Ultima actualizare: 2 august 2024
Varza alba este baza bucatariei Europei centrale si de est, un produs disponibil pe scara larga, cu o aroma delicata si subtila, cu conditia sa obtineti o varza buna. Punem varza in supele de zi cu zi, acrim varza, coacem placinte cu varza, invelim varza umpluta in ea si chiar ii legam frunza la picior de vanatai – asa spune intelepciunea populara.
O varza medie va permite sa preparati o multime de alimente gustoase si simple. Dar daca trebuie sa mancati acest lot dintr-o data, cum sa depozitati aceasta varza si ce sa gatiti din ea – cititi in acest articol.
Cum se alege varza alba
In primul rand, trebuie sa evaluati mai intai culoarea verzei albe. Ar trebui sa fie verde, frumoasa, apetisanta. Cu cat varza este mai alba, cu atat mai mult se intinde. In al doilea rand, pe varza nu trebuie sa existe putregai pe varza, gandacii nu trebuie sa se ascunda in frunzele ei, iar varza insasi trebuie sa-si pastreze integritatea si sa nu aiba crapaturi. In al treilea rand, ghidati-va dupa miros!
Varza buna miroase a prospetime, cea stricata – un miros monstruos de magazin de legume, cu acid si nuante de putregai. In al patrulea rand, examinati frunzele de varza. Acestea ar trebui sa fie puternice si sa adere strans una la cealalta. In al cincilea rand, varza ar trebui sa fie ferma si puternica – nu ar trebui sa cumparati alta.

Cum se depoziteaza varza
Daca doriti ca varza sa dureze mult timp, mai intai studiati soiurile. De obicei, varza care este recoltata la sfarsitul toamnei se va pastra mai mult timp. Este important de retinut ca, daca varza este recoltata dupa ce vremea rece a lovit, aceasta poate fi dulce.
La domiciliu, varza poate fi pastrata in frigider – astfel incat va rezista cu usurinta o luna, sau chiar mai mult. Sau la temperatura camerei – dar atunci exista posibilitatea ca dupa cateva zile calitatea ei sa inceapa sa se deterioreze.
Proprietati utile ale verzei albe
Beneficiul evident, si aici varza reuseste, este o cantitate mare de fibre dietetice, care este necesara pentru a normaliza digestia si microflora intestinala. Microflora pozitiva iubeste atunci cand mancam multe fibre alimentare:
- aceasta creste volumul microflorei pozitive in sine;
- ii creste diversitatea, ceea ce cu siguranta are un efect pozitiv nu numai asupra tractului gastrointestinal, ci si asupra imunitatii umane – exista deja dovezi in acest sens.
In plus, au existat studii care ne spun ca perturbarea microflorei intestinale poate contribui la obezitate – si aici amintim din nou efectul pozitiv al verzei asupra microflorei.
In plus, varza alba este o sursa de vitamina C. In forma sa cruda, aceasta este prezenta in cantitati mici, dar daca varza este fermentata, nivelul acestei vitamine creste semnificativ. Este important sa ne amintim acest lucru atunci cand bolile respiratorii bacteriene sunt la apogeu.
Iar fibrele controleaza, de asemenea, nivelul zaharului din sange si al colesterolului.

Proprietati daunatoare ale verzei albe
Potentialul rau al verzei, in mod ciudat, este asociat cu fibrele alimentare, care contribuie la balonarea abdominala. Iar persoanele care au aceasta problema, varza este mai bine anulata. In plus, din acest motiv, varza nu ar trebui sa fie consumata de cei care se afla in perioada postoperatorie timpurie. Acest efect este redus atunci cand varza este tratata termic, dar nu este complet redus.

Cat de multa varza poate fi consumata intr-o zi
Varza este un aliment minunat care poate fi consumat zilnic in cantitati moderate. 200-300 de grame de varza proaspata pe zi este o portie rezonabila si sanatoasa. Varza contine vitamine, minerale si antioxidanti care sustin sanatatea.
Poate fi preparata intr-o varietate de modalitati – sub forma de supa cremoasa de varza acra, salata crocanta de varza alba sau varza rosie, sau ca garnitura langa friptura, de exemplu varza calita cu ceapa. Varza poate fi consumata si cruda, sub forma de salata cu morcovi, telina, marar si dressing. Este important sa includem zilnic portii de legume proaspete in alimentatie, iar varza este una dintre cele mai versatile si gustoase legume.

