Ultima actualizare: 2 august 2024
Progesteronul este principala substanta din clasa progestagenilor, hormoni sexuali. Impreuna cu estrogenii si androgenii, acesta afecteaza dezvoltarea organismului in timpul pubertatii si este implicat in procesul de procreare.
Studierea importantei acestei substante, a efectului sau asupra corpului feminin in diferite etape ale vietii ajuta la intelegerea simptomelor asociate cu ciclul menstrual. Evaluarea profilului hormonal va arata ce este in neregula cu conceptia si sarcina, contribuie la alegerea pilulelor contraceptive adecvate.
Progesteronul scazut la femei afecteaza sanatatea femeilor, provoaca infertilitate si probleme in ceea ce priveste aspectul si bunastarea. Ar trebui sa fie detectat si corectat prin cele mai sigure mijloace posibile.
De ce au nevoie femeile de hormoni? .
Acestea sunt molecule mici care sunt sintetizate de glande si se raspandesc in sange pana cand ajung la un organ sau la o celula care are receptori specifici pentru acest hormon. Progesteronul afecteaza uterul, vaginul, colul uterin, sanii si ovarele, precum si creierul, vasele de sange si oasele.
Corpul unei femei foloseste colesterolul ca element de baza pentru producerea de hormoni. Acesta este sintetizat in corpul galben al ovarelor, zona care se dezvolta dupa ovulatie, in locul foliculului din care a iesit ovulul. O anumita cantitate este, de asemenea, produsa de glandele suprarenale, care sunt situate in partea superioara a rinichilor. In timpul sarcinii, o cantitate suplimentara este sintetizata de placenta.
Ce face progesteronul in corpul unei femei?
- Opreste cresterea endometriala indusa de estrogen.
- Reduce productia de mucus cervical.
- Suprima ovulatia (la niveluri ridicate).
- Pregateste endometrul pentru eventuala implantare a unui ovul fertilizat.
- Sustine faza incipienta a sarcinii si ajuta la sustinerea fatului pana la nastere.
- Dezvolta glandele mamare in timpul sarcinii pentru a se pregati pentru lactatie.
- Reduce contractilitatea uterina pentru a preveni travaliul prematur.
- Reduce activitatea intestinala, ceea ce provoaca uneori constipatie.
Cum se schimba progesteronul in timpul ciclului menstrual?
La inceputul ciclului menstrual (in timpul menstruatiei), nivelurile acestui compus sunt scazute si raman scazute pe toata durata fazei foliculare. Progesteronul este hormonul dominant dupa ovulatie (faza luteala).
Nivelurile ating un maxim la mijlocul fazei luteale. Daca nu are loc conceptia, corpul galben incepe sa se descompuna la 9-10 zile dupa ovulatie, ceea ce determina scaderea nivelului si inceperea menstruatiei.
Cauzele pentru care nivelul de progesteron este scazut
Exista multe cauze ale deficientei acestei substante.
- Estrogeni de mediu. Cantitatile mai mari de xenoestrogeni (substante chimice care imita estrogenul) din mediul inconjurator si din alimente, afecteaza negativ femeile. Gasiti in materiale plastice, hormoni sintetici si produse de origine animala, xenoestrogenii creeaza niveluri mai ridicate de estrogen in organism, in timp ce nivelurile relative de progesteron scad.
- Stresul. Adesea, femeile sunt stresate si se simt obosite. Ca urmare, nivelul de progesteron are de suferit. Din punct de vedere chimic, atunci cand cortizolul (hormonul stresului) creste dramatic, acesta blocheaza receptorii si limiteaza activitatea hormonului.
- Supraincarcarea organismului. Pentru functionarea normala si echilibrul compusilor hormonali, este necesara o activitate fizica moderata. Exercitiile fizice excesive provoaca sinteza androgenilor care blocheaza progestativele.

Cum stiu daca nivelul meu de progesteron este normal?
In cazul in care nivelurile de gestagen sunt anormale, exista semne si simptome specifice pe care femeia insasi le poate observa.
