Ultima actualizare: 2 august 2024
Aveti impresia ca din gura vine un miros neplacut, chiar daca v-ati periat dintii si v-ati spalat pe dinti? Ei bine, exista 8 alimente vinovate care va saboteaza respiratia fara sa stiti! Aflati care sunt ele si cum le puteti consuma in continuare fara sa va stricati relatiile cu cei dragi din cauza halenei!
Un miros proaspat, asa cum se stie, faciliteaza intelegerea – iar mirosul din gura adesea devine motivul pentru care oamenii nu sunt dispusi sa comunice cu noi. In teorie, halitoza (asa cum este numita aceasta afectiune stiintific) poate fi cauzata de boli digestive, inflamatii ale parodontiului, infectii sinusale, diabet, disfunctii hepatice, genetica… Dar in practica, daca totul se rezuma la alimentatie, mirosul neplacut poate fi eliminat prin simpla excludere a anumitor alimente din meniul nostru.
Ceapa si usturoiul
Ceapa si usturoiul sunt cu siguranta foarte sanatoase, dar contin multe compusi aromatici care, cand ajung in sange, sunt eliminati prin piele, mucoase si plamani. Acest lucru contribuie la mirosul neplacut. In plus, guma de mestecat sau periajul dintilor nu te vor ajuta sa scapi de el. Unii iubitori de usturoi observa ca aroma usoara de usturoi persista si dupa cateva zile de la consum!
Motivul este ca ceapa si usturoiul contin o substanta organica continand sulf numita alicina, care are un miros distinctiv. Aceasta faciliteaza tratarea racelilor, infectiilor virale, gripei si chiar simptomele astmului.
De asemenea, cercetatorii italieni de la Universitatea din Ferrara, in timpul experimentelor pe animale, au descoperit ca alicina ajuta in lupta impotriva schimbarilor legate de varsta ale creierului si a problemelor de memorie. La temperaturi termice (chiar si la 50°C), alicina se distruge. Mirosul devine mai putin puternic, dar in acelasi timp se pierde si o mare parte din beneficii.
Pentru a evita mirosul puternic al usturoiului, acesta poate fi insotit de mere, menta sau salata verde. Cel putin, asa au concluzionat cercetatorii americani, conform acestor studii. Ei explica acest fenomen prin faptul ca substantele volatile de sulf, cand intra in contact cu fenolii, isi pierd in mare masura mirosul. Un alt „antidot” impotriva usturoiului si cepei este sucul de lamaie.
Se pare ca zece mililitri de suc, consumati in timpul mesei sau imediat dupa aceasta, pot fi suficienti pentru neutralizarea substantelor sulfuroase. Totusi, daca exista probleme de aciditate la nivelul tractului digestiv, aceasta metoda trebuie aplicata cu prudenta.
Cafeaua si ceaiul negru
Aroma cafelei proaspat macinate pare stralucitoare si racoritoare, dar uneori, dupa o ceasca de bautura revigoranta, in gura apare un gust ciudat. Multi oameni considera ca mirosul de cafea este neplacut si exista o explicatie pentru acest lucru. Faptul este ca atunci cand boabele de cafea sunt prajite, ele elibereaza compusi aromatici care contin sulf.
Uneori, dupa o ceasca de cafea sau de ceai, gura devine uscata din cauza taninurilor, taninuri care sunt bogate in aceste bauturi. In gura, taninurile se leaga de proteinele din saliva, inhiband productia acesteia, provocand deshidratarea si activitatea microorganismelor care pot cauza mirosul neplacut. Totusi, acest lucru se aplica mai mult la cafea decat la ceai.
Peste la conserva
In tesuturile de peste se gaseste trimetilamina oxid – o substanta care regleaza presiunea osmotica in celule. In sine, trimetilamina oxid nu are un miros puternic sau neplacut. Cu toate acestea, in timpul fermentatiei, se transforma intr-o substanta volatila numita trimetilamina – un produs al descompunerii substantelor organice care contin azot si care au un miros specific de peste.
Este pacat ca nu toti avem intotdeauna acces la peste proaspat – si ar fi nerezonabil sa excludem complet acest produs din alimentatie doar din cauza mirosului. De altfel, expertii – de exemplu, de la Școala Medicala Harvard – ofera o multime de dovezi ale valorii pestelui in conserva. Potrivit acestora, conservele de somon, ton, sardine, hering afumat sunt practic la fel de bune ca si pestele proaspat. Acestea contin la fel de multi acizi grasi omega-3, sanatosi pentru inima, si uneori chiar mai multi!
Deci, nu ar trebui sa refuzati complet astfel de produse, mai ales ca mirosul poate fi invins cu acelasi suc de lamaie (sau de portocale).
Excesul de proteine
In cazul dietelor bogate in proteine, aminoacizii sunt descompusi in mod activ in intestine si se formeaza amoniac, care este transportat prin sange la ficat si transformat in uree.
