Atunci când te confrunți cu mâncărimi pe nivelul pielii capului, trebuie să ai o vinetă pe vreme, mediu sa climată. Nu contează deloc anotimpul de afară și temperatura, deoarece problema stă doar în sănătate, alimentația și cosmeticele pe care le folosești.
Din fericire, cosmetologia modernă oferă o mulțime de opțiuni pentru a combate pielea uscată, inclusiv pe cap. Puteți alege între produse organice pe bază de gudron, urzică, cânepă și alte formule naturale, produse petroliere, cosmetice de farmacie sau șampoane anti-mătreață obișnuite din supermarket.
Înainte de a căuta sursa problemei și modalitățile de rezolvare a acesteia, este necesar să aflăm ce cauzează această afecțiune pe piele. Este vorba de mătreață? Vă spălați părul prea des? Vavedem.ro vă va spune despre cauzele mâncărimilor scalpului și despre modalități simple de a vă întoarce părul la frumusețe și sănătate.
Conținut articol
Cum scapi de mătreață in mod eficient

Există două vești pentru tine – una bună și una rea. Prima este că, contrar afirmațiilor de marketing, mătreața nu poate fi vindecată. A doua este că există multe secrete de frumusețe pe care le puteți folosi pentru a atenua mâncărimile și a reduce scuamele albe de pe scalp.
În ceea ce privește șamponul anti-mătreață obișnuit, va dura ceva timp până când va începe să funcționeze. Ceea ce înseamnă că trebuie să-l aplici pe scalp înainte de a merge la duș și să-l lași pe păr timp de 10 minute.
1. Folosiți produsul în mod corespunzător
Agitați-l înainte de utilizare, nu este neobișnuit ca ingredientele benefice să se depună la fund;
Spălați-vă părul doar cu apă călduță – apa rece nu va spăla firele, iar apa caldă va activa glandele sebacee, ceea ce va agrava problema;
Nu clătiți șamponul imediat, lăsați-l să acționeze timp de cel puțin 3 minute;
La final clătiți-vă părul cu apă rece, astfel veți îngusta vasele scalpului.
Dacă sunteți împotriva șampoanelor anti-mătreață industriale, atunci încercați să aplicați pe scalp ulei de cocos sau de măsline. Orice formulă naturală este suficientă. Frecați o parte din produs pe scalp și lăsați-l să acționeze timp de o jumătate de oră.
Clătiți-vă apoi părul cu un produs de înfrumusețare organic, ca de obicei. Firește, va trebui să faceți acest lucru de mai multe ori pe săptămână, la fiecare spălare a capului, pentru a obține rezultatul dorit.
2. Produse pentru păr și styling

Pe lângă problemele de sănătate, șampoanele, produsele de styling și metodele de coafare pot fi vinovate de apariția fulgilor albi estetici pe păr. Dacă aplicați pe șuvițe geluri, creme, balsamuri și spray-uri în strat gros și apoi le spălați prost, acestea se pot acumula pe păr, pe scalp și pot aduna scuame, provocând mâncărimi.
Această afecțiune a scalpului poate fi provocată și de frecvența și intensitatea cu care vă curățați capul și părul cu șampon. Procedurile de îmbăiere prea frecvente usucă activ scalpul. Economisiți produsele cosmetice, călătoriile rare la duș, iar firele vor deveni rapid uleioase, ceea ce va provoca din nou mâncărimi.

Acordați atenție frecvenței cu care vă spălați părul. Este posibil ca descuamarea să apară din cauza curățării insuficiente a acestuia. Indiferent de situație, optați fie pentru un șampon uscat de înaltă calitate, fie pentru spălări mai frecvente.
3. Seboree

Aceasta este o afecțiune a pielii, unul dintre simptomele acesteia fiind roșeața, descuamarea și erupțiile cutanate cu mâncărimi pe tot corpul, inclusiv pe față și pe scalp. Cauza acestei afecțiuni pot fi și produsele cosmetice, mai exact, parfumurile aromatice din compoziția lor. Așadar, alegeți șampoane, balsamuri și măști fără mirosuri.
Dacă sunteți sigur că seboreea este cea care este responsabilă de starea proastă a pielii și a părului dumneavoastră, mergeți la un dermatolog sau la un tricolog. Aceștia vor afla care este cauza și vă vor ajuta să vă decideți asupra unui produs de îngrijire care să se potrivească bugetului dvs. și să fie sănătos pentru dvs.
4. Alergii
Este întotdeauna frustrant să auzi că obiceiurile tale alimentare îți afectează pielea și cauzează uscăciune. Cu toate acestea, o serie de alimente bogate în carbohidrați contribuie, de asemenea, la un nivel ridicat de zahăr în sânge și, odată cu acesta, la un dezechilibru și la o producție accelerată de bacterii pe piele, ceea ce duce la apariția mătreții.
Dacă vedeți adesea particule albe pe părul dumneavoastră, încercați să reduceți cantitatea de carbohidrați pe care o consumați, mâncați mai puține produse de patiserie, dulciuri și condimente. Luați vitaminele D și B, beți capsule de ulei de pește, deoarece acestea sunt bogate în acizi grași omega-3 care previn uscarea epidermei. Completați meniul zilnic cu minerale, de exemplu, zincul, împreună cu vitaminele A, B și C, vă vor ajuta să vă mențineți pielea hidratată. Și nu uitați să beți apă!
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.