Ultima actualizare: 2 august 2024
Ati putea sa reduceti consumul de sare in viata de zi cu zi? Aici veti gasi sfaturi simple care ar putea sa va imbunatateasca alimentatia si sa previna bolile.
Pentru prima data in istoria sa, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va publica un raport privind eficacitatea politicilor publice de reducere a consumului de sare la nivel mondial. Acest lucru este crucial, deoarece ceva la fel de simplu ca si consumul zilnic de mai putin sodiu poate prelungi speranta de viata si poate reduce incidenta bolilor.
Potrivit unor istorici, stramosii nostri din paleolitic mancau mai putin de 1 gram (g) de sodiu pe zi. Astazi, media pentru omenire este de 4 g pe zi. In mod clar, obiceiurile modernitatii ne-au adus la un exces.
Sarea a fost o metoda ideala de conservare in absenta frigiderelor. Era, de asemenea, o marfa valoroasa care, candva, era folosita chiar ca salariu. Astazi, cumpararea ei este usoara si ieftina. Cu toate acestea, nu intram in contact cu ea doar in varianta sa de sare de masa. Exista sodiu si in produsele ultraprocesate expuse pe rafturile magazinelor alimentare .
Mai putin de 10 % din populatia lumii consuma mai putin de 2 g de sodiu recomandate pe zi. Aceasta cifra este departe de angajamentul OMS, care a propus ca majoritatea oamenilor sa aiba aceasta limita pana in 2025.
De ce este important sa reducem consumul de sare?
Reducerea consumului de sare se bazeaza pe incercarea de a limita incorporarea sodiului in organism. Sarea de masa pe care o adaugam ca si condiment este compusa din sodiu si clor. Prima dintre aceste componente are o influenta directa asupra valorilor tensiunii arteriale.
Prin urmare, studii stiintifice stabilesc ca reducerea sodiului din alimentatie previne hipertensiunea arteriala (HTA). De fapt, pacientii care traiesc cu AHT sunt instruiti din punct de vedere medical sa nu adauge sare la mesele lor. Acest lucru face parte din tratamentul lor.
Aceiasi cercetatori nu au gasit suficiente dovezi ca reducerea aportului de sodiu reduce mortalitatea din toate cauzele. Chiar si asa, controlul tensiunii arteriale este o metoda valida de prevenire a atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.
In acest context, trebuie sa intelegem ca punctul cheie este sodiul, nu doar sarea. Daca nu adaugam sare de masa in mancarurile noastre, dar totusi cumparam produse ultraprocesate care au pe eticheta un procent ridicat de sodiu, atunci efectul final va fi la fel de nociv.
De fapt, un studiu realizat in Brazilia a constatat ca persoanele care consumau mai multe produse ultraprocesate aveau urmatoarele caracteristici:
- Un aport total de sare pe zi peste valorile recomandate
- O emisie mai mare de sodiu prin urina
- Risc cardiovascular ridicat
- O tendinta crescuta de a fi supraponderal
Asadar, reducerea oricarui consum de sodiu – chiar daca nu atingeti recomandarea OMS – va fi benefica. Acum va spunem cum putem face acest lucru prin cateva masuri simple.
Sfaturi pentru a reduce sodiul in cumparaturile dumneavoastra
Atunci cand mergem la supermarket sau la magazin, putem lua decizii care sa ne ajute sa limitam cantitatea de sodiu care va fi disponibila acasa. De exemplu:
- Cumparati legume proaspete si nu cele care vin la conserva. Fabricile de conserve adauga multa sare pentru o buna conservare.
- Cititi etichetarea nutritionala. In aproape toate tarile, exista obligatia de a informa continutul de sodiu al produsului ambalat. De asemenea, mai multe state americane au incorporat etichete negre pentru a identifica alimentele cu un exces de mineral.
- In tarile in care exista si o eticheta „sanatoasa” pentru alimentele ambalate, asa cum este cazul in Statele Unite, este mai bine sa optati pentru acestea in locul altor optiuni. Aceasta eticheta implica un continut scazut de sodiu.
- De asemenea, carnea trebuie cumparata proaspata, indiferent de animal. Conservele si mezelurile, precum si mezelurile si carnatii, precum si alimentele congelate, au o proportie mare de sare.
Trebuie sa se acorde o atentie deosebita in cazul copiilor. In Argentina, de exemplu, anchete privind alimentele destinate copiilor au constatat ca 97% dintre acestea aveau o compozitie nutritionala inadecvata: mai mult de 70% zahar adaugat si mai mult de 27% din limita recomandata de sodiu pentru varsta respectiva.
Sfaturi pentru a reduce consumul de sare

Odata ajunsi acasa si cu cumparaturile deja facute, este esential sa punem in aplicare masuri simple care ne obliga sa limitam cantitatea de sodiu din alimentatia noastra. Pentru a face acest lucru, putem urma urmatoarele sfaturi:
- Asezonati-va mancarea fara sare. Acest lucru poate parea dificil, mai ales in mediile culturale in care sarea de masa este omniprezenta. Cu toate acestea, puteti opta pentru condimente care sa o inlocuiasca si chiar sa sporeasca gustul mancarurilor dumneavoastra. In plus, ingrediente precum cardamomul, de exemplu, sunt asociate cu imbunatatirea metabolismului si reducerea riscului cardiovascular.
- Cresteti proportia de fructe si legume proaspete in mesele dumneavoastra. Acest lucru va va determina sa reduceti alimentele ultraprocesate si, in schimb, veti incorpora mai mult potasiu, care este un mineral capabil sa echilibreze efectele sodiului in organism.
- Atunci cand preparati paste, nu folositi variantele de paste de tip fast-food.. Modul traditional, cu taiteii uscati pusi in oala, este cel mai sanatos. Dimpotriva, tipurile de paste deshidratate facute la microunde sau in mai putin de 3 minute contin cantitati mari de sare.
- Evitati pansamentele care au un continut ridicat de sodiu. Nu folositi prea multe sosuri din comert, maioneza sau mustar adaugat la sandvisuri.
- Luati saritoarea de pe masa. Și scoateti-o din mana in bucatarie. Daca o aveti in apropiere, atunci o veti folosi si o veti adauga in mancaruri fara sa masurati limitele.
Nu toata lumea este de acord cu OMS
Abordarea OMS de a reduce aportul de sodiu sub 2 g pe zi nu este aprobata de toate grupurile stiintifice. Unii experti considera ca este o limita greu de aplicat in randul populatiei mondiale, deoarece ritmul actual de viata face foarte dificila limitarea aportului de sodiu.
Cu toate acestea, beneficiile sunt evidente la nivel cardiac, iar acest lucru nu este putin important. Organizatia Panamericana a Sanatatii (OPS) ne reaminteste ca decesele cardiovasculare raman principala cauza de mortalitate in lume. Asadar, nu este vorba de a face schimbari mari, ci chiar de modificari mici care au un efect urias asupra sanatatii si viitorului nostru.
Reducerea consumului de sare este la indemana tuturor. Sa incepem prin a cumpara mai bine, prin a citi etichetele, prin a lua salina de pe masa si prin a ne reduce tensiunea arteriala.
Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata de incredere si de acuratete academica sau stiintifica.