Un adult are nevoie de aproximativ 1000 mg de calciu pe parcursul zilei. Acesta este necesar pentru a menține funcțiile normale ale inimii și creierului, pentru reînnoirea oaselor și mușchilor și pentru sinteza hormonilor.
Lipsa de calciu are un impact negativ nu numai asupra oaselor, ci provoacă și o funcționare defectuoasă a întregului sistem corporal.
Mulți oameni cred că brânza de vaci este cea mai benefică sursă de calciu, conținând 120 mg la 100 g (aceasta se referă la produsul degresat în proporție de 2 %).
Cu toate acestea, am întocmit o listă de alimente care conțin mult mai mult calciu. Toate cifrele pe care le dau se referă la conținutul pe 100 g, iar procentul din necesarul zilnic este indicat în paranteze.
Conținut articol
Iată o mică listă de alimente cu conținut de calciu în ele
1. Parmezanul italian, cu 1300 mg (130%), este o sursă excelentă de calciu și de alte substanțe nutritive.
2. Brânză naturală de vacă, cu 630 mg (63%) de calciu, o alegere excelentă pentru iubitorii de lactate.
3. Delicioasa halva cu aromă de tahin și alune, cu 465 mg (47%) de calciu, vă va încânta cu aroma sa bogată și proprietățile nutritive.
4. Sardinele în ulei, conservă de pește savuroasă, conține 380 mg (38%) de calciu și reprezintă o alegere excelentă pentru o gustare nutritivă și gustoasă.
5. Ciocolata adevărată cu lapte, care conține 240 mg (24%) de calciu, vă va oferi un sentiment de satisfacție și bucurie la fiecare mușcătură.
Alegând aceste produse, nu numai că primiți bunătăți delicioase, dar vă bucurați și de beneficiile nutriționale pe care le oferă.
Parmezan italian
Acesta este un tip special de brânză care este cunoscut ca fiind o “brânză miraculoasă”. Doar 75 de grame de parmezan conține suficient calciu pentru a satisface necesarul zilnic al organismului. De asemenea, este bogat în vitamine și alte minerale importante, inclusiv fosfor.
Unul dintre beneficiile parmezanului este conținutul relativ scăzut de colesterol în comparație cu alte tipuri de brânză. Acest lucru înseamnă că poate fi consumată în mod regulat fără a ne face griji cu privire la riscul de a dezvolta ateroscleroză. În plus, brânza rusească are un conținut de calciu de 1000 mg la 100 de grame în comparație, ceea ce este, de asemenea, destul de mult.
Halwa delicioasă cu arome de tahini și arahide

Faceți cunoștință cu acest deliciu rar, pe care nu îl puteți vedea adesea pe rafturile magazinelor. Are la bază semințe de susan și alune. Sesamul este un adevărat campion printre produsele vegetale în ceea ce privește conținutul de calciu, deoarece 100 g de semințe crude conțin până la 780 mg din acest element util.
Și ghiciți cât de mult calciu conține halva? Se pare că halva are mult mai mult din acest oligoelement decât brânza de vaci – până la 465 mg (47% din necesarul zilnic). Acest lucru înseamnă că doar 100 g din acest dulce ne va permite să acoperim cea mai mare parte a nevoilor noastre zilnice de calciu.
Cu toate acestea, nu trebuie să vă bazați doar pe halva, deoarece o dietă sănătoasă este o dietă echilibrată. Halva este destul de calorică și are un gust dulce. Așadar, țineți cont că moderația este întotdeauna cheia!
Sardine în ulei

