Ultima actualizare: 2 august 2024
Un adult are nevoie de aproximativ 1000 mg de calciu pe parcursul zilei. Acesta este necesar pentru a mentine functiile normale ale inimii si creierului, pentru reinnoirea oaselor si muschilor si pentru sinteza hormonilor.
Lipsa de calciu are un impact negativ nu numai asupra oaselor, ci provoaca si o functionare defectuoasa a intregului sistem corporal.
Multi oameni cred ca branza de vaci este cea mai benefica sursa de calciu, continand 120 mg la 100 g (aceasta se refera la produsul degresat in proportie de 2 %).
Cu toate acestea, am intocmit o lista de alimente care contin mult mai mult calciu. Toate cifrele pe care le dau se refera la continutul pe 100 g, iar procentul din necesarul zilnic este indicat in paranteze.
Iata o mica lista de alimente cu continut de calciu in ele
1. Parmezanul italian, cu 1300 mg (130%), este o sursa excelenta de calciu si de alte substante nutritive.
2. Branza naturala de vaca, cu 630 mg (63%) de calciu, o alegere excelenta pentru iubitorii de lactate.
3. Delicioasa halva cu aroma de tahin si alune, cu 465 mg (47%) de calciu, va va incanta cu aroma sa bogata si proprietatile nutritive.
4. Sardinele in ulei, conserva de peste savuroasa, contine 380 mg (38%) de calciu si reprezinta o alegere excelenta pentru o gustare nutritiva si gustoasa.
5. Ciocolata adevarata cu lapte, care contine 240 mg (24%) de calciu, va va oferi un sentiment de satisfactie si bucurie la fiecare muscatura.
Alegand aceste produse, nu numai ca primiti bunatati delicioase, dar va bucurati si de beneficiile nutritionale pe care le ofera.
Parmezan italian
Acesta este un tip special de branza care este cunoscut ca fiind o „branza miraculoasa”. Doar 75 de grame de parmezan contine suficient calciu pentru a satisface necesarul zilnic al organismului. De asemenea, este bogat in vitamine si alte minerale importante, inclusiv fosfor.
Unul dintre beneficiile parmezanului este continutul relativ scazut de colesterol in comparatie cu alte tipuri de branza. Acest lucru inseamna ca poate fi consumata in mod regulat fara a ne face griji cu privire la riscul de a dezvolta ateroscleroza. In plus, branza ruseasca are un continut de calciu de 1000 mg la 100 de grame in comparatie, ceea ce este, de asemenea, destul de mult.
Halwa delicioasa cu arome de tahini si arahide

Faceti cunostinta cu acest deliciu rar, pe care nu il puteti vedea adesea pe rafturile magazinelor. Are la baza seminte de susan si alune. Sesamul este un adevarat campion printre produsele vegetale in ceea ce priveste continutul de calciu, deoarece 100 g de seminte crude contin pana la 780 mg din acest element util.
Și ghiciti cat de mult calciu contine halva? Se pare ca halva are mult mai mult din acest oligoelement decat branza de vaci – pana la 465 mg (47% din necesarul zilnic). Acest lucru inseamna ca doar 100 g din acest dulce ne va permite sa acoperim cea mai mare parte a nevoilor noastre zilnice de calciu.
Cu toate acestea, nu trebuie sa va bazati doar pe halva, deoarece o dieta sanatoasa este o dieta echilibrata. Halva este destul de calorica si are un gust dulce. Asadar, tineti cont ca moderatia este intotdeauna cheia!
Sardine in ulei

