Ultima actualizare: 2 august 2024
Știu ca multi dintre voi indragiti la nebunie ficateii, asa ca am decis sa va impartasesc astazi reteta mea preferata de ficatei de pui cu ceapa la tigaie. 😍
Este una dintre retetele copilariei mele, pe care o prepar des si care imi aduce mereu aminte de gustul unic al ficateilor facuti de bunica.
Inainte de a trece la ingredientele necesare si la modul de preparare, haideti sa discutam putin despre ficat in general si despre cum putem pregati ficateii pentru gatire.
Despre ficat si cum se pregatesc ficateii
Ficatul este unul dintre cele mai sanatoase organe, cu beneficii importante pentru organism. Contine vitamine (A, B12, C, D, E, K), fier, zinc, magneziu si alti compusi esentiali. 💪
Cu toate acestea, ficatul imparte lumea in 2 tabere: fie il iubesti, fie il detesti. Aveti si voi experiente in familie cu persoane care nu suporta ficatul sub nicio forma?
Totusi, chiar daca se gasesc o multime de retete cu ficatei, unii aleg sa ii tina mai intai in apa sau lapte ca sa le dilueze gustul specific. Personal, nu recomand aceasta metoda, care duce doar la risipa de lapte sau apa.
Am invatat de la bunica ca e suficient sa spalam bine ficateii sub jet de apa, sa ii zvantam si sa ii taiem apoi in bucati potrivite. Fara fiere sau alte impuritati, sunt gata sa fie gatiti!
Acum ca am discutat putin istoricul meu cu ficateii, hai sa vedem care sunt:
Ingrediente necesare pentru ficatei de pui cu ceapa la tigaie (4 portii)
Pentru aceasta reteta simpla de ficatei cu ceapa, avem nevoie de:
- 500 g ficatei de pui proaspeti
- 150 g ceapa (aprox. o ceapa mare) – tocata marunt
- 40 ml ulei – preferabil de masline sau floarea soarelui
- optional, o lingurita de paprika dulce
- sare, piper – dupa gust
- patrunjel sau alte verdeturi proaspete, pentru decor (optional)
Acum ca avem toate ingredientele pregatite, sa trecem la cel mai important pas:
Cum se prepara cei mai deliciosi ficatei cu ceapa calita

Secretul unei reusite garantate este sa calim bine ceapa inainte de a adauga ficateii in tigaie.
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati:
1. Calirea cepei
- Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca, la foc mediu
- Adauga ceapa tocata marunt si reduce imediat la foc mic
- Caleste ceapa aprox. 12-15 minute, fara sa se rumeneasca, doar sa se inmoaie bine. Daca incepe sa se rumeneasca, adaugi 2 linguri de apa fierbinte.
Acest pas necesita rabdare, dar merita pentru gustul pe care ceapa calita il ofera ficateilor!
Acum, in timp ce ceapa se caleste pe foc mic, putem pregati ficateii.
2. Pregatirea ficateilor proaspeti
- Spala bine ficateii sub jet constant de apa rece si scurge-i bine de apa
- Verifica bucatile una cate una sa nu aiba urme de fiere sau alte impuritati
- Taie ficateii in bucati de marime potrivita, cam egale intre ele
- Optional, sterge-i usor cu servetele de hartie absorbante
- Nu uita sa amesteci din cand in cand ceapa din tigaie! 👀

3. Gatirea ficateilor in ceapa calita
- Cand ceapa este inabusita si moale, adauga ficateii peste ea, in tigaie
- Optional, presara putina paprika sau boia dulce de ardei
- Nu adauga inca sare, va intari prea tare ficateii
- Dupa 2 minute, intoarce bucatile de ficat pe cealalta parte, cu grija
- Acopera tigaia si gateste la foc mic 8-10 minute doar, sa nu se intareasca.
4. Finalizarea si servirea ficateilor
- Opreste focul si condimenteaza cu sare & piper dupa gust
- Amesteca usor ficateii prin ceapa moale, sa se incoroporeze aromele
- Orneaza cu patrunjel sau alte verdeturi, daca vrei
- Serveste imediat, fierbinti, ca garnitura la piure, orez sau cartofi. Pofta buna!
Acum ca stii pasii esentiali pentru aceasta reteta simpla de ficatei in ceapa calita, sa iti impartasesc cateva sfaturi care te vor ajuta sa reusesti de fiecare data!
Sfaturi si trucuri pentru ficatei deliciosi cu ceapa calita

Iata cateva recomandari care fac diferenta la aceasta reteta:
- ✔ Cum alegi cea mai buna ceapa – alege cepe galbene sau rosii, ferme si fara pete
- ✔ Taie ceapa fin sau marunt, nu toca ceapa – va fi mult mai gustoasa calita
- ✔ Foloseste un ulei neutru, de masline sau floarea soarelui, nu de porumb
- ✔ Ficateii se coc rapid, nu-i supragati! Cand incep sa se intareasca e gata.
- ✔ Condimenteaza cu sare si piper doar la final, cand sunt aproape gata
- ✔ Poti adauga putin suc de lamaie sau otet la final pentru gust proaspat
- ✔ Serveste imediat, nu lasa sa stea mult timp, se intaresc si devin uscati
Acestea sunt cateva dintre secretele mele pentru cei mai fragezi si deliciosi ficatei in ceapa calita. 😉 Sper ca v-am starnit pofta cu aceasta reteta simpla!
Hai sa vedem acum si care sunt:
Beneficiile consumului de ficatei pentru sanatate
Fiind extrem de hranitori, ficateii au cu adevarat beneficii uimitoare pentru organism:
- ✅ Sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale
- ✅ Sustin functia hepatica, regenerarea ficatului
- ✅ Imbunatatesc vederea si sanatatea pielii
- ✅ Intaresc sistemul imunitar
- ✅ Normalizeaza nivelul colesterolului din sange
- ✅ Sustin functiile creierului si echilibrul hormonal
- ✅ Previn anemia si oboseala cronica
Cu toate acestea, ficateii sunt contraindicati in anumite afectiuni, cum ar fi: guta, hipertensiune, litiaza biliara, graviditate (toxoplasmoza).
De aceea, consumul lor trebuie facut cu moderatie. Consultati medicul daca urmati un tratament pentru afectiuni specifice.
Pentru majoritatea oamenilor insa, ficateii reprezinta o sursa importanta de substante hranitoare, cu adevarat benefice.
Acum ca am epuizat subiectul ficateilor deliciosi cu ceapa calita, astept ca voi sa incercati reteta si sa-mi spuneti cum a iesit!
Mai jos gasiti si cateva:
Intrebari si raspunsuri despre ficatei si cum se prepara
Pot inlocui ficateii de pui cu ficatei de alte animale, precum vita, porc, pui de gaina ouatoare?
Da, ficateii de la orice animal sunt deliciosi. Trebuie doar atentie la timpul de gatire, care difera in functie de marimea bucatilor.
Se pot congela ficateii inainte de gatit sau dupa ce sunt gata preparati?
Da, se pot congela atat cruzi cat si gatiti. Important e sa ii portionezi in pungi sau recipiente etanse inainte de congelare.
Pot inlocui uleiul din reteta cu untura sau grasime de gasca/rata?
Da, untura si grasimea de pasare dau un gust foarte bun ficateilor. Trebuie doar atentie sa nu se arza la tigaie.
Reteta merge si cu ficatei congelati, nu doar proaspeti?
Da, se pot folosi si ficatei congelati, dezghetati lent in frigider. Pot necesita putin mai multa gatire decat cei proaspeti.
Astept parerile voastre despre reteta in comentarii! Spor la gatit si pofta buna! 😋