1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Beneficiile ridichei: valori nutriționale, efecte pentru sănătate și utilizări.

Date:

Share post:

Ridichea are o istorie îndelungată, fiind cultivată încă din antichitate. Picturi murale din Egiptul Antic arată că ridichea era consumată acum mii de ani. În Evul Mediu, cultivarea ridichii s-a răspândit în Rusia, unde a câștigat popularitate în rândul țăranilor pentru că este ușor de cultivat și foarte nutritivă. De multe ori, ridichea constituia baza alimentației pentru oamenii de rând.

zonia.ro

În acest articol vom discuta despre beneficiile consumului de ridiche, persoanele care ar trebui să evite acest leguminoasă și diverse preparate culinare pe bază de ridiche.

Valori nutriționale ale ridichei

În 100 g de ridiche se găsesc: 36 kcal, 1,9 g proteine, 0 g grăsimi și 6,7 g carbohidrați.

Beneficiile ridichei

Beneficiile ridichei: valori nutriționale, efecte pentru sănătate și utilizări. alimentație sănătoasă beneficii ridiche

Ridichea are multe beneficii pentru sănătate datorită compoziției sale bogate în nutrienți și substanțe bioactive. Are proprietăți antimicrobiene puternice, acestea fiind date în principal de uleiurile volatile pe care le conține.

organicsfood.ro

Compușii sulfurici din ridichi ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice. De asemenea, datorită conținutului ridicat de enzime precum mirosinaza, ridichea stimulează producția de bilă, având efect coleretic ce ajută la o bună digestie.

Fibrele solubile și apa din compoziție măresc volumul conținutului intestinal și grăbesc tranzitul, ameliorând constipația. Aromele ei puternice se datorează izotiocianaților, compuși cu rol în reglarea activității glandelor digestive și îmbunătățirea peristaltismului.

Nu în ultimul rând, datorită potasiului, vitaminei C și β-carotenului, ridichea are efect antiaterogen, fluidizând sângele și protejând împotriva aterosclerozei.

Vitamine și minerale

Beneficiile ridichei: valori nutriționale, efecte pentru sănătate și utilizări. alimentație sănătoasă beneficii ridiche

Ridichea conține vitaminele C, B1, B2, acizi organici, uleiuri esențiale și fibre. Datorită substanțelor care conțin sulf, legumele inhibă creșterea și dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, ridichea conține acizi utili, săruri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și aminoacizi.

CITEȘTE ȘI
De la pădure la masă: culesul ciupercilor cu beneficii pentru sănătate

Efectele negative ale ridichei

Ridichea este contraindicată în cazul bolilor stomacului, rinichilor, pancreasului, unor boli ale sistemului cardiovascular și ale intestinului subțire. De asemenea, nu se recomandă consumul de ridiche pentru persoanele cu ulcer gastric și duodenal și cu aciditate crescută a stomacului. În plus, ar trebui să se limiteze consumul de ridiche pentru cei cu boli ale glandei tiroide, deoarece conține glucozinolate care pot încetini funcționarea organului.

Ridichea în cosmetologie

Se poate prepara o mască hidratantă pentru față din ridiche: radeți 50 g de ridiche pe o răzătoare fină, amestecați cu 30 g de miere și 30 g de smântână. Aplicați pe piele într-un strat subțire și uniform și lăsați timp de 10-15 minute. Dacă pielea simte un disconfort, data viitoare adăugați mai puțină ridiche și mai multă smântână.

Ridichea în medicină

Din ridiche se poate prepara un remediu popular împotriva tusei. Luați o ridiche neagră mare, tăiați aproximativ un sfert din partea de sus și faceți o adâncitură în legumă cu o lingură. Puneți miere naturală în adâncitură și lăsați pentru câteva ore. În adâncitură, se va forma un lichid transparent. Luați o linguriță după fiecare masă. Mierea poate fi adăugată în ridiche până când aceasta se încrețește sau până când nu mai produce suc.

Cum să alegi ridichea

Când alegeți ridichea, acordați atenție aspectului său. Ar trebui să fie tare, fără pete moi sau deteriorări. Pielea trebuie să fie netedă și de culoare verde deschis sau închis, roz-roșcat, violet-liliachiu – în funcție de soi. De asemenea, verificați tulpina: ar trebui să fie proaspătă și verde. Dacă tulpina are pete galbene sau maronii, acest lucru poate indica faptul că ridichea nu este proaspătă.

