10.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Cat timp pot fi hraniti bebelusii cu biberonul fara sa le afecteze dezvoltarea si sanatatea orala?

Prelungirea utilizării biberonului până după vârsta de 2 ani poate cauza probleme ale cavității bucale. Pentru a avea grijă de sănătatea orală a copilului, începeți să eliminați treptat biberonul după 12 luni.

Share

Cand alaptarea la san nu este o optiune, alimentatia artificiala devine un instrument fundamental pentru nutritia nou-nascutului. Pana la o anumita varsta, bebelusii pot bea din biberon fara ca acest lucru sa le afecteze sanatatea orala, dar daca bebelusii sunt hraniti cu biberonul prea mult timp, pot aparea consecinte negative.

Pana la varsta de sase luni de viata, recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si alte agentii este alaptarea exclusiva la san. Dupa aceea, alaptarea trebuie continuata cu alte alimente pentru a suplimenta nutritia pana la varsta de 2 ani sau mai tarziu, daca mama si copilul doresc acest lucru.

Aceste recomandari nu sunt aceleasi daca se alege alimentatia artificiala. In acest caz, prelungirea folosirii biberonului pana la varsta de 2 ani poate interfera cu dezvoltarea normala a cavitatii bucale si poate genera probleme. Va vom spune mai multe despre acest lucru.

Dezvoltarea gurii copilului

Pentru a intelege mai bine de ce varsta la care bebelusii ar trebui sa nu mai foloseasca biberonul pentru a avea grija de sanatatea lor orala nu este aceeasi cu varsta estimata pentru alaptare, este important sa intelegem cum se dezvolta gura. Atunci cand suge, bebelusul face miscari cu maxilarul si limba care difera in functie de modul in care se hraneste.

Alaptarea la san favorizeaza dezvoltarea orala si dentara

Cat timp pot fi hraniti bebelusii cu biberonul fara sa le afecteze dezvoltarea si sanatatea orala?
Efortul bebelusului de a suge in timpul alaptarii favorizeaza dezvoltarea sa orala si dentara. Atunci cand bebelusii sunt hraniti cu biberonul, nu trebuie sa faca un efort prea mare, ceea ce ar putea cauza unele probleme la nivelul gurii lor in viitor.

In cazul alaptarii, bebelusii fac miscari de muls pentru a-si obtine hrana. Acest efort favorizeaza hranirea orala si dezvoltarea dentara si reduce astfel riscul de a suferi de malocluzii in viitor. In timpul alaptarii, partea posterioara a limbii si palatul dur al bebelusului apuca mamelonul, in timp ce buzele inchid bine gura.

CITEȘTE ȘI
Cât durează recuperarea după operație?

Acest lucru creeaza un vid care, impreuna cu miscarile antero-posterioare ale maxilarului, permite scurgerea fluxului de lapte. Limba adopta forma unei linguri si face sa alunece laptele spre spate pentru a fi inghitit.

Aceste miscari favorizeaza intarirea muschilor, cresterea si avansarea maxilarului, precum si dezvoltarea armonioasa a tuturor structurilor oro-faciale. Cu toate acestea, acest lucru nu se intampla atunci cand bebelusul este hranit cu biberonul.

Ce se intampla atunci cand bebelusii sunt alaptati la san

Cand se foloseste un biberon, alimentele ajung usor la gura si copilul trebuie doar sa inghita. Prin urmare, miscarile maxilarului sunt mult mai slabe, inchiderea buzelor nu este la fel de energica, iar pozitia limbii ramane plata.

organicsfood.ro

Mai putin exercitiu al musculaturii orale poate duce la un tonus muscular mai scazut. Cu aceasta, cresterea oaselor si a cartilajelor nu este armonioasa iar maxilarul inferior poate ramane in pozitia posterioara cu care se nasc copiii.

