Cuișoarele, un condiment fără de care este greu de imaginat preparatele de casă, nu trebuie confundate cu floarea de cuișoare. Mugurii arborelui de cuișoare sunt folosiți pentru fabricarea condimentului: inflorescențele sunt colectate, separate în “cuișoare” individuale, tratate cu apă clocotită și uscate.
Arborele de cuișoare este cultivat în prezent în insulele Caraibe, Sri Lanka, India și Madagascar. Înainte de Hristos, cuișoarele erau produse doar în Insulele Moluccas, cunoscute și sub numele de Insulele Condimentelor. Locuitorii insulelor au fost activi în comerțul cu China și Orientul în antichitate.
În China, cuișoarele trebuiau să fie mestecate de vizitatorii cărora li se permitea să se întâlnească cu împăratul. Iar în țările arabe, condimentul era folosit pentru a crea tămâie și compoziții de parfum. De altfel, cuișoarele erau folosite pentru a crea tămâie și în Europa medievală. În acele vremuri era foarte scump. Dar în secolul al XVI-lea, după cucerirea Insulelor Moluccas de către portughezi, cuișoarele au devenit mai accesibile. A fost apreciat de bucătari, alchimiști și medici.
În zilele noastre, cuișoarele sunt folosite la fel ca în antichitate: sunt folosite în medicină (ca antiseptic și componentă a plombelor temporare), în parfumerie și, bineînțeles, în bucătărie.
Conținut articol
Calorii și valori nutriționale ale cuișoarelor
În 100 g de cuișoare măcinate conține:
- 6 g de proteine;
- 13 g de grăsimi;
- 31,6 g de carbohidrați.
Valoarea nutritivă a cuișoarelor este de 274 kcal.
De obicei, o cantitate mult mai mică din acest condiment intră în mâncare. Un “cuișor” cântărește mai puțin de un gram, și chiar și într-o linguriță de condiment se află doar 5 g.

Beneficiile cuișoarelor
Cuișoarele au fost folosite ca medicament încă din antichitate, și asta pentru un motiv. Condimentul conține:
- vitamina A;
- vitaminele B, și anume B1, B2, B5, B6, B9;
- vitamina C;
- vitamina E;
- vitamina K;
- vitamina PP;
- calciu;
- magneziu;
- fier;
- zinc;
- mangan;
- cupru;
- seleniu;
- fosfor.
Luați în considerare cuișoarele ca o alternativă la un complex de multivitamine nu poate fi luată în considerare, deoarece este imposibil să mâncați o mulțime de ea. Cu toate acestea, utilizarea sa este utilă.
Pentru femei
Cuișoarele ajută la răcelile feminine, dispepsia și alte probleme cu tractul gastrointestinal, reduce manifestările sindromului premenstrual: ameliorează durerile de cap și calmează nervii. Pentru ameliorarea tensiunii nervoase, puteți folosi atât uleiul esențial de cuișoare, cât și mugurii.
Pentru bărbați
Cuișoarele pot fi folosite pentru a ameliora sindromul de sevraj: cu greață, vărsături, dureri de cap. În plus, condimentul crește libidoul și îmbunătățește starea de spirit.
Pentru copii
Copiii mici cuișoarele sunt contraindicate. Copiilor după vârsta de trei ani li se poate administra acest condiment ca antihelmintic și ca supliment pentru creșterea apetitului. Pentru școlari, cuișoarele vor ajuta la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a abilităților mentale (în aceste scopuri, este mai bine să folosiți ulei esențial). În plus, cuișoarele pot fi folosite pentru a reduce negii și folosite pentru a ameliora răcelile.
Cuișoarele nu sunt un remediu medicamentos și nu înlocuiesc tratamentul adecvat prescris de un medic. În cazul în care apar simptome de boală, consultați un specialist.
Efectele nocive ale cuișoarelor
Creșterea acidității gastrice
Cuișoarele fac parte din categoria condimentelor arzătoare și cresc secreția de suc gastric. Prin urmare, persoanele care au deja o aciditate gastrică ridicată (de exemplu, gastrită, ulcer peptic) ar trebui să folosească cuișoarele cu prudență.
