-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Caracteristici și complicații ale bebelușilor prematuri

Date:

Share post:

Chiar și bebelușii născuți la termen adesea îi îngrijorează foarte mult pe părinții lor în ceea ce privește sănătatea lor. Cu atât mai mult, când vine vorba despre acei bebeluși care au grăbit să-și facă debutul în lume înainte de termenul prevăzut. Părinții copiilor născuți prematur se confruntă cu riscul unor boli și complicații grave ale copilăriei, despre care ar trebui să fie conștienți. Așa cum spune o zicală bine-cunoscută și adevărată: “Informația este o armă…”

zonia.ro

Caracteristicile bebelușilor prematuri

Bebelușii prematuri sunt aceia care vin pe lume înainte de a împlini 37 de săptămâni de gestație. Acești copii trec printr-o perioadă dificilă în primele luni ale vieții lor, deoarece trebuie să recupereze rapid diferența în ceea ce privește greutatea și înălțimea față de colegii lor născuți la termen, și să facă față cu curaj unor potențiale complicații periculoase. Vom explora în detaliu cele mai comune dintre acestea.

Frecvent, după naștere, copiii prematuri sunt internați în unități de terapie intensivă, unde sunt supravegheați îndeaproape de neonatologi și primesc îngrijiri specializate pentru a le asigura recuperarea.

Mulți dintre acești copii nu dezvoltă imediat reflexul de supt și sunt hrăniți prin intermediul unei sonde speciale. Cei care au dificultăți în respirație sunt conectați la echipament medical adecvat.

organicsfood.ro

Una dintre caracteristicile esențiale ale copiilor născuți prematur include:

  1. Sistemul nervos central (SNC) imatur, manifestat prin letargie, mișcări haotice ale mâinilor și picioarelor, precum și lipsa reflexului de supt.
  2. Sistemul digestiv subdezvoltat, caracterizat prin capacitatea redusă a stomacului și musculaturii intestinale.
  3. Incapacitatea dezvoltată de reglare a temperaturii corpului (în această motivație, majoritatea copiilor prematuri necesită incubatoare calde și umede).
  4. Sistemul respirator este subdevoltat (mai ales în cazul copiatorilor de prematuri, plămânii nu vor putea fi descărcați și umpleți cu aer în mod autonom), ceea ce se manifestă în respirația superficială ș și în respirația respiratorului în momentul stresului (dacă există o plămadă).
  5. Pielea imatură, care este extrem de sensibilă la infecții și se poate răni ușor chiar și în urma unui simplu atingere.
CITEȘTE ȘI
Poate tăierea legumelor să le sporească nutrienții?

Bebelușul prematur este monitorizat constant de neonatologi în Secția de Terapie Intensivă până când parametrii săi vitali și fizici se apropie de normele unui copil născut la termen.

Și, bineînțeles, alături de asistența medicală și îngrijirea prenatală a prematurilor în spitale se efectuează și un examen medical amănunțit pentru a depista boli grave. Astfel, bebelușii prematuri manifestă cel mai adesea următoarele patologii:

Plămâni subdezvoltați și anomalii respiratorii

La majoritatea copiilor, plămânii se formează la 36 de săptămâni de sarcină. Deși există și excepții, deoarece dezvoltarea fiecărui copil este individuală. Dacă mama știe deja că bebelușul se va naște prematur, ea poate solicita o procedură de amniocenteză (prelevare de lichid amniotic pentru teste de laborator) pentru a verifica nivelul de maturitate al plămânilor fătului. În unele cazuri, mamei i se pot administra injecții cu steroizi înainte de naștere pentru a accelera formarea plămânilor fetali. Un copil prematur ai cărui plămâni nu s-au format încă prezintă riscul următoarelor complicații:

