Pentru mulți oameni, produsele lactate reprezintă o parte importantă a dietei lor. Și pare dificil să numești brânza, chefirul și iaurtul dăunătoare, dar mulți oameni au dureri de stomac după ce le mănâncă.
De asemenea, disconfortul poate apărea și cu o cană de cafea cu lapte aparent obișnuită dimineața.
Mulți oameni trăiesc așa ani de zile și nu se gândesc că aceste simptome nu ar trebui să existe cu adevărat, că o astfel de reacție este un semn de intoleranță la lapte. Mai exact, intoleranță la lactoză.
În primul rând, să definim ce este lactoza. Este un carbohidrat complex, un “zahăr din lapte” care este prezent doar în laptele mamiferelor. Lactoza este puternic absorbită în intestin. Ea este descompusă în glucoză și galactoză cu ajutorul enzimelor.

Rolul principal în acest proces este jucat de enzima lactază. medicul notează că, dacă există prea puțină lactază în organism, aceasta intră în intestinul gros. După aceea, organismul secretă lichid și electroliți, intestinul se extinde și începe să se contracte mai frecvent. “Zahărul din lapte” nedecompus este atacat de bacterii, începe procesul de fermentare, în organism se formează gaze: hidrogen, dioxid de carbon, metan, unii acizi grași.
O persoană începe să simtă simptomele acestor procese la aproximativ 30 până la 120 de minute după ce a mâncat ceva cu lactoză. Iată câteva semne ale deficitului de lactază:
- Diareea;
- Flatulență;
- Dureri abdominale.

De ce poate fi deficitară lactaza?
Gena LCT este responsabilă pentru activitatea acestei enzime – iar variantele sale sunt cele care afectează gradul de toleranță la lactoză. În mod obișnuit, bebelușii au concentrații foarte mari de lactază în organism la naștere. După ce se încheie perioada de alăptare și până la vârsta adultă, activitatea enzimei scade – cu aproximativ 5-10%.
Acest fenomen se numește intoleranță primară la lactoză.
Interesant este faptul că atitudinea unei persoane față de produsele lactate este strâns legată de regiunea în care trăiește. De exemplu, adulții din Africa, Asia și America Latină tolerează foarte prost toate produsele lactate. Dar europenii nu-și strică relația cu laptele nici măcar la vârsta adultă.
Și care este situația cu cetățenii?
Totul depinde de fiecare regiune în parte: undeva intoleranța ajunge la aproximativ 35%, undeva la 95%.

Este extrem de rar, dar se întâmplă ca o persoană să fie intolerantă la lactoză încă din copilărie. Într-un astfel de caz, este vorba de o tulburare ereditară autosomal recesivă, în care copilul de la naștere nu are deloc lactază sau are o activitate redusă a enzimei. Unul dintre simptomele bolii este diareea apoasă după alăptare.
Cu toate acestea, este important să înțelegem că, adesea, copiii din primele luni de viață prezintă malabsorbție fiziologică (un complex de manifestări clinice cauzate de tulburări ale cavității, peretelui, digestiei și transportului membranelor din intestinul subțire, care duc la schimbări metabolice) – iar în acest caz, organismul copilului pur și simplu nu poate absorbi complet lactoza din laptele matern.
La adulți, deficitul secundar de lactază este, de asemenea, posibil. Aceasta apare atunci când există leziuni ale peretelui intestinal, care se întâmplă din următoarele motive:
- Gastroenterită;
- Boala celiacă;
- Boala Crohn;
- Colita ulcerativă;
- Chimioterapia;
- Medicamente antibacteriene.
În plus, este important să înțelegem că reacția la lapte chiar și la o persoană cu intoleranță poate depinde de cantitatea consumată: de exemplu, multe persoane digeră fără probleme 12 grame de lactoză – ceea ce reprezintă 250 ml de lapte. Într-un astfel de caz, este posibil să nu renunțați la lapte, ci pur și simplu să repartizați dozele pe mai multe mese.
Mulți oameni nu știu că lactoza poate fi găsită și în mezeluri, sosuri, margarină și chiar în pâine – așa că merită să vă uitați mai atent la compoziție.
Foto: Shutterstock
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.