Ultima actualizare: 2 august 2024
Știati ca puteti fugi de dementa? Și la propriu! Oamenii de stiinta de la Universitatea din Sydney au realizat un studiu la care au participat 78.000 de persoane. Acestia au reusit sa stabileasca nu doar cat de mult trebuie sa mearga pe jos pe zi, ci si cu ce viteza. Despre aceasta a povestit „Dr. Peter”.

La studiul special au participat 43.390 de femei si 35.040 de barbati. Varsta medie a voluntarilor a fost de 61 de ani.
„Am urmarit participantii la studiu de la 6,4 la 7,5 ani”, au descris cercetatorii evolutia studiului in revista JAMA.
Pana la finalul experimentului stiintific, 866 de persoane au dezvoltat dementa (480 de barbati si 386 de femei). S-a putut stabili ca exista o legatura intre boala si numarul de pasi parcursi pe zi de cei bolnavi – acestia nu erau suficienti.
„Pentru a maximiza riscul de dementa, era necesar sa se mearga 9826 de pasi pe zi. Minimul necesar pentru a trece 3826 de pasi, reduce, de asemenea, riscul de dementa, insa, in jumatate din valorile maxime” – a explicat unul dintre autorii lucrarii, Dr. in psihologie Emmanuel Stamatakis.
Dar asta nu este tot, dupa cum se pare. Studiile au aratat ca trebuie sa mergeti nu doar mult, ci si repede.
Potrivit oamenilor de stiinta, este necesar sa se accelereze pana la 112 pasi pe minut. Pentru a „scapa” de dementa, este necesar sa mergeti aproximativ o jumatate de ora pe zi cu o astfel de intensitate. In medie, aceasta reprezinta o viteza de 4 kilometri pe ora. Daca pentru tineri – aceasta este o sarcina obisnuita, atunci pentru persoanele in varsta – un antrenament in toata regula.

„Dementa devine o cauza din ce in ce mai frecventa de dizabilitate la persoanele in varsta. Iar incidenta se va dubla in urmatorii douazeci de ani”, se arata in studiu.
Iata de ce este atat de importanta preventia. Pana cand vor fi dezvoltate medicamente care sa ne protejeze capacitatile cognitive la batranete, trebuie sa ne urmarim dieta, obiceiurile si, cel mai important, sa fim activi din punct de vedere fizic.
„In prezent, se acorda multa atentie factorilor de risc modificabili, cei care pot fi schimbati fara prea mult efort: dieta, excesul de greutate, activitatea sociala si activitatea fizica. Rezultatele studiului nostru sugereaza ca acumularea unui numar mai mare de pasi pe zi, chiar sub pragul popular de 10.000 de pasi pe zi si efectuarea de pasi la o intensitate mai mare, ar putea fi asociata cu un risc mai mic de aparitie a dementei”, spune Emmanuel Stamatakis.
Citeste si asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.