Ultima actualizare: 2 august 2024
Ne intalnim adesea cu povesti alarmante despre efectele unei supradoze de cofeina si consecintele sale terifiante. Este insa oare sigur sa consumam cafea in mod constant, zi de zi? Analizam aceasta intrebare, avand ca referinta studii stiintifice relevante pentru consumul zilnic de cofeina.
Spoiler alert: sa bei cafea in fiecare zi este posibil si chiar sanatos. Sa o bei dimineata este o idee excelenta care nu va cauza niciun rau sanatatii tale. Dar ar fi bine sa va convingeti singuri. Va prezentam mai jos argumente deosebit de importante din partea unor oameni de stiinta din intreaga lume.
Va prelungiti viata
Suna incredibil, dar este adevarat. Cercetatorii de la British Biobank au analizat recent datele de la o jumatate de milion de clienti ai lor si au ajuns la concluzia ca este posibil sa consumi pana la opt cesti de cafea pe zi cu beneficii pentru longevitate. Nici macar nu conteaza ce tip de cafea preferati:
- Solubila;
- Decafeinizata;
- Macinata.
Concluzia articolului medical este extrem de pozitiva: „Beti cateva cesti de cafea pe zi si probabilitatea statistica de a trai mai mult creste pentru dumneavoastra”.
Reducerea riscului de cancer
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume. Este un amestec complex de numeroase componente bioactive, dintre care unele pot avea efecte antitumorale. Printre acestea se numara cafeina, cafestolul, kahweh si acidul clorogenic.
Intr-un studiu din 2016, s-a facut o legatura intre consumul de cafea si diverse tipuri de cancer. S-a dovedit ca cafeaua reduce riscul mai multor tipuri de cancer deodata: oral, endometrial, de colon si de piele. De asemenea, reduce usor riscul de a face cancer de stomac si cancer de prostata.
De asemenea, au fost efectuate sondaje in randul femeilor din diferite orase din intreaga lume. Acestea au aratat rezultate surprinzatoare: de exemplu, femeile din Hong Kong au raportat ca consumul de boabe de cafea reduce riscul de cancer de san, iar femeile norvegiene au confirmat aceasta teorie.
Cresterea in greutate incetineste
Experimente recente pe soareci cu diabet de tip 2 indus au aratat ca cafeaua a incetinit cresterea in greutate la acestia si a imbunatatit toleranta la glucoza.
Acest lucru face sa se astepte ca o mai buna intelegere a mecanismului efectului preventiv al consumului de cafea la oameni asociat cu diabetul sa poata fi obtinut prin aceasta abordare. Cu toate acestea, ramane neclar prin ce mecanism se obtine efectul de prevenire a diabetului.
Functia creierului este imbunatatita
Daca beti cafea in fiecare zi, va veti proteja neuronii creierului de boala Parkinson, pentru care inca nu exista un tratament. Acest lucru a fost confirmat de un studiu din 2001 publicat in revista stiintifica Science.
Un studiu mai recent a confirmat, de asemenea, efectul protector al cafelei asupra neuronilor (desi slab), tot in cazul bolii Parkinson cauzata de expunerea neuronilor la pesticide.
Reduce inflamatia de fond din organism
Cercetatorii de la Stanford au descoperit ca cofeina diminueaza nivelul proteinei imunitare interleukina 1 beta in sange. Asta implica faptul ca un consum regulat de cafea zilnic contribuie la mentinerea sanatatii organelor pe termen lung.
Insa cafeaua nu este valoroasa doar datorita cofeinei; aceasta incorporeaza aproape doua mii de substante variate, multe dintre ele fiind benefice pentru organism. Printre acestea se numara calciu, magneziu, vitamina niacina si polifenoli din plante – antioxidanti esentiali pentru sanatatea noastra.
Avertisment: risc crescut de avort spontan
Daca asteptati un copil, cel mai bine este sa evitati sa beti cafea in fiecare zi. S-a demonstrat ca un consum regulat de mai mult de doua cesti pe zi creste riscul de avort spontan.
Surse:
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you
- https://www.healthline.com/nutrition/top-evidence-based-health-benefits-of-coffee
- https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-coffee/
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.