Ultima actualizare: 2 august 2024
Draga cititorule, ai chef de niste galuste savuroase de varza facute comfortabil la tigaie, fara prea multa bataie de cap? Ei bine, ai nimerit la tanc! Reteta mea de galuste lenese de varza la tigaie este rapida, usoara si delicioasa, garantat sa iti lingi degetele. Hai sa vedem cum le pregatim impreuna!
Ingrediente si cantitati
- orez – 50 g
- apa de baut – 250 ml
- ceapa – 1 bucata
- morcov – 1 bucata
- ulei vegetal – 5 linguri
- varza alba – 400 g
- carne tocata – 500 g
- ou fiert tare – 1 bucata
- smantana – 200 g
- pasta de rosii – 200 g
- sare, piper – dupa gust
Cum se prepara reteta pentru galuste lenese de varza la tigaie
Pasul 1
Gatesti orezul pentru galustele lenese. Intr-o craticioara mica, adu la fierbere 150 ml apa. Adauga un praf de sare. Pune orezul si lasa din nou sa dea in clocot. Gateste la foc mic, acoperit, 10 minute. Lasa deoparte sa se racoreasca.
Pasul 2
Pregatesti ingrediente pentru galuste lenese la tigaie. Cureti si toaca marunt ceapa. Spala bine morcovul, curata-l si radiaza-l pe razatoarea cu ochiuri mari.
Pasul 3
Incalzeste 2 linguri ulei intr-o tigaie. Adauga ceapa si caleste-o usor. Apoi pune morcovul. Prajeste 5 minute, amestecand, la foc mediu.
Pasul 4
Pentru galustele lenese, desface o varza alba de frunzele exterioare. Taie cotorul si partile grosiere. Toca varza alba pregatita marunt cu un cutit ascutit.
Pasul 5
Adauga varza in tigaia cu ceapa si morcovul si amesteca bine. Turna 100 ml apa, da iute in clocot si apoi lasa la fiert la foc mic, acoperit, 30 minute.
Pasul 6
Pune carnea tocata intr-un bol mare. Toca marunt oul si adauga in carnea tocata impreuna cu orezul racit si zarzavaturile calite. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust si amesteca totul.
Pasul 7
Formeaza galuste (chiftele ovale mici) din compozitia obtinuta. In timpul procesului, iti vei umezi mainile cu apa rece pentru ca carnea sa nu se lipeasca de ele.
Pasul 8
Incalzeste restul de ulei vegetal intr-o tigaie mare si prajeste galustele pana se rumenesc frumos pe toate partile. Nu le gati complet.
Pasul 9
Amesteca smantana cu pasta de rosii. Condimenteaza cu sare si piper. Turna amestecul obtinut peste galustele prajite in tigaie, acopera cu un capac si lasa la fiert la foc mic 40 minute.
Sfaturi si trucuri pentru galuste lenese de varza la tigaie
Pentru sosul delicios, alege o smantana de calitate cu minim 30% grasime (va fi mult mai gustoasa). Pasta de rosii poate fi inlocuita cu rosii tomatate sau rosii proaspete, decojite si pasate.
Poti adauga ierburi proaspete tocate marunt (patrunjel, coriandru, marar) sau cateva lingurite de ierburi uscate in compozitia pentru umplutura. Și condimentele vor prinde bine: chimen, cardamom sau boia dulce.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Galustele lenese de varza la tigaie au cateva beneficii pentru sanatate datorita ingredientelor folosite.
Varza alba este bogata in vitamina C si K, dar si in fibre. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, imbunatateste sanatatea tractului digestiv si mentine oasele puternice.
Carnea de vita si porc, consumate cu moderatie, asigura proteine de calitate, fier, zinc, vitamine din complexul B. Carnea contribuie la dezvoltarea musculaturii.
Insa reteta contine si ingrediente grase precum uleiul vegetal sau smantana. De aceea, portiile nu trebuie exagerate, iar galustele lenese de varza nu trebuie consumate in fiecare zi.
Persoanele cu intoleranta la lactoza ar trebui sa evite acest preparat din cauza smantanii folosite. Iar pentru dietele de slabire, cantitatea de ulei poate fi redusa.
Intrebari si raspunsuri despre galuste lenese de varza la tigaie
Intrebare: Se pot face galustele lenese de varza si cu pui in loc de vita si porc?
Raspuns: Da, se pot face la fel de bine cu carne de pui tocata in locul amestecului de vita si porc. Doar asigura-te ca puiul este proaspat si bine spalat.
I: Cat timp se pot pastra galustele lenese dupa ce sunt gata?
R: Daca le pai pastra la frigider in recipiente inchise etans, vor rezista proaspete circa 3-4 zile.
I: Merge oare si cu orez integral la aceasta reteta?
R: Da, orezul integral este o varianta sanatoasa si gustoasa pentru galuste. Poti inlocui cu incredere orezul alb cu cel integral.
Sper ca v-a placut articolul despre galuste lenese de varza la tigaie. Spune-mi ce parere ai in comentarii si impartaseste reteta cu prietenii tai daca ti-a starnit pofta de mancare. Pofta buna si spor la gatit!