Ouăle de prepeliță, spre deosebire de ouăle de curcan, struț sau gâscă, în ultima vreme au încetat să mai fie o delicatesă exotică și se vând în multe tari. Există numeroase studii contradictorii despre beneficiile și efectele negative ale ouălor, inclusiv ale celor de prepeliță.
Vom discuta despre proprietățile acestui produs împreună cu antrenorul de sănătate Georgii Surenian.
Ouăle de prepeliță erau folosite încă din Egiptul Antic și China Antică. Nu doar că erau consumate, dar erau și folosite pentru produse cosmetice. În Epoca Modernă, ouăle de prepeliță au devenit una dintre delicatesele care apăreau pe mesele regilor francezi și altor nobili.
La noi, creșterea prepelițelor și a bibilicilor era făcută în principal pentru a obține ouă ce puteau fi păstrate mai mult timp. La sfârșitul anilor ’60, prepelițele au început să fie crescute în ritm accelerat. E interesant de remarcat că la acea vreme valoarea terapeutică sporită a ouălor de prepeliță (comparativ cu ouăle de găină) era negată, dar acest lucru a dus doar la creșterea cererii pentru ouăle de prepeliță și la creșterea prețului lor.
Astăzi, ouăle de prepeliță sunt considerate produse dietetice, dar din cauza prețului relativ mare nu sunt folosite pe scară largă în alimentația terapeutică.
Conținut articol
- Valoarea calorică și macro nutrienții ouălor de prepeliță
- Beneficiile ouălor de prepeliță
- Pentru femei
- Pentru bărbați
- Pentru copii
- Efectele negative ale ouălor de prepeliță
- Ouăle de prepeliță în cosmetică
- Rețete delicioase cu ouă de prepeliță
- Cum să alegeți ouăle de prepeliță
- Cum să păstrați ouăle de prepeliță
Valoarea calorică și macro nutrienții ouălor de prepeliță
100 g de ouă de prepeliță conțin 164 kcal. De asemenea, în 100 g se găsesc:
- Proteine - 12,3 g;
- Grăsimi – 12,8 g;
- Carbohidrați – 0,4 g.
E important de știut că 100 g de ouă de prepeliță reprezintă aproximativ 10 bucăți. Nu este recomandat să mâncați toate cele 10 ouă dintr-o dată.
Consumul excesiv al oricărui produs poate duce la un dezechilibru al substanțelor nutritive. De aceea, se recomandă să consumați ouă de prepeliță cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Beneficiile ouălor de prepeliță

