o senzatie neplacuta sau o schimbare a fazei de somn sunt cateva dintre motivele trezirii. In acest caz, bebelusul este inca obosit, dar nu a invatat inca sa adoarma singur. Prin urmare, plansul si tipetele sunt o expresie a frustrarii si un apel la ajutor.
Terori nocturne
In cele din urma, daca bebelusul dumneavoastra se trezeste tipand si plangand sau este agitat si foarte nervos, este posibil sa fi avut un episod de teroare nocturna. Acesta este o parasomnie comuna la sugari, dar poate aparea inca de la 12-18 luni de varsta.
Atunci cand se intampla acest lucru, copilul experimenteaza o frica foarte intensa, tipa, plange si este agitat. Episodul dureaza de obicei de la cateva secunde la cateva minute, iar sugarul, desi pare treaz, nu este cu adevarat treaz. Prin urmare, este dificil sa il trezesti, iar daca se reuseste acest lucru, va fi foarte confuz.
Mai tarziu, in jurul varstei de trei ani, pot aparea si cosmarurile. In acest caz, sugarul se trezeste si isi poate aminti ce a visat.
Ce sa faci daca bebelusul tau se trezeste tipand si plangand?
Acum ca stiti cateva dintre cele mai motive comune de ce se poate trezi bebelusul dumneavoastra plangand, va va fi mai usor sa intelegeti si sa va ajutati copilul. Cu toate acestea, iata cateva sfaturi care va pot fi de ajutor:
- Asigura-te ca nevoile copilului tau sunt satisfacute. Uneori, hranirea, schimbarea scutecului sau acoperirea bebelusului cu o patura este suficienta pentru a creste confortul, pentru a-l linisti si pentru a promova somnul.
- Consultati-va cu medicul dumneavoastra. In cazul in care exista o problema de sanatate, este important sa va consultati medicul pediatru. Cu toate acestea, masajele gingivale sau dintisorii raciti pot, de exemplu, sa ajute la dentitie. De asemenea, imbratisarile, cuvintele si racnetele dvs. pot ajuta copilul sa se simta mai bine si sa faca fata disconfortului.
- Dormiti aproape de bebelusul dvs.. Pentru copii, dormitul aproape de parinti este extrem de linistitor. Simtirea prezentei lor ii ajuta sa adoarma din nou dupa o trezire. Dormitul in comun poate fi o optiune buna, desi depinde de fiecare copil si de fiecare familie. In orice caz, mergeti la apelul copilului dumneavoastra atunci cand acesta experimenteaza anxietatea de a se trezi singur.
- Apropie-te de micutul tau. Uneori, bebelusii se misca si fac zgomote in timpul somnului si, daca asteptati cateva secunde, pot adormi din nou linistiti. Dar, in cazul in care acest lucru nu se intampla si plansul continua, apropiati-va de micutul dumneavoastra, mangaiati-l, vorbiti-i sau cantati-i incet. Lasa-l sa simta ca esti acolo. A permite unui copil sa planga fara a se ocupa de el poate genera o mare anxietate.
O chestiune de timp
In cele din urma, in primii cativa ani de viata ai unui bebelus, trezirile plangand pot fi frecvente. Pe masura ce copilul dumneavoastra se maturizeaza din punct de vedere cognitiv, devine mai independent si invata sa se autoreglementeze, va avea nevoie mai putin de sprijinul si prezenta dumneavoastra constanta. Deocamdata, cresteti-i pentru ca ei sa creasca simtindu-se iubiti si protejati.. Și, bineinteles, raspundeti la apelurile lor. Acest lucru ii va scuti de multa suferinta acum si in viitor.
Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.
- Middlemiss, W., Granger, D. A., Goldberg, W. A., & Nathans, L. (2012). Asincronia activitatii axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale mama-infant dupa stingerea raspunsurilor de plans ale sugarului induse in timpul tranzitiei la somn. Dezvoltarea umana timpurie, 88(4), 227-232.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducere in somn si principalele chei in prevenirea riscurilor in timpul somnului bebelusului. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, nr. 1, p. 28-31.