Creșterea tensiunii arteriale
Cuișoarele pot afecta nivelul tensiunii arteriale. Persoanele cu diagnostic de hipertensiune arterială nu ar trebui să consume multe cuișoare.

Subțierea sângelui
Vitamina K favorizează subțierea sângelui. Prin urmare, cuișoarele sunt indezirabile pentru persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, precum și pentru femeile în timpul menstruației abundente.
Efectul abortiv
Femeilor însărcinate nu li se recomandă să folosească cuișoarele din cauza riscului de avort spontan.
Alergii
Ca și alte alimente exotice, cuișoarele pot fi alergice la cuișoare.
Cuișoarele în cosmetologie
Uleiul esențial de cuișoare și mugurii săi sunt folosiți pentru a face produse cosmetice. Dintre cosmeticele preparate industrial, produsele japoneze și coreene sunt deosebit de populare. Unele tipuri de produse cosmetice cu cuișoare pot fi preparate acasă.
Mască de refacere pentru păr
Masca întărește rădăcinile părului, le dă strălucire și le reface. Compoziția include cuișoare măcinate, scorțișoară măcinată, miere și ulei de cocos. Toate componentele trebuie amestecate și ușor încălzite. Aplicați masca gata preparată pe rădăcini, păstrați-o timp de 30-60 de minute, apoi spălați-o cu șampon. Dacă există o senzație de arsură ascuțită, vă puteți spăla mai devreme.
Masca de față
Cuișoarele au un efect antimicrobian și antiinflamator. Masca cu adaos de cuișoare are un ușor efect de întinerire și ajută la eliminarea liniilor fine și a ridurilor.
Pentru a prepara masca trebuie să amestecați cuișoarele măcinate cu argilă albastră sau albă, să le diluați cu apă până la consistența unei smântâni, să le aplicați pe față timp de 5-10 minute, apoi să vă spălați cu apă.
Mâncăruri delicioase cu cuișoare
Cuișoarele se combină bine cu carnea, așa că pot fi puse în ciorbe și sosuri pentru felul doi. Acest condiment va fi util și la murarea castraveților, la copt și într-o varietate de băuturi.
Sbiten
Ingrediente:
- apă – 1 litru;
- miere – 100 g;
- ghimbir – 5 g;
- cardamom – 5 g;
- scorțișoară – 5 g;
- cuișoare – 5 g.

Mod de preparare:
- Se fierbe apă.
- Se adaugă ghimbirul, cardamomul, scorțișoara și cuișoarele.
- Se fierbe amestecul timp de cinci minute.
- Se strecoară băutura.
- Se adaugă miere.
- Se servește fierbinte.
Ceai Masala
Ingrediente:
- lapte – 100 ml;
- apă – 100 ml;
- ceai negru – 1 linguriță;
- cardamom – 1-2 păstăi;
- scorțișoară măcinată – pe vârful unei lingurițe;
- cuișoare – 3-4 muguri;
- piper negru măcinat – pe vârful unei lingurițe;
- ghimbir ras – 10 g;
- nucșoară – pe vârful unei lingurițe.

Mod de preparare:
- Se toarnă apă într-o turbă sau într-un polonic de metal, se pune pe foc.
- În apa călduță, dar nu clocotită, se aruncă piperul și cuișoarele, se adaugă scorțișoara, nucșoara și semințele de cardamom pre zdrobite.
- Aduceți amestecul la fierbere, fierbeți timp de un minut.
- Se toarnă ceaiul și ghimbirul ras în amestecul clocotit.
- Gătiți totul împreună timp de un minut.
- Reduceți focul și turnați încet laptele.
- Gătiți timp de un minut.
- Luați de pe foc, adăugați miere sau zahăr din trestie dacă doriți.
Cum se aleg cuișoarele
Nu este recomandat să cumpărați cuișoare măcinate, deoarece acestea își pierd aproape imediat toate calitățile utile: uleiul esențial se evaporă. Cuișoarele sunt rareori vândute la greutate: și din cauza riscului de pierdere rapidă a proprietăților.
