10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Beneficiile utilizările și efectele cuișoarelor: totul despre condimentul indispensabil în bucătărie

Date:

Share post:

Cuișoarele, un condiment fără de care este greu de imaginat preparatele de casă, nu trebuie confundate cu floarea de cuișoare. Mugurii arborelui de cuișoare sunt folosiți pentru fabricarea condimentului: inflorescențele sunt colectate, separate în “cuișoare” individuale, tratate cu apă clocotită și uscate.

zonia.ro

Arborele de cuișoare este cultivat în prezent în insulele Caraibe, Sri Lanka, India și Madagascar. Înainte de Hristos, cuișoarele erau produse doar în Insulele Moluccas, cunoscute și sub numele de Insulele Condimentelor. Locuitorii insulelor au fost activi în comerțul cu China și Orientul în antichitate.

În China, cuișoarele trebuiau să fie mestecate de vizitatorii cărora li se permitea să se întâlnească cu împăratul. Iar în țările arabe, condimentul era folosit pentru a crea tămâie și compoziții de parfum. De altfel, cuișoarele erau folosite pentru a crea tămâie și în Europa medievală. În acele vremuri era foarte scump. Dar în secolul al XVI-lea, după cucerirea Insulelor Moluccas de către portughezi, cuișoarele au devenit mai accesibile. A fost apreciat de bucătari, alchimiști și medici.

În zilele noastre, cuișoarele sunt folosite la fel ca în antichitate: sunt folosite în medicină (ca antiseptic și componentă a plombelor temporare), în parfumerie și, bineînțeles, în bucătărie.

Calorii și valori nutriționale ale cuișoarelor

În 100 g de cuișoare măcinate conține:

  • 6 g de proteine;
  • 13 g de grăsimi;
  • 31,6 g de carbohidrați.

Valoarea nutritivă a cuișoarelor este de 274 kcal.

De obicei, o cantitate mult mai mică din acest condiment intră în mâncare. Un “cuișor” cântărește mai puțin de un gram, și chiar și într-o linguriță de condiment se află doar 5 g.

Beneficiile utilizările și efectele cuișoarelor: totul despre condimentul indispensabil în bucătărie beneficii cuișoare

Beneficiile cuișoarelor

Cuișoarele au fost folosite ca medicament încă din antichitate, și asta pentru un motiv. Condimentul conține:

  • vitamina A;
  • vitaminele B, și anume B1, B2, B5, B6, B9;
  • vitamina C;
  • vitamina E;
  • vitamina K;
  • vitamina PP;
  • calciu;
  • magneziu;
  • fier;
  • zinc;
  • mangan;
  • cupru;
  • seleniu;
  • fosfor.

Luați în considerare cuișoarele ca o alternativă la un complex de multivitamine nu poate fi luată în considerare, deoarece este imposibil să mâncați o mulțime de ea. Cu toate acestea, utilizarea sa este utilă.

Pentru femei

Cuișoarele ajută la răcelile feminine, dispepsia și alte probleme cu tractul gastrointestinal, reduce manifestările sindromului premenstrual: ameliorează durerile de cap și calmează nervii. Pentru ameliorarea tensiunii nervoase, puteți folosi atât uleiul esențial de cuișoare, cât și mugurii.

Pentru bărbați

Cuișoarele pot fi folosite pentru a ameliora sindromul de sevraj: cu greață, vărsături, dureri de cap. În plus, condimentul crește libidoul și îmbunătățește starea de spirit.

CITEȘTE ȘI
Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun medicii

Pentru copii

Copiii mici cuișoarele sunt contraindicate. Copiilor după vârsta de trei ani li se poate administra acest condiment ca antihelmintic și ca supliment pentru creșterea apetitului. Pentru școlari, cuișoarele vor ajuta la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a abilităților mentale (în aceste scopuri, este mai bine să folosiți ulei esențial). În plus, cuișoarele pot fi folosite pentru a reduce negii și folosite pentru a ameliora răcelile.

Cuișoarele nu sunt un remediu medicamentos și nu înlocuiesc tratamentul adecvat prescris de un medic. În cazul în care apar simptome de boală, consultați un specialist.

Efectele nocive ale cuișoarelor

Creșterea acidității gastrice

Cuișoarele fac parte din categoria condimentelor arzătoare și cresc secreția de suc gastric. Prin urmare, persoanele care au deja o aciditate gastrică ridicată (de exemplu, gastrită, ulcer peptic) ar trebui să folosească cuișoarele cu prudență.

Creșterea tensiunii arteriale

Cuișoarele pot afecta nivelul tensiunii arteriale. Persoanele cu diagnostic de hipertensiune arterială nu ar trebui să consume multe cuișoare.

