Ultima actualizare: 2 august 2024
Boala Crohn, tiroidita autoimuna Hashimoto, lupusul eritematos sistemic, psoriazisul, boala Bechterew, artrita reumatoida, diabetul de tip 1 – acestea sunt doar cateva dintre bolile autoimune. In prezent, exista aproximativ 140 de astfel de boli, iar aproximativ 10% din oamenii din lume le au. Bolile autoimune (BIA) pot afecta un singur organ sau intregul corp, pot fi usoare sau pot provoca dizabilitati.
Toate BII sunt cauzate de o functionare defectuoasa a sistemului imunitar, care incepe sa atace unele tesuturi ale organismului, considerandu-le elemente straine. Poate fi vorba de piele, articulatii, vase de sange, sistemul nervos, organele gastrointestinale si altele.
Cauzele bolilor autoimune
Cauza principala a AIH este perturbarea genomului. Și factorii declansatori, factorii care provoaca un esec in sistemul imunitar si dezvoltarea AIH pot fi aspecte diferite.
Principalele sunt:
- Infectii virale sau bacteriene purtate. De exemplu, riscul de reumatism este crescut in urma unei infectii streptococice, lupus eritematos sistemic dupa virusul Epstein-Barr, boala Graves dupa infectia cu Yersinia enterocolitica. Lista ar putea continua, dar este deja clar – virusii si bacteriile pot perturba organismul.
- Inflamatia cronica in organism – cauzele sale pot fi dieta necorespunzatoare, dezechilibrata, lipsa somnului, contactul cu substante nocive atunci cand se lucreaza in industrii daunatoare, traiul in conditii de mediu nefavorabile, stresul, sedentarismul, supraponderabilitatea, tulburarile hormonale.
- Tulburari hormonale, modificari ale fondului hormonal in timpul pubertatii, sarcinii, premenopauzei.
- Tulburari metabolice si procese de detoxifiere in organism. Cauzele lor pot fi dietele stricte si dezechilibrate sau supraalimentatia, deficientele sau supraabundenta de nutrienti, vitamine, minerale.
Putem influenta unii dintre acesti factori de risc. Cum si ce trebuie sa facem pentru asta, va spunem mai departe.
Cum sa imbunatatim functia imunitara si sa reducem riscul de boli autoimune?
Masuri universale pentru a reduce riscul de AIH:
- Reduceti riscul de a contracta virusi si infectii – aveti grija de igiena personala, evitati contactul apropiat cu persoane infectate, vaccinati-va daca este posibil.
- Urmati un regim zilnic, mentineti ritmurile circadiene care afecteaza productia de melatonina si ritmurile circadiene. Pentru a face acest lucru, mergeti la culcare cam la aceeasi ora (de preferinta inainte de ora 23:00), evitati lumina din spectrul albastru seara, porniti lumina puternica a zilei dimineata.
- Dormiti suficient – dormiti cel putin 6 si, de preferinta, 7-7,5 ore pe noapte.
- Beti apa curata in cantitati suficiente – este importanta pentru procesele de detoxifiere.
- Aveti grija de o activitate fizica regulata. Ce trebuie sa faceti, cat de mult si cat de des depinde de varsta, de sanatate si de alti factori. Antrenamentul cu o crestere a ritmului cardiac este util, dar chiar si persoanele de varsta, cu boli articulare, activitatea fizica nu este contraindicata – va puteti angaja in siguranta in LFK.
- Faceti un dus de contrast – apa rece are un efect de eustres asupra organismului nostru, ajuta la arderea mai multor calorii, antreneaza vasele de sange.
- Ajustati-va dieta – nu mancati in exces, eliminati grasimile trans, alimentele rafinate, alimentele prajite, alimentele cu aditivi artificiali. Sunt utile produsele naturale cu tratament termic bland, reducerea cantitatii de carbohidrati rapizi, condimentele naturale.
- Stabiliti procesele de detoxifiere, activitatea intestinelor. O dieta cu o cantitate suficienta de fibre, culturi probiotice (produse lactate fermentate, fermentate), o dieta cu alimente care sunt bine tolerate va ajuta. O dieta cu alimente fara gluten, fara zahar, fara alcool, fara alimente cu aditivi artificiali, alimente cultivate cu ingrasaminte, produse lactate, nightshades, leguminoase poate avea un efect bun.
- Aveti grija de o cantitate suficienta de vitamina D, zinc, care afecteaza semnificativ activitatea sistemului imunitar.
- Reduceti nivelul de stres – stapaniti tehnicile antistres, protejati-va pe dumneavoastra si pe cei dragi de griji, de surse de negativitate (adesea retelele de socializare, televiziunea).
Aceste masuri va vor ajuta si in cazul unei AIH deja existente. Ele nu vor vindeca boala, dar vor imbunatati calitatea vietii, vor ajuta la obtinerea remisiunii.
Cum se trateaza bolile autoimune?
AIH este o boala cronica, iar scopul tratamentului este de a incetini progresia, de a asigura remisiunea pe termen lung si de a imbunatati bunastarea si calitatea vietii pacientului.
Numai un medic poate prescrie medicamente care afecteaza sistemul imunitar. Orice astfel de recomandare trebuie facuta numai dupa examinare si cu o intelegere a scopului si a riscurilor potentiale.
In AIH, se recomanda, de asemenea, examinarea glandei tiroide, evaluarea activitatii acesteia si compensarea functiei sale, daca este necesar.
Pentru terapie, se prescriu de obicei medicamente anticitocine, care reduc raspunsul autoimunitar actionand selectiv asupra anumitor citokine. Terapia este destul de costisitoare, iar medicamentele in sine sunt de inalta tehnologie. O metoda promitatoare de tratament este tehnologia genetica, dar este prea devreme pentru a vorbi despre utilizarea lor.
Terapia simptomatica este, de asemenea, utilizata in AIH – medicamente si metode pentru a imbunatati starea de bine, pentru a reduce inflamatia, pentru a restabili functionalitatea organului sau a tesutului afectat. Aceasta poate fi atat medicamente, cat si proceduri fizioterapeutice, LFK.
Aveti intrebari despre bolile autoimune? Doriti sa aflati mai multe despre oricare dintre ele? Spuneti-ne in comentarii, iar noi vom incerca sa pregatim materialul.
Bibliografie Resurse:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21624-autoimmune-diseases
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/autoimmune-diseases
- https://medlineplus.gov/ency/article/000816.htm
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/autoimmune-disease-why-is-my-immune-system-attacking-itself
- https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders