Ultima actualizare: 2 august 2024
Probabil ca toti stiti ce inseamna „zonele albastre” – acestea sunt locuri unde durata de viata a oamenilor este mai mare decat in alte parti ale planetei noastre. Cu ce se deosebeste viata oamenilor care traiesc in aceste locuri? Oamenii de stiinta au aflat ca alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza longevitatea. Deci, ce mananca de fapt oamenii din „zonele albastre”? Sa aflam.
Ce sunt „zonele albastre”
Pentru prima data s-a vorbit despre „zonele albastre” in 1999. Acest lucru s-a intamplat la o conferinta internationala privind longevitatea din Franta, cand specialistul in statistica medicala Gianni Pes a vorbit despre observatiile sale asupra longevivilor din Sardinia. El a povestit ca pe insula Sardinia traieste un numar mare de oameni care au depasit centenarul.
De atunci, oamenii de stiinta au descoperit inca patru astfel de zone pe planeta. Acestea sunt insula Okinawa din Japonia, insula Ikaria din Grecia, peninsula Nicoya din Costa Rica, precum si orasul Loma Linda (statul California, SUA). Locuitorii acestui orasel traiesc si ei mult mai mult decat locuitorii altor orase din SUA.
Locuitorii tuturor zonelor enumerate mai sus s-au facut renumiti in intreaga lume pentru longevitatea lor, sanatatea excelenta si numarul redus de boli cronice. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca oamenii care traiesc in „zonele albastre” isi datoreaza uimitoarea lor calitate nu doar punctului de pe harta, ci si regimului lor alimentar. Deci, ce mananca oamenii la micul dejun in „zonele albastre”?
Fara mic dejun
Va va surprinde, dar unii dintre ei nu iau deloc micul dejun. Astfel, multi locuitori ai insulelor grecesti Ikaria si Creta nu obisnuiesc deloc sa ia micul dejun. Un pahar cu apa sau o ceasca de cafea. Deseori, daca oamenii iau aici totusi micul dejun, au pe masa ceva foarte usor si simplu. De exemplu, iaurt cu fructe si nuci.
Iaurt cu fructe si nuci
Deci, sa incepem cu una dintre cele mai raspandite variante de mic dejun in Grecia si Creta. Luam iaurt simplu, adaugam nuci, fructe si miere dupa gust. Expertii le recomanda persoanelor cu intoleranta la lactoza ovaz. De asemenea, poate fi amestecat cu nuci, fructe si miere.
Paine, rosii, ulei de masline
Asa iau micul dejun pe insula Sardinia. S-a descoperit ca multi italieni din Sardinia, la fel ca si locuitorii din Ikaria, omit adesea micul dejun. Iar daca iau totusi micul dejun, de obicei folosesc resturi de mancare ramase din ziua anterioara. De multe ori micul lor dejun consta din resturi de paine prajita, inmuiata in lapte sau bruschette cu rosii si ulei de masline. Totul foarte simplu si proaspat.
Daca doriti sa urmati retetele lor, prajiti pur si simplu paine integrala in ulei de masline, taiati cubulete rosii proaspete, stropiti-le cu ulei, sarati si piperati dupa gust si puneti-le pe paine.
Miso, natto si alge marine
Locuitorii din Okinawa iau deseori la micul dejun miso, natto si alge marine. Și acestea sunt produse foarte sanatoase. Potrivit ultimelor cercetari, produsele din soia fermentate sunt foarte benefice nu numai pentru tractul gastrointestinal, ci si pentru alte organe. Se considera ca natto (mancare traditionala japoneza facuta din boabe de soia fermentate) este o buna prevenire a bolilor cardiovasculare.
Tera cu nuci, produse proaspete si sirop de artar
Un astfel de mic dejun este raspandit in Loma Linda (California). Locuitorii acestui oras sunt in mare parte vegetarieni. Mai des, ei aleg la micul dejun cereale si fulgi de cereale. De exemplu, terci de ovaz cu nuci si sirop de artar sau musli de mei cu sirop de artar si nuci.
Orez si leguminoase
Asa iau micul dejun in Nicoya (Costa Rica). Aici este foarte populara mancarea numita gallo pinto – un amestec de leguminoase si orez condimentate, de obicei servite cu lipii de porumb si cafea. Fasole cu orez este un amestec de proteine vegetale care este foarte sanatos pentru organism. Potrivit oamenilor de stiinta, legumele sunt una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, care reduc riscul de boli de inima, diabet, accident vascular cerebral, obezitate si cancer.
Omleta cu spanac
Omleta cu spanac este una dintre mancarurile favorite ale locuitorilor din „zonele albastre”. Daca nu va place deloc spanacul – experimentati. Adaugati legume la omleta. De exemplu, ceapa si rosii. De altfel, unul dintre micurile dejunuri grecesti preferate este oua si toast. Aici, ouale sunt preparate in orice fel, iar painea toast este speciala. In Grecia, painea dospita este populara.
Tartina de avocado cu humus
O astfel de reteta a fost propusa de revista Asociatiei Americane de Cardiologie. Și desi nu este o reteta exact din „zona albastra”, functioneaza. Potrivit oamenilor de stiinta, un astfel de mic dejun este foarte sanatos.
Principiile cheie ale dietelor longevivilor
Mancati putin
Locuitorii din Okinawa au o regula numita „hara hachi bu”. Japonezii se ridica de la masa putin flamanzi, cand stomacul lor este umplut in proportie de 80%. De altfel, acest principiu functioneaza in toate „zonele albastre”, de obicei locuitorii tuturor acestor zone nu mananca excesiv.
Cat mai putin zahar
Locuitorii „zonelor albastre” nu se concentreaza pe dulciuri. Pentru ei, dulciurile sunt de obicei percepute ca o rasfatare, nu ca o masa. De cele mai multe ori, aici oamenii consuma zahar nu mai mult decat recomanda nutritionistii (6 lingurite de ceai pentru femei si 9 lingurite de ceai pentru barbati pe zi).
Fructe de mare
Locuitorii majoritatii „zonelor albastre” se hranesc cu peste si fructe de mare. De obicei, consuma aproximativ doua-trei portii mici de peste in fiecare saptamana. Cei mai des in dieta lor intra sardine, ansoa si cod.
Mai putina carne
Multi locuitori ai „zonelor albastre” tin o dieta vegetala si foarte rar mananca carne rosie. Ei prefera cereale, legume, leguminoase, fructe, nuci, ciuperci si tofu.
Mai putine produse lactate
Da, poate va mirati, dar in patru din cele cinci „zone albastre” produsele din lapte de vaca nu se folosesc aproape deloc. De exemplu, locuitorii din Ikaria si Sardinia mananca in principal produse din lapte de capra si de oaie. Iar in unele zone sunt raspandite produse din lapte de origine vegetala.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.