Ultima actualizare: 2 august 2024
Atunci cand te confrunti cu mancarimi pe nivelul pielii capului, trebuie sa ai o vineta pe vreme, mediu sa climata. Nu conteaza deloc anotimpul de afara si temperatura, deoarece problema sta doar in sanatate, alimentatia si cosmeticele pe care le folosesti.
Din fericire, cosmetologia moderna ofera o multime de optiuni pentru a combate pielea uscata, inclusiv pe cap. Puteti alege intre produse organice pe baza de gudron, urzica, canepa si alte formule naturale, produse petroliere, cosmetice de farmacie sau sampoane anti-matreata obisnuite din supermarket.
Inainte de a cauta sursa problemei si modalitatile de rezolvare a acesteia, este necesar sa aflam ce cauzeaza aceasta afectiune pe piele. Este vorba de matreata? Va spalati parul prea des? Vavedem.ro va va spune despre cauzele mancarimilor scalpului si despre modalitati simple de a va intoarce parul la frumusete si sanatate.
Cum scapi de matreata in mod eficient
Exista doua vesti pentru tine – una buna si una rea. Prima este ca, contrar afirmatiilor de marketing, matreata nu poate fi vindecata. A doua este ca exista multe secrete de frumusete pe care le puteti folosi pentru a atenua mancarimile si a reduce scuamele albe de pe scalp.
In ceea ce priveste samponul anti-matreata obisnuit, va dura ceva timp pana cand va incepe sa functioneze. Ceea ce inseamna ca trebuie sa-l aplici pe scalp inainte de a merge la dus si sa-l lasi pe par timp de 10 minute.
1. Folositi produsul in mod corespunzator
Agitati-l inainte de utilizare, nu este neobisnuit ca ingredientele benefice sa se depuna la fund;
Spalati-va parul doar cu apa calduta – apa rece nu va spala firele, iar apa calda va activa glandele sebacee, ceea ce va agrava problema;
Nu clatiti samponul imediat, lasati-l sa actioneze timp de cel putin 3 minute;
La final clatiti-va parul cu apa rece, astfel veti ingusta vasele scalpului.
Daca sunteti impotriva sampoanelor anti-matreata industriale, atunci incercati sa aplicati pe scalp ulei de cocos sau de masline. Orice formula naturala este suficienta. Frecati o parte din produs pe scalp si lasati-l sa actioneze timp de o jumatate de ora.
Clatiti-va apoi parul cu un produs de infrumusetare organic, ca de obicei. Fireste, va trebui sa faceti acest lucru de mai multe ori pe saptamana, la fiecare spalare a capului, pentru a obtine rezultatul dorit.
2. Produse pentru par si styling
Pe langa problemele de sanatate, sampoanele, produsele de styling si metodele de coafare pot fi vinovate de aparitia fulgilor albi estetici pe par. Daca aplicati pe suvite geluri, creme, balsamuri si spray-uri in strat gros si apoi le spalati prost, acestea se pot acumula pe par, pe scalp si pot aduna scuame, provocand mancarimi.
Aceasta afectiune a scalpului poate fi provocata si de frecventa si intensitatea cu care va curatati capul si parul cu sampon. Procedurile de imbaiere prea frecvente usuca activ scalpul. Economisiti produsele cosmetice, calatoriile rare la dus, iar firele vor deveni rapid uleioase, ceea ce va provoca din nou mancarimi.
Acordati atentie frecventei cu care va spalati parul. Este posibil ca descuamarea sa apara din cauza curatarii insuficiente a acestuia. Indiferent de situatie, optati fie pentru un sampon uscat de inalta calitate, fie pentru spalari mai frecvente.
3. Seboree
Aceasta este o afectiune a pielii, unul dintre simptomele acesteia fiind roseata, descuamarea si eruptiile cutanate cu mancarimi pe tot corpul, inclusiv pe fata si pe scalp. Cauza acestei afectiuni pot fi si produsele cosmetice, mai exact, parfumurile aromatice din compozitia lor. Asadar, alegeti sampoane, balsamuri si masti fara mirosuri.
Daca sunteti sigur ca seboreea este cea care este responsabila de starea proasta a pielii si a parului dumneavoastra, mergeti la un dermatolog sau la un tricolog. Acestia vor afla care este cauza si va vor ajuta sa va decideti asupra unui produs de ingrijire care sa se potriveasca bugetului dvs. si sa fie sanatos pentru dvs.
4. Alergii
Este intotdeauna frustrant sa auzi ca obiceiurile tale alimentare iti afecteaza pielea si cauzeaza uscaciune. Cu toate acestea, o serie de alimente bogate in carbohidrati contribuie, de asemenea, la un nivel ridicat de zahar in sange si, odata cu acesta, la un dezechilibru si la o productie accelerata de bacterii pe piele, ceea ce duce la aparitia matretii.
Daca vedeti adesea particule albe pe parul dumneavoastra, incercati sa reduceti cantitatea de carbohidrati pe care o consumati, mancati mai putine produse de patiserie, dulciuri si condimente. Luati vitaminele D si B, beti capsule de ulei de peste, deoarece acestea sunt bogate in acizi grasi omega-3 care previn uscarea epidermei. Completati meniul zilnic cu minerale, de exemplu, zincul, impreuna cu vitaminele A, B si C, va vor ajuta sa va mentineti pielea hidratata. Și nu uitati sa beti apa!
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.