-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Icterul la nou-născuți: tipuri, simptome, tratament și complicații

Date:

Share post:

Icterul este o afecțiune care duce la îngălbenirea pielii și a ochilor. Este comună atât la bebeluși, cât și la adulți. Cu toate acestea, icterul la nou-născuți poate provoca îngrijorare în rândul părinților. Icterul la copilul dumneavoastră apare de obicei din cauza supraproducției unui pigment numit bilirubină în corpul său. Cantitatea crescută de bilirubină se datorează în principal defalcării celulelor roșii suplimentare care erau prezente în organism înainte de naștere. Citiți mai multe despre tipurile, simptomele, factorii de risc și tratamentul icterului la nou-născuți.

zonia.ro

Cât de grav este icterul la un nou-născut?

Nivelurile de bilirubină din corpul unui nou-născut sunt de obicei ridicate în primele câteva săptămâni după naștere. Prin urmare, observarea simptomelor icterului este obișnuită. Cu toate acestea, dacă nivelurile de bilirubină rămân ridicate sau cresc și mai mult după primele câteva săptămâni, poate predispune copilul la leziuni cerebrale (Sursă de încredere). Prin urmare, este important să vă monitorizați îndeaproape copilul în această perioadă și să spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă aveți nelămuriri.

Care sunt tipurile de icter nou-născut?

Icterul, cunoscut și sub denumirea de icter, este împărțit în principal în patru subtipuri majore la nou-născuți.

  • Icter fiziologic: este cea mai frecventă formă de icter la bebeluși și nu are efecte secundare grave. Nivelul bilirubinei atinge de obicei vârf între a cincea și a șaptea zi după naștere și dispar odată ce copilul are aproximativ două săptămâni.
  • Icter patologic: Acest tip de icter apare în primele 24 de ore după naștere și uneori mai târziu. Se caracterizează prin creșterea nivelului de bilirubină care este mai mare decât intervalul normal și poate dura mai mult de două săptămâni. Icterul patologic poate fi uneori însoțit de urină închisă la culoare la bebeluși.
  • Icter în timpul alăptării: Acest tip de icter apare numai la bebelușii alăptați. Acest lucru este mai probabil să apară la nou-născuții care nu sunt alăptați corespunzător sau când laptele matern este întârziat, ceea ce duce la deshidratare. Apare de obicei în 24-72 de ore după naștere și durează aproximativ trei săptămâni. Nivelurile bilirubinei atinge vârful între cinci și cincisprezece zile după naștere.
  • Icter nuclear: acesta este cel mai rar tip de icter observat la bebeluși. În acest caz, bilirubina se acumulează în sânge în cantități în exces, provocând leziuni ale creierului.

Uneori icterul poate apărea și pentru că mama și copilul au tipuri diferite de sânge sau din cauza anumitor afecțiuni precum anemie, hepatită sau galactozemie. Acestea nu sunt la fel de frecvente ca alte cauze ale icterului

organicsfood.ro

Stiai asta? Bebelușii născuți din mame cu grupa sanguină O sau sânge Rh negativ pot prezenta un risc mai mare pentru niveluri mai mari de bilirubină.

Care sunt simptomele icterului la nou-născuți?

Febra poate fi un simptom al icterului la nou-născuți.

Principalele simptome ale icterului la nou-născuți sunt îngălbenirea pielii și a zonelor albe ale ochilor (sclera). Celelalte simptome comune ale icterului pot include:

  • Febră dacă bilirubina este foarte mare sau dacă copilul are o infecție concomitentă
  • Mai închisă la culoare decât urina normală
  • Caca palidă sau deschisă la culoare dacă există o problemă cu ficatul

Îngălbenirea pielii din cauza icterului este de obicei mai vizibilă pe capul și fața bebelușilor. Alte locuri pot fi pe tălpile picioarelor sau pe palmele mâinilor.

Care sunt complicațiile icterului nou-născutului?

Dacă simptomele icterului sunt lăsate netratate pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la o afecțiune numită kernicterus. Apare din cauza nivelurilor alarmant de ridicate de bilirubină din sânge care afectează negativ creierul.

CITEȘTE ȘI
Cum să dormi după o cezariană

În plus, bebelușii care și-au revenit după icter sunt susceptibili la tulburări de mișcare și echilibru, tulburări de auz și vorbire și, în cazuri rare, deces. Prin urmare, este important să tratați icterul cât mai devreme posibil pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Cum este diagnosticat icterul nou-născutului?

