Ultima actualizare: 2 august 2024
Icterul este o afectiune care duce la ingalbenirea pielii si a ochilor. Este comuna atat la bebelusi, cat si la adulti. Cu toate acestea, icterul la nou-nascuti poate provoca ingrijorare in randul parintilor. Icterul la copilul dumneavoastra apare de obicei din cauza supraproductiei unui pigment numit bilirubina in corpul sau. Cantitatea crescuta de bilirubina se datoreaza in principal defalcarii celulelor rosii suplimentare care erau prezente in organism inainte de nastere. Cititi mai multe despre tipurile, simptomele, factorii de risc si tratamentul icterului la nou-nascuti.
Cat de grav este icterul la un nou-nascut?
Nivelurile de bilirubina din corpul unui nou-nascut sunt de obicei ridicate in primele cateva saptamani dupa nastere. Prin urmare, observarea simptomelor icterului este obisnuita. Cu toate acestea, daca nivelurile de bilirubina raman ridicate sau cresc si mai mult dupa primele cateva saptamani, poate predispune copilul la leziuni cerebrale (Sursa de incredere). Prin urmare, este important sa va monitorizati indeaproape copilul in aceasta perioada si sa spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti nelamuriri.
Care sunt tipurile de icter nou-nascut?
Icterul, cunoscut si sub denumirea de icter, este impartit in principal in patru subtipuri majore la nou-nascuti.
- Icter fiziologic: este cea mai frecventa forma de icter la bebelusi si nu are efecte secundare grave. Nivelul bilirubinei atinge de obicei varf intre a cincea si a saptea zi dupa nastere si dispar odata ce copilul are aproximativ doua saptamani.
- Icter patologic: Acest tip de icter apare in primele 24 de ore dupa nastere si uneori mai tarziu. Se caracterizeaza prin cresterea nivelului de bilirubina care este mai mare decat intervalul normal si poate dura mai mult de doua saptamani. Icterul patologic poate fi uneori insotit de urina inchisa la culoare la bebelusi.
- Icter in timpul alaptarii: Acest tip de icter apare numai la bebelusii alaptati. Acest lucru este mai probabil sa apara la nou-nascutii care nu sunt alaptati corespunzator sau cand laptele matern este intarziat, ceea ce duce la deshidratare. Apare de obicei in 24-72 de ore dupa nastere si dureaza aproximativ trei saptamani. Nivelurile bilirubinei atinge varful intre cinci si cincisprezece zile dupa nastere.
- Icter nuclear: acesta este cel mai rar tip de icter observat la bebelusi. In acest caz, bilirubina se acumuleaza in sange in cantitati in exces, provocand leziuni ale creierului.
Uneori icterul poate aparea si pentru ca mama si copilul au tipuri diferite de sange sau din cauza anumitor afectiuni precum anemie, hepatita sau galactozemie. Acestea nu sunt la fel de frecvente ca alte cauze ale icterului
Stiai asta? Bebelusii nascuti din mame cu grupa sanguina O sau sange Rh negativ pot prezenta un risc mai mare pentru niveluri mai mari de bilirubina.
Care sunt simptomele icterului la nou-nascuti?

Principalele simptome ale icterului la nou-nascuti sunt ingalbenirea pielii si a zonelor albe ale ochilor (sclera). Celelalte simptome comune ale icterului pot include:
- Febra daca bilirubina este foarte mare sau daca copilul are o infectie concomitenta
- Mai inchisa la culoare decat urina normala
- Caca palida sau deschisa la culoare daca exista o problema cu ficatul
Ingalbenirea pielii din cauza icterului este de obicei mai vizibila pe capul si fata bebelusilor. Alte locuri pot fi pe talpile picioarelor sau pe palmele mainilor.
Care sunt complicatiile icterului nou-nascutului?
Daca simptomele icterului sunt lasate netratate pentru o lunga perioada de timp, poate duce la o afectiune numita kernicterus. Apare din cauza nivelurilor alarmant de ridicate de bilirubina din sange care afecteaza negativ creierul.