  • Sindromul de detresă respiratorie, care face ca bebelușul să aibă o respirație ascuțită și neregulată. În acest caz, îngrijirea unui copil prematur se realizează prin alimentarea plămânilor cu oxigen suplimentar (dispozitiv de asistență respiratorie), sau prin utilizarea unui aparat respirator, sau prin crearea unei presiuni pozitive constante în căile respiratorii, sau prin intubație traheală. În cazurile grave, sugarului i se administrează doze de surfactant, de care plămânii duc lipsă.
  • Tahipnee neonatală tranzitorie, adică respirație rapidă și superficială. Această afecțiune poate apărea atât la prematuri, cât și la copiii născuți la termen. Respirația unui copil prematur în acest caz, de regulă, trece fără intervenție medicală și durează până la câteva zile. Până când respirația nou-născutului se normalizează, se folosește alimentația intravenoasă.
  • Displazia pulmonară bronhopulmonară apare atunci când plămânii nou-născutului sunt afectați. Din păcate, atunci când copiii prematuri sunt tratați cu un ventilator, plămânii lor, din cauza slăbiciunii lor, nu pot rezista întotdeauna presiunii constante exercitate de aparat. Nou-născuții prematuri care au fost plasați pe un ventilator mai mult de douăzeci și opt de zile prezintă un risc ridicat de a dezvolta ALD.

Pneumonia copiilor prematuri

O altă consecință gravă cu care se confruntă adesea copiii prematuri este pneumonia. Aceasta este cauzată de o infecție în zona plămânilor care este implicată în schimbul de dioxid de carbon și oxigen. Inflamația rezultată reduce cantitatea de spațiu disponibil pentru schimbul de aer. Acest lucru poate duce la faptul că organismul bebelușului nu primește oxigen în cantitatea potrivită.

CITEȘTE ȘI
Angiografia coronariană - ce este și de ce se face

În acest caz, tratamentul bebelușilor prematuri va include antibiotice, precum și alimentarea organismului cu oxigen suplimentar și intubarea. Dacă pneumonia nu este tratată la timp, aceasta se poate transforma într-o infecție fatală sau poate duce la septicemie sau meningită.

Apnee și bradicardie

Apneea și bradicardia sunt, de asemenea, boli foarte frecvente ale bebelușilor născuți prematur. Apneea este o oprire de scurtă durată a respirației. În spitale, specialiștii sunt întotdeauna pregătiți pentru această situație: dacă un bebeluș prematur dezvoltă o respirație neregulată și face o pauză de 10-15 secunde, se va declanșa o alarmă în unitatea de terapie intensivă, unde este îngrijit, solicitând ajutor medical.

Bradicardia este definită ca o scădere a ritmului cardiac. Scenariul este același: dacă ritmul cardiac al unui bebeluș prematur scade sub 100 de bătăi pe minut, se va declanșa și alarma.

Как выхаживать недоношенного ребенка

Infecții la bebelușii prematuri

Bebelușii normali născuți la termen sunt protejați de majoritatea infecțiilor nu doar de laptele matern și de imunitatea parțială a mamei, ci și de două organe vitale – pielea și sistemul respirator. Ambele împiedică, în mod normal, pătrunderea în interiorul corpului vulnerabil a multor virusuri și bacterii. Dar un bebeluș prematur are o anumită subdezvoltare – și a sistemului respirator, și a maturității pielii.

Riscul ridicat de infecții la bebelușii prematuri este al doilea motiv pentru care acești bebeluși sunt ținuți în cuști pentru o perioadă de timp. Aceste pătuțuri de incubator nu numai că creează un climat favorabil în jurul bebelușilor, dar îi și protejează de infecții.

Hemoragia intraventriculară (HIV)

Bebelușii născuți înainte de a 34-a săptămână se confruntă cu un risc crescut de hemoragie intraventriculară în creier. Faptul este că, în timpul travaliului, presiunea din vasele de sânge se schimbă atât de dramatic încât vasele de sânge slabe pot să nu poată face față. În viitor, HIC poate duce la complicații precum paralizia cerebrală, retardul mintal, dificultăți de învățare.

CITEȘTE ȘI
Cum să stai corect pe bicicletă pentru a nu-ți strivi părțile intime

Hemoragia intracraniană apare la aproximativ unul din trei copii născuți între 24-26 de săptămâni de sarcină. În cazul în care travaliul prematur este inevitabil, medicul îi poate prescrie femeii însărcinate medicamente pentru a reduce riscul de hemoragie intracraniană severă la nou-născuți.

Retinopatie de prematuritate

Aceasta este o boală extrem de periculoasă care afectează vasele de sânge și capilarele subdezvoltate din ochii bebelușilor prematuri. Retinopatia de prematuritate poate fi ușoară, fără defecte vizibile, sau poate fi severă, cu formarea de noi vase de sânge (neovascularizare) și poate duce la dezlipire de retină și, uneori, chiar la orbire.