    Bilirubina la nou-născuți poate fi diagnosticată printr-un test de sânge.

Nivelurile mai mari de bilirubină la nou-născuți pot fi diagnosticate în următoarele moduri.

  • Efectuarea unui test de sânge
  • Verificați culoarea pielii și a ochilor pentru semne de îngălbenire
  • Verificați alte semne de icter

Academia Americană de Pediatrie (AAP) sugerează că toți nou-născuții ar trebui să li se verifice nivelul bilirubinei, împreună cu alte semne și simptome de icter, înainte de a fi externați din spital.

Cum să tratăm icterul la nou-născuți?

La majoritatea bebelușilor, tratamentul pentru icter nu este obligatoriu, deoarece nivelurile de bilirubină nu sunt atât de mari și de obicei se îmbunătățesc în decurs de o săptămână sau două.

Cu toate acestea, dacă simptomele nu se rezolvă și nivelul bilirubinei continuă să crească, aceasta poate duce la hiperbilirubinemie, care necesită tratament imediat. Unele măsuri de tratament care ajută la vindecarea icterului la nou-născuți sunt ():

  • Fototerapie: Fototerapia este un tratament care implică expunerea la un tip special de lumină albastră. Expunerea la această lumină ajută la scăderea nivelului de bilirubină printr-un proces numit fotooxidare. Fotooxidarea adaugă un plus de oxigen la bilirubină, determinând-o să se dizolve cu ușurință în sânge și apoi să fie excretată din organism.
  • Transfuzie schimbătoare: un nivel prea mare de bilirubină în sânge uneori nu răspunde bine la fototerapie. În astfel de cazuri rare, copilul are nevoie de o transfuzie completă de sânge. Plângerile vor scădea semnificativ deoarece sângele transfuzat sau sângele nou nu conține bilirubină.

Există remedii la domiciliu pentru icter la nou-născuți?

Acasă-ți copilul la soarele dimineții pentru a trata icterul la nou-născuți.

Puteți încerca câteva remedii la domiciliu pentru a reduce simptomele icterului. Cu toate acestea, este important să vă consultați medicul înainte de a continua cu orice remediu.

  • Pune-ți copilul în lumina soarelui dimineață prin geamul ferestrei. Bebelușul trebuie dezbracat astfel încât pielea să aibă o expunere maximă la lumina soarelui, iar temperatura ambientală să fie confortabilă. Nu expuneți niciodată un nou-născut la lumina directă a soarelui, deoarece aceasta poate duce la arsuri solare. Asigurați-vă că nu există un flux de aer rece atunci când expuneți copilul. Consultați-vă în mod regulat cu medicul dumneavoastră, deoarece lumina soarelui poate să nu funcționeze în multe cazuri.
  • Alăptează-ți copilul des, de aproximativ 8-12 ori pe zi. Deși alăptarea este asociată cu icter, nu este nevoie să întrerupeți alăptarea decât dacă este recomandat de medic. Alăptarea regulată poate ajuta la scăderea nivelului de bilirubină.
CITEȘTE ȘI
10 Obiceiuri zilnice pentru a-ți întări sistemul imunitar

Când ar trebui să consultați un medic?

Consultați un medic dacă copilul dumneavoastră are o frecvență redusă a urinării.

Dacă observați următoarele simptome la copilul dumneavoastră, aceasta poate indica o agravare a icterului. Apoi ar trebui să consultați un medic.

  • Semne de slăbiciune
  • Scăderea frecvenței urinare
  • Temperatura scăzută a corpului
  • Culoarea pielii se schimbă în nuanțe mai profunde de galben sau portocaliu
  • Icterul a ajuns la picioare
  • Somnolență excesivă și letargie

Întrebări frecvente

Ce ar trebui să mănânce o mamă dacă copilul are icter?

O mamă ar trebui să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată dacă copilul ei alăptat are icter. Puteți consulta un dietetician certificat pentru un plan de dietă care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Care este cel mai important factor de risc pentru icter la nou-născuți?

Bebelușii prematuri sau prematuri au un risc mai mare de a dezvolta icter după naștere decât bebelușii născuți la termen. Bebelușii născuți din mame cu grupe sanguine O sau Rh negative pot avea un risc mai mare de icter patologic.

