Ultima actualizare: 2 august 2024
Sexualitatea este inconjurata de tabuuri care sunt reafirmate in imaginarul social, generand inhibitii in actul sexual. Marimea penisului, timpii de ejaculare si disfunctia erectila sunt unele dintre problemele centrale.
Ce sunt miturile despre sexualitate?
Atunci cand invatam despre sex si sexualitate pe masura ce crestem, este foarte probabil ca atat barbatii, cat si femeile sa auda diverse mituri despre sexualitate. In cazul barbatilor, cerinta de a fi intotdeauna pregatiti pentru sex si cauzele disfunctiei erectile sunt unele dintre cele mai frecvente mituri despre sexualitatea masculina. In acest articol, vom arunca o privire asupra unora dintre aceste mituri si le vom demonta.
Sexul biologic, genul si sexualitatea sunt subiecte inconjurate de tabuuri. Este frecvent ca informatiile si miturile sa fie confundate. Aceasta este o problema centrala in cresterea si formarea identitatii oamenilor, astfel incat influenta acestor credinte false poate fi foarte daunatoare.
Este necesar sa clarificam, in termeni generali, ca sexul biologic este asociat cu corpul, organele de reproducere si cromozomii atribuiti la nastere. Pe de alta parte, genul binar – adica identitatea de barbat si femeie – este un construct social care plaseaza asteptari asupra oamenilor cu privire la modul in care ar trebui sa se comporte.
Aici intervin multe mituri despre sexualitate, formand stereotipuri care, in cazul barbatilor, sunt legate de putere si curaj. De exemplu, barbatul care nu este intotdeauna pregatit pentru sex este un „barbat rau”, in timp ce un penis cu putin sub medie este insuficient. Sa aruncam o privire mai atenta.
7 mituri despre sexualitatea masculina in care nu ar trebui sa crezi
In timp ce exista probleme psihologice sau fizice pe care un sexolog ar trebui sa le abordeze si sa incerce sa le rezolve, alte probleme cu care se confrunta frecvent barbatii in ceea ce priveste sexualitatea fac parte din constructe culturale. Miturile pot exercita presiuni si inhiba bucuria sexualitatii noastre. Prin urmare, este o idee buna sa le cunoastem si sa devenim constienti de ele pentru a nu le crede.
1. Disfunctia erectila apare doar la persoanele in varsta
Aceasta problema, adesea legata de cei peste 50 de ani, poate raspunde si factorilor psihologici. De fapt, acestia sunt principalul motiv pentru care barbatii tineri experimenteaza disfunctie erectila.
Anxietatea si presiunea de a face sex, lipsa conexiunii emotionale si consumul de alcool sunt motive frecvente ale disfunctiei erectile la persoanele sub 30 de ani.
2. O erectie raspunde intotdeauna excitarii
O alta credinta falsa raspandita este ca erectiile sunt legate numai de excitarea sexuala. Cu toate acestea, exista procese neurovasculare care genereaza stimuli si reflexe care cauzeaza erectii. Una dintre cele mai frecvente are loc la excitare. Cu toate acestea, nu este singura cauza.
3. Marimea conteaza
Poate cel mai popular mit despre sexualitatea masculina este marimea penisului. Cerinta unei anumite dimensiuni produce complexe care au efecte negative asupra stimei de sine si a performantei sexuale. Cu toate acestea, atat din punct de vedere biologic, cat si psihologic, placerea sexuala nu depinde de marimea penisului unui barbat.
Cele mai sensibile puncte ale vaginului sunt situate in treimea exterioara – prin urmare, nu necesita o mare adancime pentru a fi atinse. In plus, generarea unei conexiuni si intelegeri cu cealalta persoana in timpul actului sexual joaca si ea un rol in senzatia de placere.
Specilistii afirma ca dimensiunea medie a penisului variaza intre 14 si 16 centimetri in stare erecta. In realitate, o dimensiune mai mare de 20 de centimetri va cauza probabil disconfort mai degraba decat o placere mai mare.
4. Barbatii ar trebui sa fie intotdeauna dornici de sex
Daca o femeie are dorinta sexuala iar un barbat nu are, un mit comun sugereaza ca aceasta este o problema. Disponibilitatea absoluta face parte din identitatea masculina, legata de virilitate si putere. Cu toate acestea, exista numeroase motive pentru care un barbat s-ar putea sa nu simta nicio dorinta de a face sex.
Unele sunt pur si simplu lipsa interesului, in timp ce altele se datoreaza factorilor psihologici. Chiar si anumite medicamente pot influenta libidoul. Cert este ca nu exista motive biologice care sa determine o dorinta mai mare la barbati in comparatie cu femeile.
5. Masturbarea cauzeaza infertilitate
Dovezile stiintifice arata ca masturbarea nu are efecte fizice sau psihologice negative. Dimpotriva, este o practica sanatoasa de autocunoastere si satisfactie.
Este posibil ca masturbarea inainte de a face sex sa afecteze performanta. Acest lucru are legatura cu perioada refractara, un timp de asteptare pe care barbatii il au intre ejaculari. Cu toate acestea, la tineri, este o perioada scurta, care variaza in functie de sanatatea generala si conditia fizica.
6. Ejacularea este singurul moment de placere
Este clar ca ejacularea este unul dintre cele mai placute efecte ale sexului. Cu toate acestea, nu determina calitatea totala a actului sexual.
Se poate avea o relatie sexuala placuta chiar si fara a ajunge la orgasm sau ejaculare. Pe de alta parte, virilitatea este adesea legata de cantitatea de sperma, cand nu exista nicio relatie intre potenta sexuala si cantitatea de sperma. Acesta este un mit raspandit pe scara larga de pornografie.
7. Barbatii nu au un punct G
Punctul G este de obicei asociat cu vaginul. Cu toate acestea, la barbati exista si o zona similara de hiperstimulare, situata in apropierea glandei prostate.
Este accesibil doar prin anus, ceea ce implica pentru multi barbati respingerea mitului care leaga sexul anal numai de homosexualitate. In realitate, este ceva ce poate fi explorat indiferent de orientarea sexuala.
Este timpul sa rasturnam aceste mituri despre sexualitatea masculina
Credintele false descrise mai sus – alaturi de multe altele care circula in imaginatia colectiva – nu au niciun suport stiintific. Prin urmare, este important sa le demontam si sa prevenim transmiterea lor catre generatiile viitoare. Informatia ne permite sa ne cunoastem mai bine, sa ne bucuram de o relatie la maximum si sa ne modelam identitatea fara influenta stereotipurilor si miturilor.
Bibliografie Resurse:
- Sexual Health Facts and Myths: Debunking Common Misconceptions for Men and Women
- 8 myths about sexual pleasure debunked | The Times of India
- Testosterone: 6 myths & facts that may surprise you
- ‘The Biggest Myth Related to Sex Is Sexual Orientation’ – Open The Magazine
- Sex Toys Myths & Facts