Cum să păstrezi ridichea

Ridichea trebuie păstrată într-un loc răcoros, la o temperatură între 0 și +4°C. Poate fi păstrată în frigider, într-o pungă sau un recipient, dar nu uitați că ridichea nu trebuie să fie lângă fructe sau legume care emit etanol (de exemplu, banane) – acest lucru poate duce la stricarea rapidă.

CITEȘTE ȘI
Zodia Leu: Dragoste, sex, carieră și personalitate

Întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă mănânci ridiche în fiecare zi?

Ridichea este un legume sănătos, bogat în vitamine și minerale. Dacă o consumați în fiecare zi, sistemul imunitar se va întări, digestia se va îmbunătăți și nivelul de colesterol din sânge va scădea.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui alt produs, consumul în cantități mari poate duce la probleme de sănătate și disconfort, cum ar fi balonare și diaree. Este important să aveți un regim alimentar echilibrat și să consumați ridiche în cantități rezonabile.

Care este diferența între daikon și ridiche?

Daikon și ridiche aparțin aceleiași familii. Cu toate acestea, sunt două tipuri diferite de legume. Daikon are o culoare albă și o formă asemănătoare cu morcovul. Are un gust dulceag și este folosit ca ingredient în salate, supe și multe feluri de mâncare japoneze, chinezești și coreene.

Ridichea are o formă rotundă sau ovală și poate fi albă, neagră, roșie sau roz. Are un gust mai picant și este folosită în salate, aperitive, supe și alte feluri de mâncare din bucătăria europeană.

De ce ar trebui să consum ridiche?

Ridichea are multe beneficii pentru sănătate. Conține vitamine, minerale, antioxidanți și enzime care susțin imunitatea, digestia și funcțiile organismului. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și anti-inflamatoare. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea constipației, îmbunătățirea sănătății inimii și scăderea colesterolului rău.

Pot consuma ridiche în timpul sarcinii?

Da, ridichea este considerată sigură în timpul sarcinii. Conține acid folic benefic pentru dezvoltarea fătului. Totuși, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul excesiv, deoarece cantitățile mari pot provoca crampe sau diaree. Este recomandată o porție de 1-2 ridichi pe zi.

Citește și asta…

Beneficiile ridichei: valori nutriționale, efecte pentru sănătate și utilizări. alimentație sănătoasă beneficii ridiche

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Cartofi prăjiți, copți sau fierți. Calorii, nutriție, beneficii și riscuri

Care sunt cele mai bune moduri de a pregăti cartofii: prăjiți, copți sau fierți? Aflați mai multe despre calorii, nutriție, beneficiile și riscurile pentru sănătate ale cartofilor.

Pot să îi dau copilului meu să mănânce supă?

Dacă supa este sau nu un fel de mâncare "obligatorie" în alimentația copiilor, am vorbit cu un specialist. Pot să îi dau copilului meu să mănânce supă? Să vedem!

De ce nu slăbești: 7 motive frecvente și cum să le depășești

Descoperă de ce nu reușești să slăbești cum vrei și cum poți învinge obstacolele pe calea ta spre o siluetă perfectă. Află sfaturi pentru depășirea platourilor și obținerea rezultatelor dorite într-un mod sănătos și eficient.

Combaterea Mătreții: Descoperă Cauzele și Soluțiile Eficace pentru Mâncărimea Scalpului!

Dacă vă confruntați cu mâncărimi la nivelul scalpului, este esențial să înțelegeți cauzele acestora și să utilizați produse corespunzătoare. Descoperiți metode eficiente de eliminare a mătreții și de promovare a sănătății scalpului.

Beneficiile ghemuitului Goblet Squat in construirea a mușchilor

Unul dintre cele mai bune antrenamente pentru sculptarea feselor este ghemuitul, dar cu atât de multe variații diferite,...

Cum sa ramai însărcinată cu endomitoză? Oportunități și cea mai bună vârstă

Sarcina este posibilă prin gestionarea complicațiilor cu o bună îngrijire prenatală. Endometrul este țesutul care căptușește în mod normal...

Sedentarismul îți îmbătrânește rapid organismul, spune știința

Sedentarismul îți îmbătrânește rapid organismul. Cum iți poate, statul mult la birou, accelera îmbătrânirea și ar putea avea consecințe fatale

Sfeclă roșie: Calorii și analiză nutrițională

Sfeclă roșie: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100g, uncie, o sfeclă roșie, o ceașcă, 1 felie și...