Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragi cititori, pregatiti-va pentru o explozie de arome mediteraneene! Astazi va impartasesc reteta mea preferata de peste cu rosii si ceapa la cuptor, un preparat simplu dar delicios, ideal pentru zilele toride de vara.
Aceasta reteta usoara si hranitoare este desavarsita pentru mesele de familie sau pentru cina in doi. La ea lucreaza armonios aromele puternice ale usturoiului, mararului si rosiilor coapte, ce dau un gust autentic mediteranean pestelui.
Preparatul este si foarte sanatos, fiind bogat in proteine de calitate, fibre si minerale din legumele folosite. In special beneficiile omega-3 din peste sunt demne de luat in considerare.
Poate ca suna complicat, dar va asigur ca aceasta mancare se face extrem de usor, in doar 1 ora. De aceea o recomand cu drag si incepatorilor in bucatarie.
Asadar, haideti sa vedem care sunt ingredientele si pasii necesari pentru a va bucura de un peste cu rosii si ceapa delicios!
Ingrediente si cantitati
- 3 bucati de somn albastru sau alt peste alb
- 1 lingura de condimente pentru peste
- 1 lingurita de usturoi uscat macinat
- 2 cepe rosii
- 4-5 rosii mari si zemoase
- ulei de masline sau floarea soarelui
- patrunjel sau marar pentru ornat
Cum se prepara pestele cu rosii si ceapa
- Spalati bine pestele sub jet de apa, indepartand solzii si intestinele daca e cazul. Ștergeti fileul cu un prosop de bucatarie curat.
- Curatati ceapa si feliati-o gros, iar rosiile spalati-le si taiati-le felii groase de 0,5 cm. Inlaturati partile moi ale rosiilor.
- Ungeti cu ulei imbelsugat fundul unei tavi de cuptor. Dispuneti rondelele de ceapa in straturi si puneti deasupra fileurile de peste.
- Presarati peste peste 1 lingurita de usturoi macinat, sare, piper si condimentele preferate. Apoi acoperiti pestele cu felii de rosii.
- Stropiti din abundenta rosiile cu ulei si adaugati un pahar cu apa in tava, pentru ca preparatul sa nu se arda.
- Introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180°C si lasati la copt 30-40 minute, pana cand pestele e gata. Verificati cu o furculita, muschii trebuie sa se desprinda usor de pe oase.
- Serviti pestele drept fel principal, presarat cu patrunjel sau marar tocat fin. Poate fi insotit de piure de cartofi, orez sau legume la cuptor.
Sfaturi si trucuri pentru reteta de peste cu rosii si ceapa
- Pestele ramane suculent daca folositi specii mai grase, cum ar fi: somon, hering sau macrou.
- Puteti inlocui ceapa rosie cu ceapa normala sau verdeoara. Dau un gust diferit dar la fel de bun!
- Pentru un plus de savoare, stropiti pestele cu 2-3 linguri de vin alb inainte de a-l introduce la cuptor.
- Adaugati un varf de cutit de oregano sau cimbru uscat. completeaza perfect aromele mediteraneene.
- Cititi cu atentie eticheta condimentelor pentru peste, unele pot avea gust prea puternic si acriu preparatul.
- Daca folositi un peste mai elstic cum ar fi dorada sau bibanul, taiati-l in bucati mai groase, pentru a nu se desface.
Beneficii si avertismente pentru reteta de peste cu rosii si ceapa
Pestele cu rosii si ceapa este o sursa excelenta de substante nutritive esentiale organismului:
- Proteinele din peste sunt usor asimilabile si contribuie la construirea masei musculare.
- Omega-3 din peste protejeaza sistemul cardiovascular si sustin functia cognitiva.
- Vitaminele si mineralele din legume au efect antioxidant, intaresc sistemul imunitar si cresc rezistenta la boli si infectii.
Exista totusi cateva precautii la prepararea acestei retete:
- Verificati pestele congelat sa nu prezinte semne de alterare sau congelare necorespunzatoare.
- Persoanele alergice la peste sau latex (din cauza vitelor din fructele de mare) ar trebui sa evite consumul.
- Copiii mici, batranii si femeile gravide ar trebui sa consume peste slab prajit, din cauza riscurilor cu bacteriile si metalele grele.
Sper ca v-am starnit pofta de peste cu rosii si ceapa! Este o reteta savuroasa ce merita incercata, asa ca la treaba si spor la gatit!
Intrebari frecvente despre reteta de peste cu rosii si ceapa
Ce fel de peste e mai bun de folosit in aceasta reteta?
Se recomanda un peste alb, slab, cu carne frageda, cum ar fi: somon, cod, cambula, salau.
E obligatoriu sa folosim usturoi in reteta?
Nu este obligatoriu, insa usturoiul potenteaza semnificativ aroma preparatului. Daca nu il suportati, puteti mari doza de condimente.
Pot inlocui ceapa cu altceva?
Da, in locul cepei puteti folosi ardei gras, dovlecei sau vinete, taiate rondele. Se va obtine o reteta diferita, dar la fel de gustoasa.
Cat timp se tine pestele cu rosii si ceapa dupa ce l-am gatit?
Preparatul se pastreaza doar 2-3 zile la frigider intr-un vas inchis. Nu-l congelati, isi va pierde din calitati dupa decongelare.
Sper ca raspunsurile mele v-au fost de folos. Spor la gatit si pofta buna!