Progesteron scazut: simptomele la femei sunt de obicei legate de ovulatie. Aceasta este neregulata sau nu se produce deloc, ceea ce duce la infertilitate. Semne si simptome tipice ale nivelurilor scazute ale hormonului :
- Sangerari menstruale lungi sau abundente.
- Pete de sange inainte de inceperea menstruatiei.
- Cicluri menstruale neregulate.
- Cicluri menstruale scurte din cauza unei faze luteale scurte.
Unele afectiuni, cum ar fi cresterea prolactinei (un hormon care stimuleaza productia de lapte), hipotiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice (SOPC), pot interfera cu ovulatia, ceea ce duce la scaderea nivelului de gestagen. In aceste cazuri Simptomele deficitului de progesteron la femei pot fi tratate destul de rapid.
Insuficienta fazei luteale
Termenul este folosit pentru a descrie o afectiune care apare atunci cand organismul nu produce suficient progesteron natural. Acesta este necesar pentru a sustine functia normala a endometrului si implantarea, adica cresterea fatului la inceputul gestatiei.
Diagnosticul insuficientei de faza 2 nu este usor, nu exista un singur test universal care sa detecteze deficienta hormonala. Nu exista inca date precise cu privire la cauzele acestei afectiuni, astfel incat este dificil de tratat.
Alte semne de deficienta de progesteron

Infertilitatea. Progesteronul este unul dintre principalii hormoni implicati in conceperea si mentinerea unei sarcini sanatoase. Daca aveti probleme in conceperea unui copil sau ati avut avorturi spontane, merita sa va verificati nivelul hormonilor, deoarece este posibil ca acesta sa fie scazut.
Acnee, unghii fragile, piele uscata si crapata. Daca o femeie adulta are acnee persistenta, unghii crapate, despicate, descuamate sau piele uscata pe calcaie si maini descuamate, este posibil sa aiba un nivel scazut al hormonului.
Depresie, anxietate, schimbari de dispozitie. Multe femei atribuie schimbarile de dispozitie deficientei de estrogen. In realitate, dupa varsta de 30 de ani, progesteronul scade la majoritatea femeilor. Deoarece este partial responsabil pentru stabilizarea creierului, unul dintre primele semne ale reducerii nivelului sau este reprezentat de schimbarile de dispozitie.
Libido scazut, oboseala, dificultati de gandire. Toate aceste simptome sunt strans legate de deficitul de progesteron.
Metabolism lent, crestere in greutate la mijlocul corpului, pofte de zahar. Pe masura ce imbatranim, progesteronul scade, acest lucru poate incetini capacitatea de a arde grasimile.
sindroamele nu par sa fie direct legate de deficitul hormonal. Dar merita sa va verificati profilul hormonal daca apare vreuna dintre aceste afectiuni.
Sarcina incompleta: cum afecteaza hormonii
Cunoscand importanta progestativelor in mentinerea conceptiei si a primelor etape ale gestatiei, este de inteles ca progesteronul scazut la inceputul sarcinii poate fi o cauza a infertilitatii sau a avortului spontan. Cu toate acestea, exista o dezbatere intre cercetatori si clinicieni cu privire la faptul daca un defect in faza luteala este o cauza a infertilitatii si cum poate fi corectat.
Deficitul de hormon in timpul fazei luteale nu pare sa fie asociat cu un risc crescut de avort spontan. Studiul a aratat ca nivelurile de progesteron in timpul fazei luteale au fost similare la femeile cu avorturi spontane timpurii in comparatie cu cele care au purtat fatul in mod normal.
Deficienta de progesteron: cat de periculosa este?
Nivelurile scazute ale hormonului la inceputul sarcinii pot fi un semn de deces fetal care se va sfarsi cu siguranta prin avort spontan. Un studiu a aratat ca femeile care au avut sangerari in primele saptamani de gestatie au avut concentratii mai mici de progesteron.
Acestea au fost mai predispuse la avorturi spontane in comparatie cu femeile care nu au avut sangerari in primul trimestru. In cazul femeilor care au avut mai multe avorturi spontane a caror cauza este necunoscuta, tratamentul cu progestagen poate ajuta la prevenirea intreruperii sarcinii. Dar, in cazul avorturilor spontane obisnuite, sunt necesare teste suplimentare.
