10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Progesteronul: importanța, simptomele și cauzele nivelului scăzut la femei

Date:

Share post:

Progesteronul este principala substanță din clasa progestagenilor, hormoni sexuali. Împreună cu estrogenii și androgenii, acesta afectează dezvoltarea organismului în timpul pubertății și este implicat în procesul de procreare.

zonia.ro

Studierea importanței acestei substanțe, a efectului său asupra corpului feminin în diferite etape ale vieții ajută la înțelegerea simptomelor asociate cu ciclul menstrual. Evaluarea profilului hormonal va arăta ce este în neregulă cu concepția și sarcina, contribuie la alegerea pilulelor contraceptive adecvate. 

Progesteronul scăzut la femei afectează sănătatea femeilor, provoacă infertilitate și probleme în ceea ce privește aspectul și bunăstarea. Ar trebui să fie detectat și corectat prin cele mai sigure mijloace posibile.

De ce au nevoie femeile de hormoni? .

Acestea sunt molecule mici care sunt sintetizate de glande și se răspândesc în sânge până când ajung la un organ sau la o celulă care are receptori specifici pentru acest hormon. Progesteronul afectează uterul, vaginul, colul uterin, sânii și ovarele, precum și creierul, vasele de sânge și oasele.

organicsfood.ro

Corpul unei femei folosește colesterolul ca element de bază pentru producerea de hormoni. Acesta este sintetizat în corpul galben al ovarelor, zona care se dezvoltă după ovulație, în locul foliculului din care a ieșit ovulul. O anumită cantitate este, de asemenea, produsă de glandele suprarenale, care sunt situate în partea superioară a rinichilor. În timpul sarcinii, o cantitate suplimentară este sintetizată de placentă.

Ce face progesteronul în corpul unei femei?

  • Oprește creșterea endometrială indusă de estrogen.
  • Reduce producția de mucus cervical.
  • Suprimă ovulația (la niveluri ridicate).
  • Pregătește endometrul pentru eventuala implantare a unui ovul fertilizat.
  • Susține faza incipientă a sarcinii și ajută la susținerea fătului până la naștere.
  • Dezvoltă glandele mamare în timpul sarcinii pentru a se pregăti pentru lactație.
  • Reduce contractilitatea uterină pentru a preveni travaliul prematur.
  • Reduce activitatea intestinală, ceea ce provoacă uneori constipație.

Cum se schimbă progesteronul în timpul ciclului menstrual?

La începutul ciclului menstrual (în timpul menstruației), nivelurile acestui compus sunt scăzute și rămân scăzute pe toată durata fazei foliculare. Progesteronul este hormonul dominant după ovulație (faza luteală).

Nivelurile ating un maxim la mijlocul fazei luteale. Dacă nu are loc concepția, corpul galben începe să se descompună la 9-10 zile după ovulație, ceea ce determină scăderea nivelului și începerea menstruației.

Cauzele pentru care nivelul de progesteron este scăzut

Există multe cauze ale deficienței acestei substanțe.

  • Estrogeni de mediu. Cantitățile mai mari de xenoestrogeni (substanțe chimice care imită estrogenul) din mediul înconjurător și din alimente, afectează negativ femeile. Găsiți în materiale plastice, hormoni sintetici și produse de origine animală, xenoestrogenii creează niveluri mai ridicate de estrogen în organism, în timp ce nivelurile relative de progesteron scad.
  • Stresul. Adesea, femeile sunt stresate și se simt obosite. Ca urmare, nivelul de progesteron are de suferit. Din punct de vedere chimic, atunci când cortizolul (hormonul stresului) crește dramatic, acesta blochează receptorii și limitează activitatea hormonului.
  • Supraîncărcarea organismului. Pentru funcționarea normală și echilibrul compușilor hormonali, este necesară o activitate fizică moderată. Exercițiile fizice excesive provoacă sinteza androgenilor care blochează progestativele.
Progesteronul: importanța, simptomele și cauzele nivelului scăzut la femei deficiență hormonală

Cum știu dacă nivelul meu de progesteron este normal?

În cazul în care nivelurile de gestagen sunt anormale, există semne și simptome specifice pe care femeia însăși le poate observa.

CITEȘTE ȘI
Mâncatul în oraș când ții dietă fără gluten

Progesteron scăzut: simptomele la femei sunt de obicei legate de ovulație. Aceasta este neregulată sau nu se produce deloc, ceea ce duce la infertilitate. Semne și simptome tipice ale nivelurilor scăzute ale hormonului :

  • Sângerări menstruale lungi sau abundente.
  • Pete de sânge înainte de începerea menstruației.
  • Cicluri menstruale neregulate.
  • Cicluri menstruale scurte din cauza unei faze luteale scurte.

Unele afecțiuni, cum ar fi creșterea prolactinei (un hormon care stimulează producția de lapte), hipotiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice (SOPC), pot interfera cu ovulația, ceea ce duce la scăderea nivelului de gestagen. În aceste cazuri Simptomele deficitului de progesteron la femei pot fi tratate destul de rapid.

