Ultima actualizare: 2 august 2024
Depresia este una dintre cele mai frecvente boli ale secolului XXI. Cu toate acestea, inca se obisnuieste in societate sa o luam cu usurinta, chiar ironic, ca pe un fel de moft. Și daca oamenii sunt dispusi sa recunoasca macar putin depresia psihogena cauzata de evenimente dificile, atunci cu depresia endogena, care apare ca din senin, lucrurile sunt putin mai complicate. Haideti sa vedem motivele pentru care se dezvolta aceasta boala, care sunt simptomele ei si cum sa le facem fata.
Depresia endogena este cauzata de factori biologici si se mosteneste
Depresia endogena este o tulburare mentala care apare din cauza unor tulburari biochimice si/sau hormonale din organism. Desi mecanismul exact de dezvoltare a bolii este inca necunoscut oamenilor de stiinta, se crede ca rolul principal in aceasta este jucat de o deficienta de neurotransmitatori – dopamina, serotonina si noradrenalina.
Factorul genetic joaca un rol important in aceasta chestiune. O meta-analiza a datelor provenite din studii gemelare sugereaza ca rata de heritabilitate pentru depresie este de 37%. Mai mult, predispozitia la aceasta boala poate fi transmisa atat pe linie materna, cat si pe linie paterna.
Astfel, un studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia a constatat ca depresia paterna este asociata cu un risc cu 42% mai mare de depresie la urmasi. Depresia materna din timpul sarcinii creste si ea acest risc – copiii unor astfel de femei sunt de 3-4 ori mai predispusi sa sufere de tulburari depresive in adolescenta si la varsta adulta. Aceste date sunt importante de luat in considerare atunci cand se planifica o sarcina.
Predispozitia personala
Caracteristicile individuale de raspuns la situatiile stresante pot reduce si creste riscul de a dezvolta depresie endogena. Persoanele care se caracterizeaza prin pedanterie, suspiciune, nesiguranta si un simt sporit al responsabilitatii sunt mai predispuse la risc decat cele care se caracterizeaza printr-o atitudine frivola fata de viata.
In acest sens, psihoterapia poate fi o modalitate excelenta de a preveni aparitia depresiei. Daca sunteti predispus la anxietate excesiva si aveti in familie rude care sufera de tulburari depresive, o igiena mentala regulata va va proteja de o soarta similara.
Cum se recunoaste depresia endogena
Principalele simptome ale oricarei depresii sunt triada clasica:
- Scaderea dispozitiei de fond: apatie, anhedonie, depresie, melancolie, autodepreciere, sentiment de goliciune.
- Reducereaactivitatii fizice: miscarile si vorbirea sunt incetinite, reactiile sunt mai slabe, se resimte o oboseala constanta, activitatea sexuala scade.
- Activitate mentala redusa: dificultati de concentrare si de schimbare a atentiei, uitare, letargie, fixare pe aceleasi ganduri, lipsa de initiativa.
In cazul depresiei endogene, toate aceste semne sunt susceptibile de a fi bine exprimate. Spre deosebire de cea psihogena, in care o persoana poate ramane activa in ciuda unei scaderi pronuntate a dispozitiei.
Manifestarile depresiei afecteaza comportamentul si activitatea sociala a unei persoane: aceasta tinde sa petreaca din ce in ce mai mult timp singura, refuza plimbarile si intalnirile cu prietenii, reduce la minimum activitatile profesionale si isi pierde interesul pentru hobby-uri.
Depresia endogena poate fi, de asemenea, distinsa de depresia psihogena prin urmatoarele puncte:
- Starea de spirit este deosebit de proasta dimineata (in cazul depresiei reactive, starea se inrautateste de obicei seara).
- Recidivele apar brusc, fara legatura cu factori externi de viata. Sunt posibile exacerbari sezoniere (primavara-toamna).
- Anxietatea pe care o resimte pacientul este abstracta si nu are referinte clare. In forma reactiva a bolii, toate trairile sunt cumva legate de o situatie traumatica.
- Emotiile sunt rareori exprimate clar: persoana nu plange, nu se enerveaza si isi descrie starea mai degraba ca fiind insensibila.
Depresia se poate manifesta si prin tulburari de somn si de apetit, tulburari digestive, dureri apasatoare la nivelul capului, pieptului si gatului, precum si prin anorgasmie. Formele severe de depresie duc la aparitia ipohondriei, derealizarii, a simptomelor delirante si a fobiilor irationale.
Impulsul pentru dezvoltarea depresiei endogene poate fi o situatie stresanta, dar acest lucru nu este necesar. In general, totul in viata unei persoane poate merge ca de obicei, dar boala tot debuteaza. Aceasta circumstanta devine adesea un motiv care face dificila inceperea tratamentului.
In primul rand, persoana insasi adesea nu realizeaza ca este bolnava si atribuie simptomele sale lenei si lipsei de vointa. In al doilea rand, cei dragi pacientului fac adesea acelasi lucru si nu cred in gravitatea situatiei. Intre timp, depresia endogena necesita un tratament obligatoriu, deoarece inrautateste semnificativ calitatea vietii si duce adesea la tentative de suicid.
Tratamentul depresiei endogene
Un psihiatru trateaza depresia endogena. Principala metoda este terapia medicamentoasa, dar este posibila si o abordare combinata care utilizeaza psihoterapia. Antidepresivele, antipsihoticele usoare, tranchilizantele si nootropicele sunt utilizate pentru a normaliza starea de spirit, a combate simptomele depresiei si a restabili echilibrul biochimic.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca alegerea unui medicament specific ar trebui sa se bazeze pe caracteristicile individuale ale pacientului si pe recomandarile medicului.
Psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala sau psihanaliza, poate ajuta pacientul sa dezvolte strategii de gestionare a emotiilor si sa schimbe gandurile si comportamentele negative.
Cel mai adesea, pentru depresia endogena, se foloseste o forma de tratament ambulatoriu. Cu toate acestea, daca pacientul se afla intr-o stare grava, cand din cauza bolii nu mai poate avea grija de el insusi sau a incercat sa se sinucida, trebuie sa fie internat intr-un spital.
Daca dumneavoastra sau cineva drag se confrunta cu simptome de depresie endogena, este important sa solicitati ajutorul unui profesionist calificat. Acesta va putea sa efectueze o evaluare detaliata si sa elaboreze cel mai eficient plan de tratament pentru fiecare caz in parte. Este important de retinut ca depresia endogena necesita o abordare cuprinzatoare si un tratament pe termen lung, dar cu ajutor si sprijin profesional este posibil sa se obtina o ameliorare a starii si sa se imbunatateasca calitatea vietii.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.