Ultima actualizare: 2 august 2024
Conform unui studiu preliminar care va fi prezentat in perioada 13 – 18 aprilie 2024 la cea de-a 76-a intalnire anuala a Academiei Americane de Neurologie, persoanele cu apnee in somn ar putea avea o probabilitate mai mare de a avea probleme de memorie sau gandire. Studiul indica o asociere, dar nu a demonstrat daca apneea in somn provoaca declinul functiilor cognitive.
Apneea in somn se refera la situatia in care respiratia unei persoane se opreste si reincepe in mod repetat in timpul somnului, ceea ce duce la scaderea nivelului de oxigen din sange. Simptomele includ sforait, sufocare si oprirea respiratiei. De asemenea, persoanele cu acest dezordine pot avea dureri de cap dimineata sau probleme de concentrare.
„Apneea in somn este o afectiune frecventa, care adesea nu este diagnosticata, dar pentru care tratamentul este disponibil„, a declarat autorul studiului, Dominique Low de la Centrul Medical Boston. „Studiul nostru a aratat ca participantii cu simptome de apnee in somn au avut un risc mai mare de a avea probleme cu memoria sau gandirea.”
Detalii despre studiu
In studiu au fost inrolati 4257 de participanti. Acestia au completat un chestionar in care au fost intrebati despre calitatea somnului lor, precum si despre eventuale probleme de memorie si gandire. Referitor la somn, li s-a cerut sa raporteze daca au sforait, sufocari sau opriri ale respiratiei in timpul somnului. Pentru memorie si gandire, li s-au pus intrebari despre dificultati in reamintirea unor lucruri, episoade de confuzie, dificultati in concentrare sau probleme in luarea deciziilor.
Rezultate si interpretare
Dintre toti participantii, 1079 au raportat simptome de apnee in somn. Dintre acestia, 357 (33%) au raportat si probleme de memorie sau gandire, comparativ cu doar 628 (20%) dintre cei fara simptome de apnee in somn.
Dupa ce au ajustat datele in functie de alti factori care ar putea influenta memoria si gandirea (precum varsta, rasa, sex, educatie), cercetatorii au descoperit ca persoanele cu simptome de apnee in somn aveau cu aproximativ 50% mai multe sanse sa raporteze probleme cognitive, comparativ cu cei fara apnee in somn.
„Rezultatele subliniaza importanta screeningului precoce pentru apneea in somn”, a declarat dr. Low.
„Metodele eficiente de tratament, precum aparatele CPAP, sunt usor disponibile. Un somn de calitate, alaturi de o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate, activitate sociala si stimulare cognitiva, pot reduce in cele din urma riscul unei persoane de a dezvolta probleme de gandire si memorie, imbunatatind calitatea vietii”, a mai adaugat specialistul.
Limitarile studiului constau in faptul ca datele provin dintr-un singur sondaj, iar participantii si-au raportat singuri simptomele. Sunt necesare studii ulterioare care sa monitorizeze apneea in somn, memoria si gandirea de-a lungul timpului.