De obicei, o bătaie ușoară pe spatele nou-născutului ajută să îi “amintească” să înceapă să respire din nou și, de asemenea, crește ritmul cardiac. Dar, uneori, bebelușul are nevoie de o îngrijire mai serioasă și mai specializată.

Недоношенный ребенок: риск развития ретинопатии

În tratamentul retinopatiei ușoare, medicul poate prescrie o terapie cu picături speciale, care pot fi preparate vitaminice sau hormonale. În situațiile mai complexe, se poate apela la intervenția chirurgicală, având ca obiectiv oprirea dezlipirii retinei.

De asemenea, este important de menționat că majoritatea afecțiunilor, care evoluează într-un anumit mod la copiii născuți la termen, se pot manifesta diferit la copiii prematuri. De exemplu, icterul obișnuit al nou-născuților, care se rezolvă de obicei în 1-2 săptămâni la copiii născuți la termen, poate persista până la 4-5 săptămâni la cei prematuri. De asemenea, copiii prematuri sunt mai expuși riscului de a dezvolta hernie inghinală, anemie, sindromul morții subite a sugarului în somn, displazie de șold și astm bronșic.

Nu trebuie să mascăm realitatea – în majoritatea cazurilor, primul an de viață al unui copil prematur și părinții săi se confruntă cu provocări serioase. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că un bebeluș născut prematur este sortit unei vieți pline de suferință, sănătate fragilă și numeroase afecțiuni.

Недоношенный ребенок: перспективы на здоровое будущее

Judecați singuri: în Romania modernă, la fiecare sută de nou-născuți există 7 prematuri. Și dacă vă întâlniți cu acești copii la vârsta de peste doi ani, cu siguranță nu veți putea determina – cine s-a născut la timp, și cine – puțin grăbit să întâlnească o nouă viață.

Foto: Getty Images

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Nutriție Edamame: Calorii Proteine Vitamine Grăsimi

Edamame este un aliment sănătos, bogat în proteine și fibre. Aflați despre beneficiile pentru sănătate ale edamame, inclusiv caloriile, vitaminele și grăsimile.

Dieta cu mere: avantaje, dezavantaje și meniu pentru o săptămână

Dieta cu mere este o modalitate eficientă de a slăbi rapid. Află care sunt avantajele și dezavantajele dietei cu mere și inspira-te dintr-un meniu pe zile pentru o săptămână, pentru a obține rezultate uimitoare.

Primul transplant parțial de inimă la un copil din lume

O echipă de la Duke Health a efectuat ceea ce se crede a fi primul transplant parțial de...

Morcovi: Calorii și analiză nutrițională

Morcovi: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 de grame, uncie, un morcov, cub, feliat și multe altele...

Despre smoothie-uri: cum să faci o băutură sănătoasă

Despre smoothie-uri: cum să faci o băutură sănătoasă. Să bei smoothie-uri sau să nu le bei? Aceasta este întrebarea..

Beneficii pentru sănătate ale siropului de arțar și ale mierii

În acest articol, vom explora potențialele beneficii ale siropului de arțar și ale mierii asupra diabetului, pierderii în greutate și sănătății inimii, precum și vom oferi idei despre cum să încorporați acești doi îndulcitori naturali în dieta dumneavoastră. Pregătește-te să devii dulce și sănătos!

Invazia parazitară: 7 semne care indică această boală.

Invazia parazită este o boală infecțioasă care poate fi cauzată de diverși paraziți. Această boală este caracterizată de o serie de simptome, inclusiv febră, oboseală și dureri de cap. Aflați semnele care pot arăta că au avut loc o invazie parazită și ce puteți face pentru a preveni acest lucru

Sulful ajută la menținerea sănătății pielii, părului și articulațiilor

Descoperiți rolul esențial al sulfului în menținerea unei piele sănătoase, a părului strălucitor și a articulațiilor funcționale. Acest element minune, prezent în multe alimente și suplimente, poate revoluționa rutina dvs. de îngrijire și sănătate. Nu ratați șansa de a vă informa mai multe despre acest secret bine păstrat al frumuseții și sănătății naturale.