Ultima actualizare: 2 august 2024
Dintii au propriile lor caracteristici, denumiri si functii. Cunoscandu-le, poti sa le acorzi mai multa atentie igienei si sanatatii lor.
Dintii in ansamblu joaca un rol fundamental in alimentatie, vorbire si estetica zambetului. Dar fiecare dinte are caracteristici anatomice particulare, un nume care il identifica si functii specifice. Citind in continuare vei afla care sunt denumirile si functiile fiecarui dinte.
Tipuri de dentitii si rolul lor
Pe parcursul vietii avem doua tipuri de dentitii, fiecare cu roluri specifice. Dintii de lapte sau temporari sunt primii dinti care ne insotesc din perioada sugarului pana in copilaria mica. Apoi, la varsta de aproximativ 6 ani, sunt inlocuiti pentru a face loc dentitiei definitive pe care o vom folosi in viata adulta.
Dintii copiilor
Dupa cum am mentionat anterior, primii dinti care erup sunt cei deciduali sau temporari. Exista 20 de dinti de lapte care incep sa erupa treptat la varsta de aproximativ 6 luni si isi finalizeaza eruptia inainte de varsta de 3 ani. Totusi, momentul si ordinea eruptiei depind de mai multi factori si este specifica fiecarei persoane.
Cei 20 de dinti primari includ aceleasi 10 dinti in maxilarul superior si cel inferior: 4 incisivi, 2 canini si 4 molari in fiecare arcade dentara. Din varsta de 6 ani, pana in jurul varstei de 12 ani, copiii isi pierd dintii de lapte, care vor fi inlocuiti cu dintii permanenti. In plus, in aceasta etapa apar si molarii permanenti in partea posterioara a gurii.
Desi dintii temporari raman in cavitatea orala doar pentru o perioada limitata de timp, ei trebuie ingrijiti pentru a preveni imbolnavirea si pierderea prematura. Acesti dinti au functii importante la copii:
- Masticatia: Dintii de lapte permit copiilor sa invete sa mestece. Incorporarea acestei functii este esentiala pentru o nutritie adecvata.
- Vorbirea: Dintii primari participa la dezvoltarea vorbirii, deoarece multe sunete fonetice au nevoie de prezenta dintilor pentru a suna corect.
- Dezvoltarea maxilarelor: Pozitia corecta a dintilor temporari si utilizarea lor adecvata favorizeaza cresterea normala a maxilarelor. Alimentatia, vorbirea si respiratia corecta influenteaza pozitiv dezvoltarea oaselor gurii si fetei.
- Ghidarea eruptiei dintilor permanenti: Elementele temporare rezerva spatiul necesar dintilor permanenti pentru a se pozitiona corespunzator.
- Estetica: Prezenta tuturor dintilor de lapte in gura imbunatateste aspectul copilului. Un zambet frumos si armonios previne intimidarea si sentimentele de rusine, crescand stima de sine.
Cunoscand particularitatile fiecarui dinte vei reusi sa-i apreciezi importanta in cavitatea orala. Astfel, vei acorda mai multa atentie ingrijirii fiecaruia.
Dintii adultilor
Adultii au 32 de dinti care apar in gura intr-un mod progresiv. Potrivit Asociatiei Americane de Stomatologie (American Dental Association – ADA), eruptia elementelor definitive incepe la varsta de 6 ani, cu inlocuirea dintilor si aparitia primului molar permanent. La randul sau, totalitatea dintilor se definitiveaza odata cu aparitia dintilor de minte, care are loc intre 17 si 21 de ani. Cei 32 de dinti definitivi includ:
- 8 incisivi
- 4 canini
- 8 premolari
- 12 molari
Denumirile dintilor si functiile lor
Participarea dintilor la procesul de alimentatie este una dintre cele mai importante functii. De asemenea, ne permit sa vorbim clar. Multe dintre sunetele cu care ne comunicam au nevoie de sprijinul dintilor pentru a suna corect. Dar nu toti dintii sunt conceputi in acelasi scop. In functie de caracteristici, dintii au propriile lor denumiri si functii. Sa le analizam in detaliu.
Incisivii
Incisivii sunt cei opt dinti situati in partea din fata a cavitatii orale: 4 in maxilarul superior si 4 in cel inferior. Acest tip de dinte este prezent atat in dentitia temporara, cat si in cea definitiva.
Incisivii au o singura radacina, iar coroana este in forma de daltita cu margini drepte ascutite. Aceasta caracteristica le permite sa indeplineasca functia de muscare. De exemplu, folosim aceste dinti pentru a musca dintr-un mar si a rupe o bucata. In plus, dintii frontali participa la producerea mai multor foneme. Prezenta si pozitionarea lor corecta permit pronuntia corecta a cuvintelor.
