Ne întâlnim adesea cu povești alarmante despre efectele unei supradoze de cofeină și consecințele sale terifiante. Este însă oare sigur să consumăm cafea în mod constant, zi de zi? Analizăm această întrebare, având ca referință studii științifice relevante pentru consumul zilnic de cofeină.
Spoiler alert: să bei cafea în fiecare zi este posibil și chiar sănătos. Să o bei dimineața este o idee excelentă care nu va cauza niciun rău sănătății tale. Dar ar fi bine să vă convingeți singuri. Vă prezentăm mai jos argumente deosebit de importante din partea unor oameni de știință din întreaga lume.
Conținut articol
Vă prelungiți viața
Sună incredibil, dar este adevărat. Cercetătorii de la British Biobank au analizat recent datele de la o jumătate de milion de clienți ai lor și au ajuns la concluzia că este posibil să consumi până la opt cești de cafea pe zi cu beneficii pentru longevitate. Nici măcar nu contează ce tip de cafea preferați:
- Solubilă;
- Decafeinizata;
- Măcinata.
Concluzia articolului medical este extrem de pozitivă: “Beți câteva cești de cafea pe zi și probabilitatea statistică de a trăi mai mult crește pentru dumneavoastră”.
Reducerea riscului de cancer
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Este un amestec complex de numeroase componente bioactive, dintre care unele pot avea efecte antitumorale. Printre acestea se numără cafeina, cafestolul, kahweh și acidul clorogenic.
Într-un studiu din 2016, s-a făcut o legătură între consumul de cafea și diverse tipuri de cancer. S-a dovedit că cafeaua reduce riscul mai multor tipuri de cancer deodată: oral, endometrial, de colon și de piele. De asemenea, reduce ușor riscul de a face cancer de stomac și cancer de prostată.
De asemenea, au fost efectuate sondaje în rândul femeilor din diferite orașe din întreaga lume. Acestea au arătat rezultate surprinzătoare: de exemplu, femeile din Hong Kong au raportat că consumul de boabe de cafea reduce riscul de cancer de sân, iar femeile norvegiene au confirmat această teorie.

Creșterea în greutate încetinește
Experimente recente pe șoareci cu diabet de tip 2 indus au arătat că cafeaua a încetinit creșterea în greutate la aceștia și a îmbunătățit toleranța la glucoză.
Acest lucru face să se aștepte ca o mai bună înțelegere a mecanismului efectului preventiv al consumului de cafea la oameni asociat cu diabetul să poată fi obținut prin această abordare. Cu toate acestea, rămâne neclar prin ce mecanism se obține efectul de prevenire a diabetului.
Funcția creierului este îmbunătățită
Dacă beți cafea în fiecare zi, vă veți proteja neuronii creierului de boala Parkinson, pentru care încă nu există un tratament. Acest lucru a fost confirmat de un studiu din 2001 publicat în revista științifică Science.
Un studiu mai recent a confirmat, de asemenea, efectul protector al cafelei asupra neuronilor (deși slab), tot în cazul bolii Parkinson cauzată de expunerea neuronilor la pesticide.

Reduce inflamația de fond din organism
Cercetătorii de la Stanford au descoperit că cofeina diminuează nivelul proteinei imunitare interleukina 1 beta în sânge. Asta implică faptul că un consum regulat de cafea zilnic contribuie la menținerea sănătății organelor pe termen lung.
Însă cafeaua nu este valoroasă doar datorită cofeinei; aceasta încorporează aproape două mii de substanțe variate, multe dintre ele fiind benefice pentru organism. Printre acestea se numără calciu, magneziu, vitamina niacină și polifenoli din plante – antioxidanți esențiali pentru sănătatea noastră.
Avertisment: risc crescut de avort spontan
Dacă așteptați un copil, cel mai bine este să evitați să beți cafea în fiecare zi. S-a demonstrat că un consum regulat de mai mult de două cești pe zi crește riscul de avort spontan.
Surse:
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you
- https://www.healthline.com/nutrition/top-evidence-based-health-benefits-of-coffee
- https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-coffee/
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.