In plus, bebelusii care si-au revenit dupa icter sunt susceptibili la tulburari de miscare si echilibru, tulburari de auz si vorbire si, in cazuri rare, deces. Prin urmare, este important sa tratati icterul cat mai devreme posibil pentru a preveni complicatiile ulterioare.
Cum este diagnosticat icterul nou-nascutului?

Nivelurile mai mari de bilirubina la nou-nascuti pot fi diagnosticate in urmatoarele moduri.
- Efectuarea unui test de sange
- Verificati culoarea pielii si a ochilor pentru semne de ingalbenire
- Verificati alte semne de icter
Academia Americana de Pediatrie (AAP) sugereaza ca toti nou-nascutii ar trebui sa li se verifice nivelul bilirubinei, impreuna cu alte semne si simptome de icter, inainte de a fi externati din spital.
Cum sa tratam icterul la nou-nascuti?
La majoritatea bebelusilor, tratamentul pentru icter nu este obligatoriu, deoarece nivelurile de bilirubina nu sunt atat de mari si de obicei se imbunatatesc in decurs de o saptamana sau doua.
Cu toate acestea, daca simptomele nu se rezolva si nivelul bilirubinei continua sa creasca, aceasta poate duce la hiperbilirubinemie, care necesita tratament imediat. Unele masuri de tratament care ajuta la vindecarea icterului la nou-nascuti sunt ():
- Fototerapie: Fototerapia este un tratament care implica expunerea la un tip special de lumina albastra. Expunerea la aceasta lumina ajuta la scaderea nivelului de bilirubina printr-un proces numit fotooxidare. Fotooxidarea adauga un plus de oxigen la bilirubina, determinand-o sa se dizolve cu usurinta in sange si apoi sa fie excretata din organism.
- Transfuzie schimbatoare: un nivel prea mare de bilirubina in sange uneori nu raspunde bine la fototerapie. In astfel de cazuri rare, copilul are nevoie de o transfuzie completa de sange. Plangerile vor scadea semnificativ deoarece sangele transfuzat sau sangele nou nu contine bilirubina.
Exista remedii la domiciliu pentru icter la nou-nascuti?

Puteti incerca cateva remedii la domiciliu pentru a reduce simptomele icterului. Cu toate acestea, este important sa va consultati medicul inainte de a continua cu orice remediu.
- Pune-ti copilul in lumina soarelui dimineata prin geamul ferestrei. Bebelusul trebuie dezbracat astfel incat pielea sa aiba o expunere maxima la lumina soarelui, iar temperatura ambientala sa fie confortabila. Nu expuneti niciodata un nou-nascut la lumina directa a soarelui, deoarece aceasta poate duce la arsuri solare. Asigurati-va ca nu exista un flux de aer rece atunci cand expuneti copilul. Consultati-va in mod regulat cu medicul dumneavoastra, deoarece lumina soarelui poate sa nu functioneze in multe cazuri.
- Alapteaza-ti copilul des, de aproximativ 8-12 ori pe zi. Desi alaptarea este asociata cu icter, nu este nevoie sa intrerupeti alaptarea decat daca este recomandat de medic. Alaptarea regulata poate ajuta la scaderea nivelului de bilirubina.
Cand ar trebui sa consultati un medic?

Daca observati urmatoarele simptome la copilul dumneavoastra, aceasta poate indica o agravare a icterului. Apoi ar trebui sa consultati un medic.
- Semne de slabiciune
- Scaderea frecventei urinare
- Temperatura scazuta a corpului
- Culoarea pielii se schimba in nuante mai profunde de galben sau portocaliu
- Icterul a ajuns la picioare
- Somnolenta excesiva si letargie
Intrebari frecvente
Ce ar trebui sa manance o mama daca copilul are icter?
