Ultima actualizare: 2 august 2024
Știati ca bebelusii nu ar trebui sa fie imbaiati la nastere? Faptul ca nu fac acest lucru ajuta la dezvoltarea lor in afara uterului si la sistemul lor imunitar.
Baiatul unui bebelus la nastere are ca scop eliminarea fluidelor nedorite, cum ar fi meconiul si sangele din corpul micutului. De asemenea, urmareste sa hidrateze stratul cornos al pielii. Cu toate acestea, este de fapt mai bine sa asteptati cateva zile inainte de a face baie bebelusului pentru prima data. In acest articol, iti vom explica de ce nu trebuie sa faci baie bebelusilor la nastere.
Motive pentru care bebelusii nu ar trebui sa fie imbaiati la nastere
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu se faca baie nou-nascutilor in primele 24 de ore de viata, ci mai degraba, asteptand pana cand semnele vitale sunt stabile. Aflati mai multe despre motivele de mai jos.
Pentru a intari legatura dintre mama si copil
Daca nu este posibil sa se astepte 24 de ore pentru prima baie a nou-nascutului din motive culturale, este ar trebui sa fie amanata cel putin sase ore. Acest lucru ii permite bebelusului sa se adapteze la viata din afara uterului si ii permite mamei sa creeze o legatura cu bebelusul sau.
Contactul piele pe piele este unul dintre cei mai importanti factori dupa nastere. Unele dintre beneficiile pentru mama sunt urmatoarele:
- Indepartarea timpurie a placentei
- Sangerare redusa
- Reducerea stresului maternal
- Imbunatatirea practicii de alaptare
Cu toate acestea, unele dintre avantajele pentru nou-nascuti includ urmatoarele:
- O diminuare a consecintelor negative ale stresului provocat de nasterea copilului
- Reglarea corecta a temperaturii
- Plans mai putin viguros
Mentinerea vernix caseosa
Amanarea imbaierii mentine vernix caseosa intacta, ceea ce este stratul protector al fatului care actioneaza ca o bariera chimica si mecanica in uter. Totodata, aceasta pelicula atinge cea mai mare grosime intre 36 si 38 de saptamani de gestatie. Acesta actioneaza ca un protectie impotriva infectiilor, contribuind in acelasi timp la curatarea si hidratarea a pielii. In plus, este compusa dintr-o proportie mare de apa, lipide si proteine.
Unele dintre functiile in care este implicata vernix caseosa sunt urmatoarele:
- Dezvoltarea viscerelor in uter: Vernixul este in contact strans cu lichidul amniotic, iar unele dintre componentele sale sunt eliberate si furnizate fatului.
- Formarea suprafetei pielii: Actioneaza ca un strat care hidrateaza, imbogateste si optimizeaza toate procesele pentru dezvoltarea unei pieli netede si sanatoase.
- Reglarea temperaturii: Mentinerea unei cantitati considerabile de vernix este legata de o mai buna reglare a temperaturii corpului.
- Apararea antimicrobiana: Enzimele si lipidele actioneaza prin identificarea si suprimarea florei de la suprafata pielii.
- Vindecarea arsurilor si a ranilor: Continutul ridicat de peptide, enzime, lipide si apa contribuie la aceasta functie.
Mentinerea vernix caseosa dupa nastere ajuta, de asemenea, la prevenirea pielii uscate si chiar a bolilor atopice.
Cresterea alaptarii
Nou-nascutii care sunt scaldati la nastere au mai putine sanse sa aiba parte de o alaptare corecta si reusita. Acest lucru este legat de faptul ca bebelusii se ghideaza dupa simtul mirosului lor. Adica, au nevoie de mirosul lor si al mamei pentru a incepe sa suga instinctiv.
A studiu publicat de catre Breastfeeding Medicine a concluzionat ca nou-nascutii care au amanat prima baie au avut cu 39% mai multe sanse de a avea o alaptare de succes si exclusiva. Este de asemenea, nu este recomandabil sa se foloseasca sapun, colonii sau parfumuri, deoarece acestea suprima sau confunda simtul olfactiv al bebelusului, care este cel mai dezvoltat simt pe care il poseda.
Reglarea temperaturii
Un alt beneficiu de a amana prima baie este de a sa asteptati pana cand temperatura nou-nascutului se stabilizeaza in jurul valorii de 36,8 °C sau mai mult. Acest lucru ajuta la prevenirea riscului de hipotermie.
Baile sunt asociate cu pierderi semnificative de caldura, iar ingrijirea temperaturii este esentiala. Intr-adevar, bebelusul are o suprafata corporala mare, o piele subtire, putina grasime izolatoare si mecanisme limitate de reglare a temperaturii. In plus, este o idee buna sa folositi o boneta la nou-nascuti pentru a preveni pierderea de caldura prin cap.
Consideratii finale privind amanarea primei bai a bebelusului
Ingrijirea in prima saptamana de viata include reglarea temperaturii corpului prin uscare si infasare, contactul piele pe piele, alaptarea imediata si amanarea primei bai.
Prin urmare, bebelusii nu ar trebui sa fie imbaiati la nastere. Mai degraba, este mai bine sa amanati prima baie pentru cel putin cateva zile pentru a ajuta la dezvoltarea nou-nascutului in afara uterului si a sistemului sau imunitar.
Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de catre echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata de incredere si de acuratete academica sau stiintifica.
- Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ingrijirea postnatala a mamei si a nou-nascutului. [Internet] 2013. Disponibil: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/97603/9789241506649_eng.pdf
- Ruschel LM, Pedrini DB, Cunha MLCD. Hipotermia si baia nou-nascutului in primele ore de viata. Rev Gaucha Enferm. 2018 Oct 22;39:e20170263. Engleza, portugheza. doi: 10.1590/1983-1447.2018.20170263. PMID: 30365754.
- Widström AM, Brimdyr K, Svensson K, Cadwell K, Nissen E. Contactul piele-la-piele in prima ora dupa nastere, implicatii fundamentale si practica clinica. Acta Paediatr. 2019 Jul;108(7):1192-1204. doi: 10.1111/apa.14754. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30762247; PMCID: PMC6949952.
- Preer G, Pisegna JM, Cook JT, Henri AM, Philipp BL. Intarzierea baii si ratele de alaptare in spital. Breastfeed Med. 2013 Dec;8(6):485-90. doi: 10.1089/bfm.2012.0158. Epub 2013 mai 2. PMID: 23635002.
#bebelusi #imbaiere #nastere