Ultima actualizare: 2 august 2024
Pentru multi oameni, produsele lactate reprezinta o parte importanta a dietei lor. Și pare dificil sa numesti branza, chefirul si iaurtul daunatoare, dar multi oameni au dureri de stomac dupa ce le mananca.
De asemenea, disconfortul poate aparea si cu o cana de cafea cu lapte aparent obisnuita dimineata.
Multi oameni traiesc asa ani de zile si nu se gandesc ca aceste simptome nu ar trebui sa existe cu adevarat, ca o astfel de reactie este un semn de intoleranta la lapte. Mai exact, intoleranta la lactoza.
In primul rand, sa definim ce este lactoza. Este un carbohidrat complex, un „zahar din lapte” care este prezent doar in laptele mamiferelor. Lactoza este puternic absorbita in intestin. Ea este descompusa in glucoza si galactoza cu ajutorul enzimelor.
Rolul principal in acest proces este jucat de enzima lactaza. medicul noteaza ca, daca exista prea putina lactaza in organism, aceasta intra in intestinul gros. Dupa aceea, organismul secreta lichid si electroliti, intestinul se extinde si incepe sa se contracte mai frecvent. „Zaharul din lapte” nedecompus este atacat de bacterii, incepe procesul de fermentare, in organism se formeaza gaze: hidrogen, dioxid de carbon, metan, unii acizi grasi.
O persoana incepe sa simta simptomele acestor procese la aproximativ 30 pana la 120 de minute dupa ce a mancat ceva cu lactoza. Iata cateva semne ale deficitului de lactaza:
- Diareea;
- Flatulenta;
- Dureri abdominale.
De ce poate fi deficitara lactaza?
Gena LCT este responsabila pentru activitatea acestei enzime – iar variantele sale sunt cele care afecteaza gradul de toleranta la lactoza. In mod obisnuit, bebelusii au concentratii foarte mari de lactaza in organism la nastere. Dupa ce se incheie perioada de alaptare si pana la varsta adulta, activitatea enzimei scade – cu aproximativ 5-10%.
Acest fenomen se numeste intoleranta primara la lactoza.
Interesant este faptul ca atitudinea unei persoane fata de produsele lactate este strans legata de regiunea in care traieste. De exemplu, adultii din Africa, Asia si America Latina tolereaza foarte prost toate produsele lactate. Dar europenii nu-si strica relatia cu laptele nici macar la varsta adulta.
Și care este situatia cu cetatenii?
Totul depinde de fiecare regiune in parte: undeva intoleranta ajunge la aproximativ 35%, undeva la 95%.
Este extrem de rar, dar se intampla ca o persoana sa fie intoleranta la lactoza inca din copilarie. Intr-un astfel de caz, este vorba de o tulburare ereditara autosomal recesiva, in care copilul de la nastere nu are deloc lactaza sau are o activitate redusa a enzimei. Unul dintre simptomele bolii este diareea apoasa dupa alaptare.
Cu toate acestea, este important sa intelegem ca, adesea, copiii din primele luni de viata prezinta malabsorbtie fiziologica (un complex de manifestari clinice cauzate de tulburari ale cavitatii, peretelui, digestiei si transportului membranelor din intestinul subtire, care duc la schimbari metabolice) – iar in acest caz, organismul copilului pur si simplu nu poate absorbi complet lactoza din laptele matern.
La adulti, deficitul secundar de lactaza este, de asemenea, posibil. Aceasta apare atunci cand exista leziuni ale peretelui intestinal, care se intampla din urmatoarele motive:
- Gastroenterita;
- Boala celiaca;
- Boala Crohn;
- Colita ulcerativa;
- Chimioterapia;
- Medicamente antibacteriene.
In plus, este important sa intelegem ca reactia la lapte chiar si la o persoana cu intoleranta poate depinde de cantitatea consumata: de exemplu, multe persoane digera fara probleme 12 grame de lactoza – ceea ce reprezinta 250 ml de lapte. Intr-un astfel de caz, este posibil sa nu renuntati la lapte, ci pur si simplu sa repartizati dozele pe mai multe mese.
Multi oameni nu stiu ca lactoza poate fi gasita si in mezeluri, sosuri, margarina si chiar in paine – asa ca merita sa va uitati mai atent la compozitie.
Foto: Shutterstock
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.