Insuficiența fazei luteale

Termenul este folosit pentru a descrie o afecțiune care apare atunci când organismul nu produce suficient progesteron natural. Acesta este necesar pentru a susține funcția normală a endometrului și implantarea, adică creșterea fătului la începutul gestației.

Diagnosticul insuficienței de fază 2 nu este ușor, nu există un singur test universal care să detecteze deficiența hormonală. Nu există încă date precise cu privire la cauzele acestei afecțiuni, astfel încât este dificil de tratat.

Alte semne de deficiență de progesteron

Progesteronul: importanța, simptomele și cauzele nivelului scăzut la femei deficiență hormonală

Infertilitatea. Progesteronul este unul dintre principalii hormoni implicați în conceperea și menținerea unei sarcini sănătoase. Dacă aveți probleme în conceperea unui copil sau ați avut avorturi spontane, merită să vă verificați nivelul hormonilor, deoarece este posibil ca acesta să fie scăzut.

Acnee, unghii fragile, piele uscată și crăpată. Dacă o femeie adultă are acnee persistentă, unghii crăpate, despicate, descuamate sau piele uscată pe călcâie și mâini descuamate, este posibil să aibă un nivel scăzut al hormonului.

Depresie, anxietate, schimbări de dispoziție. Multe femei atribuie schimbările de dispoziție deficienței de estrogen. În realitate, după vârsta de 30 de ani, progesteronul scade la majoritatea femeilor. Deoarece este parțial responsabil pentru stabilizarea creierului, unul dintre primele semne ale reducerii nivelului său este reprezentat de schimbările de dispoziție.

Libido scăzut, oboseală, dificultăți de gândire. Toate aceste simptome sunt strâns legate de deficitul de progesteron.

Metabolism lent, creștere în greutate la mijlocul corpului, pofte de zahăr. Pe măsură ce îmbătrânim, progesteronul scade, acest lucru poate încetini capacitatea de a arde grăsimile.

sindroamele nu par să fie direct legate de deficitul hormonal. Dar merită să vă verificați profilul hormonal dacă apare vreuna dintre aceste afecțiuni.

Sarcina incompletă: cum afectează hormonii

Cunoscând importanța progestativelor în menținerea concepției și a primelor etape ale gestației, este de înțeles că progesteronul scăzut la începutul sarcinii poate fi o cauză a infertilității sau a avortului spontan. Cu toate acestea, există o dezbatere între cercetători și clinicieni cu privire la faptul dacă un defect în faza luteală este o cauză a infertilității și cum poate fi corectat.

CITEȘTE ȘI
Top 15 beneficii pentru sănătate ale fisticului: Superalimentul la modă

Deficitul de hormon în timpul fazei luteale nu pare să fie asociat cu un risc crescut de avort spontan. Studiul a arătat că nivelurile de progesteron în timpul fazei luteale au fost similare la femeile cu avorturi spontane timpurii în comparație cu cele care au purtat fătul în mod normal.

Deficiența de progesteron: cât de periculosa este?

Nivelurile scăzute ale hormonului la începutul sarcinii pot fi un semn de deces fetal care se va sfârși cu siguranță prin avort spontan. Un studiu a arătat că femeile care au avut sângerări în primele săptămâni de gestație au avut concentrații mai mici de progesteron.

Acestea au fost mai predispuse la avorturi spontane în comparație cu femeile care nu au avut sângerări în primul trimestru. În cazul femeilor care au avut mai multe avorturi spontane a căror cauză este necunoscută, tratamentul cu progestagen poate ajuta la prevenirea întreruperii sarcinii. Dar, în cazul avorturilor spontane obișnuite, sunt necesare teste suplimentare.

Este o creștere a hormonului periculoasă?

Nivelurile crescute de progesteron sunt rare, dar pot fi un semn al anumitor tulburări, cum ar fi:

organicsfood.ro
  • Hiperplazia suprarenală congenitală
  • Derapajul lui Bubbler în sarcină
  • Unele chisturi ovariene
  • Unele tumori ovariene.

Ce sunt nivelurile “normale” de progesteron în diferite etape ale vieții?

Nivelurile hormonale pot varia între femei de vârste diferite. În plus, acesta fluctuează în diferite cicluri. Într-o mare măsură, rezultatele analizei depind de laborator și de reactivi, astfel încât este posibil să se identifice o deficiență sau un exces doar prin compararea rezultatelor mai multor analize. În consecință, în cazul în care se detectează o deficiență de progesteron la femei, simptomele și plângerile pacientei vor fi unul dintre factorii cheie pentru a face distincția între normalitate și patologie.

Ce este progestativul?

Progestinele sunt hormoni sintetici creați din progesteron sau testosteron care au efecte asemănătoare cu cele ale progesteronului. Ele sunt utilizate în toate metodele de contracepție hormonală (singure sau în combinație cu estrogeni) și în unele forme de terapie hormonală la menopauză.