Beneficiile ouălor de prepeliță sunt adesea exagerate. Produsului i se atribuie proprietăți unice, care în realitate nu există. De exemplu, este o părere răspândită că ouăle de prepeliță nu sunt susceptibile la salmonella, motiv pentru care ar fi mai benefice. Aceasta nu este decât un mit. Dar mitologia populară nu influențează în niciun fel faptul că ouăle de prepeliță sunt într-adevăr benefice.
Ouăle de prepeliță sunt o sursă de aminoacizi esențiali, ceea ce le face o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și crească aportul de proteine. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Pentru femei
Ouăle de prepeliță conțin fier și acid folic – cele mai importante substanțe nutritive pentru femei în perioadele de menstruație și sarcină.
În plus, ouăle susțin sănătatea pielii, părului și unghiilor deoarece conțin vitamine și minerale, inclusiv: vitaminele A, B1, B2, B12, fosfor, potasiu, cupru și cobalt.
Vitamina B12 este, de asemenea, necesară pentru celulele sanguine sănătoase și funcția nervilor. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Pentru bărbați
La fel ca ouăle de găină, ouăle de prepeliță sunt o sursă de colesterol care provine din alimentație. În același timp, gălbenușul conține lecitină, care previne depunerea de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Prin urmare, consumul moderat de ouă de prepeliță are un efect pozitiv asupra sănătății vaselor de sânge și a inimii.
De asemenea, ouăle de prepeliță sunt cunoscute ca afrodisiac natural.
Conținutul ridicat de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina E, zinc și seleniu, ajută la menținerea sănătății reproductive și la producția de hormoni. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Pentru copii
Unii pediatri recomandă introducerea ouălor de prepeliță în alimentația sugarilor deoarece sunt mai sigure. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente ale unei siguranțe crescute.
Ouăle de prepeliță sunt bogate în vitaminele A, D și E, necesare pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă, și conțin calciu și fosfor, necesare pentru oase și dinți sănătoși. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Efectele negative ale ouălor de prepeliță
Consumate cu moderație, ouăle de prepeliță sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor. Dar în anumite cazuri, ele pot fi dăunătoare.
Salmonella
Convingerea că prepelițele nu poartă salmonella este atât de răspândită, încât o poți întâlni chiar și pe resurse care par demne de încredere.
Este important să reținem că salmonella moare la temperaturi de peste +60°C, iar prepelițele pot foarte bine să fie purtătoare. De aceea, nu ar trebui să neglijăm regulile de igienă, în special spălarea ouălor înainte de gătire și evitarea consumului lor crude.
Alergie
O altă convingere populară greșită este că ouăle de prepeliță sunt hipoalergenice. De fapt, reacțiile alergice pot apărea în mod normal.
Dacă sunteți alergic la ouăle de găină, cel mai bine este să evitați și ouăle de prepeliță. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
Exacerbarea bolilor hepatice
Deoarece ouăle de prepeliță conțin chiar mai mult colesterol decât cele de găină, persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să consume ouă de prepeliță cu prudență.
Ouăle de prepeliță în cosmetică
Conform unei legende, prima care a avut ideea de a folosi ouă de prepeliță a fost Cleopatra. Nu există dovezi documentare pentru aceasta, dar în general, având în vedere compoziția ouălor de prepeliță, utilizarea lor de către frumoasa regină egipteană nu pare ceva surprinzător.
În zilele noastre, pe baza ouălor de prepeliță se prepară atât produse cosmetice industriale, cât și măști și creme facute în casă pentru față, șampoane și alte produse cosmetice.
Mască pentru ten gras

O astfel de mască ajută la combaterea excesului de sebum, uniformizează tenul și previne apariția acneei și a coșurilor.
Pentru a prepara masca aveți nevoie de albuș de ouă de prepeliță și castravete proaspăt ras mărunt. Ingrediente se amestecă, se aplică pe față și se lasă până apare senzația de ușoară strângere a pielii, apoi masca se îndepărtează cu apă călduță.
Mască pentru strălucirea și întărirea părului
Ouăle de prepeliță pot fi folosite în orice mască tradițională pentru păr. Una dintre cele mai populare (și eficiente) măști este cea din gălbenuș și coniac. Ingrediente se amestecă, se aplică pe pielea capului și lungimea părului, se acoperă cu folie de plastic și o șapcă călduroasă timp de o oră, apoi se clătește cu șampon.
Rețete delicioase cu ouă de prepeliță

Ouăle de prepeliță sunt folosite pentru prepararea salatelor și altor gustări, se adaugă în supe, se pun în aluatul de cofetărie. Există chiar și un analog al budincii de găină din ouă de prepeliță. Recent, ouăle de prepeliță afumate au devenit populare.
Cele mai benefice sunt ouăle fierte și coapte.
Tartine cu ouă de prepeliță
Ingrediente:
- 2 felii de pâine de secară sau biscuiți integrali – 4 ouă de prepeliță
- 2 frunze de salată iceberg
- 50 g brânză de tip cottage
Mod de preparare:
- Fierbeți, răciți și decojiți ouăle de prepeliță.
- Tăiați fiecare ou în jumătăți.
- Spălați frunzele de salată, tăiați-le pe jumătate.
- Tăiați feliile de pâine în jumătăți (rupeți biscuiții în jumătăți egale).
- Ungeți fiecare felie de pâine cu brânză cottage.
- Puneți deasupra frunzele de salată.
- Așezați câte 4 jumătăți de ou deasupra.
- Dacă doriți, puteți adăuga roșii cherry, măsline, creveți, pește sărat sau alte produse.
Ouă de prepeliță copt în avocado

