Ultima actualizare: 2 august 2024
Valurile de caldura extrema pot pune viata in pericol daca nu suntem pregatiti sa facem fata temperaturilor si umiditatii ridicate. Conform expertilor medicali si fiziologilor care studiaza efectele caldurii asupra corpului uman, expunerea prelungita la caldura excesiva poate avea consecinte grave pentru creier, inima si organe vitale.
Pragurile critice de temperatura
Temperatura interna normala a corpului este de aproximativ 37°C (98,6°F). Dar la o diferenta de doar 4°C, creierul si celelalte organe pot suferi daune serioase. Medicii considera ca o temperatura interna de peste 40°C (104°F) cuplata cu disfunctii cognitive este un caz clasic de insolatie.
Conform studiilor recente, punctul critic in exterior pentru boli si deces din cauza caldurii este mai scazut decat se credea anterior. Experimentele in „cutii fierbinti” arata ca tinerii sanatosi incep sa aiba probleme la o temperatura umeda de 30,5°C (87°F), iar varstnicii la doar 28°C (82°F).
Modalitati prin care caldura ucide
Caldura excesiva afecteaza corpul in trei moduri principale:
- Insolatia – Daca temperatura interna creste prea mult, sangele este redirectionat catre piele pentru racire, provocand insuficienta de oxigen in organe interne si permitand toxinelor sa treaca in circulatia sanguina. Acest „efect de cascada” poate duce la coagulare, insuficienta multipla de organe si deces.
- Suprasolicitarea inimii – Cand sangele este pompat catre piele, tensiunea arteriala scade, obligand inima sa lucreze mai mult pentru a evita lesinul. „Este ca si cum ai alerga dupa un autobuz cu picioare schioape. Ceva se va rupe”, avertizeaza Ollie Jay de la Universitatea Sydney.
- Deshidratarea severa – Transpiratia excesiva determina pierderea rapida de lichide, stresand rinichii pana in punctul de soc si insuficienta de organe, potential fatala.
Impactul caldurii si umiditatii asupra creierului
Caldura intensa afecteaza si functionarea creierului. Confuzia si problemele de gandire sunt printre primele semne ca organismul intra in pericol, dar persoanele in cauza rareori constientizeaza acest lucru. Intinderea valurilor de caldura uscata este mai usor de tolerat decat a celor umede, deoarece umiditatea impiedica evaporarea transpiratiei.
Tratamentul pentru insolatie
Daca cineva sufera de insolatie, este esential sa i se reduca temperatura corporala sub 38°C (100,4°F) in decurs de 30 de minute. Cea mai buna metoda este scufundarea in apa rece. In absenta unei cazi, pacientii sunt perfuzati cu lichide racite si li se aplica gheata in zona inghinala si subradiala, unde sunt artere mari de suprafata.
„Caldura extrema este o amenintare mortala ascunsa si trecuta cu vederea”, subliniaza Jay. Pentru a evita consecintele grave, trebuie sa fim constienti de pericolele caldurii si de semnele timpurii de epuizare termica sau insolatie.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Sanatate, Caldura, Insolatie, Clima, Siguranta
Studiile medicale efectuate de Ollie Jay, Neil Gandhi, Renee Salas si W. Larry Kenney au furnizat informatiile de baza din acest articol.