Ultima actualizare: 2 august 2024
Tratarea gripei sau a racelii acasa si fara medicamente nu inseamna ca petreceti toata saptamana in fata televizorului, band ceai cu lamaie, asteptand ca boala sa se retraga de la sine. Este posibil sa invingi virusul fara medicamente. Dar numai daca nu stati cu mainile in san.
Regula 1: O dieta care invinge virusul
Daca preferati sa tratati gripa acasa, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa includeti unele produse in dieta dumneavoastra. Printre acestea: bulion de pui, ceai cu miere si zmeura, apa cu lamaie si suc de portocale, o bautura pe baza de extract de soc negru, condimente.
Unele dintre ele ajuta la blocarea virusilor, altele incalzesc corpul din interior si ii asigura o transpiratie stabila, altele – sustin si intaresc imunitatea. Totodata, urmarea unui regim alimentar special pentru gripa sau raceala presupune si excluderea din alimentatie a anumitor mancaruri, in primul rand a oricaror dulciuri.
Pe intreaga perioada a bolii, va trebui sa va abtineti de la fast-food, alcool si mancaruri convenabile. Pana la retragerea gripei, alimentatia trebuie sa fie simpla si usoara, fara a supraincarca sistemul gastro-intestinal, care, dupa cum stiti, „traieste” o parte semnificativa a imunitatii noastre.
Pentru a preveni racelile sau in fazele finale ale gripei sau racelii (cand deja va permiteti sa iesiti afara), este bine sa mancati banane, caise, cartofi, telina sau spanac. Aceste alimente sunt bogate in potasiu, iar acesta creste circulatia sangelui, ceea ce ajuta la protejarea organismului de hipotermie.
Regula 2: Aer de vindecare
Eficacitatea tratamentului la domiciliu pentru raceala sau gripa depinde in mare masura de aerul pe care il respirati. Este important ca acesta sa nu fie prea cald, uscat si infundat. In acest scop, este necesar ca cel putin de doua ori pe zi sa aerisiti complet aceste „conditii casnice” in care sunteti bolnav de gripa (in acest moment, bineinteles, trebuie sa parasiti camera).
In plus, un umidificator va fi de mare ajutor in lupta impotriva bolii. Acesta va ameliora tusea si nasul care curge, precum si va va feri pielea de uscaciune. Daca nu aveti un umidificator, puteti pune langa pat un recipient cu apa rece, cu cateva picaturi de ulei de eucalipt in el.
Regula 3: Controlul temperaturii
Adesea, la primele semne de febra, oamenii incearca sa o reduca. Nu faceti acest lucru daca termometrul nu a depasit pragul de 38,5 grade. Febra nu este doar un simptom al racelii sau al gripei, ci si un semn ca organismul lupta activ pentru sanatatea dumneavoastra.
O alta greseala frecventa a celor care trateaza gripa acasa: de indata ce temperatura incepe sa creasca, unii alearga afara – la magazin sau la farmacie, altii, ghidati de motive prea putin intelese, se urca intr-o baie fierbinte. Nu puteti face nici una, nici alta! La cele mai mici semne de febra nu iesiti din casa – acest lucru nu va face decat sa agraveze boala: ati iesit cu 37, cand va intoarceti sa gasiti pe termometru tot 39.
Organismul slabit este extrem de sensibil la fluctuatiile fondului termic, iar trecand de la o casa calda la aer rece si inapoi, va expuneti la riscuri. Baia fierbinte este si mai periculoasa! Ramanand in ea, in primul rand, va da o sarcina uriasa asupra inimii si a vaselor de sange, iar in al doilea rand – va creste temperatura deja ridicata. Adaugati cateva grade la 38 si veti intelege imediat de ce ar trebui sa va abtineti de la bai fierbinti.
Aceste trei reguli pot parea nesemnificative sau banale pentru unii. Și sunt adesea ignorate de cei care decid sa trateze gripa la domiciliu. Dar conditiile de casa, de izolare si liniste – nu este inca o garantie a recuperarii de la gripa. Dar respectarea acestor sfaturi elementare, preocuparea sincera pentru propria sanatate – este o cale destul de eficienta pentru o recuperare rapida fara utilizarea de medicamente in cadrul tratamentului la domiciliu al gripei. Și mergeti la medicul dumneavoastra!
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai bune ceaiuri de consumat in timpul gripei?
Cele mai bune ceaiuri sunt cele care ajuta la hidratare si ofera suport imunitar. Ceaiul de ghimbir poate reduce inflamatiile si ajuta la lupta impotriva simptomelor de gripa. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, iar ceaiul de musetel poate oferi confort si ajuta la somn.
Cand ar trebui sa consult un medic daca am gripa?
Daca simptomele gripei nu se imbunatatesc dupa o saptamana sau daca se agraveaza, este indicat sa consultati un medic. De asemenea, daca aveti conditii medicale preexistente sau simptome severe, cum ar fi dificultati de respiratie sau dureri in piept, ar trebui sa cautati asistenta medicala imediat.
Cum pot preveni raspandirea gripei in familie daca m-am imbolnavit?
Pastrati distanta de membrii familiei, folositi servetele de unica folosinta, spalati-va pe maini frecvent si purtati o masca. Este de asemenea important sa mentineti casa bine aerisita si curata pentru a preveni raspandirea virusului.
Este eficient consumul de vitamina C in prevenirea sau tratarea gripei?
Vitamina C este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos. Consumul de vitamina C poate ajuta la reducerea duratei si severitatii simptomelor gripei, desi nu previne neaparat imbolnavirea.
Este recomandat sa fac exercitii fizice in timp ce am gripa?
Este indicat sa va odihniti cand aveti gripa. Exercitiile fizice pot agrava simptomele si pot prelungi durata bolii. Dupa ce simptomele se amelioreaza si va simtiti mai bine, puteti incepe sa reintroduceti exercitiile fizice in mod gradual.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.