Cum se gateste varza
Varza are o mare proprietate: datorita tolerantei sale gastronomice, va forma o uniune frumoasa cu aproape orice. Aceste trei retete sunt o dovada in acest sens.
Varza cu carne tocata
Ingrediente
- Varza alba – 500 g
- Umplutura – 500 g
- Ceapa – 1 capatana
- Morcovi – 1 bucata
- Usturoi – 2 catei
- Piure de rosii – 300 g
- Ulei vegetal – 30 ml
- Patrunjel – dupa gust
- Sare – dupa gust
- Piper negru macinat – dupa gust
Cum se gateste
- Taiati ceapa in cuburi mici.
- Radeti morcovii pe o razatoare grosiera.
- Taiati 2 catei de usturoi.
- Taiati marunt varza, taind miezul.
- Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajeste ceapa pana devine aurie, amestecand constant.
- Adaugati morcovii si continuati sa prajiti, amestecand, la foc mediu, timp de 5-7 minute.
- Adaugati carnea tocata in tigaie si prajiti-o cateva minute pana cand isi schimba culoarea.
- Adaugati usturoiul tocat marunt, amestecati si prajiti timp de aproximativ 1 minut, apoi turnati piureul de rosii si aduceti la fierbere.
- Adaugati varza, sare si piper, acoperiti si fierbeti la foc mic timp de aproximativ o jumatate de ora, pana cand varza este moale. Periodic, deschideti capacul si amestecati continutul cratitei.
- Gustati varza si tocati-o dupa gust, asezonati cu sare si piper daca este necesar. Se serveste presarata cu patrunjel tocat.

Varza la cuptor cu bacon si parmezan
Ingrediente
- Varza alba – 1 bucata
- Branza de parmezan – 100 g
- Bacon – 200 g
- Ulei de masline – 60 ml
- Rozmarin – 1 crenguta
- Usturoi uscat macinat – 1 lingurita
- Fulgi de ardei iute – 1 lingurita
- Patrunjel – dupa gust
- Sare – dupa gust
- Piper negru macinat – dupa gust
Cum se prepara
- Pregatiti ingredientele.
- Indepartati frunzele ofilite si murdare de la varza. Taiati-o in fripturi groase de 2 cm.
- Indepartati frunzele de pe crenguta de rozmarin si tocati-le marunt.
- Taiati marunt frunzele de patrunjel.
- Amestecati intr-un bol uleiul de masline, usturoiul uscat, rozmarinul tocat, fulgii de ardei iute, sarea si piperul.
- Acoperiti o tava de copt cu folie de aluminiu, ungeti-o cu ulei vegetal. Asezati varza. Se ung feliile de varza cu amestecul de condimente pe ambele parti. Coaceti fripturile timp de 35 de minute la 200 de grade.
- Asezati feliile de sunca intr-o tigaie uscata si rece, porniti la foc mediu. Prajiti-le pana devin aurii, intorcandu-le din cand in cand.
- Se usuca sunca pe prosoape de hartie si se taie marunt.
- Scoateti tava de copt din cuptor. Presarati imediat parmezanul ras deasupra, pentru ca acesta sa aiba timp sa se topeasca.
- Se orneaza cu bacon crocant si patrunjel tocat.

Varza cu sos de branza albastra
Ingrediente
- Varza alba – ½ bucata
- Branza albastra – 200 g
- 20% smantana – 500 ml
- Ulei de masline – 30 ml
- Unt – 15 g
- Ulei vegetal – 30 ml
- Cilantro – 10 g
- Chimen – dupa gust
- Piper negru macinat – dupa gust
- Sare – dupa gust
Cum se gateste
- Taiati varza in sectoare.
- Se amesteca uleiul de masline, sarea si piperul negru. Acoperiti varza cu amestecul, inveliti fiecare sector in folie de aluminiu. Coaceti timp de 45 de minute la 180 de grade.
- La foc mic, topiti branza in smantana. Se asezoneaza cu piper.
- Se topesc semintele de chimen intr-o tigaie. Se adauga la amestecul cremos.
- Prajiti varza gatita intr-un amestec de unt si ulei vegetal pana se rumeneste.
- Serviti varza gatita cu sosul picant. Se orneaza cu coriandru.