Poate fi prevenit icterul la copii?

Hrănirea regulată a bebelușului, în special în primele ore după naștere, poate reduce riscul de icter la nou-născuți.

Copiii cu icter dorm mai mult?

Da, bebelușii cu icter tind să doarmă mai mult. Acest lucru se poate datora nivelurilor ridicate de bilirubină care provoacă letargie și somnolență (10). În plus, se crede că producția de mai mult dioxid de carbon în organism în timpul icterului afectează ciclul de somn (ritm circadian), ducând la creșterea somnolenței (11).

Instrucțiuni importante

  • Icterul la nou-născuți cauzat de producția excesivă de bilirubină poate fi de patru tipuri, inclusiv icter patologic și icter de lactație.
  • Simptomele icterului includ îngălbenirea pielii și a albului ochilor, febră și urină închisă la culoare.
  • Icterul netratat poate duce la kernicterus, care poate duce la leziuni ale creierului, tulburări de mișcare și vorbire, leziuni ale auzului și, în cazuri rare, deces.
  • Tratamentul pentru icter la nou-născuți include expunerea la lumină albastră sau transfuzie.

Descoperiți cauzele, simptomele și tratamentele icterului la nou-născuți printr-un videoclip informativ despre această afecțiune frecventă.

Referinte:

Articolele Vă vedem sunt scrise în urma analizei muncii de cercetare a autorilor și instituțiilor experți. Referințele noastre constau din surse pregătite de autorități din domeniile lor respective. Puteți afla mai multe despre autenticitatea informațiilor pe care le prezentăm în politica noastră editorială.

CITEȘTE ȘI
Beneficiile râsului: de ce este important să râzi și cum îți afectează organismul

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Citește și asta…

Icterul la nou-născuți: tipuri, simptome, tratament și complicații Bebeluși

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

7 fraze importante pe care să le spui mai des copiilor tăi

Ca părinte, știi cât de important este ca copilul tău să înțeleagă ce simți tu față de el. Aceste 7 fraze te pot ajuta să te conectezi mai bine cu copiii tăi și să-i înveți despre valoarea lor.

Ce se întâmplă dacă nu bei deloc alcool: efecte pozitive

Renunțarea la alcool poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Află cum poate influența această decizie calitatea somnului, sănătatea pielii și chiar relațiile tale sociale.

Dieta de vară pentru ficat: cum să îți menții sănătatea hepatică în sezonul cald

Dieta de vară pentru ficat: sfaturi și alimente recomandate Meta-description: Află cum să îți protejezi ficatul în sezonul estival cu o dietă de vară pentru ficat echilibrată și sănătoasă. Descoperă ce alimente să consumi și ce să eviți.

Cum să obții un abdomen plat după 50 de ani: 7 sfaturi esențiale

Dacă vrei să afli cum să obții un abdomen plat după 50 de ani, citește acest articol în care îți prezentăm 7 sfaturi esențiale bazate pe cercetările științifice și pe experiențele unor persoane care au reușit să își transforme corpul la această vârstă. Vei afla ce alimente să consumi, ce exerciții să faci, cum să te hidratezi, cum să dormi și cum să îți menții un stil de viață sănătos și echilibrat. Nu este niciodată prea târziu să îți îmbunătățești aspectul fizic și sănătatea. Dacă vrei să începi acum acest proces, dă click pe butonul de mai jos și abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi mai multe sfaturi utile și inspiraționale.

Beneficiile și efectele ouălor de prepeliță în alimentație – ghid de sănătate

Ouăle de prepeliță, spre deosebire de ouăle de curcan, struț sau gâscă, în ultima vreme au încetat să...

Experții avertizează: Nu vă bazați pe aplicații atunci când culegeți ciuperci

Nu vă bazați pe aplicații când culegeți ciuperci. Cel mai bun mod de a identifica ciupercile comestibile este folosirea unui ghid de teren. Aflați cum să identificați ciupercile comestibile și să evitați pe cele otrăvitoare.

De ce nu poți dormi fără pernă?

Dormitul fără pernă poate provoca dureri de cap și dureri musculare, poate exacerba osteocondroza și poate adăuga riduri neplăcute pe față. P

Cum să alegi haine de iarnă pentru un copil?

Haideți sa vedem cum alegem hainele pentru un copil în perioada rece de iarnă și să nu rămânem fără bani.