O mama ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata daca copilul ei alaptat are icter. Puteti consulta un dietetician certificat pentru un plan de dieta care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.
Care este cel mai important factor de risc pentru icter la nou-nascuti?
Bebelusii prematuri sau prematuri au un risc mai mare de a dezvolta icter dupa nastere decat bebelusii nascuti la termen. Bebelusii nascuti din mame cu grupe sanguine O sau Rh negative pot avea un risc mai mare de icter patologic.
Poate fi prevenit icterul la copii?
Hranirea regulata a bebelusului, in special in primele ore dupa nastere, poate reduce riscul de icter la nou-nascuti.
Copiii cu icter dorm mai mult?
Da, bebelusii cu icter tind sa doarma mai mult. Acest lucru se poate datora nivelurilor ridicate de bilirubina care provoaca letargie si somnolenta (10). In plus, se crede ca productia de mai mult dioxid de carbon in organism in timpul icterului afecteaza ciclul de somn (ritm circadian), ducand la cresterea somnolentei (11).
Instructiuni importante
- Icterul la nou-nascuti cauzat de productia excesiva de bilirubina poate fi de patru tipuri, inclusiv icter patologic si icter de lactatie.
- Simptomele icterului includ ingalbenirea pielii si a albului ochilor, febra si urina inchisa la culoare.
- Icterul netratat poate duce la kernicterus, care poate duce la leziuni ale creierului, tulburari de miscare si vorbire, leziuni ale auzului si, in cazuri rare, deces.
- Tratamentul pentru icter la nou-nascuti include expunerea la lumina albastra sau transfuzie.
Descoperiti cauzele, simptomele si tratamentele icterului la nou-nascuti printr-un videoclip informativ despre aceasta afectiune frecventa.
Referinte:
Articolele Va vedem sunt scrise in urma analizei muncii de cercetare a autorilor si institutiilor experti. Referintele noastre constau din surse pregatite de autoritati din domeniile lor respective. Puteti afla mai multe despre autenticitatea informatiilor pe care le prezentam in politica noastra editoriala.
- De ce este mai bine sa nu va faceti griji daca copilul dumneavoastra are icter.
https://health.clevelandclinic.org/best-not-worry-baby-geelschik/ - Icter la nou-nascuti.
https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/newborn-jaundice/ - Sana Ullah, Khaista Rahman et al; (2016); Hiperbilirubinemia la nou-nascuti: tipuri, cauze, studii clinice, masuri preventive si tratamente: un articol de revizuire narativa.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4935699/ - Icter la nou-nascuti.
https://www.nhs.uk/conditions/geelschik-newborn/symptoms/ - Ce sunt icterul si kernicterus?
https://www.cdc.gov/ncbddd/jaundice/facts.html - Sayed Yousef Mojtahedi si colab.; (2018); Factori de risc asociati cu icter la nou-nascuti: un studiu transversal din Iran.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6108787/ - Tratamentul hiperbilirubinemiei la nou-nascutii incepand cu 35 de saptamani de gestatie sau mai mult.
https://publications.aap.org/pediatrics/article/114/1/297/64771/Management-of-Hyperbilirubinemia-in-the-Newborn - Nou-nascut cu icter.
https://www.stlouischildrens.org/health-resources/symptom-checker/jaundiced-newborn - Icter la nou-nascuti: intrebari frecvente despre parinti.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Jaundice.aspx - Icter la nou-nascutii sanatosi.
https://www.laleche.org.uk/geelzoet/ - Hasan Ozkan si colab.(2008); Cresterea tendintei de somn la sugarii cu icter: rolul CO endogen.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18789603/ - Jiayu Huang si colab. (2021); Corelatia dintre hiperbilirubinemia neonatala si nivelurile de vitamina D: o meta-analiza.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251584#:~:text=This%20indicates%20that%20vitamine%20D,bilirubin%20in%20newborns%20%5B25%5D .
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Citește și asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.
*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision din partea vanzatorului si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.