Aceasta, la randul ei, este excretata prin rinichi – daca acestia sunt sanatosi, desigur. In caz contrar, acestia nu sunt capabili sa excrete ureea sau o fac lent. In cele din urma, aceasta este descompusa de saliva in amoniac si excretata prin respiratie. Asa se obtine mirosul respiratiei.
Solutia este simpla – consumati alimente proteice impreuna cu legume si evitati cu totul dietele stricte. Oamenii de stiinta chilieni recomanda de asemenea, includerea probioticelor in alimentatie, care ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin si din gura.
Branza
Majoritatea produselor lactate, inclusiv branza, contin aminoacizi care reactioneaza cu bacteriile orale. Adevarul este ca bacteriile se hranesc doar cu lactoza, proteine din lapte si lipide. In acelasi timp, ele elibereaza un exces de hidrogen sulfurat, ceea ce face ca respiratia sa fie „acra”.
Oamenii de stiinta confirma ca cele mai comune microorganisme care produc compusi de sulf sunt bacteriile anaerobe gram-negative. Prezenta acestora este cea care poate fi cauza mirosului neplacut. Aceasta familie de bacterii (care, de altfel, include si E. coli si chlamydia) se ascunde sub linia gingiei, intre gingii si dinti si intre canelurile limbii.
Vestea buna este ca nu trebuie sa renuntati la branza – trebuie doar sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa cu astfel de alimente.
Fructele si legumele acre
Bacteriile care emana miros urat iubesc mediile acide – in special acidophilus lactobacillus. Consumul de fructe si legume acide sau fermentate provoaca aparitia respiratiei urat mirositoare. Astfel de alimente includ, de exemplu, varza murata, rosiile, merele, coacazele.
Cei care prezinta un risc deosebit sunt cei care sunt predispusi la refluxul acid – atunci cand continutul stomacului este fortat in esofag, provocand un gust acru in gura. Acest lucru cauzeaza uneori inflamarea esofagului si poate duce la ulcere si infectii, care provoaca, de asemenea, un miros urat. Printre consecintele refluxului se numara coroziunea membranei mucoase subtiri care captuseste esofagul. Cercetatorii din Iran au descoperit ca acest lucru poate duce la o crestere a bacteriilor urat mirositoare numite compusi sulfurosi volatili.
Ce trebuie facut? Dupa ce ati mancat fructe si legume acide, se recomanda sa va clatiti gura cu apa si sa va spalati pe dinti numai dupa o ora. Adevarul este ca acizii din fructe duc la demineralizarea smaltului si la cresterea sensibilitatii dintilor – iar acestia pot fi deteriorati daca va spalati pe dinti deodata si chiar cu o periuta grosiera.
Zaharul
Hrana ideala pentru bacterii este zaharul! Acestea il digera si il transforma in acid, ceea ce perturba echilibrul acido-alcalin al cavitatii bucale. In astfel de conditii, microorganismele patogene se inmultesc mai activ.
Rezultatele cercetarilor arata ca o dieta bogata in zahar duce la disbioza orala, unul dintre simptomele careia este mirosul neplacut. Sau chiar ceva mai rau – cari!
Cum sa neutralizam atacul zaharului asupra gurii si smaltului dentar? Dupa desert, este mai bine sa va clatiti gura sau sa va spalati pe dinti. In plus, stomatologii recomanda sa mancati mai multe fructe si legume pentru o dieta mai echilibrata. In acest fel, puteti reduce daunele provocate de zahar si puteti imbunatati microflora din cavitatea bucala, ceea ce va afecta, fara indoiala, prospetimea respiratiei.
Ridichea si hreanul
Se spune ca radia nu este mai dulce decat o ridiche. Poate din cauza cat de asemanatoare sunt aceste legume radacinoase? Ele fac parte din familia verzei, care contine izotiocianati – compusi sulfurosi intepatori cu o aroma specifica. Ridichile contin, de asemenea, metilmercaptan, ceea ce le confera mirosul neplacut de varza stricata sau de oua stricate. Motivul este ca metilmercaptanul contine si el sulf.
Din moment ce ridichea si hreanul sunt foarte sanatoase, nu exista niciun motiv sa le excludem din dieta dumneavoastra. Pentru a scapa de mirosul neplacut, puteti bea o ceasca de ceai de menta sau puteti mesteca guma de mestecat.
De altfel, oamenii de stiinta din Elvetia, pe baza observatiilor si experimentelor, au ajuns la concluzia ca mestecarea intensiva a alimentelor cu continut ridicat de fibre duce, de asemenea, la reducerea mirosului neplacut. Iar expertii din Malaezia, care estimeaza ca aproximativ 50-60 la suta din populatia lumii se confrunta ocazional cu problema halitozei, confirma utilizarea pastelor de dinti si tabletelor speciale.
In concluzie, este important sa ascultam cum ne simtim si sa alegem strategiile care functioneaza cel mai bine pentru fiecare dintre noi in parte pentru a beneficia in continuare de proprietatile nutritive excelente ale ridichii si hreanului.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.