Ultima actualizare: 2 august 2024
Psoriazisul unghiilor este o afectiune dermatologica dificil de tratat, care poate avea un impact major asupra calitatii vietii. Dar exista speranta! In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre simptomele, cauzele, diagnosticul si tratamentele disponibile astazi.
Vei descoperi care sunt cele mai noi metode miraculoase care pot stopa si inversa efectele psoriazisului unghiilor. Nu rata informatiile cruciale din acest ghid complet despre combaterea cu succes a acestei boli!
Cauze si simptome ale psoriazisului unghiilor
Psoriazisul se datoreaza probabil unor conditii genetice. Prin urmare, persoanele ai caror unul sau ambii parinti au suferit de aceasta boala prezinta un risc deosebit. Cercetarile arata ca psoriazisul pe unghii apare in 80% din cazuri la pacientii care sufera de artrita psoriazica, in timp ce la pacientii cu forma obisnuita apare in 50% din cazuri.
Expertii sugereaza ca factorii de mediu si stresul excesiv pot fi, de asemenea, responsabili pentru aparitia acestei boli. Simptomele bolii sunt clar vizibile, asa ca, daca observati schimbari alarmante in aspectul unghiilor, trebuie sa contactati imediat un specialist. in ceea ce priveste simptomele acestei afectiuni, totul depinde de ce tesut al unghiei este afectat.
Unghia este formata din placa unghiei, o matrice in care se formeaza celulele, si patul unghiei – legatura dintre placa unghiei si piele. Daca psoriazisul afecteaza matricea, procesul de keratinizare este intrerupt, ceea ce, la randul sau, provoaca fragilitatea unghiei, adica placa unghiei se sfarama si apar mici depresiuni.
Daca boala afecteaza patul unghiei, apare onicoliza, adica separarea placii unghiei, hiperkeratoza (ingrosarea patului unghiei) si formarea asa-numitelor pete de ulei galben care apar pe suprafata unghiei.
Tratamentul psoriazisului unghiilor – medicamente si terapie adecvata
Diagnosticul psoriazisului unghiilor este adesea dificil pentru dermatologi, deoarece simptomele sale in faza initiala pot fi vagi si pot semana cu simptomele caracteristice, de exemplu, onicomicozei. Prin urmare, diagnosticul implica o evaluare clinica si o serie de investigatii, inclusiv teste micologice, capilaroscopice si histopatologice.
Alegerea tratamentului adecvat depinde de mai multi factori, cum ar fi amploarea si gravitatea deformarii sau combinatia cu artrita psoriazica. Baza luptei impotriva psoriazisului unghiilor o constituie preparatele locale aplicate direct pe suprafata placii unghiale si a crestelor periunghiale.
Cel mai adesea, in acest caz, se prescriu glucocorticosteroizi, administrati in combinatie cu medicamente keratolitice, care ajuta la inmuierea epidermei keratinizate. cu toate acestea, poate aparea o situatie in care tratamentul local nu aduce imbunatatiri.
Acest lucru este deosebit de frecvent la pacientii cu simptome mai severe de psoriazis la nivelul picioarelor sau al mainilor, sau la cei care se lupta cu artrita psoriazica. Se introduce atunci profilaxia generala, bazata pe utilizarea medicamentelor utilizate in mod obisnuit impotriva psoriazisului, care ajuta in special atunci cand este implicat patul unghial.
Sprijin nutritional in tratamentul psoriazisului unghiilor – dieta corecta
Principalul obstacol in calea eficientei terapiei impotriva acestei forme de psoriazis este structura unghiei in sine. Produsele de mai sus sunt administrate local, deci sunt mai putin eficiente sub suprafata placii, unde ajung la patul unghiei si la matrice. Astfel, intregul proces de tratament este mai lent, deci va trebui sa asteptati mai mult timp pentru efect. cu toate acestea, terapia medicamentoasa in sine poate fi completata cu o dieta adecvata.
Desi in prezent nu exista recomandari dietetice specifice pentru pacientii cu psoriazis, s-a dovedit ca o alimentatie adecvata poate imbunatati semnificativ simptomele bolii. In primul rand, se recomanda o abstinenta constanta de la alcool si un consum limitat de carne rosie, grasimi animale si alimente procesate.
Este demn de remarcat aici ca respectarea recomandarilor mentionate mai sus nu afecteaza doar problemele de sanatate ale persoanelor care sufera de psoriazis, ci imbunatateste si starea generala de sanatate.
O dieta bine echilibrata ajuta la regenerarea pielii si la mentinerea unui aspect sanatos si, de asemenea, ajuta la controlul greutatii. in cazul psoriazisului unghiilor, atitudinea corecta a pacientului fata de tratament este cruciala.
Regenerarea completa a placii poate dura ceva timp, deoarece perioada de crestere a acesteia este de pana la 18 luni. Cu toate acestea, nu disperati, ci urmati cu rabdare instructiunile si recomandarile dietetice dictate de nutritionist.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.