Ultima actualizare: 2 august 2024
Cuisoarele, un condiment fara de care este greu de imaginat preparatele de casa, nu trebuie confundate cu floarea de cuisoare. Mugurii arborelui de cuisoare sunt folositi pentru fabricarea condimentului: inflorescentele sunt colectate, separate in „cuisoare” individuale, tratate cu apa clocotita si uscate.
Arborele de cuisoare este cultivat in prezent in insulele Caraibe, Sri Lanka, India si Madagascar. Inainte de Hristos, cuisoarele erau produse doar in Insulele Moluccas, cunoscute si sub numele de Insulele Condimentelor. Locuitorii insulelor au fost activi in comertul cu China si Orientul in antichitate.
In China, cuisoarele trebuiau sa fie mestecate de vizitatorii carora li se permitea sa se intalneasca cu imparatul. Iar in tarile arabe, condimentul era folosit pentru a crea tamaie si compozitii de parfum. De altfel, cuisoarele erau folosite pentru a crea tamaie si in Europa medievala. In acele vremuri era foarte scump. Dar in secolul al XVI-lea, dupa cucerirea Insulelor Moluccas de catre portughezi, cuisoarele au devenit mai accesibile. A fost apreciat de bucatari, alchimisti si medici.
In zilele noastre, cuisoarele sunt folosite la fel ca in antichitate: sunt folosite in medicina (ca antiseptic si componenta a plombelor temporare), in parfumerie si, bineinteles, in bucatarie.
Calorii si valori nutritionale ale cuisoarelor
In 100 g de cuisoare macinate contine:
- 6 g de proteine;
- 13 g de grasimi;
- 31,6 g de carbohidrati.
Valoarea nutritiva a cuisoarelor este de 274 kcal.
De obicei, o cantitate mult mai mica din acest condiment intra in mancare. Un „cuisor” cantareste mai putin de un gram, si chiar si intr-o lingurita de condiment se afla doar 5 g.

Beneficiile cuisoarelor
Cuisoarele au fost folosite ca medicament inca din antichitate, si asta pentru un motiv. Condimentul contine:
- vitamina A;
- vitaminele B, si anume B1, B2, B5, B6, B9;
- vitamina C;
- vitamina E;
- vitamina K;
- vitamina PP;
- calciu;
- magneziu;
- fier;
- zinc;
- mangan;
- cupru;
- seleniu;
- fosfor.
Luati in considerare cuisoarele ca o alternativa la un complex de multivitamine nu poate fi luata in considerare, deoarece este imposibil sa mancati o multime de ea. Cu toate acestea, utilizarea sa este utila.
Pentru femei
Cuisoarele ajuta la racelile feminine, dispepsia si alte probleme cu tractul gastrointestinal, reduce manifestarile sindromului premenstrual: amelioreaza durerile de cap si calmeaza nervii. Pentru ameliorarea tensiunii nervoase, puteti folosi atat uleiul esential de cuisoare, cat si mugurii.
Pentru barbati
Cuisoarele pot fi folosite pentru a ameliora sindromul de sevraj: cu greata, varsaturi, dureri de cap. In plus, condimentul creste libidoul si imbunatateste starea de spirit.
Pentru copii
Copiii mici cuisoarele sunt contraindicate. Copiilor dupa varsta de trei ani li se poate administra acest condiment ca antihelmintic si ca supliment pentru cresterea apetitului. Pentru scolari, cuisoarele vor ajuta la imbunatatirea memoriei, a atentiei si a abilitatilor mentale (in aceste scopuri, este mai bine sa folositi ulei esential). In plus, cuisoarele pot fi folosite pentru a reduce negii si folosite pentru a ameliora racelile.
Cuisoarele nu sunt un remediu medicamentos si nu inlocuiesc tratamentul adecvat prescris de un medic. In cazul in care apar simptome de boala, consultati un specialist.
Efectele nocive ale cuisoarelor
Cresterea aciditatii gastrice
Cuisoarele fac parte din categoria condimentelor arzatoare si cresc secretia de suc gastric. Prin urmare, persoanele care au deja o aciditate gastrica ridicata (de exemplu, gastrita, ulcer peptic) ar trebui sa foloseasca cuisoarele cu prudenta.
Cresterea tensiunii arteriale
Cuisoarele pot afecta nivelul tensiunii arteriale. Persoanele cu diagnostic de hipertensiune arteriala nu ar trebui sa consume multe cuisoare.

Subtierea sangelui
Vitamina K favorizeaza subtierea sangelui. Prin urmare, cuisoarele sunt indezirabile pentru persoanele cu tulburari de coagulare a sangelui, precum si pentru femeile in timpul menstruatiei abundente.
Efectul abortiv
Femeilor insarcinate nu li se recomanda sa foloseasca cuisoarele din cauza riscului de avort spontan.
Alergii
Ca si alte alimente exotice, cuisoarele pot fi alergice la cuisoare.
Cuisoarele in cosmetologie
Uleiul esential de cuisoare si mugurii sai sunt folositi pentru a face produse cosmetice. Dintre cosmeticele preparate industrial, produsele japoneze si coreene sunt deosebit de populare. Unele tipuri de produse cosmetice cu cuisoare pot fi preparate acasa.
Masca de refacere pentru par
Masca intareste radacinile parului, le da stralucire si le reface. Compozitia include cuisoare macinate, scortisoara macinata, miere si ulei de cocos. Toate componentele trebuie amestecate si usor incalzite. Aplicati masca gata preparata pe radacini, pastrati-o timp de 30-60 de minute, apoi spalati-o cu sampon. Daca exista o senzatie de arsura ascutita, va puteti spala mai devreme.
Masca de fata
Cuisoarele au un efect antimicrobian si antiinflamator. Masca cu adaos de cuisoare are un usor efect de intinerire si ajuta la eliminarea liniilor fine si a ridurilor.
Pentru a prepara masca trebuie sa amestecati cuisoarele macinate cu argila albastra sau alba, sa le diluati cu apa pana la consistenta unei smantani, sa le aplicati pe fata timp de 5-10 minute, apoi sa va spalati cu apa.
Mancaruri delicioase cu cuisoare
Cuisoarele se combina bine cu carnea, asa ca pot fi puse in ciorbe si sosuri pentru felul doi. Acest condiment va fi util si la murarea castravetilor, la copt si intr-o varietate de bauturi.
Sbiten
Ingrediente:
- apa – 1 litru;
- miere – 100 g;
- ghimbir – 5 g;
- cardamom – 5 g;
- scortisoara – 5 g;
- cuisoare – 5 g.