Sardinele sunt o adevărată comoară de calciu! Imaginați-vă că ele conțin de 3 ori mai mult din acest mineral important decât brânza de vaci obișnuită.
Iar acest lucru este valabil doar pentru conservele de sardine care au fost supuse unui tratament special. Și cel mai grozav lucru este că puteți mânca în siguranță sardine cu toate oasele sale, deoarece acestea sunt, de asemenea, foarte utile pentru organism, ajutând la asimilarea componentelor valoroase ale peștelui.
Cu toate acestea, merită să luăm în considerare faptul că conservele de pește, inclusiv sardinele, nu reprezintă o opțiune ideală pentru alimentația dietetică.
Dacă aveți probleme gastro-intestinale, cum ar fi gastrita sau colita, merită să excludeți conservele de pește din meniul dumneavoastră, ne reamintesc medicii.
În astfel de cazuri, cea mai bună alternativă este peștele gătit acasă, de exemplu, într-un multicooker. Dacă este fiert timp de cel puțin 5 ore, chiar și oasele vor deveni plăcut de moi și sigure pentru a fi consumate.
Ciocolată cu lapte

Oricare ar fi dulceața pe care o alegeți, ciocolata va fi întotdeauna o alegere populară. Și știați că o tabletă de ciocolată conține de două ori mai mult calciu decât 100 de grame de brânză de vaci?
Este cu adevărat uimitor! Știam cu toții că calciul este esențial pentru oase și dinți sănătoși, și se pare că ciocolata te poate ajuta să îl obții într-un mod plăcut.
Cu toate acestea, există însă un mic subînțeles. Cu toată bogăția sa în calciu, ciocolata s-ar putea să nu fie foarte bine absorbită de organism. Așadar, atunci când savurați un baton de ciocolată în speranța de a vă reface rezervele de calciu, nu vă bazați prea mult pe beneficiile sale pentru sănătate.
Nu vă faceți griji, pentru că există și alte modalități care vă pot ajuta să vă asigurați că obțineți cantitatea potrivită de calciu. Așadar, bucurați-vă de ciocolată cu moderație și nu uitați de sursele mai sigure ale acestui micronutrient important.
Unde să obții la fel de mult calciu ca în brânza de vaci
Să aruncăm acum o privire la locurile unde puteți găsi la fel de mult calciu ca în brânza de vaci obișnuită (presupunând că vorbim despre 100 g de produs).
Pâinea de grâu conține doar 20-30 mg din acest oligoelement important. Cu toate acestea, în tărâțele de grâu puteți găsi 150 mg de calciu, ceea ce acoperă 15% din necesarul zilnic.
Acum se pune întrebarea: de ce se eliberează boabele de coajă (tărâțe) când ele conțin cele mai valoroase substanțe? Prin urmare, să ne amintim: alegem pâinea cu tărâțe, cumpărăm noi înșine tărâțe și gătim cu ele mâncăruri utile și bogate în calciu.
Laptele este o sursă neprețuită de microelemente ușor de digerat, necesare organismului nostru. În ciuda anumitor îndoieli ale unor “experți” care îl numesc “aliment pentru copii” și nu recomandă consumul său, laptele este încă unul dintre cele mai populare produse din dieta noastră.
Acesta conține aceeași cantitate de calciu ca și brânza de vaci degresată (120 mg). De altfel, calciul din lapte este ușor de absorbit datorită prezenței lactozei și a proteinelor din acest produs.
Nutriționiștii subliniază adesea beneficiile broccoli ca sursă de vitamine și minerale. Dar, de fapt, broccoli este aproape la fel de util ca și varza obișnuită, care este, de asemenea, mai accesibilă.
Varza albă fiartă conține la fel de mult calciu ca brânza de vaci degresată (125 mg, ceea ce reprezintă 13% din necesarul nostru zilnic). Dacă vă place varza în mesele dumneavoastră, aveți o sursă excelentă și accesibilă de minerale sănătoase.
În timp, corpul nostru are nevoie de MAI MULȚI micronutrienți. Nutriționiștii spun că, după vârsta de 60 de ani, avem nevoie nu de 800-1000, ci chiar de 1200 mg de calciu pe zi. Dar asta nu este tot!
De asemenea, este necesar să asigurăm organismului nostru suficiente proteine și vitamina D, deoarece acestea contribuie la o mai bună absorbție a calciului. Așadar, haideți să avem grijă de sănătatea noastră și să includem aceste componente utile în dieta noastră!