Ultima actualizare: 2 august 2024
Numeroase studii stiintifice au abordat efectele nocive ale fumatului in timpul sarcinii asupra dezvoltarii copilului. OMS avertizeaza ca fumatul in timpul sarcinii (sau expunerea la fumul de tutun) creste riscul de deces fetal (cu 23%) si riscul de malformatii congenitale (cu 13%), precum si de avort spontan, risc crescut de probleme respiratorii si moarte subita.
Legatura cu nasterea prematura este, de asemenea, foarte puternica. Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit ca femeile care fumeaza in timpul sarcinii sunt de 2,6 ori mai predispuse sa nasca prematur in comparatie cu nefumatoarelemai mult decat dublu fata de estimarea anterioara.
„Știm de mult timp ca fumatul in timpul sarcinii nu este bun pentru copil, dar studiul nostru arata ca este potential mult mai rau decat se credea pana acum”, spune Gordon Smith, seful Departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la Universitatea din Cambridge.
De doua ori mai multe sanse de a naste prematur si de a avea o greutate mica la nastere

Studiul, publicat in revista International Journal of Epidemiologya constatat, de asemenea, ca fumatul a insemnat ca bebelusul a avut de patru ori mai multe sanse de a fi mic pentru varsta gestationalaAcest lucru l-a expus la riscul unor complicatii potential grave, cum ar fi dificultati respiratorii si infectii.
Peste 4.200 de femei care au fost internate in spital intre 2008 si 2012 au fost recrutate pentru studiu, iar un total de 914 femei au fost incluse in analiza privind fumatul. Dintre acestea, 78,6 % au fost clasificate ca nefiind expuse la fumat in timpul sarcinii, 11,7 % ca avand o anumita expunere si 9,7 % ca avand o expunere constanta.
In comparatie cu femeile fara expunere la fumat in timpul sarcinii, cele cu expunere constanta au avut de 2,6 ori mai multe sanse de a avea o nastere prematura spontana (mai mult decat dublu fata de estimarea anterioara de 1,27 dintr-o metaanaliza de studii) si de 4,1 ori mai multe sanse de a avea o restrictie de crestere fetala.
S-a constatat ca bebelusii nascuti de mame fumatoare cantareau in medie cu 387 de grame mai putin decat cei nascuti de mame nefumatoare, sau cu peste 10% mai putin decat greutatea unui nou-nascut mediu.
Acest lucru creste riscul ca bebelusul sa aiba o greutate mica la nastere (2,5 kg sau mai putin), ceea ce, la randul sau, este asociat cu un risc crescut de probleme de dezvoltare si o sanatate mai precara mai tarziu in viata.
Renuntarea la tutun, beneficii pentru toti
Dupa ce au descoperit ca efectele nocive ale tutunului sunt chiar mai grave decat se credea pana acum, expertii indeamna femeile insarcinate sa renunte la acest obiceicel putin in timpul sarcinii si, in mod ideal, pentru toata viata. Autorii avertizeaza:
„Speram ca aceste cunostinte vor contribui la incurajarea mamelor insarcinate si a femeilor care planifica o sarcina sa acceseze serviciile de renuntare la fumat. Sarcina este un moment cheie pentru ca femeile sa renunte la fumat si, daca pot ramane fara fumat dupa nastere, vor avea beneficii pe tot parcursul vietii pentru ele si pentru copiii lor.