Hamam este adesea denumită baie turcească. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, nu este chiar adevărat, deoarece primele băi hamam au fost construite în timpul califatului arab. Și cu foarte mult timp în urmă – în secolul al V-lea
Conținut articol
Baia turcească Hamam: care sunt particularitățile camerei de aburi orientale?
Caracteristica principală a băii turcești Hamam este utilizarea unui abur foarte umed, dar în același timp nu fierbinte (temperatura maximă în hamam este menținută la aproximativ 45 de grade). Potrivit majorității cosmetologilor, efectul unui astfel de abur asupra pielii este cel mai util: aburește ușor pielea, expulzează excesul de lichid, scăpând de umflături, hidratează și curăță porii, crește metabolismul, accelerează fluxul limfatic. Procedura de încălzire într-o baie turcească Hamam durează, de obicei, 10-15 minute.
Puteți vizita o baie Hamam chiar și în fiecare zi (este deosebit de utilă ca etapă finală a antrenamentului de fitness). Aceste proceduri ajută la eliminarea insomniei și a durerilor musculare, a sindromului de oboseală cronică, a tensiunii nervoase și, de asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar.
Baia turcească Hamam: context istoric
Primele băi hamam nu au apărut deloc în Turcia, ci, dacă e să dăm crezare istoricilor, sub califatul arab, la sfârșitul secolului al VII-lea, mai exact după cucerirea Alexandriei. Arabii au fost uimiți de luxul și de efectul de îmbunătățire a stării de sănătate al thermae-urilor romane și le-au îndrăgit foarte mult, după care au construit primele băi de aburi în patria lor.
De regulă, băile hamam din acea vreme era acceptat să se construiască la moschei – legile islamului prescriau respectarea strictă și ireproșabilă a igienei. Dar, după câteva secole, băile hamam au început să se transforme într-un fel de cluburi laice. Chiar și oamenii bogați, care aveau băi în propriile case, preferau să viziteze băile publice de hamam, deoarece acolo se puteau discuta cele mai recente știri, bârfe și discuta pe tot felul de subiecte.
În plus, ritualul de curățare corporală a fost parțial echivalat cu spălarea păcatelor, astfel că începând cu secolul al IX-lea în lumea arabă a început literalmente un boom în construcția și utilizarea băilor hamam. Băile erau decorate cu lux de amănunte – veselă de aur și argint, camere de marmură, covoare persane scumpe făcute manual. De regulă, decorarea băilor hamam publice era donată de cetățenii bogați – în acest fel își ispășeau păcatele și fărădelegile.
Băi de hamam turcești moderne
Primele băi hamam au apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea datorită diplomatului scoțian David Urquhart, care a servit în Turcia timp de mai mulți ani. Urquhart a publicat chiar o carte în care a lăudat beneficiile și avantajele băilor hamam turcești. Timpul însuși a jucat în favoarea răspândirii rapide a băilor turcești în Europa – la acea vreme, tot ceea ce era oriental era ultramodern și la mare căutare.
Datorită lui Urquhart, primele băi hamam turcești au apărut în Irlanda și în Marea Britanie și au câștigat instantaneu o popularitate pe scară largă. Psihanaliștii, care erau extrem de la modă la acea vreme, au numit aceste băi cel mai bun leac pentru nevroze, tulburări emoționale, depresie și alte boli. În zilele noastre, orice mare centru de fitness sau salon de cosmetică este, de obicei, echipat cu o cameră de aburi Turkish Hamam multifuncțională bună.
Baia turcească Hamam pentru pierderea în greutate
Baia turcească Hamam este un instrument ideal pentru cei care doresc să slăbească și să scape de celulită. Esența este că, datorită umidității maxime și a temperaturii nu prea ridicate, care sunt caracteristicile băii turcești hamam, în corpul uman schimbul de căldură este încetinit. În consecință, toate procesele oxidative din organism sunt dublate, iar rata metabolică crește.
Transpirația crește, vasele se dilată, grăsimea subcutanată sub influența fluxului sanguin începe să se deplaseze către țesutul muscular și acolo arde. În acest fel slăbești, iar pielea scapă de umflăturile și neregulile celulitei.
În plus, baia hamam turcească este extrem de benefică pentru sănătatea părului (spre deosebire de sauna uscată finlandeză, unde părul este supus unui stres sever) – datorită aburului, părul devine mai hidratat, mai ușor de aranjat, mai luxuriant și mai puternic.
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.