Din acest motiv, daca copilul foloseste biberonul, este ideal sa il eliminati inainte de varsta de 12 luni. In plus, este recomandabil sa alegeti biberoane cu tetine anatomice si gauri mici. Acest design asemanator cu cel al sanului favorizeaza miscarea anterioara a maxilarului si coordonarea suptului, a inghititului si a respiratiei.

Atentie la cariile dintilor din biberon!

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont daca alegeti sa va hraniti bebelusul cu biberonul este riscul de a dezvolta carii la dintii care abia incep sa apara. De indata ce primele elemente erup, acestia se pot imbolnavi daca nu sunt ingrijiti corespunzator. Caria de biberon sau cariile din prima copilarie sunt o problema agresiva si care avanseaza rapid forma a bolii care afecteaza dintii de lapte.

CITEȘTE ȘI
Gemul nu este doar gustos, ci și sănătos daca este consumat cu moderație

Fara o igiena orala adecvata, bacteriile profita de substanta dulce si produc acizi care distrug timpuriu tesuturile dentare. Pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare, cel mai bine este sa impiedicati copilul sa adoarma cu biberonul in gura.

Este de asemenea, important sa nu adauge suc sau sa indulceasca continutul sticlei si sa se asigure ca isi curata gura bine, in special dupa hranirea de noapte.

Cat timp pot fi hraniti bebelusii cu biberonul fara sa le afecteze dezvoltarea si sanatatea orala?
Cat timp pot fi hraniti bebelusii cu biberonul fara sa le afecteze dezvoltarea si sanatatea orala? 3

La ce varsta trebuie indepartat biberonul pentru a avea grija de sanatatea orala a copilului?

Biberonul ar trebui sa fie indepartatain mod ideal, intre 12 si 18 luni.. Pentru a evita problemele de malocluzie si alterarile la nivelul gurii, utilizarea acestuia nu trebuie prelungita dincolo de varsta de 2 ani.

Cel mai bine este sa incepeti sa retrageti treptat biberonul dupa ce copilul implineste 6 luni cand alimentatia complementara incepe. Din acest moment, bebelusul incepe sa se familiarizeze cu ustensilele de hranire. Oferirea laptelui si a apei intr-un pahar de formare sau intr-o ceasca este o strategie buna pentru a evita folosirea atat de mult a biberonului.

Incepand cu 18 luni, masticatia este deja mai eficienta, iar inghitirea alimentelor solide este de obicei bine incorporata. In mod ideal, la aceasta varsta, biberonul nu ar trebui sa mai fie folosit. Chiar si persistenta biberonului poate favoriza instalarea unui model de supt la sugar. Țineti cont de faptul ca inghitirea atipica cauzeaza probleme de muscatura si vorbire si interfereaza cu dezvoltarea corecta a structurilor fetei si gurii.

CITEȘTE ȘI
Pneumonia. Cum puteți detecta boala și evita complicațiile?

Retrageti treptat biberonul

Pe langa dezavantajele mentionate mai sus, mentinerea obiceiului de a hrani copilul cu biberonul poate cauza si probleme de nutritie. Daca copilul se asteapta sa primeasca un biberon ori de cate ori doreste, este posibil sa refuze sa incerce alimente noi. De asemenea, poate avea dificultati de mestecat si poate suferi de deficiente care ii afecteaza cresterea.

In cele din urma, nu uitati ca este important ca retragerea biberonului sa fie treptata si respectuoasa. Oprirea biberonului cat mai curand posibil ii va permite copilului dumneavoastra sa atinga fara dificultati limita de varsta si va evita mai multe probleme in viitor.

Vă vedem!
Vă vedem!https://vavedem.ro
Suntem o echipă de jurnaliști cu o pasiune comună pentru descoperirea și împărtășirea poveștilor care contează. Specializați în diverse domenii, de la ultimele inovații tehnologice și până la profunzimile culturii și literaturii, ne propunem să aducem în fața cititorilor noștri conținut autentic, informativ și inspirațional.

Citeste si...

Alte stiri