Mod de preparare:
- Se fierbe apa.
- Se adauga ghimbirul, cardamomul, scortisoara si cuisoarele.
- Se fierbe amestecul timp de cinci minute.
- Se strecoara bautura.
- Se adauga miere.
- Se serveste fierbinte.
Ceai Masala
Ingrediente:
- lapte – 100 ml;
- apa – 100 ml;
- ceai negru – 1 lingurita;
- cardamom – 1-2 pastai;
- scortisoara macinata – pe varful unei lingurite;
- cuisoare – 3-4 muguri;
- piper negru macinat – pe varful unei lingurite;
- ghimbir ras – 10 g;
- nucsoara – pe varful unei lingurite.

Mod de preparare:
- Se toarna apa intr-o turba sau intr-un polonic de metal, se pune pe foc.
- In apa calduta, dar nu clocotita, se arunca piperul si cuisoarele, se adauga scortisoara, nucsoara si semintele de cardamom pre zdrobite.
- Aduceti amestecul la fierbere, fierbeti timp de un minut.
- Se toarna ceaiul si ghimbirul ras in amestecul clocotit.
- Gatiti totul impreuna timp de un minut.
- Reduceti focul si turnati incet laptele.
- Gatiti timp de un minut.
- Luati de pe foc, adaugati miere sau zahar din trestie daca doriti.
Cum se aleg cuisoarele
Nu este recomandat sa cumparati cuisoare macinate, deoarece acestea isi pierd aproape imediat toate calitatile utile: uleiul esential se evapora. Cuisoarele sunt rareori vandute la greutate: si din cauza riscului de pierdere rapida a proprietatilor.
Atunci cand cumparati astfel de cuisoare, trebuie sa cereti vanzatorului sa efectueze un test: apasati tulpina mugurelui pe o foaie de hartie curata. Un produs de calitate ar trebui sa lase o urma de ulei pe hartie.
Atunci cand cumparati cuisoare intregi intr-un ambalaj, trebuie sa verificati data de expirare a acestuia, precum si sa va asigurati ca ambalajul este intact. Acasa, puteti testa prospetimea cuisoarelor lasand sa cada cativa muguri in apa rece.
Un condiment de calitate se va scufunda sau va pluti cu tulpina in jos. Daca mugurul se afla la suprafata apei, inseamna ca uleiul din el s-a evaporat, adica cuisoarele nu sunt proaspete. Nu va aduce rau, dar nu este de mare folos.
Cum se pastreaza cuisoarele
Ca majoritatea condimentelor, cuisoarele trebuie depozitate intr-un recipient etans. Un borcan de sticla cu un capac cu surub, o punga de scoica sau ceva similar va fi suficient. Recipientul trebuie asezat intr-un dulap intunecos si uscat.
Intrebari populare
Intrebari frecvente
Ce germeni omoara cuisoarele?
Condimentul are proprietati antimicrobiene si era deja folosit in antichitate pentru a trata durerile de dinti. Compusii din cuisoare opresc dezvoltarea bacteriilor Porphyromonas gingivalis si Prevotella intermedia, care provoaca boli ale gingiilor Uleiul esential de cuisoare este folosit si ca antiseptic pentru infectiile orale. Uleiul esential de cuisoare inhiba Escherichia coli, Staphylococcus aureus si Pseudomonas aeruginosa.
De ce sa mesteci cuisoare dimineata?
Mestecatul cuisoarelor poate stimula secretia de suc gastric si poate imbunatati procesele digestive, poate stimula imunitatea, poate ameliora durerile, poate scapa de respiratia urat mirositoare. In plus, aroma cuisoarelor ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea nivelului de anxietate si stres. Cu toate acestea, nu ar trebui sa recurgeti des la aceasta metoda: cuisoarele sunt mai sigur de folosit cu alimente, nu singure si nu pe stomacul gol.
Poti mesteca cuisoare in fiecare zi?
Dupa cum am mentionat deja, cuisoarele au contraindicatii, astfel incat utilizarea sa nu este la fel de benefica pentru toata lumea. Este mai bine sa folositi produsul de cateva ori pe saptamana si nu mai mult de 1-2 g la un moment dat. O cantitate mare de cuisoare poate fi periculoasa pentru persoanele cu gastrita si ulcer. Este recomandabil ca acestea sa consulte un medic inainte de a folosi condimentul.” – Alexandra Stepanenko, nutriciolog
Citeste si asta…
- Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viațaDurerea, disconfortul sau mișcările limitate nu sunt altceva decât semnale că este nevoie de ajustări la nivelul corpului tău. Aici… Citește mai mult: Cum kinetoterapia îți poate îmbunătăți viața
- Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?Ești pregătit să-ți recâștigi încrederea în propriul look, dar te întrebi dacă există un „candidat ideal” pentru implantul de păr… Citește mai mult: Există un candidat ideal pentru implantul de păr FUE?
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
Surse:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cloves
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.