Cum se prepara varza murata pentru iarna
Varza crocanta clasica
Ingrediente
- Varza alba – 2 kg
- Morcovi – 250 g
- Sare grunjoasa – 50 g
Cum se prepara
- Pregatiti toate ingredientele.
- Indepartati frunzele superioare de la varza si clatiti-o sub apa rece. Puneti cateva frunze deoparte. Ar trebui sa fie suficiente pentru a acoperi complet fundul cratitei si pentru a acoperi varza de deasupra. Frunzele vor ajuta ca varza sa nu se intunece.
- Taiati varza in jumatate sau in patru bucati, taiati miezul si maruntiti-o cu un cutit subtire si lung sau cu un tocator special pentru maruntit in paie lungi si subtiri. Transferati varza intr-un castron mare si adanc, unde este comod sa o amestecati.
- Se decojesc si se dau morcovii prin razatoare grosiera si se pun in castronul cu varza.
- Adaugati sarea si amestecati totul cu mainile. Nu trebuie sa framantati tare: varza va da suc si fara asta.
- Pregatiti un recipient pentru acrit: o oala (smaltuita sau de sticla), un butoi sau un borcan mare de sticla. Asezati-l pe o tava. Acoperiti fundul vasului cu jumatate din frunze. Apoi, transferati varza, cate o mana de varza, apasand fiecare portie cu un ciocan de lemn.
- Asezati frunzele ramase deasupra.
- Acoperiti cu o farfurie rasturnata, apoi cu tifon si puneti o greutate deasupra. Lasati recipientul cu varza la temperatura camerei. Daca varza murata se afla intr-un borcan, puteti taia miezul pe lungime si impingeti bucatile in gatul borcanului, presand astfel varza.
- Dupa cateva zile, se va forma spuma la suprafata. Va aparea un miros de fermentatie, iar sucul va deveni tulbure. In acest moment, se indeparteaza cotorul, tifonul, farfuria si frunzele din vas. Intepati tot stratul de varza pana la fund in mai multe locuri cu ajutorul unui stift subtire sau al unei linguri de lemn.
- Clatiti frunzele de sus cu apa curenta si acoperiti varza cu ele. Se pun inapoi farfuria, tifonul si greutatea si se pune varza la acrit din nou la temperatura camerei.
- Se indeparteaza spuma imediat ce apare. In toate aceste zile, verificati varza o data pe zi. Dupa ce ati indepartat spuma, strapungeti din nou varza si clatiti frunzele de sus. Procesul de fermentare va dura doar 3-4 zile. Cand nu mai apare spuma si sucul devine transparent, varza este gata. In acest moment poate fi degustata si, daca se doreste, lasata sa se acreasca inca 1 zi.
- Depozitati varza finita in frigider sau pe balcon.

Ce varza se gusta cu vodca
Varza creata este o gustare ideala pentru vodca. Nu s-a inventat inca nimic mai bun. Am decis sa atasam aici o reteta pentru cea mai buna varza din lume, care va inveseli mai mult de o petrecere.
Varza provensala cu mere si merisoare
Ingrediente
- Varza alba – 3 kg
- Merisoare – 400 g
- Mar verde – 1 bucata
- Morcov – 1 bucata
- Usturoi – 1 capatana
- Frunza de laur – 3 bucati
- Amestec de piper – dupa gust
- Otet 9% – 150 ml
- Ulei vegetal – 200 ml
- Zahar – 200 g
- Sare – 2 linguri
Cum se gateste
- Taiati miezul verzei, taiati frunzele in patrate cu latura de 3-4 cm.
- Taiati morcovii in paie subtiri sau maruntiti-i pe o razatoare speciala.
- Taiati marul in doua, scoateti miezul, taiati-l in sferturi si tocati-l marunt.
- Taiati fin usturoiul.
- Impartiti toate ingredientele in aproximativ trei portii. Puneti o treime din varza pe fundul unui recipient potrivit, iar deasupra o treime din morcovi.
- Asezati deasupra o treime din mere.
- Presarati o treime din afine.
- Presarati o treime din usturoi.
- Repetati toate straturile de doua ori pana cand legumele si afinele sunt gata.
- Fierbeti marinada. Fierbeti 1 litru de apa, adaugati otetul, uleiul vegetal, zaharul, sarea, piperul si frunza de dafin.
- Turnati varza cu marinada fiarta si puneti-o sub o greutate (poate fi un borcan de un litru cu apa) timp de 3 zile.
- Cand varza este gata, transferati-o in borcane si puneti-o in frigider.
Citeste si asta…
- Paella cu Cârnați: Rețetă Tradițională Spaniolă Ușor de Făcut AcasăRețetă simplă de paella cu cârnați, gata în 45 minute. Ingrediente ușor de găsit, gust autentic spaniol. Perfect pentru cină! 🍚
- Combinații cu jamon: cum să-i descoperi gustul într-un mod nouJamon-ul spaniol, regele delicateselor iberice, își dezvăluie secretele într-un ghid complet despre cele mai rafinate și surprinzătoare combinații care îi pun în valoare gustul unic.
- Cum să Prepari Sosul Olandez Perfect: Rețetă Pas cu Pas pentru ÎncepătoriPregătește un sos olandez perfect cu această rețetă detaliată pas cu pas. Ingrediente simple și tehnici practice pentru un sos cremos și aromat, gata în doar 20 de minute.
- Cum să diversifici meniul după sărbători: rețete inedite din ingrediente simpleRețete sănătoase și creative pentru perioada de după sărbători, perfecte pentru a reveni la o alimentație echilibrată folosind ingrediente simple și accesibile.
- Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcanUltima actualizare: 2 august 2024Ai visat vreodata sa savurezi aroma imbietoare a zmeurei proaspete in mijlocul iernii? Sa simti explozia… Citește mai mult: Zmeura in suc propriu pentru iarna: Gustul verii in borcan
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.