Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragi cititori, pregatiti-va pentru o experienta culinara unica! Astazi va propun o reteta surprinzatoare de mus de ciocolata cu ulei de masline, care va va cuceri papilele gustative.
Mousse de ciocolata este desertul perfect pentru urmatoarea petrecere la cina! Aceasta reteta de mousse de ciocolata neagra nu foloseste smantana grea sau unt. Mai degraba, la baza sa se afla un ingredient care s-ar putea sa va surprinda: ulei de masline extravirgin.
Uleiul de masline extravirgin si ciocolata dulce-amaruie se potrivesc bine si fructat. Aici, ele lucreaza impreuna pentru a face un mousse elegant de ciocolata neagra, care este bogat si decadent fara sa va ingreuneze la sfarsitul mesei.
Ingrediente

Pentru musul nostru delicios veti avea nevoie de:
- 200 g ciocolata neagra amaruie, taiata bucati
- 250 ml ulei de masline extravirgin de buna calitate
- 6 oua, separate albusurile de galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
- 30 ml cafea espresso rece
- Coaja rasa de la 1 lamaie
- Un praf de sare
Cum se prepara musul de ciocolata cu ulei de masline

- Intr-un vas mic, puneti apa intr-un vas mai mare pentru a face un „baie de aburi”. Puneti ciocolata taiata bucatele in vasul de deasupra apei si lasati-o sa se topeasca complet la foc mic, amestecand din cand in cand. Atentie sa nu intre apa in contact direct cu ciocolata, altfel se poate coagula. Scoateti vasul de pe foc cand ciocolata e complet topita.
- Adaugati uleiul de masline peste ciocolata topita si omogenizati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza perfect. Trebuie sa obtineti o pasta neteda si lucioasa.
- Intr-un bol separat, separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile spuma cu un tel sau mixer electric, adaugand treptat zaharul pudra. Continuati sa mixati pana obtineti o crema ferma, lucioasa.
- La galbenusuri adaugati restul de zahar pudra, vanilia, cafea si coaja de lamaie. Amestecati cu un tel pana se incorporeaza si creste putin in volum. Adaugati si un praf de sare.
- Incorporati compozitia de ciocolata cu ulei de masline peste amestecul de galbenusuri, amestecand usor cu o spatula pentru a nu pierde din aerul incorporat.
- Adaugati treptat albusul batut spuma, folosind miscari delicate de impaturire cu spatula, pastrand cat mai mult aer incorporat.
- Turnati musul intr-un recipient ermetic si lasati la frigider minimum 4 ore pentru a se intari perfect.
- Serviti musul de ciocolata cu ulei de masline rece, ornamentat dupa gust cu fulgi de ciocolata, scortisoara sau coaja de lamaie. Pofta buna!
Sfaturile si trucurile care va vor incununa musul cu succes

Pentru un mus de ciocolata cu ulei de masline fara cusur, iata cateva sfaturi utile de la un pasionat al retetelor:
- Folositi ciocolata amaruie de calitate superioara, cu minim 70% cacao. Va potenta aromele retetei.
- La fel de important este uleiul de masline. Alegeti un soi aromat precum Arbequina sau Picual, filtrat la rece pentru a-si pastra toate proprietatile.
- La prepararea meringuei din albusuri e de preferat sa folositi un robot de bucatarie, pentru un volum optim. Dar functioneaza si un simplu mixer.
- Cand incorporati meringuea de albus in amestecul de ciocolata, faceti-o treptat si delicat. Folositi miscari de impaturire cu o spatula de jos in sus pentru a pastra cat mai mult aer.
- Musul necesita minimum 4 ore de refrigerare inainte de servire pentru a se intari cum trebuie. Inainte de a-l servi, lasati-l 10 minute la temperatura camerei.
- Daca doriti un plus de aroma, puteti adauga boabe de cafea macinate in compozitia de galbenusuri sau coaja rasa de portocala.
Aceste sfaturi va vor asigura succesul unei retete speciale ce va va impresiona musafirii!
sursa:
Beneficiile si atentionarile pentru sanatate ale musului de ciocolata cu ulei de masline
Aceasta reteta delicioasa de mus de ciocolata cu ulei de masline prezinta si o serie de beneficii pentru sanatate, datorita ingredientelor folosite:
- Ciocolata amaruie e bogata in antioxidanti precum flavonoidele, cu efecte anti-inflamatorii si de intarire a sistemului imunitar. Mai contine si minerale precum magneziu si potasiu.
- Uleiul de masline extravirgin este recunoscut pentru acizii grasi mononesaturati si antioxidantii sai care protejeaza inima. Scade tensiunea arteriala si nivelul de colesterol rau.
- Sistemul imunitar este stimulat si de albusurile de ou, datorita proteinelor si mineralelor pe care le contin.
- Activitatea creierului este optimizata de cafeina din cafea, iar sistemul digestiv e sustinut de uleiul de masline.
Musul poate fi consumat fara griji si de diabetici, avand un continut scazut de carbohidrati.
Totusi, din cauza continutului de grasimi si zaharuri, e indicat sa fie consumat cu moderatie de cei cu probleme de greutate. De asemenea, persoanele intolerante la oua trebuie sa evite aceasta reteta.
In concluzie, musul de ciocolata cu ulei de masline este o delicatesa rafinata ce poate fi savurata cu incredere de majoritatea adultilor, cu efecte benefice asupra sanatatii datorita ingredientelor folosite. Spor la treaba si pofta buna!