In general, sunt primii dinti care erup, in jurul varstei de 6 luni. Tot ei sunt si primii care cad si sunt inlocuiti. Grupul dintilor permanenti se definitiveaza intre 6 si 9 ani. Dintre cei 4 incisivi ai fiecarei maxilare, doi sunt situati de o parte si de alta a liniei mediane a fetei si se numesc incisivi centrali. Incisivii laterali sunt situati in exteriorul acestor dinti.
Caninii
Caninii sunt 4 dinti situati alaturi de incisivi: 2 in maxilarul superior – cate unul in dreapta si in stanga – si 2 in cel inferior. Sunt prezenti atat in dentitia temporara, cat si in cea permanenta. Acesti dinti au o singura radacina, iar coroana este conica, ascutita si taioasa. Aceasta caracteristica le permite sa indeplineasca functia de prindere si sfasiere a alimentelor.
In limbajul colocvial, acesti dinti sunt numiti si colti. Caninii temporari erup intre 16 si 23 de luni. In plus, de obicei dintii superiori apar mai intai, apoi cei inferiori. Pe de alta parte, dintii permanenti apar in ordine inversa. Mai intai cei inferiori, in jurul varstei de 9 ani, apoi superiorii, intre 11 si 12 ani.
Printre cele mai importante functii, dintii ajuta la sfaramarea, formarea bolului alimentar si faciliteaza inghitirea.
Premolarii
Acesti dinti sunt prezenti doar in dentitia permanenta. Sunt elementele care inlocuiesc molarii de lapte atunci cand cad. In total sunt 8 premolari: 4 superiori si 4 inferiori, situati in spatele caninilor si in fata molarilor. Coroana lor este mai mare decat a caninilor si incisivilor, dar mai mica decat a molarilor.
Au o suprafata ocluzala asemanatoare celei a molarilor, dar cu doua varfuri, motiv pentru care sunt numiti si bicuspizi. Functia lor este de a sfarama alimentele in bucati mai mici pentru o inghitire mai usoara. Primul premolar superior permanent poate avea doua radacini sau o singura radacina care se termina in doua varfuri. In schimb, ceilalti de obicei au doar una. Primii apar intre 10 si 12 ani, iar ceilalti cu un an mai tarziu.
Molarii
Acestia sunt situati in portiunea posterioara a cavitatii orale, iar numarul lor variaza in functie de tipul de dentitie, temporara sau permanenta. In total sunt 8 molari: 4 superiori si 4 inferiori. Ulterior, in dentitia permanenta se adauga inca 4 molari: dintii de minte sau al treilea molar.
Acestia sunt cei mai mari si puternici dinti din cavitatea orala. Au o coroana cu o suprafata ocluzala mare, neregulata, cu santuri si cu varfuri. Aceasta le permite sa fie folositi la strivirea, macinarea si sfaramarea alimentelor. Cei inferiori de obicei au doua radacini, iar cei superiori trei. Dintii de minte pot avea mai multe radacini sau doar una.
Primii molari erup intre 13 si 18 luni, in timp ce cad intre 9 si 11 ani. Al doilea molar erup intre 23 si 33 de luni si este pierdut intre 10 si 12 ani. Molarii permanenti erup fara ca vreun dinte sa cada. Primul molar erup la varsta de 6 ani, al doilea la 12 ani, iar al treilea intre 17 si 21 de ani. Daca ultimii molari nu au suficient spatiu pentru a eruptiona este necesara extragerea lor.
Importanta dintilor sanatosi
Acum, cunoscand denumirile si functiile dintilor tai, poti intelege importanta ingrijirii lor. Avand toti dintii intacti si sanatosi iti permite sa mananci, vorbesti si zambesti normal. In plus, pentru a-i mentine sanatosi este esential sa practici o igiena orala corespunzatoare inca de la aparitia primilor dinti. O alimentatie sanatoasa si o vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni sunt, de asemenea, necesare.
Concluzii si recomandari
Din cele prezentate putem trage urmatoarele concluzii:
- Dintii au roluri esentiale in procesul de alimentatie, vorbire si estetica.
- Pe parcursul vietii avem 2 tipuri de dentitii: temporara si definitiva.
- Fiecare dinte are caracteristici anatomice, denumiri si functii specifice.
- Cunoscandu-le putem acorda mai multa atentie igienei si ingrijirii fiecarui dinte.
- Dintii trebuie mentinuti sanatosi printr-o igiena orala adecvata, alimentatie sanatoasa si controale stomatologice periodice.
Ca recomandari, subliniez importanta respectarii urmatoarelor masuri:
- Periaj dentar de minimum de 2 ori pe zi, dupa fiecare masa
- Folosirea atei dentare zilnic
- Evitarea alimentelor si bauturilor acide si dulci
- Vizite regulate la medicul stomatolog la fiecare 6 luni
Respectand aceste sfaturi vei reusi sa-ti pastrezi dintii sanatosi toata viata. Mult succes!