Atunci când cumpărați astfel de cuișoare, trebuie să cereți vânzătorului să efectueze un test: apăsați tulpina mugurelui pe o foaie de hârtie curată. Un produs de calitate ar trebui să lase o urmă de ulei pe hârtie.
Atunci când cumpărați cuișoare întregi într-un ambalaj, trebuie să verificați data de expirare a acestuia, precum și să vă asigurați că ambalajul este intact. Acasă, puteți testa prospețimea cuișoarelor lăsând să cadă câțiva muguri în apă rece.
Un condiment de calitate se va scufunda sau va pluti cu tulpina în jos. Dacă mugurul se află la suprafața apei, înseamnă că uleiul din el s-a evaporat, adică cuișoarele nu sunt proaspete. Nu va aduce rău, dar nu este de mare folos.
Cum se păstrează cuișoarele
Ca majoritatea condimentelor, cuișoarele trebuie depozitate într-un recipient etanș. Un borcan de sticlă cu un capac cu șurub, o pungă de scoică sau ceva similar va fi suficient. Recipientul trebuie așezat într-un dulap întunecos și uscat.
Întrebări populare
Întrebări frecvente
Ce germeni omoară cuișoarele?
Condimentul are proprietăți antimicrobiene și era deja folosit în antichitate pentru a trata durerile de dinți. Compușii din cuișoare opresc dezvoltarea bacteriilor Porphyromonas gingivalis și Prevotella intermedia, care provoacă boli ale gingiilor Uleiul esențial de cuișoare este folosit și ca antiseptic pentru infecțiile orale. Uleiul esențial de cuișoare inhibă Escherichia coli, Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa.
De ce să mesteci cuișoare dimineața?
Mestecatul cuișoarelor poate stimula secreția de suc gastric și poate îmbunătăți procesele digestive, poate stimula imunitatea, poate ameliora durerile, poate scăpa de respirația urât mirositoare. În plus, aroma cuișoarelor ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea nivelului de anxietate și stres. Cu toate acestea, nu ar trebui să recurgeți des la această metodă: cuișoarele sunt mai sigur de folosit cu alimente, nu singure și nu pe stomacul gol.
Poți mesteca cuișoare în fiecare zi?
După cum am menționat deja, cuișoarele au contraindicații, astfel încât utilizarea sa nu este la fel de benefică pentru toată lumea. Este mai bine să folosiți produsul de câteva ori pe săptămână și nu mai mult de 1-2 g la un moment dat. O cantitate mare de cuișoare poate fi periculoasă pentru persoanele cu gastrită și ulcer. Este recomandabil ca acestea să consulte un medic înainte de a folosi condimentul.” – Alexandra Stepanenko, nutriciolog
Citește și asta…
- Efectele proteinelor asupra sănătății părului – ce trebuie să știiProteinele joacă un rol important în sănătatea părului, însă consumul în exces poate avea efecte negative. Află care sunt riscurile și beneficiile proteinelor în produsele pentru îngrijirea părului.
- Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismuluiAntioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în… Citește mai multe: Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
- Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetologÎn acest articol veți găsi informații utile despre cum să alegeți cosmetologul potrivit, ce produse merită achiziționate pentru o îngrijire… Citește mai multe: Îngrijirea feței: metode eficiente fără costuri mari. Sfatul unui cosmetolog
- Evită aceste 2 alimente și obiceiurile proaste pentru a preveni cancerul. Ce spun spun mediciiConsumul unor alimente grase si obiceiul de a fuma cresc riscul de boli grave precum cancerul. Medicii recomanda sa evitam aceste 2 alimente periculoase si sa renuntam la tutun pentru a ne proteja sanatatea.
- 3 alimente sănătoase pentru ficatul și creierul tău. Ce ar trebui să păstrezi în frigiderul tăuDescoperă care sunt cele 3 superalimente pe care ar trebui să le ai mereu în frigider pentru a-ți menține ficatul și creierul sănătos. Specialiștii recomandă ouăle de țară, untul de capră și parmezanul ca fiind esențiale pentru o dietă echilibrată.
Surse:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cloves
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.