Deoarece structura lor chimică este ușor diferită de cea a progesteronului propriu al organismului, nu sunt ideale pentru receptorii de progesteron. Progestinele se pot atașa nu numai la receptorii de progesteron. Ele se pot lega și de receptorii androgeni și estrogeni, provocând efecte secundare asociate cu acești hormoni, în funcție de activarea sau blocarea receptorului.

De exemplu, progestativele, care activează receptorii androgeni, pot duce la efecte secundare. Acestea sunt acneea sau hirsutismul (exces de păr pe corp), mai ales atunci când pilulele hormonale nu au și estrogen.

Uneori doza de progestativ nu este suficient de mare sau legătura dintre progestativ și receptori nu este suficient de puternică. Acest lucru cauzează sângerări sau secreții smeary pe pilula contraceptivă, perioade mai grele. Uneori, o simplă schimbare a dozei sau a tipului de medicament poate elimina aceste efecte secundare. Nu întotdeauna doar progestativul este cel care cauzează problema. În cazul contraceptivelor hormonale combinate, doza de estrogen este la fel de importantă pentru ca efectele secundare să apară.

Cum afectează pilulele hormonale progesteronul?”

Nivelurile de progesteron în cazul administrării de contracepție hormonală vor depinde de faptul dacă metoda suprimă ovulația. Dacă nu există ovulație, nivelurile de gestagen vor fi scăzute, plate (fără vârf).

CITEȘTE ȘI
Oțetul de mere: Elixir de curățare și vindecare cu o istorie de o mie de ani

Contraceptivele hormonale combinate, care includ atât estrogeni, cât și progestative, previn sarcina în primul rând prin oprirea ovulației. Ele acționează, de asemenea, prin îngroșarea mucusului cervical.

Medicamentele cu progestativ suprimă parțial ovulația. Acest lucru înseamnă că nivelurile de progesteron vor crește și vor scădea după un model tipic femeilor care nu iau pilule. Faptul că ovulația poate avea loc cu aceste metode nu înseamnă că pilula nu funcționează. Metodele numai cu progestativ au ca efect îngroșarea mucusului cervical, astfel încât spermatozoizii nu pot ajunge la ovul.

Surse:

Citește și asta…

Progesteronul: importanța, simptomele și cauzele nivelului scăzut la femei deficiență hormonală

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Este balsamul de rufe dăunător? Ce trebuie să știți despre acest subiect

Balsamurile de rufe sunt adesea criticate. Se vorbește despre alergeni, poluarea mediului și iritațiile pielii. Care este adevărul?...

Cele mai periculoase 5 insecte pe care trebuie să le eviți toamna aceasta

Odată cu schimbarea anotimpurilor, este important să știți care sunt insectele care au cele mai mari șanse să înțepe și să muște. Iată o listă cu cele mai periculoase 5 insecte pe care trebuie să le evitați în această toamnă.

Conopidă: Calorii și analiză nutrițională

Conopidă: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 de grame, o uncie, o conopidă, o ceașcă și multe...

Cum știi dacă copilul tău are nevoie de un psihiatru? Și cum alegi un medic?

Alegerea psihiatrului potrivit pentru copilul dumneavoastră poate fi dificilă. Aflați mai multe despre ce face un psihiatru bun, cum să recunoașteți când copilul dumneavoastră are nevoie de unul și cum să găsiți o potrivire bună în zona dvs.

Diabetul poate fi inversat fără medicamente?

Inversarea diabetului zaharat fara medicamente este posibila si cu cat starea este inversata mai repede, cu atat mai bine. Aflați despre inversarea diabetului prin schimbări simple ale stilului de viață.

Dimineți și seri fără gadgeturi: 7 Sfaturi de multitasking sănătoase

Cum să găsești ușor și eficient timp pentru tine, fără telefon, laptop sau gadgeturi. Cu această listă de 7 sfaturi sănătoase pentru multitasking, veți trece ziua fără să vă descărcați bateria sau să vă încărcați căsuța de e-mail.

5 Moduri de a face față mâinilor uscate acasă

Iată 5 moduri eficiente de a face față mâinilor uscate și crăpate acasă. Încercați remedii simple precum uleiuri esențiale, băi fierbinți cu sare, exfoliere, uleiuri naturale și produse specifice pentru hidratarea mâinilor. Descoperiți câteva soluții pe care să le încercați pentru a restabili hidratarea și a face față mâinilor uscate în mod eficient. Pentru mâini hidratate și catifelate, încercați aceste 5 moduri de a face față mâinilor uscate acasă.

De ce ai nevoie de psihologi dacă ai prieteni buni?

Psihologii te pot ajuta să rezolvi problemele și să găsești calea înapoi spre fericire. Prietenii nu pot fi terapeuți, dar prietenii pot fi de sprijin.