1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

De ce cafeaua îți dă dureri de stomac? Un expert a explicat efectul lactozei asupra organismului

Date:

Share post:

Pentru mulți oameni, produsele lactate reprezintă o parte importantă a dietei lor. Și pare dificil să numești brânza, chefirul și iaurtul dăunătoare, dar mulți oameni au dureri de stomac după ce le mănâncă.

zonia.ro

De asemenea, disconfortul poate apărea și cu o cană de cafea cu lapte aparent obișnuită dimineața.

Mulți oameni trăiesc așa ani de zile și nu se gândesc că aceste simptome nu ar trebui să existe cu adevărat, că o astfel de reacție este un semn de intoleranță la lapte. Mai exact, intoleranță la lactoză.

În primul rând, să definim ce este lactoza. Este un carbohidrat complex, un “zahăr din lapte” care este prezent doar în laptele mamiferelor. Lactoza este puternic absorbită în intestin. Ea este descompusă în glucoză și galactoză cu ajutorul enzimelor.

De ce cafeaua îți dă dureri de stomac? Un expert a explicat efectul lactozei asupra organismului

Rolul principal în acest proces este jucat de enzima lactază. medicul notează că, dacă există prea puțină lactază în organism, aceasta intră în intestinul gros. După aceea, organismul secretă lichid și electroliți, intestinul se extinde și începe să se contracte mai frecvent. “Zahărul din lapte” nedecompus este atacat de bacterii, începe procesul de fermentare, în organism se formează gaze: hidrogen, dioxid de carbon, metan, unii acizi grași.

organicsfood.ro

O persoană începe să simtă simptomele acestor procese la aproximativ 30 până la 120 de minute după ce a mâncat ceva cu lactoză. Iată câteva semne ale deficitului de lactază:

  • Diareea;
  • Flatulență;
  • Dureri abdominale.
Почему болит живот от кофе? Эксперт объяснила влияние лактозы на организм

De ce poate fi deficitară lactaza?

Gena LCT este responsabilă pentru activitatea acestei enzime – iar variantele sale sunt cele care afectează gradul de toleranță la lactoză. În mod obișnuit, bebelușii au concentrații foarte mari de lactază în organism la naștere. După ce se încheie perioada de alăptare și până la vârsta adultă, activitatea enzimei scade – cu aproximativ 5-10%.

CITEȘTE ȘI
Ratele de avort spontan pe săptămâni și riscurile implicate

Acest fenomen se numește intoleranță primară la lactoză.

Interesant este faptul că atitudinea unei persoane față de produsele lactate este strâns legată de regiunea în care trăiește. De exemplu, adulții din Africa, Asia și America Latină tolerează foarte prost toate produsele lactate. Dar europenii nu-și strică relația cu laptele nici măcar la vârsta adultă.

Și care este situația cu cetățenii?

Totul depinde de fiecare regiune în parte: undeva intoleranța ajunge la aproximativ 35%, undeva la 95%.

Почему болит живот от кофе? Эксперт объяснила влияние лактозы на организм

Este extrem de rar, dar se întâmplă ca o persoană să fie intolerantă la lactoză încă din copilărie. Într-un astfel de caz, este vorba de o tulburare ereditară autosomal recesivă, în care copilul de la naștere nu are deloc lactază sau are o activitate redusă a enzimei. Unul dintre simptomele bolii este diareea apoasă după alăptare.

Cu toate acestea, este important să înțelegem că, adesea, copiii din primele luni de viață prezintă malabsorbție fiziologică (un complex de manifestări clinice cauzate de tulburări ale cavității, peretelui, digestiei și transportului membranelor din intestinul subțire, care duc la schimbări metabolice) – iar în acest caz, organismul copilului pur și simplu nu poate absorbi complet lactoza din laptele matern.

CITEȘTE ȘI
Poți face băi fierbinți în timpul sarcinii? Află cum să te bucuri de un moment de relaxare sigur

La adulți, deficitul secundar de lactază este, de asemenea, posibil. Aceasta apare atunci când există leziuni ale peretelui intestinal, care se întâmplă din următoarele motive:

  • Gastroenterită;
  • Boala celiacă;
  • Boala Crohn;
  • Colita ulcerativă;
  • Chimioterapia;
  • Medicamente antibacteriene.

În plus, este important să înțelegem că reacția la lapte chiar și la o persoană cu intoleranță poate depinde de cantitatea consumată: de exemplu, multe persoane digeră fără probleme 12 grame de lactoză – ceea ce reprezintă 250 ml de lapte. Într-un astfel de caz, este posibil să nu renunțați la lapte, ci pur și simplu să repartizați dozele pe mai multe mese.

Mulți oameni nu știu că lactoza poate fi găsită și în mezeluri, sosuri, margarină și chiar în pâine – așa că merită să vă uitați mai atent la compoziție.

Foto: Shutterstock

Citește și asta…

De ce cafeaua îți dă dureri de stomac? Un expert a explicat efectul lactozei asupra organismului cafea cu lapte

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Top 5 boli specifice lunii octombrie și cum să le prevenim

Variațiile meteo bruște și scăderea orelor de lumină contribuie la slăbirea sistemului imunitar și la apariția afecțiunilor respiratorii. Cine este cel mai afectat? Copiii, vârstnicii, fumătorii, femeile și angajații de birou. Află top 5 boli specifice lunii octombrie!

Lapte de vaca la bebeluși: Copilul meu chiar are nevoie de lapte de vacă?

Lapte de vaca la bebeluși: Copilul meu chiar are nevoie de lapte de vacă? Beneficiile și daunele laptelui de vacă

Beneficiile utilizării produselor naturale de îngrijire a pielii

Multe dintre produsele de îngrijire personală vândute în magazinele de vânzare cu amănuntul conțin substanțe chimice dure care...

Combaterea Mătreții: Descoperă Cauzele și Soluțiile Eficace pentru Mâncărimea Scalpului!

Dacă vă confruntați cu mâncărimi la nivelul scalpului, este esențial să înțelegeți cauzele acestora și să utilizați produse corespunzătoare. Descoperiți metode eficiente de eliminare a mătreții și de promovare a sănătății scalpului.

5 Secrete cum să bei apă pentru a slăbi

Vrei să slăbești eficient? Descoperă 5 secrete esențiale despre consumul de apă și transformă modul în care te hidratezi pentru rezultate maxime. Începe astăzi!

Ar trebui să fie sărate alimentele pentru copii?

Ar trebui să fie sărate alimentele pentru copii? Ce se întâmplă dacă se adaugă prea multă sare în mâncarea copiilor O întrebare la care răspund experții in alimentația copiilor mici.

Calorii piept de pui: tot ce trebuie să știi pentru o dietă sănătoasă 😋

Vrei să afli câte calorii are pieptul de pui fără piele și cum să îl incluzi într-o dietă echilibrată? Află din acest articol totul despre acest aliment delicios și nutritiv. Citește mai departe!

Vitamina D, aliatul inimii sănătoase: Cum poate preveni atacurile de cord

Vitamina D este un nutrient esențial care poate preveni afecțiunile cardiovasculare și reduce semnificativ riscul de infarct miocardic, conform unui amplu studiu clinic recent.