Beneficiile utilizările și efectele cuișoarelor: totul despre condimentul indispensabil în bucătărie beneficii cuișoare

Subțierea sângelui

Vitamina K favorizează subțierea sângelui. Prin urmare, cuișoarele sunt indezirabile pentru persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, precum și pentru femeile în timpul menstruației abundente.

Efectul abortiv

Femeilor însărcinate nu li se recomandă să folosească cuișoarele din cauza riscului de avort spontan.

Alergii

Ca și alte alimente exotice, cuișoarele pot fi alergice la cuișoare.

Cuișoarele în cosmetologie

Uleiul esențial de cuișoare și mugurii săi sunt folosiți pentru a face produse cosmetice. Dintre cosmeticele preparate industrial, produsele japoneze și coreene sunt deosebit de populare. Unele tipuri de produse cosmetice cu cuișoare pot fi preparate acasă.

Mască de refacere pentru păr

Masca întărește rădăcinile părului, le dă strălucire și le reface. Compoziția include cuișoare măcinate, scorțișoară măcinată, miere și ulei de cocos. Toate componentele trebuie amestecate și ușor încălzite. Aplicați masca gata preparată pe rădăcini, păstrați-o timp de 30-60 de minute, apoi spălați-o cu șampon. Dacă există o senzație de arsură ascuțită, vă puteți spăla mai devreme.

Masca de față

Cuișoarele au un efect antimicrobian și antiinflamator. Masca cu adaos de cuișoare are un ușor efect de întinerire și ajută la eliminarea liniilor fine și a ridurilor.

Pentru a prepara masca trebuie să amestecați cuișoarele măcinate cu argilă albastră sau albă, să le diluați cu apă până la consistența unei smântâni, să le aplicați pe față timp de 5-10 minute, apoi să vă spălați cu apă.

Mâncăruri delicioase cu cuișoare

Cuișoarele se combină bine cu carnea, așa că pot fi puse în ciorbe și sosuri pentru felul doi. Acest condiment va fi util și la murarea castraveților, la copt și într-o varietate de băuturi.

Sbiten

Ingrediente:

organicsfood.ro
  • apă – 1 litru;
  • miere – 100 g;
  • ghimbir – 5 g;
  • cardamom – 5 g;
  • scorțișoară – 5 g;
  • cuișoare – 5 g.
Beneficiile utilizările și efectele cuișoarelor: totul despre condimentul indispensabil în bucătărie beneficii cuișoare

Mod de preparare:

  1. Se fierbe apă.
  2. Se adaugă ghimbirul, cardamomul, scorțișoara și cuișoarele.
  3. Se fierbe amestecul timp de cinci minute.
  4. Se strecoară băutura.
  5. Se adaugă miere.
  6. Se servește fierbinte.
CITEȘTE ȘI
9 Simptome ale leucemiei pe care este important să le cunoști

Ceai Masala

Ingrediente:

  • lapte – 100 ml;
  • apă – 100 ml;
  • ceai negru – 1 linguriță;
  • cardamom – 1-2 păstăi;
  • scorțișoară măcinată – pe vârful unei lingurițe;
  • cuișoare – 3-4 muguri;
  • piper negru măcinat – pe vârful unei lingurițe;
  • ghimbir ras – 10 g;
  • nucșoară – pe vârful unei lingurițe.
Beneficiile utilizările și efectele cuișoarelor: totul despre condimentul indispensabil în bucătărie beneficii cuișoare

Mod de preparare:

  1. Se toarnă apă într-o turbă sau într-un polonic de metal, se pune pe foc.
  2. În apa călduță, dar nu clocotită, se aruncă piperul și cuișoarele, se adaugă scorțișoara, nucșoara și semințele de cardamom pre zdrobite.
  3. Aduceți amestecul la fierbere, fierbeți timp de un minut.
  4. Se toarnă ceaiul și ghimbirul ras în amestecul clocotit.
  5. Gătiți totul împreună timp de un minut.
  6. Reduceți focul și turnați încet laptele.
  7. Gătiți timp de un minut.
  8. Luați de pe foc, adăugați miere sau zahăr din trestie dacă doriți.

Cum se aleg cuișoarele

Nu este recomandat să cumpărați cuișoare măcinate, deoarece acestea își pierd aproape imediat toate calitățile utile: uleiul esențial se evaporă. Cuișoarele sunt rareori vândute la greutate: și din cauza riscului de pierdere rapidă a proprietăților.

Atunci când cumpărați astfel de cuișoare, trebuie să cereți vânzătorului să efectueze un test: apăsați tulpina mugurelui pe o foaie de hârtie curată. Un produs de calitate ar trebui să lase o urmă de ulei pe hârtie.

