Ultima actualizare: 2 august 2024
Diabetul este un grup de boli caracterizate prin hiperglicemie cronica asociata cu o secretie si/sau actiune anormala a insulinei si are un caracter cronic. Afectiunea poate provoca leziuni la nivelul ochilor, rinichilor, nervilor, inimii si vaselor de sange.
Diabetul se trateaza prin ceea ce se numeste o dieta diabetica cu cantitati limitate de carbohidrati usor digerabili, inclusiv fructoza, un zahar care se gaseste in mod natural in fructe. Inseamna ca diabeticii ar trebui sa evite complet fructele in dieta lor?
Exista o opinie clasica potrivit careia medicii recomanda diabeticilor sa elimine complet toate fructele, inclusiv fructele uscate, ca sursa de zahar nedorit. Acest lucru este valabil nu numai pentru glucoza, ci si pentru fructoza. Se presupune ca, daca nivelul de zahar creste dupa ce se consuma un fruct, organismul nu il poate tolera.
Dar exista o opinie alternativa. Expertii experimentati considera ca niciun fruct nu va face rau daca nu se abuzeaza de ele si ca fructele vegetale, inclusiv cele dulci, ar trebui incluse in dieta diabeticului.
La urma urmei, ele contin o multime de substante utile pentru organism, si este o placere gustativa, care, de asemenea, nu poate fi inlocuita. Expresia „daca nu poti, dar vrei cu adevarat, poti” se aplica probabil in astfel de cazuri, iar orice persoana ar trebui sa fie ghidata in dieta sa de bunul simt si de intuitie.
Este binecunoscut faptul ca fructele ofera organismului nostru vitamine si minerale. Iata doar cateva dintre proprietatile comune ale fructelor:
- contin antioxidanti, mult potasiu, provitamina A, fier, fosfor, magneziu, fibre si compenseaza carentele acestora;
- cresc hemoglobina;
- contracareaza obezitatea;
- elimina toxinele;
- imbunatatesc functia cerebrala;
- au un efect pozitiv asupra aciditatii gastrice.
Pe de alta parte, fructele sunt un furnizor de un ingredient dulce nedorit de diabetici. Medicii recomanda ca adultii sanatosi sa consume 400 g de fructe pe zi. La diabetici, aceasta cantitate trebuie limitata cel putin la jumatate. In acelasi timp, ar trebui alese fructe cu un indice glicemic scazut.
Ce este indicele glicemic?
Este un parametru care clasifica alimentele in functie de continutul lor de carbohidrati si de cat de repede consumul lor va creste nivelul de glucoza din sange in comparatie cu glucoza pura. Indicele glicemic (IG) al glucozei este de 100 si este utilizat ca standard.
Un indice glicemic scazut este <55, un indice glicemic mediu este 55-70, iar un indice glicemic ridicat este 70<.

Printre fructele cu un indice glicemic scazut se numara afinele, zmeura, capsunile, merele, portocalele, grepfrutul, coacazele si kiwi. Acestea ar trebui sa domine dieta diabeticului.
Pe langa conceptul de indice glicemic, se foloseste si conceptul de incarcatura glicemica, care determina modul in care o anumita portie de aliment afecteaza concentratia de glucoza din sange. Astfel, sarcina glicemica determina mai exact modul in care o anumita cantitate de alimente va afecta glicemia noastra.
Zaharul simplu care se gaseste in fructe este fructoza. Acesta este metabolizat in organism intr-un mod usor diferit de cel al glucozei. Nu este nevoie de insulina pentru a transforma glucoza in glucoza si a o stoca. Metabolismul sau are loc in ficat.
Cresterea concentratiei de glucoza din sange este observata doar dupa ce aceasta a fost descompusa. Acest lucru inseamna ca are un efect mai bland asupra aparitiei hiperglicemiei. De aici concluzia ca fructele cu indice scazut consumate in cantitati adecvate nu prezinta un risc semnificativ de aparitie a hiperglicemiei.
Ce ar trebui facut pentru a ne asigura ca o dieta care contine fructe este sigura?
Merita sa ne asiguram ca fructele pe care le consumam nu sunt supuse unui tratament termic prelungit si ca nu sunt prea coapte. Toate aceste elemente cresc indicele glicemic. Pentru a reduce incarcatura glicemica a unei diete care contine fructe, aceasta trebuie formulata astfel incat sa includa atat proteine, cat si grasimi.
Cum putem face acest lucru? De exemplu, adaugand capsuni si cateva nuci in iaurtul natural. In acest fel, cream o masa echilibrata cu o incarcatura glicemica mai mica, fara a ne priva de fructe.

Moderatia este o alta conditie prealabila pentru consumul de fructe. Nici macar fructele neindulcite nu trebuie sa fie exagerate. Cel mai bun moment pentru ele este prima jumatate a zilei, intre mese.
Pe scurt: persoanele cu diabet pot si chiar ar trebui sa includa fructe in alimentatia lor, dar in cantitati limitate. Nu uitati sa le alegeti pe cele care au un indice glicemic scazut si care nu sunt prea coapte. Ar trebui sa le consumati intotdeauna cu suplimente de proteine si grasimi. Acest lucru va impiedica cresterea rapida a nivelului de glucoza din sange.
Scopul in diabet este de a minimiza varfurile de zahar. Carbohidratii rapizi nu sunt permisi, asa ca diabeticilor in general nu le sunt permise strugurii dulci, pepenele galben, ciresele, bananele, pepenii. Aceasta lista include, de asemenea, caisele, precum si sucurile de fructe si de fructe de padure preparate de unul singur.
Desi unele surse spun ca sunt permise acele fructe uscate care sunt proaspete si nu sunt periculoase. Printre cele interzise se numara smochinele, sultaninele, curmalele, bucatile de banane uscate.

Trebuie remarcat faptul ca, chiar si intr-o forma oarecum redusa, meniul de fructe in diabet este suficient de variat pentru ca viata unui diabetic sa nu fie lipsita de gust.
Va limitati in consumul de fructe? La ce fructe nu puteti renunta?