Ultima actualizare: 2 august 2024
Dragi cititori, astazi va impartasesc reteta mea favorita de somon la tigaie cu unt si usturoi. Este atat de simplu si rapid de preparat, dar rezultatul este incredibil de gustos. Haideti sa vedem care sunt ingredientele si pasii de preparare pentru a realiza aceasta minunata reteta.
Ingrediente necesare:
- 500 g somon proaspat, intreg, cu piele
- 5 catei de usturoi
- 1 lamaie
- 1 lingurita unt
- Sare, piper proaspat macinat dupa gust
- 1 lingurita frunze proaspete de patrunjel tocat
- Putin ardei iute macinat (optional)

Cum pregatim reteta de somon la tigaie:
- Incalzim o tigaie de fonta pe foc mediu. Important: nu incins prea tare ca sa nu arzi usturoiul!
- Curatam usturoiul si il tocam marunt. Stoarcem sucul de la o lamaie si luam coaja pentru ras.
- Cand tigaia e calda, adaugam 1 lingurita de unt si asteptam sa se topeasca.
- Adaugam usturoiul si razam coaja de lamaie. Amestecam continuu timp de 10 secunde.
- Turnam sucul de lamaie si prajim amestecul de usturoi cu suc inca putin, atentie sa nu se arda!
- Inlaturam compozitia de usturoi si o pastram deoparte.
- Punem alta lingurita de unt in tigaie, apoi asezam somonul cu pielea in jos. Presaram sare si piper dupa gust.
- Lasam la prajit circa 4-6 minute pe partea cu piele, in functie de grosimea fileului.
- Verificam printr-o taietura daca s-a facut pana la jumatate, apoi intoarcem pe cealalta parte inca 2-3 minute.
- Scoatere pielea cu grija (optional). Aruncam amestecul de usturoi peste somon si presaram patrunjelul si ardeiul.
- Servire imediat, cu o felie de lamaie si o garnitura de legume dupa dorinta. Pofta buna!
Sfaturi si trucuri pentru o reusita perfecta:

- Foloseste o bucata mare de somon, nu portiile preferate la restaurante care sunt prea mici si se usuca la preparare.
- Atentie sa nu supraincalzesti tigaia, temperatura mediu e potrivita ca sa nu arzi condimentele.
- Asaza somonul cu pielea in jos mai intai, apoi scoate cu grija pielea crocanta.
- Verifica de cateva ori gatirea pe partea fara piele ca sa nu o lasi prea mult.
- Cel mai important: nu gati peste timpul recomandat ca sa nu il usuci! Mai bine servesti somonul ceva mai crud in interior, poate fi incalzit putin extra daca va fi prea raw pentru gustul tau. Dar somonul uscat nu mai poata fi salvat!
- Adauga in final amestecul de usturoi, patrunjel, ardei pentru explozie de arome.
Beneficiile somonului si avertizari:
Somonul este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi omega-3. Printre beneficiile sale principale se numara:
- Imbunatateste sanatatea inimii
- Scade riscul de boli cardiovasculare
- Reduce inflamatia cronica din corp
- Sustine dezvoltarea creierului si sanatatea ochilor
- Fortifica sistemul imunitar
Totusi exista si cateva avertizari:
- Atentie daca ai alergii la peste sau fructe de mare
- Poate interactiona cu anumite medicamente
- Continutul ridicat de grasimi, desi majoritatea sunt grasimi “bune”, trebuie consumat cu moderatie de persoanele cu boli cardiovasculare.
Reteta este extrem de delicioasa, hranitoare si usor de realizat. Va recomand insistent sa incercati si sa va convingeti singuri de gustul minunat!
Astept feedback, nu uitati sa distribuiti articolul daca v-a placut. Toate cele bune!
Intrebari frecvente despre somon:
De ce trebuie gatit doar 4-6 minute pe parte? Pentru ca somonul este un peste destul de subtire, fileul se gateste repede si risca sa devina uscat daca este lasat prea mult pe foc. Gatirea pe termen scurt asigura ca ramane suculent si fraged.
Ce fel de somon e recomandat pentru aceasta reteta? Este de preferat sa folositi un file intreg de somon cu piele pentru obtine cea mai buna textura crocanta si savori pe dinafara. Cele mai populare varietati sunt somonul roz sau somonul chinook.
Pot inlocui untul cu ulei de masline? Da, cu siguranta. Alegeti un ulei de masline extravirgin si aplicati tot atat cat ati pune unt (1-2 linguri). Gustul va fi putin diferit dar la fel de delicios. Aveti grija sa nu se arda usturoiul.
Ce fel de garnitura se potriveste cel mai bine? Recomand orez basmati, cartofi copti cu rozmarin, legume la gratar sau o simpla salata verde ca acompaniament. Depinde si de preferintele fiecaruia.
Pot congela somonul gatit din aceasta reteta? Da, cu conditia sa il lasati sa se raceasca complet mai intai. Apoi impachetati bucatile intr-un recipient etans si depozitati la congelator. Se va pastra cel putin 2-3 luni.