Ultima actualizare: 2 august 2024
In primii ani de viata ai unui bebelus, este posibil ca, in anumite momente, acesta sa se sa manifeste un refuz mai mult sau mai putin activ de a se hrani. Aceasta reactie ii ingrijoreaza de obicei pe parinti care, ca urmare, incep sa faca o serie de greseli care impiedica procesul de invatare al copilului in ceea ce priveste alimentatia. Pentru a preveni ca acest lucru sa se intample, este important sa stim ce este anorexia la sugari si de ce apare.
In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca nu trebuie sa ne uitam doar la cat de mult mananca un sugar pentru a determina bunastarea acestuia. Daca sugarul isi mentine o greutate adecvata, este vital si activ zilnic si se dezvolta conform asteptarilor, probabil ca nu trebuie sa ne ingrijoram de nimic. Exista mai multe motive care pot produce aceasta lipsa de apetit si multe dintre ele sunt naturale.
Ce este anorexia infantila?
Anorexia este lipsa poftei de mancare care produce o respingere a alimentelor.. Atunci cand apare acest fenomen, copilul refuza sa manance in mod activ sau pasiv. Adica, poate intoarce capul atunci cand i se ofera mancare, plange si incearca sa se indeparteze sau o scuipa odata ce aceasta este in gura.
Acest refuz de a manca poate aparea in orice moment, dar este deosebit de frecvent in jurul varstei de un an. In acest moment, un bebelus care obisnuia sa manance in mod adecvat poate incepe sa refuze mancarea sau sa manance mai putin din ea. Totusi, acesta nu este intotdeauna un semn de avertizare, ci un proces natural.
Anorexia la sugari devine o ingrijoratoare atunci cand cresterea este intarziata sau cand sanatatea si dezvoltarea copilului sunt afectate. De asemenea, atunci cand, pe langa lipsa poftei de mancare, copilul prezinta si alte semne, cum ar fi iritabilitatea sau respingerea fata de mama. Acordarea atentiei la aceste semne ne va ajuta sa intelegem ce se intampla.
De ce apare anorexia la sugari?
Cauzele acestei lipse de apetit pot fi foarte variate si includ factori fizici, emotionali, de invatare si comportamentali. Iata care sunt principalele motive care pot duce la anorexie infantila.
Cauze organice
Adesea, lipsa poftei de mancare a unui sugar este cauzata de o infectie subiacenta. Acesta este un semn precoce care apare chiar cu cateva zile inainte de primele simptome ale bolii. Poate aparea, de exemplu, in caz de gripa sau gastroenterita. De obicei, se rezolva intr-o perioada scurta de timp.

O incetinire a cresterii
Uneori, problema nu este de fapt faptul ca copilul mananca mai putin, ci ca parintii se asteapta ca acesta sa manance mai mult. Se intampla, de exemplu, daca le comparam portiile cu cele ale unui adult si ne asteptam ca ele sa fie identice. Dar poate aparea si atunci cand cresterea copilului incetineste.
De exemplu, in jurul varstei de 14-16 luni, pofta de mancare este semnificativ redusa, dar acest lucru se datoreaza faptului ca copilul nu mai creste la fel de repede si, prin urmare, are nevoi energetice mai mici.
Progresul dezvoltarii
In cazul in care anorexia infantila apare in jurul varstei de un an, aceasta poate fi legata de propria dezvoltare a copilului. La aceasta varsta, sugarul invata sa mearga si sa se deplaseze, astfel incat mancarea trece pe plan secundar loc in prioritatile sugarului. Astfel, vor fi mai putin interesati sa manance si poate fi dificil sa ii asezati sa manance, dar acest lucru este firesc.
Anorexia reactiva
Copilul poate refuza anumite alimente sau poate face acest lucru numai in prezenta anumitor persoane. Acest lucru este cunoscut sub numele de anorexie reactiva. De exemplu, se se intampla adesea ca, dupa intarcare, sugarul refuza sa manance in prezenta mamei. Acest lucru se datoreaza frustrarii pe care copilul o simte in aceasta etapa de schimbare.
Obiceiuri alimentare incorecte
Este important sa incepeti alimentatia complementara la timp si sa o faceti corect. In caz contrar, sugarul poate dezvolta neofobie si poate refuza sa incerce alimente noi si sa le introduca in dieta sa. In plus, atitudinea a parintilor fata de alimentatie joaca, de asemenea, un rol major. Daca acestia ii acorda o importanta prea mare, sunt supraincarcati de griji sau sunt excesiv de rigizi sau permisivi, este mai probabil sa apara aceasta lipsa de apetit.
Anorexia psihogena
In cele din urma, anumite factori psihosociali legati de mediul familial pot juca un rol. De exemplu, un sugar care sufera abuz, neglijare, rele tratamente sau abandon poate dezvolta anorexie infantila. Dar aceasta poate aparea si daca copilul este supraprotejat, daca parintii au probleme psihologice, sau daca exista conflicte constante in mediul inconjurator.

Cum sa combateti anorexia la sugari
Prin abordarea cauzelor de mai sus, va puteti face o idee despre cum sa preveniti si sa combateti anorexia la sugari. Cu toate acestea, acestea sunt principalele recomandari:
- Nu va fortati copilul sa manance: Incercati sa ii respectati semnalele de foame si de satietate. Este posibil sa refuze sa manance din cauza unei boli sau pur si simplu pentru ca nu are nevoie in acel moment.
- Ramaneti calmi si linistiti: Amintiti-va ca copiii simt si sunt afectati de starile de spirit ale parintilor lor. Daca sunteti nelinistita, nervoasa sau iritabila, acest lucru se va transmite copilului dumneavoastra.
- Insuflati obiceiuri alimentare pozitive: Evitati ecranele si alte distrageri pentru a va face copilul sa manance. De asemenea, nu faceti greseala de a-i oferi mai multe alimente pana cand in cele din urma accepta unul. Acest lucru nu va face decat sa le inrautateasca alimentatia si relatia cu mancarea pe termen lung.
- Faceti din timpul mesei o experienta placuta: Incercati sa oferiti mancarea intr-un mod atractiv si cu o textura si o temperatura potrivite. De asemenea, evitati sa impovarati ora mesei cu stres, cerinte si conflicte.
- Oferiti o educatie parentala de calitate: Copiii cu anorexie infantila au nevoie de de interactiuni de mai buna calitate cu parintii lor. Acest lucru ar trebui inteles ca o mai mare dedicare, intelegere, rabdare si respect.
Este important sa va consultati medicul
Dupa cum am vazut, anorexia infantila poate aparea din cauze naturale sau din neplaceri care pot aparea. Daca observati ca lipsa poftei de mancare a bebelusului dvs. ii afecteaza sanatatea, dezvoltarea sau starea de spirit, nu ezitati sa va consultati medicul pediatru.. Refuzul de a manca poate fi cauzat de diversi factori, iar un profesionist este cea mai potrivita persoana pentru a-i indruma pe parinti in aceasta privinta.
#Anorexie #sugari