Sardinele sunt o adevarata comoara de calciu! Imaginati-va ca ele contin de 3 ori mai mult din acest mineral important decat branza de vaci obisnuita.
Iar acest lucru este valabil doar pentru conservele de sardine care au fost supuse unui tratament special. Și cel mai grozav lucru este ca puteti manca in siguranta sardine cu toate oasele sale, deoarece acestea sunt, de asemenea, foarte utile pentru organism, ajutand la asimilarea componentelor valoroase ale pestelui.
Cu toate acestea, merita sa luam in considerare faptul ca conservele de peste, inclusiv sardinele, nu reprezinta o optiune ideala pentru alimentatia dietetica.
Daca aveti probleme gastro-intestinale, cum ar fi gastrita sau colita, merita sa excludeti conservele de peste din meniul dumneavoastra, ne reamintesc medicii.
In astfel de cazuri, cea mai buna alternativa este pestele gatit acasa, de exemplu, intr-un multicooker. Daca este fiert timp de cel putin 5 ore, chiar si oasele vor deveni placut de moi si sigure pentru a fi consumate.
Ciocolata cu lapte

Oricare ar fi dulceata pe care o alegeti, ciocolata va fi intotdeauna o alegere populara. Și stiati ca o tableta de ciocolata contine de doua ori mai mult calciu decat 100 de grame de branza de vaci?
Este cu adevarat uimitor! Știam cu totii ca calciul este esential pentru oase si dinti sanatosi, si se pare ca ciocolata te poate ajuta sa il obtii intr-un mod placut.
Cu toate acestea, exista insa un mic subinteles. Cu toata bogatia sa in calciu, ciocolata s-ar putea sa nu fie foarte bine absorbita de organism. Asadar, atunci cand savurati un baton de ciocolata in speranta de a va reface rezervele de calciu, nu va bazati prea mult pe beneficiile sale pentru sanatate.
Nu va faceti griji, pentru ca exista si alte modalitati care va pot ajuta sa va asigurati ca obtineti cantitatea potrivita de calciu. Asadar, bucurati-va de ciocolata cu moderatie si nu uitati de sursele mai sigure ale acestui micronutrient important.
Unde sa obtii la fel de mult calciu ca in branza de vaci
Sa aruncam acum o privire la locurile unde puteti gasi la fel de mult calciu ca in branza de vaci obisnuita (presupunand ca vorbim despre 100 g de produs).
Painea de grau contine doar 20-30 mg din acest oligoelement important. Cu toate acestea, in taratele de grau puteti gasi 150 mg de calciu, ceea ce acopera 15% din necesarul zilnic.
Acum se pune intrebarea: de ce se elibereaza boabele de coaja (tarate) cand ele contin cele mai valoroase substante? Prin urmare, sa ne amintim: alegem painea cu tarate, cumparam noi insine tarate si gatim cu ele mancaruri utile si bogate in calciu.
Laptele este o sursa nepretuita de microelemente usor de digerat, necesare organismului nostru. In ciuda anumitor indoieli ale unor „experti” care il numesc „aliment pentru copii” si nu recomanda consumul sau, laptele este inca unul dintre cele mai populare produse din dieta noastra.
Acesta contine aceeasi cantitate de calciu ca si branza de vaci degresata (120 mg). De altfel, calciul din lapte este usor de absorbit datorita prezentei lactozei si a proteinelor din acest produs.
Nutritionistii subliniaza adesea beneficiile broccoli ca sursa de vitamine si minerale. Dar, de fapt, broccoli este aproape la fel de util ca si varza obisnuita, care este, de asemenea, mai accesibila.
Varza alba fiarta contine la fel de mult calciu ca branza de vaci degresata (125 mg, ceea ce reprezinta 13% din necesarul nostru zilnic). Daca va place varza in mesele dumneavoastra, aveti o sursa excelenta si accesibila de minerale sanatoase.
In timp, corpul nostru are nevoie de MAI MULȚI micronutrienti. Nutritionistii spun ca, dupa varsta de 60 de ani, avem nevoie nu de 800-1000, ci chiar de 1200 mg de calciu pe zi. Dar asta nu este tot!
De asemenea, este necesar sa asiguram organismului nostru suficiente proteine si vitamina D, deoarece acestea contribuie la o mai buna absorbtie a calciului. Asadar, haideti sa avem grija de sanatatea noastra si sa includem aceste componente utile in dieta noastra!