Ultima actualizare: 2 august 2024
Exista o serie de alimente si doua in special care ar trebui sa fie reduse din dieta ta pentru a reduce inflamatia si a pierde in greutate. Motivul care sta la baza deciziei de a le lasa deoparte consta in prezenta produselor finale de glicatie avansata, mai bine cunoscute sub numele de AGE sau produse de glicatie avansata.
AGEs se formeaza in sange dupa ce se consuma anumite alimente, dar ei pot fi prezenti si in produsele care sunt pregatite intr-un anumit mod special pentru consum. Acesti compusi inflamatori se gasesc in alimentele obisnuite din dieta occidentala, care abunda in alimente ultraprocesate si carbohidrati.
In acest articol, va vom dezvalui care sunt aceste doua alimente pe care ar trebui sa le reduceti si alte detalii stiintifice care au fost descoperite in urma studierii acestor compusi.
Reduceti inflamatia si slabiti prin reducerea acestor doua alimente
Prin reducerea consumului de carne grasa si de lactate, veti observa o scadere a inflamatiei din organism. Ca efect asociat, probabil ca veti pierde si in greutate.
Acest lucru este confirmat de un studiu publicat in Obesity, Science & Practice, care afirma ca urmarea unei diete in care alimentele consumate sunt in principal de origine vegetala, reduce AGE cu 79%. Pe de alta parte, cercetarea subliniaza ca mesele regulate cu carne proaspata si lactate scad si ele prezenta acestor compusi, dar numai cu 15%.
Autorii explica, de asemenea, ca acest lucru se intampla deoarece AGE se gasesc intr-o concentratie mai mare in alimentele de origine animala. Optarea pentru alimente pe baza de plante ar contribui la o sanatate mai buna.
Acest lucru se datoreaza in special faptului ca AGE afecteaza markerii de sanatate metabolica. Prin urmare, reducerea celor doua alimente mentionate, printre alte preparate agresive din punct de vedere termic, imbunatateste sensibilitatea la insulina (un factor de protectie impotriva diabetului).
Dar de ce inflameaza AGE organismul?
Dupa cum au detaliat oamenii de stiinta implicati in aceasta descoperire, AGE inflameaza mediul intern si contribuie la cresterea in greutate atunci cand proteinele sau grasimile se combina cu glucoza in fluxul sanguin. In acest moment, pe langa faptul ca, pe langa faptul ca provoaca inflamatii, ele genereaza stres oxidativ.
Acest ultim factor este un factor declansator al aparitiei bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si boala arteriala periferica. Documentul subliniaza ca consumul celor doua alimente mentionate mai sus la o persoana cu sindrom metabolic este si mai periculos deoarece productia de AGE devine mai activa.
Aceasta concluzie importanta a fost posibila prin analiza a 244 de participanti care au fost impartiti in doua grupuri. Primul grup a consumat o dieta bazata pe plante, cu un continut scazut de grasimi, in timp ce al doilea grup nu a suferit nicio schimbare in alimentatie.
Studiul a durat 16 saptamani, timp in care pacientii au fost analizati. Acestia au fost supusi unor masuri de control privind compozitia corporala, proportiile de grasime si muschi, precum si unor teste de sange pentru a identifica nivelul de rezistenta la insulina.
Carnea alba este unul dintre cele doua alimente care ar trebui sa fie reduse
Spre surprinderea multora, printre alimentele care ar trebui reduse (carne si lactate), se numara si proteinele animale albe. Din punct de vedere istoric, aceasta s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai sanatoase.
Cu toate acestea, in cadrul acestei cercetari, s-a stabilit ca reducerea carnii albe a fost foarte importanta deoarece aceasta reprezenta 59% din AGE din carne. In comparatie, alte surse de proteine animale, cum ar fi carnea procesata, au contribuit doar cu 27%.
Alte efecte negative ale AGE asupra sanatatii
Altele cercetare care s-au axat pe efectele adverse ale AGE asupra sanatatii indica faptul ca o crestere a acestor componente la persoanele cu diabet si boli cronice de rinichi are efecte mai mari asupra sanatatii acestora.
Pe de alta parte, in asocierea dintre AGE si afectiunile cum ar fi afectarea memoriei, sindromul ovarelor polichistice, vindecarea ranilor, parodontita, disfunctia erectila, apneea obstructiva de somn, Alzheimer si schizofrenia a fost, de asemenea, abordata.
Rolul produselor de glicatie avansata in cancer nu este minor. Potrivit unui studiu din 2020, acesti compusi interactioneaza cu receptorii din corpul uman numiti RAGE, care este capabil sa activeze alte substante legate de transformarea maligna a celulelor.
Astfel, din ce in ce mai multe cercetari incearca sa dezvaluie de ce cazurile de diabet si cancer sunt in crestere in lume. Legatura dintre cele doua boli ar putea fi legata de nutritie. AGE ar putea fi partial de vina pentru ambele patologii.
In general, modificarea dietei si a stilului de viata pentru a reduce produsele de glicatie avansata este esentiala. In afara de concentrarea pe pierderea in greutate, recomandarea este de a preveni cu totul acest tip de boala.
Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de catre echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.
- Dariya, B., & Nagaraju, G. P. (2020). Produse finale de glicatie avansata in diabet, cancer si terapie fitochimica. Drug Discovery Today, 25(9), 1614-1623.
- Hana Kahleova,Tatiana Znayenko-Miller,Jaime Uribarri,Richard Holubkov,Neal D. Barnard. Produse alimentare de glicare avansata si asocierile lor cu sensibilitatea la insulina si greutatea corporala: Un studiu clinic randomizat de 16 saptamani. Știinta si practica obezitatii. 2022. Doi: https://doi.org/10.1002/osp4.646
- Prasad C, Davis KE, Imrhan V, Juma S, Vijayagopal P. Produse finale de glicatie avansata si riscuri pentru bolile cronice: Interventia prin modificarea stilului de viata. Am J Lifestyle Med. 2017 May 15;13(4):384-404. doi: 10.1177/1559827617708991. 2017 May 15;13(4):384-404. doi: 10.1177/1559827617708991. PMID: 31285723; PMCID: PMC6600625.
- Wang M, Yang Y, Yang Y, Liao Z. Diabetul si cancerul: Legaturi epidemiologice si biologice. World J Diabetes. 2020 Jun 15;11(6);11(6):227-238. doi: 10.4239/wjd.v11.i6.227. PMID: 32547697; PMCID: PMC7284016.