Atunci când cumpărați cuișoare întregi într-un ambalaj, trebuie să verificați data de expirare a acestuia, precum și să vă asigurați că ambalajul este intact. Acasă, puteți testa prospețimea cuișoarelor lăsând să cadă câțiva muguri în apă rece.

Un condiment de calitate se va scufunda sau va pluti cu tulpina în jos. Dacă mugurul se află la suprafața apei, înseamnă că uleiul din el s-a evaporat, adică cuișoarele nu sunt proaspete. Nu va aduce rău, dar nu este de mare folos.

Cum se păstrează cuișoarele

Ca majoritatea condimentelor, cuișoarele trebuie depozitate într-un recipient etanș. Un borcan de sticlă cu un capac cu șurub, o pungă de scoică sau ceva similar va fi suficient. Recipientul trebuie așezat într-un dulap întunecos și uscat.

Întrebări populare

Întrebări frecvente

Ce germeni omoară cuișoarele?

Condimentul are proprietăți antimicrobiene și era deja folosit în antichitate pentru a trata durerile de dinți. Compușii din cuișoare opresc dezvoltarea bacteriilor Porphyromonas gingivalis și Prevotella intermedia, care provoacă boli ale gingiilor Uleiul esențial de cuișoare este folosit și ca antiseptic pentru infecțiile orale. Uleiul esențial de cuișoare inhibă Escherichia coli, Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa.

De ce să mesteci cuișoare dimineața?

Mestecatul cuișoarelor poate stimula secreția de suc gastric și poate îmbunătăți procesele digestive, poate stimula imunitatea, poate ameliora durerile, poate scăpa de respirația urât mirositoare. În plus, aroma cuișoarelor ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea nivelului de anxietate și stres. Cu toate acestea, nu ar trebui să recurgeți des la această metodă: cuișoarele sunt mai sigur de folosit cu alimente, nu singure și nu pe stomacul gol.

CITEȘTE ȘI
Nutriția pentru stres: Ce alimente să alegi

Poți mesteca cuișoare în fiecare zi?

După cum am menționat deja, cuișoarele au contraindicații, astfel încât utilizarea sa nu este la fel de benefică pentru toată lumea. Este mai bine să folosiți produsul de câteva ori pe săptămână și nu mai mult de 1-2 g la un moment dat. O cantitate mare de cuișoare poate fi periculoasă pentru persoanele cu gastrită și ulcer. Este recomandabil ca acestea să consulte un medic înainte de a folosi condimentul.” – Alexandra Stepanenko, nutriciolog

Citește și asta…

Surse:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament

Află cum se manifestă tulburările hormonale la bărbați, care sunt principalele simptome și cauze, și descoperă metode eficiente de tratament și prevenție! Informează-te și acționează pentru o viață sănătoasă și echilibrată din punct de vedere hormonal!

Cât timp durează smântâna? Perioada de valabilitate, depozitare, expirare

Cât timp puteți păstra smântâna în frigider? Când ar trebui să o aruncați? Aflați cum să vă dați seama dacă smântâna s-a stricat și aflați care este termenul de valabilitate al diferitelor tipuri de smântână.

Cum funcționează un ventilator și când i se recomandă unui pacient unul?

Un ventilator este un aparat care oferă asistență pentru respirație în plămâni. Acestea sunt adesea folosite atunci când un pacient nu poate respira fie din cauza unei boli, fie din cauza unei leziuni. Acest articol va oferi o imagine de ansamblu a ventilatoarelor și câteva considerații privind momentul în care trebuie utilizat un ventilator.

Igiena intimă a femeilor: importanța și regulile de urmat pentru menținerea sănătății

Află cât de crucială este igiena intimă în păstrarea sănătății femeilor și principalele motive pentru care respectarea normelor de igienă este imperativă.

Diabet zaharat de tip 2. Cine este în pericol? Simptome și tratament.

Aflați cum să preveniți diabetul de tip 2 sau să reduceți riscul de a-l dezvolta. Obțineți informații despre screening, simptome, tratament și multe altele.

Schimburi inteligente de gustări

Tradiționalele gustări văzute la TV pot face ca aportul de zaharuri adăugate, sare și grăsimi saturate în...

Alimentația sănătoasă în timpul unei cure de detoxifiere

Vrei să știi ce alimente să incluzi în dieta ta pentru a maximiza beneficiile unei cure de detoxifiere? Citește acest ghid complet despre ce alimente să alegi și pe care să le eviți pentru o eliminare rapidă a toxinelor. Vei afla alimentele ideale pentru hidratare, fibre, antioxidanți, dar și care sunt de evitat neapărat.

Cum să te bucuri de sărbători fără a compromite sănătatea

Sezonul sărbătorilor este întotdeauna anticipat cu bucurie și gânduri de sărbătorire cu familia și prietenii! Dar și cu...