Este o crestere a hormonului periculoasa?
Nivelurile crescute de progesteron sunt rare, dar pot fi un semn al anumitor tulburari, cum ar fi:
- Hiperplazia suprarenala congenitala
- Derapajul lui Bubbler in sarcina
- Unele chisturi ovariene
- Unele tumori ovariene.
Ce sunt nivelurile „normale” de progesteron in diferite etape ale vietii?
Nivelurile hormonale pot varia intre femei de varste diferite. In plus, acesta fluctueaza in diferite cicluri. Intr-o mare masura, rezultatele analizei depind de laborator si de reactivi, astfel incat este posibil sa se identifice o deficienta sau un exces doar prin compararea rezultatelor mai multor analize. In consecinta, in cazul in care se detecteaza o deficienta de progesteron la femei, simptomele si plangerile pacientei vor fi unul dintre factorii cheie pentru a face distinctia intre normalitate si patologie.
Ce este progestativul?
Progestinele sunt hormoni sintetici creati din progesteron sau testosteron care au efecte asemanatoare cu cele ale progesteronului. Ele sunt utilizate in toate metodele de contraceptie hormonala (singure sau in combinatie cu estrogeni) si in unele forme de terapie hormonala la menopauza.
Deoarece structura lor chimica este usor diferita de cea a progesteronului propriu al organismului, nu sunt ideale pentru receptorii de progesteron. Progestinele se pot atasa nu numai la receptorii de progesteron. Ele se pot lega si de receptorii androgeni si estrogeni, provocand efecte secundare asociate cu acesti hormoni, in functie de activarea sau blocarea receptorului.
De exemplu, progestativele, care activeaza receptorii androgeni, pot duce la efecte secundare. Acestea sunt acneea sau hirsutismul (exces de par pe corp), mai ales atunci cand pilulele hormonale nu au si estrogen.
Uneori doza de progestativ nu este suficient de mare sau legatura dintre progestativ si receptori nu este suficient de puternica. Acest lucru cauzeaza sangerari sau secretii smeary pe pilula contraceptiva, perioade mai grele. Uneori, o simpla schimbare a dozei sau a tipului de medicament poate elimina aceste efecte secundare. Nu intotdeauna doar progestativul este cel care cauzeaza problema. In cazul contraceptivelor hormonale combinate, doza de estrogen este la fel de importanta pentru ca efectele secundare sa apara.
Cum afecteaza pilulele hormonale progesteronul?”
Nivelurile de progesteron in cazul administrarii de contraceptie hormonala vor depinde de faptul daca metoda suprima ovulatia. Daca nu exista ovulatie, nivelurile de gestagen vor fi scazute, plate (fara varf).
Contraceptivele hormonale combinate, care includ atat estrogeni, cat si progestative, previn sarcina in primul rand prin oprirea ovulatiei. Ele actioneaza, de asemenea, prin ingrosarea mucusului cervical.
Medicamentele cu progestativ suprima partial ovulatia. Acest lucru inseamna ca nivelurile de progesteron vor creste si vor scadea dupa un model tipic femeilor care nu iau pilule. Faptul ca ovulatia poate avea loc cu aceste metode nu inseamna ca pilula nu functioneaza. Metodele numai cu progestativ au ca efect ingrosarea mucusului cervical, astfel incat spermatozoizii nu pot ajunge la ovul.
- Overview of progesterone from Cleveland Clinic – covers causes, symptoms, diagnosis and treatment of low progesterone: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24613-low-progesterone
- Healthline article on low progesterone – symptoms, complications, causes and treatment options: https://www.healthline.com/health/womens-health/low-progesterone
- Mayo Clinic page on progesterone deficiency – symptoms, causes and treatment: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-progesterone/symptoms-causes/syc-20376817
- MedlinePlus article on progesterone tests – why they are done and what results mean: https://medlineplus.gov/lab-tests/progesterone-test/
- NCBI overview of progesterone physiology – function, clinical uses, issues of concern: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558960/
- Review on impact of progesterone on the immune system in women: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10024519/
Citeste si asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.