Ingrediente:
- 2 ouă de prepeliță
- 1 avocado
- 1/2 linguriță suc de lămâie sau oțet
- Condimente (mărar măcinat, sare, piper etc.) după gust
Mod de preparare:
- Încălziți cuptorul la 180°C.
- Tăiați avocado spălat și uscat în jumătăți, scoateți sâmburele.
- Pulverizați avocado cu suc de lămâie (acest pas poate fi omis, dar atunci avocado se va înegri și nu va arăta la fel de apetisant).
- Spălați ouăle de prepeliță. Tăiați cu grijă vârfurile, goliți conținutul în cavitățile rămase în avocado după îndepărtarea sâmburelui.
- Dacă este necesar, adăugați condimentele.
- Coaceți avocado cu ouă timp de 10-15 minute (în funcție de puterea cuptorului).
Cum să alegeți ouăle de prepeliță
Mai întâi, trebuie să decideți ce fel de ouă doriți să cumpărați. Ouăle care au o durată de valabilitate de maximum 11 zile sunt considerate dietetice. Iar cele cu o durată de valabilitate de până la 30 de zile sunt de masă. Ouăle de prepeliță de masă, spre deosebire de cele de găină, nu au categorii.
La depozitare prelungită, ouăle de prepeliță se usucă pe dinăuntru, nu se strică în înțelesul obișnuit. De aceea, este important să verificați termenul de valabilitate la cumpărare. De asemenea, se recomandă să alegeți ouă din regiunea cea mai apropiată sau “de casă”: aceasta va oferi o garanție suplimentară a prospețimii.
Pe lângă verificarea termenului de valabilitate, ouăle trebuie evaluate vizual.
Când cumpărați ouă de prepeliță, asigurați-vă că sunt curate, întregi și păstrate la rece. Evitați ouăle cu fisuri sau miros neobișnuit. – Georgii Surenian, antrenor de sănătate
În conformitate cu standardul GOST, coaja ouălor de prepeliță trebuie să fie curată, fără pete de sânge sau excremente și nedeteriorată. Pe coaja ouălor dietetice se permite prezența unor contaminări individuale sub formă de puncte sau dungi. Pe coaja ouălor de masă, contaminările sub formă de pete, puncte și dungi nu trebuie să ocupe mai mult de 1/8 din suprafața acesteia.
Cum să păstrați ouăle de prepeliță

Pentru a păstra ouăle de prepeliță, urmați acești pași:
- Temperatura: Păstrați ouăle într-o cameră răcoroasă, la o temperatură de 10-15°C[3]. Dacă temperatura camerei este mai mare de 22-25°C, ouăle proaspete trebuie ținute la rece, dar în cel mai cald loc posibil din frigider[4].
- Timp de păstrare: Nu păstrați ouăle pentru mai mult timp de o săptămână[3].
- Ouă fierte: Depozitarea ouălor fierte este permisă numai în cazurile când sunt fierte tari (adică fără gălbenuș lichid)[1].
- Curățarea ouălor fierte: După ce ouăle sunt fierte, coborâți-le în apă cu gheață pentru a facilita îndepărtarea cojii[2].
Rețineți că aceste sfaturi se referă la păstrarea ouălor de prepeliță pentru consum, nu pentru incubare. Dacă intenționați să incubați ouăle, asigurați-vă că urmați instrucțiunile specifice pentru incubarea ouălor de prepeliță.
Surse:
[1] https://htgetrid.com/ro/kak-xranit-perepelinye-yajca/
[2] https://godzhy.ru/ro/perepelinye-yaica-skolko-varit-chtoby-sohranit-maksimalnuyu-polzu/
[3] https://crestere-prepelite.ro/incubatia-principii-generale/
[4] https://www.prepelitu.ro/putem-pastra-ouale-la-temperatura-camerei/
[5] https://youtube.com/watch?v=gTq7Lfvm2qs
[6] https://youtube.com/watch?v=QlHQCziD1Cc
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.